Belysning bidrager til trivsel og sundhed - og FN’s verdensmål

Belysning og dens betydning for mennesker og miljø strækker sig ind over flere af FN’s verdensmål. Derfor bør belysning integreres tidligere og på nye måder i arkitektur og byggeplanlægning, lyder det fra Henning Larsen Architects.

”Lys handler ikke kun om energibesparelser længere. Nu taler man om hele bygningers bæredygtighed, også hvad angår trivsel og velvære hos de mennesker, der bruger bygningen, og her spiller lys en stor rolle”, siger Pernille Bech-Larsen. Foto: Henning Larsen Architects..

I mange år har belysning handlet om at spare energi. Nye og grønnere teknologier har stået i kø for at afløse hinanden, og det har gjort belysning til det oplagte sted at lede efter nye besparelser. Men lys handler i høj grad også om bæredygtighed og folkesundhed, lyder det fra lysdesignafdelingen hos Henning Larsen Architects. Her arbejder man på at udbrede belysningens potentialer i en større og global bæredygtighedsagenda.

”Lys handler ikke kun om energibesparelser længere. Nu taler man om hele bygningers bæredygtighed, også hvad angår trivsel og velvære hos de mennesker, der bruger bygningen, og her spiller lys en stor rolle”, siger Pernille Bech-Larsen, der er Architectural Lighting Designer hos Henning Larsen Architects, som siden 2019 har været en del af Rambøll.

Verdensmålene har skabt en ramme for, hvordan man taler om det her.

Pernille Bech-Larsen

Verdensmål og nye typer samtaler om lys
Netop fordi byggeriet og vores bygningers påvirkning af miljøet er så stort, har belysning direkte betydning for opfyldelsen af flere af FN’s verdensmål.  Dermed kan belysning være en strategisk indgang til at arbejde med verdensmålene.

”Verdensmålene har skabt en ramme for, hvordan man taler om det her. En af udfordringerne er at komme tidligt ind i byggerierne. Vi vil gerne vende processerne på hovedet og starte med en dialog om god belysning og trivsel - og så bygge rum uden om det. Vi befinder os i videnssamfundet mere og mere indendørs, og trivsel indendørs bliver en helt afgørende parameter i byggeriet fremover forventer vi”, siger Pernille Bech-Larsen.
Udfordringen er at kvantificere løsningerne på disse udfordringer og pakke dem ind, så det bliver enkelt for bygherrer, leverandører, installatører og arkitekter at dokumentere og gøre bruge af dem.

”Der er altid to faktorer, som afgør, hvor langt vi kan komme med belysning i et givent byggeri. På den ene side har vi de øgede omkostninger til et byggeri med bedre lys. På den anden side er der fordelene i form af øget brandingværdi, som kommer bygherrer til gode, når bygningens lokaler skal sælges eller udlejes. Det skal vi balancere,” fortæller Pernille Bech-Larsen.

Master of Light
Hun oplever, at det oftest er arkitekter og lysdesignere, der driver udviklingen, over for en lidt mere modstræbende branche.

”Det er os, der er drivkræfter i denne udvikling, hvor lys og bæredygtighed bliver et strategisk element. Her er vores store opgave at holde os opdaterede og engagerede i seneste forskning og teknologi. Vi trækker naturligvis på traditionen fra vores grundlægger, Henning Larsen, der havde tilnavnet Master of Light, men vi har også Ph.d.-studerende, der arbejder med blandt andet adfærd og lysets påvirkning. Desuden har vi et godt netværk i lysbranchen, hvor vi eksempelvis mødes til arrangementer som Lysets Dag”, siger Pernille Bech-Larsen. Til Lysets Dag den 16. september vil Pernilles kollega, Vladan Paunovic, holde et oplæg med titlen ”Har dansk lysdesign trange kår set i et internationalt perspektiv? ”.

Belysning indgår i mindst fem af FN’s 17 verdensmål

• Verdensmål 3 Sundhed og trivsel
• Verdensmål 7 Bæredygtig energi
• Verdensmål 11 Bæredygtige byer og lokalsamfund
• Verdensmål 12 Ansvarligt forbrug og produktion
• Verdensmål 13 Klimaindsats

Tendensen til, at belysning bliver en mere grundlæggende faktor i byggeriet, understøttes af en række mindre tendenser, som i større eller mindre grad allerede findes i byggeriet. De er:

  • Grønne certificering - De hjælper bygherre med at dokumentere en bygnings forventede energiforbrug. Her er lys et væsentligt element i de samlede energibudgetter. I et CSR-perspektiv er denne dokumentation en forudsætning for at kunne måle på compliance med miljømålsætninger og FN’s verdensmål.
  • Fokus på hele produktionskæden – Som sætter bygherrer og arkitekter i stand til at redegøre for alle bygningens bestanddele og udlede data som eksempelvis det samlede CO2-forbrug. Dette kan integreres i belysning med LCA-analyser af produkterne.
  • Automatisering - Handler om, at bygningsinstallationerne bliver mere intelligente og forbundne. Et nybyggeri vil i dag typisk have centralt overvågede sensorer, der kontrollerer lys på fællesarealer. Automatisering kan også være individuelt tilpasset lys og lysstyring i samspil med døgnet, årstiden og kvalitet af udendørslys.
  • Branding - Med et moderne og velfungerende lys-setup kan man i samspil med indretningen skabe et sundt og bæredygtigt arbejdsmiljø, der kan være med til at gøre ejendomme mere attraktive og dermed tilføre merværdi til projekter.
  • Lys bliver et bygningselement - Det drejer sig om, at belysning skal tænkes ind fra starten af processen, som en grundlæggende del af byggeriets indledende faser, for at sikre de bedste løsninger for brugeren.

Wygwam Danmark, a division of Niko

Sponseret

Følger du installationsreglerne for sikringselementer i boligtavler?

Techem Danmark A/S

Sponseret

Spar på ressourcerne - anbefalingen er, sæt forbrugsmåling op hurtigst muligt i projekterne

Denne artikel er del af et tema:

Tema om belysning 2021

Relateret indhold

10.07.2025POWER TECHNIC ApS

Sponseret

3200W DC/AC inverter med indbygget UPS-funktion

10.07.2025Schneider Electric A/S

Sponseret

Installer, indstil og glem det: Ny timerafbryder fra LK FUGA

08.07.2025POWER TECHNIC ApS

Sponseret

2200W DC/AC inverter med indbygget UPS funktion

08.07.2025Installator.dk

PowerGo klar med 300 nye ladepunkter

08.07.2025Eaton Electric Danmark

Sponseret

Ny rapport: Elnettet står over for to massive udfordringer

06.07.2025Alcadon ApS

Sponseret

Så du webinaret med STL og Alcadon?

04.07.2025Ecofoss/Green:ID

Sponseret

Elegant spejlbelysning med integreret LED

04.07.2025PHOENIX CONTACT

Sponseret

CCS megawatt ladekabler op til 1.000 kW – High Power Charging genopfundet

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU
Efteruddannelse
Ledelse med Data – AI strategi og lederskab

Hvordan kan data udnyttes til ledelsesmæssig beslutningstagning? Hvad er forretningsværdien ved at bruge data og intelligent analyse som AI, hvad er udfordringerne, og hvordan kan vi løse dem?

Dato

09.01.2025

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU
Efteruddannelse
Det personlige lederskab og forandring

Udvid og styrk dine personlige ledelseskompetencer og få udviklet dine samarbejdsevner og evner til at vække tillid hos medarbejdere.

Dato

09.01.2025

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU
Efteruddannelse
Projektledelse – metoder og værktøjer

Vil du være projektleder – eller ønsker du at opkvalificere dine projektlederkompetencer? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og styrk dine evner til at planlægge, styre og følge op på projekter.

Dato

09.08.2025

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Efteruddannelse
Boliginstallationer og teknisk beregning på kredsløb

Vil du være med til at sikre el til danske boliger? Så få redskaberne til at planlægge, installere og beregne deres el-installationer.

Dato

25.08.2025

Tid

08:30

Sted

Hellerup

ABB A/S
Kursus
Certificeret KNX Basic kursus

Tilmeld dig

Dato

25.08.2025

Tid

08:30

Sted

ABB A/S, Lautrupvang 8, 2750 Ballerup

DTU
Efteruddannelse
Projektledelse – metoder og værktøjer

Vil du være projektleder – eller ønsker du at opkvalificere dine projektlederkompetencer? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og styrk dine evner til at planlægge, styre og følge op på projekter.

Dato

25.08.2025

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup