Bedre vejledning om ladestandere til elbiler

Elektriker-kritik fører til styrket vejledning fra Sikkerhedsstyrelsen. Men det løser ikke problemet, mener Dansk El-Forbund.

Sikkerhedsstyrelsen anbefaler generelt, at man skal hyre en elinstallatør til montering af en ladestander i privaten..

Efter kritik fra Dansk El-Forbund (DEF) har Sikkerhedsstyrelsen styrket vejledningen om opsætning af ladestandere til elbiler. Det fortæller Fagbladet Elektrikeren, der tidligere har påvist kritisabel vejledning fra forhandlere af ladestandere til elbiler til private kunder.

Omtalen skabte debat i faglige kredse, og i Folketingets Transportudvalg spurgte transportordfører hos Enhedslisten Henning Hyllested, om artiklen gav anledning til politisk handling. Svaret kom fra erhvervsminister Simon Kollerup, som havde hentet bidrag til besvarelsen fra Sikkerhedsstyrelsen.

Han bekræftede, at opsætning eller installation af ladestandere til elbiler er autorisationskrævende arbejde. Det fremgik også af svaret, at ’som udgangspunkt er det den enkelte borgers ansvar at sikre sig, at ladestandere til elbiler installeres på lovlig vis, når det drejer sig om installation i borgerens private bolig’.

Ifølge ministeren er Sikkerhedsstyrelsen opmærksom på, at der installeres flere ladestandere i takt med, at udbredelsen af elbiler stiger: ’Sikkerhedsstyrelsen følger derfor løbende udviklingen og er blandt andet i gang med at styrke vejledningen på området’.

Læs også: Risiko for klamphuggeri ved opsætning af ladestandere til elbiler

Han vil derfor afvente og se effekten af en styrket vejledning, før han eventuelt vil tage initiativ til yderligere tiltag. Kort efter svaret var der nye youtube-videoer om ladestandere på Sikkerhedsstyrelsens hjemmeside og i app’en ’Tekniq El’.

Styrelsen oplyser, at den generelt anbefaler, at man gør brug af en elinstallatør eller en virksomhed, der monterer ladestandere, hvis man vil have installeret en ladestander i hjemmet.

’Derudover er det klart, at behovet for tiltag på området kan ændre sig i takt med, at elbiler vinder større udbredelse,’ skriver styrelsen. Men i DEF er teknisk konsulent Martin Mortensen skuffet over den manglende politiske handling:

”Man løser ikke problemet ved at lægge et par youtube-videoer på en hjemmeside eller i en app. Hvis man køber en ladestander, bør der være en vejledning, som gør opmærksom på reglerne, og som opfordrer til at bruge autoriserede fagfolk. Derfor bør ministeren tage fat i forhandlerne, så forbrugerne bliver vejledt korrekt om de produkter, de køber”.

Også transportordfører Henning Hyllested (EL) er skuffet over ministersvaret:

”Det er selvfølgelig skuffende, når ministeren i første omgang vælger blot at lade stå til. Og det er slet ikke godt nok, når Sikkerhedsstyrelsen i svaret noterer sig, at ’nogle forhandleres vejledning ved salg af ladestandere er mangelfuld’. Så erkender man jo allerede her, at der er et problem”.

- HCL

Eaton Electric Danmark

Sponseret

Vidste du, at elektriske fejl er størst under vedligeholdelsesarbejde?

Uponor

Sponseret

Fremtidens fjernvarmeløsning er lige her

Relateret indhold

15.07.2024Installator.dk

Elektronik skal leve længere og genanvendes

12.07.2024Installator.dk

Faldende driftsresultat i Bravida Danmark

08.07.2024Solar Danmark

Sponseret

Solar i strategisk samarbejde med Emaldo®

27.06.2024Schneider Electric A/S

Sponseret

Schneider Electric kåret som verdens mest bæredygtige virksomhed af Time Magazine

27.06.2024Schneider Electric A/S

Sponseret

Schneider Electric kåret som verdens mest bæredygtige virksomhed af Time Magazine

12.06.2024Schneider Electric A/S

Sponseret

Vi mødes på Folkemødet 2024 ...

06.06.2024Installator.dk

Hver fjerde boligejer vil investere i solceller

29.05.2024Installator.dk

Hybrid Greentech vinder Green Power Prisen 2024

Jobmarked

Se alle

GEMINA TERMIX A/S

Salgsassistent

Vi søger en salgsassistent, som er serviceminded, udadvendt og har smil i stemmen.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Solar Danmark

Er du vores kollega som Account Manager – Specialist på ABA/AVA

Er du teknisk velfunderet, drevet af salg og kan du formidle tekniske løsninger kommercielt? Vi søger en kollega til Danmarks skarpeste sikrings-team. Skal det være dig?

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

22.08.2024

Vølund Varmeteknik A/S

Intern tekniker til kundesupport

Vølund Varmeteknik A/S har egen serviceorganisation med 30 medarbejdere over hele landet. Vi søger nu endnu en teknisk kollega - denne gang til kundesupport på kontoret i Herning.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

METRO THERM A/S

Vi søger en ny salgschef for fjernvarme

Er du en erfaren salgsprofil inden for fjernvarmeområdet? Og trives du med både strategisk ledelse og operationelt salgsarbejde? Så er det måske dig, vi søger som vores nye salgschef for fjernvarmeteamet hos METRO THERM.

Område

Hele landet

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Vølund Varmeteknik A/S

Teknisk salgskonsulent til VVS-branchen

Vi søger en teknisk salgskonsulent til vores stærke team, og du har nu muligheden for at blive en del af markedets førende leverandør af bæredygtige varmetekniske løsninger.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Vølund Varmeteknik A/S

Er du vores nye servicetekniker?

Vølund Varmeteknik A/S har i de senere år udviklet en professionel serviceorganisation med i øjeblikket 25 eksterne serviceteknikere, som alle kører ud hjemmefra og i tæt dialog med et professionelt serviceteam på kontoret.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

METRO THERM A/S

Financial controller søges til METRO THERM i Helsinge

Er du uddannet financial controller eller er du en erfaren regnskabsassistent, som motiveres af at arbejde med regnskab og tal? Så er det måske dig, som vi søger til stillingen financial controller hos METRO THERM i Helsinge.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle