Bundkarakter til offentlige energibesparelser

Det går den gale vej, når det drejer sig om at nedbringe energiforbruget i det offentliges bygninger, fastslår ny kritisk evaluering. Mere kontrol og flere stikprøver anbefales derfor. Salgschef Christian Beiter fra Kemp & Lauritzen, som selv er installatør, har heller ikke den store tillid til det offentliges evne til at gennemføre energibesparelser. Han tror på bedre resultater via motivation og adfærdsændring samt tilførsel af viden og tilstrækkelige ressourcer.

”Desto mere specifikt du styrer og regulerer, desto højere bliver besparelsen. Imidlertid er det kun til en vis grad muligt at spare ad teknikkens vej. Al erfaring viser, at en meget stor del af energibesparelserne kun opnås via ændret adfærd, og en sådan adfærdsændring er det ikke muligt at regulere sig til,” mener salgschef Christian Beiter fra installationsvirksomheden Kemp & Lauritzen..

Er der stemmer i effektive energibesparelser, eller er der flere stemmer i f.eks. nye idrætsfaciliteter og toiletter på skolerne?

Det er grundlæggende det spørgsmål, som er udgangspunktet for en evaluering, som Ea Energianalyse, NIRAS og RUC har udarbejdet på foranledning af Energistyrelsen. Det 55 sider lange værk, som systematisk gennemgår resultaterne - eller rettere sagt de manglende resultater af de vidt forskellige energibesparelser, som er gennemført i tidens løb, kommer frem til et dybt nedslående resultat. Helt galt står det således til med forsøget på at nedbringe energiforbruget i offentlige virksomheder og institutioner.

På basis af en lang række stikprøver konkluderer evalueringens forfattere, at de mange tiltag ikke har haft skygge af effekt. 150 offentlige bygninger er analyseret, og alt tyder på, at det i dag ligefrem går den gale vej. Energiforbruget er gennem de seneste år steget stødt.

Ikke mindst den omstændighed, at de mange og vidt forgrenede energispareaktiviteter er udarbejdet på forskellige tidspunkter, spredt over en periode på 35-40 år, synes således at være ét af de mest tungtvejende argumenter for at nytænke den hidtidige indsats på energispareområdet. Som eksempel nævnes, at El-sparefonden kun beskæftiger sig med elforbrug i det offentlige samt i private husstande. Imidlertid er det akkurat disse to områder, som er dækket af CO2-kvoterne samt af de højeste energiafgifter. Og når man nu henvender sig til det offentlige, hvorfor koncentrerer man sig så kun om el og ikke om al den anden form for energiforbrug, som findes? Det finder forfatterne bag evalueringen paradoksalt.

Såfremt der foreslås energitiltag med en tilbagebetalingstid på under fem år, har det offentlige i øvrigt en forpligtelse til at igangsætte sådanne tiltag. Forfatterne bag evalueringen har via stikprøver undersøgt, hvor ofte denne regel bliver fulgt. Alt tyder imidlertid på, at reglen kun sjældent følges.

Bedre information
Evalueringen anbefaler helt grundlæggende, at Folketinget snarest igangsætter et tiårigt program for energibesparelser.

Herved opnås der en forstærket indsats såvel inden for det offentlige som hos erhvervslivet, idet der er behov for, at informationer videresendes. Først herved har alle ansvarlige i virksomheder og institutioner et informeret beslutningsgrundlag for selv at sætte nye tiltag i værk.

Endelig anbefales det, at både offentlige og private virksomheder i langt højere grad foretager systematisk dokumentation af realiserede energibesparelser, gerne i form af flere stikprøver, som viser om den retning man har valgt, er den rigtige.

Koblingen fra politik til praksis
Salgschef Christian Beiter fra installationsvirksomheden Kemp & Lauritzen, som selv har en baggrund som installatør, mener, at nogle tiltag trods alt har nyttet.

”Noget har imidlertid nyttet mere end andet, og en række tiltag drives af forskellige interesser”, siger han. Christian Beiter påpeger således, at f.eks. leverandører og producenter i stigende grad har forsøgt at skabe et marked og dermed nye behov for energibesparelser.

”El-branchen har gennem hele historien iværksat el-besparelser. Det nye er imidlertid, at energibesparelser gennem de seneste år er blevet et markant fokusområde, som i første række ikke er drevet af økonomi, men af politik. Og det er koblingen fra politik til praktisk handling, som er vigtig, hvis bestræbelserne skal få effekt.

Samtidig er der nogle af de ansvarlige i offentlige institutioner, som anser energiteknologi for at være svært tilgængeligt. Det er noget fremmedartet i deres verden. Heraf opstår nye tjenesteydelser som eksempelvis ESCO-ordninger, hvor man finder en ekstern partner, om påtager sig at løse energiproblemerne”.

Vores adfærd skal ændres
Også Christian Beiter finder det problematisk, at mange energispareaktiviteter er ”født” på vidt forskellige tidspunkter.
”Teknologien udvikler sig hele tiden og forældes hurtigt,” siger han og nævner som eksempel, at diodelys (LED) allerede i dag har overhalet energisparepæren hvad angår energieffektivitet.

”Desto mere specifikt du styrer og regulerer, desto højere bliver besparelsen. Imidlertid er det kun til en vis grad muligt spare ad teknikkens vej. Al erfaring viser, at en meget stor del af energibesparelserne kan opnås via ændret adfærd, og en sådan adfærdsændring er det ikke muligt at regulere sig til”, mener Christian Beiter.

”Jeg vil rose det offentlige for deres gode intentioner hvad angår energibesparelser. Samtidig vil jeg dog kritisere det offentlige for deres manglende evne til at omsætte tanker og visioner til konkret handling.

Der kunne under alle omstændigheder opnås store femskridt, hvis det offentlige konsekvent og målrettet lod sine bygninger gennemgå et grundigt energieftersyn, og såfremt der var tale om større opgaver, kunne opgaven meget vel udliciteres. Der findes jo helt specifikke krav til energimæssig gennemgang af offentlige bygninger, og nogle går heldigvis foran,” siger Christian Beiter, som nævner et konkret eksempel fra Udenrigsministeriet, hvor Kemp & Lauritzen har konverteret belysningen til LED-pærer. Her er der påvist en energibesparelse på mere end 70 procent.

Energimærkning har lille effekt
Ifølge evalueringen er energimærkningsordningen den aktivitet, som har klaret sig dårligt, fordi det er en meget kostbar ordning, som er baseret på, at der sendes en kontrollant ud til alle nye og gamle bygninger med såvel højt som lavt energiforbrug. Indsatsen bliver derfor ikke prioriteret.
Den problematik kan Christian Beiter sagtens genkende.

”Personligt anser jeg nytteværdien af energimærkningsordningen for at være meget begrænset. I øvrigt er alle offentlige virksomheder jo blevet pålagt, at de skal udpege en energiansvarlig, men hvis det pågældende ikke har gennemslagskraft eller har de rette værktøjer til rådighed, nytter det hele ikke noget.”

Nej tak til mere kontrol
Kemp & Lauritzens salgschef er derimod ikke enig med evalueringens forfattere i, at dokumentation for energibesparelser bør ske via flere stikprøver.
”Herved opbygger man blot en kontrol oven i kontrollen. Man bør jo heller ikke køre med sikkerhedssele, blot fordi man risikerer at få en bøde, men fordi det øger sikkerheden i trafikken,” siger han.

”Skal vi spare på energien, fordi vi derved lever op til de krav og forventninger, som vi pålægges, eller skal vi gøre det for at leve op til det ansvar, vi har som samfundsborgere? Alle bliver jo vindere, hvis vi opfører os ordentligt og fornuftigt. Men det kræver naturligvis nogle investeringer, og viljen til at omsætte hensigter til handling, er under alle omstændigheder helt afgørende,” siger Christian Beiter.

Solar Danmark

Sponseret

Lærlingedagen 2025 - bliv klar til fremtiden - tilmeldingen er åben!

Wygwam Danmark, a division of Niko

Sponseret

Wygwam introducerer P49 og M49 DALI-2 BMS-sensorer fra Niko

Relateret indhold

26.03.2025Installator.dk

Ahsell får afkast af mio-investeringer

25.03.2025Geovent

Sponseret

Dokumenteret bæredygtighed: EPD for GRTU 3800+

25.03.2025Eaton Electric Danmark

Sponseret

Eaton lancerer enhed til kobling og beskyttelse af DC-applikationer

24.03.2025Schneider Electric A/S

Sponseret

Produkt: Merten M-Pure CE60 Installationsmateriel – med udvalgte produkter i genbrugsmaterialer

24.03.2025Installator.dk

Solcellebranchen efterlyser bedre rammevilkår

21.03.2025Inspectly ApS

Sponseret

En QHSE Manager gæster studiet

21.03.2025Installator.dk

TEKNIQ: Alle overenskomster forhandlet på plads

21.03.2025KUDSK Service

Sponseret

Sammen skaber vi smartere løsninger

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
Danvak
CTS-anlæg. Konstruktion, installation og drift

Med korrekt anvendelse af CTS/BMS-systemer kan bygningsejere/driftsfolk, smart og innovativt, sikre den danske målsætning om en CO2-reduktion på 70% i 2030.

Dato

27.03.2025

Tid

08:30

Sted

Teknologisk Institut - Aarhus

Solar Danmark
Uddannelse
Lærlingedagen 2025 Brøndby - bliv klar til fremtiden - tilmeldingen er åben!

Solar Blue Install Network inviterer til en dag med faglighed og netværk, hvor du som elektrikerlærling og mester får indsigt i aktuelle emner, trends og nyheder i installationsbranchen. Mere end 500 deltog i 2024 – så tilmeld dig nu og vær sikker på at få en plads! Det er gratis og kræver ikke medlemskab at deltage.

Dato

01.04.2025

Sted

Brøndby

Danvak
Kursus
Ventilation fra A til Z

Kurset afholdes over 2 x 3 hele kursusdage – Du finder de konkrete datoer i kursusbeskrivelsen, ved at trykke på tilmeld-knappen.

Dato

01.04.2025

Tid

08:30

Sted

Teknologisk Institut - Aarhus

Solar Danmark
Uddannelse
Lærlingedagen 2025 Odense - bliv klar til fremtiden - tilmeldingen er åben!

Solar Blue Install Network inviterer til en dag med faglighed og netværk, hvor du som elektrikerlærling og mester får indsigt i aktuelle emner, trends og nyheder i installationsbranchen. Mere end 500 deltog i 2024 – så tilmeld dig nu og vær sikker på at få en plads! Det er gratis og kræver ikke medlemskab at deltage.

Dato

02.04.2025

Sted

Odense

DTU
Efteruddannelse
Netværksforsvar og angrebshåndtering

Vil du lære det nyeste inden for trusler, sårbarhed og malware – og samtidig blive skarp på kryptografiske løsninger?

Dato

03.04.2025

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU
Efteruddannelse
Sikker implementering af systemer

Er det dit ansvar, når virksomheden skal sikre data under transport og ved opbevaring? Så er det vigtigt at vælger en sikker og tilstrækkelig hurtig kryptografisk algoritme.

Dato

03.04.2025

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup