Blå rør er til drikkevand – ikke regnvand

Introduktionen af blå rør til regnvand har skabt røre i branchen, da de kan forveksles med drikkevandsrør, der har samme farve. Dansk Vand- og Spildevandsforening advarer om at indføre blå rør til afløbssystemer.

”Der har i flere årtier eksisteret en systematik af signalfarver i nedgravede rør”, siger Henning Nykjær Stabell, produktchef i Nordisk Wavin. Foto: Wavin. .

En strid om farver i plastrørsindustrien er opstået i kølvandet på at finde en løsning på fejlkoblinger af spildevandsrør og regnvandsrør i afløbssystemerne.

Det er især spildevandsselskabernes introduktion af et blåt rør til regnvand, der har skabt debat i plastrørsindustrien om signalfarver og anvendelsen af disse.  

Diskussionen har fået Dansk Vand- og Spildevandsforening (Danva) til at advare mod, at spildevandsselskaber begynder at aflede regnvand i blå ledninger, fordi drikkevandsledninger har samme farve.

Det er en advarsel, som plastrørsproducenten Wavin, der er leverandør til VA- og VVS-sektoren, bakker op om:

”Vi er helt enige med Danva i, at man ved at indføre et blåt rør til regnvand, flytter problemet fra afløb over til vandforsyningerne”, siger Henning Nykjær Stabell, produktchef i Wavin, og uddyber:

”Der har i flere årtier eksisteret en systematik af signalfarver i nedgravede rør. Signalfarverne fungerer naturligt for dem, der arbejder i jorden: Blå og gule (drikkevand og gas) er potentielt ”farlige”, hvorimod rødbrune og sorte ikke er så ”farlige”. Det er et system, der fungerer”.

Negligerer ej problemet
Det er ikke Henning Nykjær Stabells ønske at negligere den verserende problematik med fejlkoblinger og konsekvenserne heraf, hvor regnvandsmængden forøges i afløbssystemet.  

Han er således enig i, at man må finde en løsning, men den skal ikke være, at man gør brug af en allerede anvendt farve i rørsystemerne under jorden.

”I 2013 indførte vi blå endepropper til regnvandsstikket. Sidste år introducerede vi også et blåt opføringsrør, der fører signalfarven helt til terræn”, oplyser Henning Nykjær Stabell og fortsætter:  

”I vores øjne behøver vi ikke mere, men vi er naturligvis mere end klar til at diskutere behovet for yderligere signalkomponenter. Hvis trenden med at indføre blå rør og fittings fortsætter, så oplever vi omvendt en stor risiko for forveksling af regnvandsrør med drikkevandsrør. Det bliver ikke nemmere for entreprenørerne, hvis der ligger to blå rør på private grunde”.

Dobbeltlager er ikke løsningen
Med blå rør på markedet til afløbssystemer skabes der ifølge Henning Nykjær Stabell endvidere et behov for dobbeltlager hos både producenter, grossister, entreprenører og forsyningsselskaber. Det vil give større udfordringer og forøgede omkostninger i forhold til at anvende de allerede anerkendte metoder, mener produktchefen.  

I stedet bør fokus være på enkelte signalkomponenter i form af propper og opføringsrør, mener han.

- JKK 

Eaton Electric Danmark

Sponseret

Vidste du, at elektriske fejl er størst under vedligeholdelsesarbejde?

Uponor

Sponseret

Fremtidens fjernvarmeløsning er lige her

Relateret indhold

24.07.2024Installator.dk

Vinderne af Installatørprisen

23.07.2024Installator.dk

Bosch henter ny direktør fra egne rækker

08.07.2024TOTO

Sponseret

Enestående certifikat for hygiejne

08.07.2024Installator.dk

Nødgenerator sikrer vandforsyning i Randers

04.07.2024Georg Fischer

Sponseret

Kom til Nordic Machine Days 26-29. august 2024

02.07.2024Vaillant A/S

Sponseret

VAILLANTS KLIMAVENLIGE VARMELØSNINGER TIL DIT NÆSTE PROJEKT

01.07.2024Geberit A/S

Sponseret

Stor opbakning til Geberits 150-års jubilæum i alle grossistbutikker

21.06.2024TOTO

Sponseret

Vægtløs oplevelse og massage med ”hænder af vand”

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle