Bundkarakter til offentlige energibesparelser

Det går den gale vej, når det drejer sig om at nedbringe energiforbruget i det offentliges bygninger, fastslår ny kritisk evaluering. Mere kontrol og flere stikprøver anbefales derfor. Salgschef Christian Beiter fra Kemp & Lauritzen, som selv er installatør, har heller ikke den store tillid til det offentliges evne til at gennemføre energibesparelser. Han tror på bedre resultater via motivation og adfærdsændring samt tilførsel af viden og tilstrækkelige ressourcer.

”Desto mere specifikt du styrer og regulerer, desto højere bliver besparelsen. Imidlertid er det kun til en vis grad muligt at spare ad teknikkens vej. Al erfaring viser, at en meget stor del af energibesparelserne kun opnås via ændret adfærd, og en sådan adfærdsændring er det ikke muligt at regulere sig til,” mener salgschef Christian Beiter fra installationsvirksomheden Kemp & Lauritzen..

Er der stemmer i effektive energibesparelser, eller er der flere stemmer i f.eks. nye idrætsfaciliteter og toiletter på skolerne?

Det er grundlæggende det spørgsmål, som er udgangspunktet for en evaluering, som Ea Energianalyse, NIRAS og RUC har udarbejdet på foranledning af Energistyrelsen. Det 55 sider lange værk, som systematisk gennemgår resultaterne - eller rettere sagt de manglende resultater af de vidt forskellige energibesparelser, som er gennemført i tidens løb, kommer frem til et dybt nedslående resultat. Helt galt står det således til med forsøget på at nedbringe energiforbruget i offentlige virksomheder og institutioner.

På basis af en lang række stikprøver konkluderer evalueringens forfattere, at de mange tiltag ikke har haft skygge af effekt. 150 offentlige bygninger er analyseret, og alt tyder på, at det i dag ligefrem går den gale vej. Energiforbruget er gennem de seneste år steget stødt.

Ikke mindst den omstændighed, at de mange og vidt forgrenede energispareaktiviteter er udarbejdet på forskellige tidspunkter, spredt over en periode på 35-40 år, synes således at være ét af de mest tungtvejende argumenter for at nytænke den hidtidige indsats på energispareområdet. Som eksempel nævnes, at El-sparefonden kun beskæftiger sig med elforbrug i det offentlige samt i private husstande. Imidlertid er det akkurat disse to områder, som er dækket af CO2-kvoterne samt af de højeste energiafgifter. Og når man nu henvender sig til det offentlige, hvorfor koncentrerer man sig så kun om el og ikke om al den anden form for energiforbrug, som findes? Det finder forfatterne bag evalueringen paradoksalt.

Såfremt der foreslås energitiltag med en tilbagebetalingstid på under fem år, har det offentlige i øvrigt en forpligtelse til at igangsætte sådanne tiltag. Forfatterne bag evalueringen har via stikprøver undersøgt, hvor ofte denne regel bliver fulgt. Alt tyder imidlertid på, at reglen kun sjældent følges.

Bedre information
Evalueringen anbefaler helt grundlæggende, at Folketinget snarest igangsætter et tiårigt program for energibesparelser.

Herved opnås der en forstærket indsats såvel inden for det offentlige som hos erhvervslivet, idet der er behov for, at informationer videresendes. Først herved har alle ansvarlige i virksomheder og institutioner et informeret beslutningsgrundlag for selv at sætte nye tiltag i værk.

Endelig anbefales det, at både offentlige og private virksomheder i langt højere grad foretager systematisk dokumentation af realiserede energibesparelser, gerne i form af flere stikprøver, som viser om den retning man har valgt, er den rigtige.

Koblingen fra politik til praksis
Salgschef Christian Beiter fra installationsvirksomheden Kemp & Lauritzen, som selv har en baggrund som installatør, mener, at nogle tiltag trods alt har nyttet.

”Noget har imidlertid nyttet mere end andet, og en række tiltag drives af forskellige interesser”, siger han. Christian Beiter påpeger således, at f.eks. leverandører og producenter i stigende grad har forsøgt at skabe et marked og dermed nye behov for energibesparelser.

”El-branchen har gennem hele historien iværksat el-besparelser. Det nye er imidlertid, at energibesparelser gennem de seneste år er blevet et markant fokusområde, som i første række ikke er drevet af økonomi, men af politik. Og det er koblingen fra politik til praktisk handling, som er vigtig, hvis bestræbelserne skal få effekt.

Samtidig er der nogle af de ansvarlige i offentlige institutioner, som anser energiteknologi for at være svært tilgængeligt. Det er noget fremmedartet i deres verden. Heraf opstår nye tjenesteydelser som eksempelvis ESCO-ordninger, hvor man finder en ekstern partner, om påtager sig at løse energiproblemerne”.

Vores adfærd skal ændres
Også Christian Beiter finder det problematisk, at mange energispareaktiviteter er ”født” på vidt forskellige tidspunkter.
”Teknologien udvikler sig hele tiden og forældes hurtigt,” siger han og nævner som eksempel, at diodelys (LED) allerede i dag har overhalet energisparepæren hvad angår energieffektivitet.

”Desto mere specifikt du styrer og regulerer, desto højere bliver besparelsen. Imidlertid er det kun til en vis grad muligt spare ad teknikkens vej. Al erfaring viser, at en meget stor del af energibesparelserne kan opnås via ændret adfærd, og en sådan adfærdsændring er det ikke muligt at regulere sig til”, mener Christian Beiter.

”Jeg vil rose det offentlige for deres gode intentioner hvad angår energibesparelser. Samtidig vil jeg dog kritisere det offentlige for deres manglende evne til at omsætte tanker og visioner til konkret handling.

Der kunne under alle omstændigheder opnås store femskridt, hvis det offentlige konsekvent og målrettet lod sine bygninger gennemgå et grundigt energieftersyn, og såfremt der var tale om større opgaver, kunne opgaven meget vel udliciteres. Der findes jo helt specifikke krav til energimæssig gennemgang af offentlige bygninger, og nogle går heldigvis foran,” siger Christian Beiter, som nævner et konkret eksempel fra Udenrigsministeriet, hvor Kemp & Lauritzen har konverteret belysningen til LED-pærer. Her er der påvist en energibesparelse på mere end 70 procent.

Energimærkning har lille effekt
Ifølge evalueringen er energimærkningsordningen den aktivitet, som har klaret sig dårligt, fordi det er en meget kostbar ordning, som er baseret på, at der sendes en kontrollant ud til alle nye og gamle bygninger med såvel højt som lavt energiforbrug. Indsatsen bliver derfor ikke prioriteret.
Den problematik kan Christian Beiter sagtens genkende.

”Personligt anser jeg nytteværdien af energimærkningsordningen for at være meget begrænset. I øvrigt er alle offentlige virksomheder jo blevet pålagt, at de skal udpege en energiansvarlig, men hvis det pågældende ikke har gennemslagskraft eller har de rette værktøjer til rådighed, nytter det hele ikke noget.”

Nej tak til mere kontrol
Kemp & Lauritzens salgschef er derimod ikke enig med evalueringens forfattere i, at dokumentation for energibesparelser bør ske via flere stikprøver.
”Herved opbygger man blot en kontrol oven i kontrollen. Man bør jo heller ikke køre med sikkerhedssele, blot fordi man risikerer at få en bøde, men fordi det øger sikkerheden i trafikken,” siger han.

”Skal vi spare på energien, fordi vi derved lever op til de krav og forventninger, som vi pålægges, eller skal vi gøre det for at leve op til det ansvar, vi har som samfundsborgere? Alle bliver jo vindere, hvis vi opfører os ordentligt og fornuftigt. Men det kræver naturligvis nogle investeringer, og viljen til at omsætte hensigter til handling, er under alle omstændigheder helt afgørende,” siger Christian Beiter.

Installator.dk

Rekruttering: Ram de rigtige kandidater – i det rette miljø

Wygwam Danmark, a division of Niko

Sponseret

Wygwam introducerer P49 og M49 DALI-2 BMS-sensorer fra Niko

Relateret indhold

08.05.2025Odense Congress Center

Sponseret

VVS'25 sætter fokus på smarte og energieffektive løsninger

08.05.2025Installator.dk

VVS´25: Første messe-præsentation af gulvarmesystem

08.05.2025Installator.dk

Nu skal hovedstadens dygtigste håndværkersvende hyldes

08.05.2025METRO THERM A/S

Sponseret

Mød METRO THERM på VVS’25

08.05.2025Schneider Electric A/S

Sponseret

Drop PLC-korset: Din tidligere fordel er blevet en belastning

07.05.2025Installator.dk

Odsherred Forsyning lukker 1.200 kunder ud af udtrædelses-fælde

07.05.2025Installator.dk

Organisation roser ny politisk aftale

06.05.2025Avidenz A/S

Sponseret

Mere end 1700 påbud vedr. Arbejdspladsvurderingen (APV)

Jobmarked

Se alle

Vølund Varmeteknik A/S

Driftsleder søges til central rolle i Vølund Varmetekniks serviceteam

Som driftsleder hos Vølund Varmeteknik vil du få en central rolle i at sikre, at vores servicekunder får en professionel betjening. Du vil være ansvarlig for at afklare specielle og tidskrævende servicesager i samarbejde med eksterne teknikere og fungere som kompetenceansvarlig for disse teknikere.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

AG ELECTRIC A/S

AG Electric A/S søger ambitiøs køletekniker/overmontør

Vores hidtidige leder af vores køleafdeling er blevet ansat hos en af grossisterne i branchen, og vi søger derfor en afløser for ham.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Jarnved K/S (Svanholm Gods)

VVS´ER SØGES TIL SVANHOLM GODS

Vil du arbejde med bæredygtige projekter og vedligehold på et af Danmarks kendteste godser?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

18.05.2025

DR

Tekniker til DR Ejendomme & Service i Aarhus

I DR er vi lige nu på udkig efter en tekniker, der har lyst til at arbejde med drift og vedligehold af DRs bygning i Aarhus. Huset rummer mange spændende aktiviteter, og du vil som tekniker få mulighed for faglig udvikling og en varierende hverdag, hvor du vil prøve kræfter med omfattende teknik, herunder ventilation, køl, CTS, elforsyning, generatorer og UPS-anlæg.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

25.05.2025

Vølund Varmeteknik A/S

Bliv Projektansvarlig for fjernvarme

Vølund Varmeteknik A/S står foran en spændende rejse ind på fjernvarmemarkedet og søger nu en teknisk stærk og kommercielt tænkende Projektansvarlig.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

31.05.2025

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle