Aalborg kommune investerer i kemifrit rensningsanlæg til svømmehal
I forbindelse med renovering af en svømmehal i Aalborg udskiftede kommunens ejendomsselskab den manuelle klor- og syredosering med et kombi-klorelektrolyseanlæg, der virker ved brug af salt.
Det nye kombi-klorelektrolyseanlæg i svømmehallen på Østre Allé i Aalborg doserer automatisk klor til badevandet, som kun er lavet på salt. Foto: BWT..
Grundet nye lovkrav til øget rensningskapacitet og gennemstrømningshastighed af badevandet skulle en af svømmehallerne i Aalborg renoveres. Derfor besluttede kommunen at investere i et nyt kemifrit rensningsanlæg.
Det nye anlæg er et såkaldt kombi-klorelektrolyseanlæg, der automatisk renser badevandet blot ved brug af salt. Anlægget fra Best Water Technology Group (BWT), der er specialiseret i vandteknologi, producerer ultra-rent klor og lud efter behov. Der efterfølgende doseres efter badevandets klor- og pH-niveau.
”Fordelen ved dette kombi-klorelektrolyseanlæg er, at svømmehallerne ikke skal transportere, opbevare og håndtere farlige kemikalier som klor og syre. Behovet for to separate kemirum fjernes, og risikoen for menneskelige fejl ved håndtering af syre og klor undgås fuldstændig. Teknologien er gennemtestet og mere end 200 europæiske svømmehaller anvender i dag allerede løsningen”, udtaler Mads Ramsing, maskinmester hos BWT Danmark.
Og svømmehallens tekniske driftsleder, Ole Bang Jensen, er glad for den nye løsning:
”Løsningen er meget nemmere at arbejde med i hverdagen og frem for alt, så slipper vi for at håndtere og opbevare store mængder kemikalier her i svømmehallen. Vi undgår også en række tunge løft og lignende”.
Anlægget skaber besparelser
Det var Aalborg Energicenter, der er en del af Aalborg Forsyning, som havde til opgave at sikre besparelser på energiforbruget, og derfor valgte løsningen.
”Renovering af svømmehaller giver en række gode muligheder for at energioptimere, og det er derfor naturligt, at vi blev koblet på projektet, som ved andre kommunale byggerier”, siger energirådgiver Frank Møller Johansen fra Aalborg Energicenter og fortsætter:
”Der var tale om et gammelt klor og syredoseringsanlæg fra 1960’erne, der skulle udskiftes for at kunne overholde standarderne i dag. I starten kiggede vi på traditionelle løsninger, der også ville give en betydelig energibesparelse, men pga. de fysiske rammer ville vi gerne undgå at skulle opføre to separate kemirum til henholdsvis klor og syre. Derfor endte vi med at vælge et BWT kombi-klorelektrolyseanlæg, der også er Danmarks første af sin slags”.
Og der er en del besparelser at hente ved at renovere svømmehallen.
Læs også: Startup skal effektivisere stor energirenovering
”Renoveringen af det komplette vandbehandlingsanlæg til svømmehallen giver en energibesparelse på 125.000 kWh årligt. Hertil kommer besparelserne ved et ny ventilationsanlæg på 250.000 kWh og LED-belysning, der giver en besparelse på 50.000 kWh. Samlet set har vi fået opgraderet svømmehallen og sparer samtidig både energi og kemikalier”, siger Frank Møller Johansen.
- SDN