Bedre indeklima for mindre energi

Tre indeklimaeksperter blev sat på en hård opgave ved Swegon Air Academy. Bortset fra at dele ud af deres viden skulle de forsøge at give et bud på, hvordan vi får en tiltrængt forbedring af vores indeklima, når vi samtidig skal nedsætte vores energiforbrug.

Er udeluften ren kan intet konkurrere med naturlig ventilation. Og så bruger den ingen energi, hvis ikke man samtidig skruer op for varmen..

””Gå ud og få noget frisk luft.” Den bemærkning har de fleste hørt adskillige gange, og heri ligger underforstået, at luften indendørs åbenbart ikke er frisk.” Sådan lød indledningen på Air Academy, som Swegon afholdt i december 2008.

Spørgsmålet om energi og indeklima er vigtigt. Som den første foredragsholder Pawel Wargocki, Center for Indeklima og Energi ved Danmarks Tekniske Universitet, bemærkede, tilbringer vi 90-95 procent af vores tid indendørs, og 20-35 procent af de europæiske bygningers energiforbrug går til ventilation, og den er tilmed utilstrækkelig.

Mennesket som målestok
Indeklimaet består af en meget stor mængde faktorer – lige fra støj og visuelt miljø til temperatur, luftfugtighed og forurening med fx mikroorganismer, partikler, allergener, pollen, tobaksrøg, forbrændingsgasser, flygtige organiske gasser (VOC’er og SVOC’er), radon og ozon. Dertil kommer ioner, statisk elektricitet og elektromagnetiske felter.

”Vi kan måle ca. 300 organiske stoffer, og så er der alt det vi ikke kan måle. Så godt indeklima må være det, vi trives i. Mennesker skal være målestokken,” sagde Pawel Wargocki, Center for Indeklima og Energi ved Danmarks Tekniske Universitet, som understregede, at uanset hvor meget man måler, kan man ikke forudse, hvilken virkning de mange stoffer ville have på mennesker.

”Når vi nu tilbringer så meget tid indendørs, bliver luftkvaliteten hér også vigtigere end luftkvaliteten udendørs. Det er ikke alene vigtigt for vores komfort og præstationsevne, men også for vores helbred,” sagde han.

Der er ifølge Pawel Wargocki tale om massive problemer. Selvom standarderne for ventilation overholdes udvikler 20-40 procent af befolkningen såkaldt SBS (Sick Building Symptoms), mens yderligere et stort antal klager over dårligt indeklima. Det viser en stor international undersøgelse. Også det stærkt stigende antal tilfælde af astma og allergi tillagde han i væsentlig grad et dårligt indeklima. I den vestlige verden har halvdelen af skolebørnene symptomer på astma/allergi, Det vil sige dobbelt så mange som for 20 år siden.

Ifølge Pawel Wargocki skyldes det dels de materialer, vi omgiver os med, dels at vores bygninger er for tætte og luftskiftet dermed for lavt.

Lavt ambitionsniveau
Meget tyder altså på, at de eksisterende ventilationsstandarder er utilstrækkelige – de tager ikke højde for sensible personer. Undersøgelser viser også, at det har store virkninger, hvis man forbedrer kvaliteten af indeklimaet, så bare ti procent færre medarbejdere er utilfredse. Konsekvensen er, at effektiviteten stiger med en procent, mens sygefraværet falder med hele 20 procent.

”Det er menneskers helbred, der sker skader på, og det er langt dyrere end bygningsvedligeholdelse. Men selv ud fra en ren præstationsbetragtning kan man realisere 17 mia. kr. ved et forbedret indeklima,” sagde Pawel Wargocki og nævnte, at tilbagebetalingstiden (ROI) er 1,4 år, hvis luftskiftet øges fra 12 til 24 liter pr. sekund/person.

Endnu mere dramatisk er virkningen på skoler, fordi indlæring er vanskelig i et dårligt indeklima, og fordi skolerne som udgangspunkt forvejen har det ringeste indeklima. Endelig er børn mere sensible. Her kan præstationsevnen øges med over 15 procent, og antallet af sygedage falder.

Ventilation og energi
Gevinsten for mennesker, virksomheder og samfund synes uomtvistelig, men der er et problem. Ventilation bruger energi – meget energi, og det stemmer dårligt overens med, at vi ifølge en fælles EU-beslutning skal bruge mindre energi i vores bygninger. I EU-beslutningen ligger dog, at der skal findes nye metoder, så besparelserne ikke går ud over indeklimaet. Pawel Wargocki var skeptisk, men håbede det bedste.

Som alternative løsningsmodeller foreslog han bl.a., at man gør hvad man kan for at fjerne forureningskilder, at man gør langt mere ud af driften, det vil bl.a. sige, at armaturer ikke overdækkes af møbler og lignende, at filtrene udskiftes oftere og at man i forbindelse med filtrene tænker i nye teknologier. Endelig skal der tænkes over, hvilke materialer vi omgiver os med. Også temperatur og luftfugtighed skal inddrages.

Lavere energiforbrug og bedre indeklima
Hvordan man på én gang opnår et lavere energiforbrug og bedre indeklima var temaet i et indlæg af Jerzy Sowa, Warsaw University of Technology, Faculty of Environmental Engineering.

Også han understregede betydningen af at fjerne forureningskilder – herunder rengøring og fjernelse af fx kopimaskiner fra kontorarealer.

”Det er også vigtigt, at man sørger for, at luftindtaget placeres rigtigt, så det vendes væk fra for eksempel trafik.

Fem strategier
Han præsenterede fem strategier til opnåelse af målet. En af dem var individuelle teknologier, som på engang sparer energi og forbedrer indeklimaet, fordi man undgår spredning fra person til person. Det har ifølge Jerzy Sowa vist sig effektivt til begge formål.

Strategi 2 rummer energineutrale forbedringer som for eksempel rengøring. Her er effekten et langt bedre indeklima, men ingen effekt på energiforbruget.

Den tredje strategi indebærer en mere effektiv ventilation og varmeveksling.

”Varme fra mennesker, lys osv. kan ved en god indretning være tilstrækkeligt til at opvarme et rum, og det nedsætter selvfølgelig energiforbruget betragteligt,” sagde Jerzy Sowa.

Den fjerde strategi var en ventilation tilpasset behovet – fx ved hjælp af decentrale ventilationsenheder. Og endelig var indholdet i strategi 5 at anvende teknologier under udvikling samt alternative metoder.

”Der er bl.a. lavet forsøg med at anvende planter som luftrensere. Problemet er, at det kræver 60 mindre eller 20 store planter pr. person til produktion af ilt. Til gengæld fik det formaldehyd og en del bakterier til at forsvinde,” sagde han.
Blandt de teknologier, der er under udvikling, nævnte han et fotokatalytisk filter til opsætning på vægge. Ifølge Jerzy Sowa var det tilsyneladende effektivt, men til gengæld ikke særlig veludviklet.

Ligesom Pawel Wargocki var han bange for, at gennemførelsen af CEN-direktivet ”Energy Performannce of Building” ville føre til et nedsat energiforbrug, men også et ringere indeklima.

”Lad os vælge et midterscenarium,” opfordrede han.

Den er helt gal med skolerne
Den sidste foredragsholder, Dennis Lund fra Byggnadsfysik/Installationsteknik ved Universitetet i Lund, beskæftigede sig bl.a. med cost-benefit og livscyklusanalyser i forbindelse med indeklima.

Et af hans fokusområder var skolerne, som også i Sverige er nedprioriteret i denne forbindelse.

”Hvordan bedømmer man langtidseffekten af et dårligt indeklima i skolerne?” spurgte han og nævnte som eksempler måling af sygefravær og antallet af astmapatienter.

”Et spørgsmål, jeg ikke besvarer, er, hvem, der betaler regningen for det dårlige indeklima,” sluttede han.

Niko-Servodan A/S

Sponseret

Har du en forældet smart home installation? Konverter nemt til Niko Home Control

SG Armaturen A/S

Sponseret

Junistar Bio

Relateret indhold

26.04.2024Installator.dk

Dramatisk fald i varmepumpesalget i 1. kvartal

26.04.2024Installator.dk

Indtjeningen normaliseret i Norlys - faldt med godt 90 pct.

15.04.2024Genvex

Sponseret

"Jeg vil gerne have et ventilationsanlæg – men hvad med elregningen?"

10.04.2024Genvex

Sponseret

Hvorfor vælge en Combi 185 til projektbyggeriet?

10.04.2024Geovent

Sponseret

Vi byder Markus Dangel velkommen til Geovent

09.04.2024Installator.dk

Daikin opkøber dansk distributør af varmepumper og klima-anlæg

08.04.2024Geovent

Sponseret

Case story: Forbedret arbejdsmiljø med Geovents gennemtænkte løsninger

05.04.2024Genvex

Sponseret

Combi 185 gjorde pensionistlivet en del lettere for Asger og Jytte

Jobmarked

Se alle

ABB A/S

Field Service Engineer / tekniker med interesse i spændet mellem IT og automation

Tag dit næste karriereskridt hos ABB sammen med et globalt team, der giver energi til transformationen af vores samfund og industri for at opnå en mere produktiv, bæredygtig fremtid.

Område

Hele landet

Ansøgningsfrist

12.05.2024

GN Belysning A/S

Salgskonsulent til el-installatører, Sjælland og øerne

Vi søger en engageret og erfaren salgskonsulent, der får ansvaret for at udvikle salget og kunderelationerne på Sjælland og øerne.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Zealand - Erhvervsakademi Sjælland

Vi søger en dygtig underviser til vores VVS-installatøruddannelse

Har du en passion for VVS-faget og brænder du for at udvikle og formidle din faglige viden? Så er der en spændende mulighed for at blive en del af Zealands team i Slagelse. Vi søger en dygtig adjunkt eller lektor til vores VVS-installatøruddannelse, som udbydes både som fuldtidsstudie og som efteruddannelse i Slagelse.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

02.05.2024

METRO THERM A/S

Vi søger en Key Account Manager til vores varmepumpeteam

Har du forstand på varmepumper? Og trives du på landevejen? Så er det måske dig, vi søger som vores nye Key Account Manager hos METRO THERM.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Solar Danmark

Intern sælger El

Trives du med en alsidig hverdag, hvor du samtidig kan være en del af et stærkt og dynamisk salgsteam som har den gode kundeoplevelse i fokus? Har du fagligheden i orden samt teknisk flair, og kan du yde god og professionel rådgivning inden for tekniske/elmæssige løsninger? Så har du nu muligheden for at blive en del af vores team.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

11.05.2024

ABB A/S

Projektleder inden for el-infrastruktur

Tag dit næste karriereskridt hos ABB sammen med et globalt team, der giver energi til transformationen af vores samfund og industri for at opnå en mere produktiv, bæredygtig fremtid. I ABB har vi et klart mål om at udbrede diversitet og inklusion både når det gælder: køn, LGBTQ+, handikap, etnicitet og alder. Sammen er vi startet på en rejse, hvor vi allesammen både individuelt og sammen hylder og hilser individuelle forskelle velkommen.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

16.05.2024

Energi360

Salgsteknisk konsulent

Energi360 søger salgstekniske konsulenter med el eller VVS teknisk baggrund til både øst/vest Danmark.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

09.05.2024

ABB A/S

Senior Hardware Engineer – control panels for automation

Take your next career step at ABB with a global team that is energizing the transformation of society and industry to achieve a more productive, sustainable future.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

30.04.2024

Banedanmark

Bliv sportekniker i Banedanmark

Trives du i det fri, og vil du være med til at vedligeholde Banedanmarks jernbanespor?

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

30.04.2024

Solar Danmark

Account Manager til El-Installatørsalg

Er du drevet af salg og kan skabe langvarige kunderelationer? Vil du være en del af et succesfuldt team af eksterne og interne salgskonsulenter inden for el, i en stilling som du selv er med til at forme? Så har vi muligvis jobbet til dig, som Account Manager el-Installatørsalg.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

06.05.2024

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Kursus
Materialeforståelse og komponenter til mindre byggerier

Få kompetencerne til at håndtere det korrekte valg af materialer ifm. forskellige typer af konstruktioner.

Dato

08.02.2024

Sted

Hellerup

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Kursus
ENERGIKONSULENT 2 - FLERFAMILIEHUSE OG ERHVERV

Uddannelsen til energikonsulent i flerfamilie og erhverv certificerer dig til at kunne energimærke alle typer bygninger.

Dato

10.04.2024

Sted

Hellerup

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Kursus
Kommunikation, samarbejde og byggejura i byggeprocessen

På modulet Kommunikation, samarbejde og byggejura i byggeprocessen lærer du at vurdere byggesagens juridiske problemstillinger på baggrund af en juridisk granskning og kunne formidle disse til byggesagens samarbejdspartnere.

Dato

11.04.2024

Sted

Hellerup

Danvak
Kursus
Commissioning

Vi oplever, at der er et stigende behov for færdigheder inden for dette felt i forbindelse med kravsspecifikation, projektering, opførelse, aflevering og drift af byggerier i Danmark.

Dato

29.04.2024

Tid

08:00

Sted

Trinity Hotel & Konference Center, Gl. Færgevej 30, 7000 Fredericia

RIB Software
Kursus
Skal du nå at have en af de sidste pladser på vores Facility Management kursus?

Mange områder inden for både byggeri og drift bliver i stigende grad digitaliseret og FM er ingen undtagelse - er du klar til at varetage dette?

Dato

29.04.2024

Tid

08:00

Sted

Tivoli Hotel i København

Vølund Varmeteknik A/S
Kursus
TEKNISK VIDEREGÅENDE KURSUS Jordvarme og luft-til-vand varmepumper

Kurset giver dig et dybere kendskab til varmepumpernes styringsprincipper, anlægsopbygning samt fejlfinding og giver dig en generel viden om opstart af varmepumper. Kurset vil indeholde en del praktiske opgaver, og det forudsættes, at du har en vis erfaring indenfor VVS, el og køleteknik, og at du har deltaget på basis-kursus.

Dato

07.05.2024

Tid

08:00

Sted

Vølund Varmeteknik Industrivej Nord 7B 7400 Herning