Brancheorganisation: Arne-modellen skærer alle seniorer over én kam

Socialdemokratiets nye udspil til en model for tidlig tilbagetrækning er et godt svar – men på et forkert spørgsmål. Ifølge Tekniq Arbejdsgiverne skal dem, der har behov for at trække sig tilbage fra arbejdsmarkedet, naturligvis have muligheden. Men alle seniorer med høj anciennitet er ikke svage.

Tekniq Arbejdsgiverne mener, at man skal fokusere på, hvordan alle kan deltage på arbejdsmarkedet..

Socialdemokratiets Arne-model, som blev præsenteret i dag, giver ret til tidlig tilbagetrækning for medarbejdere med høj anciennitet.

Modellen vil især være målrettet faglærte og ufaglærte, da det alene er disse faggrupper, der kan opfylde de meget høje anciennitetskrav, når SU ikke giver anciennitet.

Men modellen kan ifølge Tekniq Arbejdsgiverne hverken håndtere, at faglærte jobs er vidt forskellige, at opgaverne i et job varierer og ikke alle er fysisk krævende, at man lokalt tilpasser arbejdsopgaverne til den enkelte, at de faglærte medarbejdere kommer ind ad virksomhedsdøren med vidt forskellig kapacitet og bagage, eller at folk skifter job eller branche eller arbejder nogle år i udlandet.

”Modellen er blind for alle de seniorer, som gerne vil blive på arbejdsmarkedet og er enormt eftertragtede som arbejdskraft. Vi skal ikke tale medarbejdere ned under gulvtæppet, bare fordi de er faglærte og har fået lidt flere lys i lagkagen. For eksempel ansætter installationsvirksomhederne i høj grad seniorer, fordi de bidrager med erfaring og know-how, som virksomhederne virkelig har brug for”, siger Troels Blicher Danielsen, administrerende direktør for Tekniq Arbejdsgiverne.

Læs også: Det grå guld er i høj kurs i installationsbranchen

Regeringens egen Seniortænketank for et længere og godt arbejdsliv dokumenterede i 2019, at det er muligt at have et godt seniorarbejdsliv i Danmark.

Danskerne fortsætter allerede i stigende grad i længere tid på arbejdsmarkedet end tidligere, og færre trækker sig tilbage på grund af dårligt helbred.

Ligeledes vurderede seniortænketanken, at arbejdet for mange er en vigtig del af deres identitet, at arbejdspladsen udgør et vigtigt fællesskab, og at mange gerne vil arbejde så længe som muligt.

”På virksomhederne er der allerede i dag et velfungerende samarbejde om arbejdsmiljø. Det betyder, at arbejdsmiljøet i vores brancher og i Danmark faktisk er i verdensklasse. Lokalt finder ledere og medarbejdere løsninger i dialog om konkrete problemer, og arbejdsmarkedets parter finder løsninger i fællesskab, når der er problemer af mere generel karakter, så nedslidning og hårdt arbejde mindskes”, siger Troels Blicher Danielsen og fortsætter:

”Derfor er modellen et godt svar, men på et forkert spørgsmål fra politikerne. Fokus skal ikke være på, hvordan vi hjælper ældre ud af arbejdsmarkedet, men hvordan vi sikrer, at alle kan deltage på arbejdsmarkedet. Noget, regeringens egen seniortænketank havde for øje, men det har politikerne tilsyneladende glemt igen”.

- HCL

Eaton Electric Danmark

Sponseret

Vidste du, at elektriske fejl er størst under vedligeholdelsesarbejde?

Uponor

Sponseret

Fremtidens fjernvarmeløsning er lige her

Relateret indhold

15.07.2024Installator.dk

Elektronik skal leve længere og genanvendes

12.07.2024Installator.dk

Faldende driftsresultat i Bravida Danmark

15.07.2024RIB Software

Sponseret

NY RAPPORT: RIB Markedsundersøgelse 2024!

12.07.2024RIB Software

Sponseret

Få et overblik over alle vores uddannelser/kurser efter sommeren!

12.07.2024Installator.dk

Faldende driftsresultat i Bravida Danmark

11.07.2024HELUKABEL Danmark ApS

Sponseret

HELUKABEL styrker sit engagement i Indien med nyt produktionsanlæg

11.07.2024Installator.dk

Elektrikere og vvs’ere er underforsikrede

10.07.2024Installator.dk

Puljen til energifællesskaber genåbner

Jobmarked

Se alle

GEMINA TERMIX A/S

Salgsassistent

Vi søger en salgsassistent, som er serviceminded, udadvendt og har smil i stemmen.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Solar Danmark

Er du vores kollega som Account Manager – Specialist på ABA/AVA

Er du teknisk velfunderet, drevet af salg og kan du formidle tekniske løsninger kommercielt? Vi søger en kollega til Danmarks skarpeste sikrings-team. Skal det være dig?

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

22.08.2024

Vølund Varmeteknik A/S

Intern tekniker til kundesupport

Vølund Varmeteknik A/S har egen serviceorganisation med 30 medarbejdere over hele landet. Vi søger nu endnu en teknisk kollega - denne gang til kundesupport på kontoret i Herning.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Vølund Varmeteknik A/S

Teknisk salgskonsulent til VVS-branchen

Vi søger en teknisk salgskonsulent til vores stærke team, og du har nu muligheden for at blive en del af markedets førende leverandør af bæredygtige varmetekniske løsninger.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Vølund Varmeteknik A/S

Er du vores nye servicetekniker?

Vølund Varmeteknik A/S har i de senere år udviklet en professionel serviceorganisation med i øjeblikket 25 eksterne serviceteknikere, som alle kører ud hjemmefra og i tæt dialog med et professionelt serviceteam på kontoret.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

METRO THERM A/S

Financial controller søges til METRO THERM i Helsinge

Er du uddannet financial controller eller er du en erfaren regnskabsassistent, som motiveres af at arbejde med regnskab og tal? Så er det måske dig, som vi søger til stillingen financial controller hos METRO THERM i Helsinge.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle