Byggeriet på vej ind i økonomisk uvejr

Dansk erhvervsliv er generelt i storform trods flere år, hvor kriserne har stået i kø. Men det kniber for byggeriet. Det viser en ny regnskabsanalyse af 11.500 danske virksomheder foretaget af Spar Nord og BDO. Robustheden er en vigtig faktor, hvis de skal komme sikkert igennem det uvejr, der er trukket op over Europa.

”Byggebranchen har den seneste tid været præget af stor konkurrence, stigende byggeomkostninger og lønninger til medarbejdere. De stigende energi- og materialepriser kombineret med stigende renter kan samtidig betyde, at flere byggeprojekter bliver sat på pause i den kommende tid, og det vil gå udover byggevirksomhederne, hvoraf størstedelen befinder sig i provinsen”, lyder det fra Stig Holst Hartwig. Foto: BDO..

Efter en længere periode på coronaens præmisser står økonomien og ikke mindst erhvervslivet nu over for en ny udfordring i form af en buldrende inflation, stigende renter for ikke at nævne de voldsomme energipriser og pressede forsyningskæder. Heldigvis er de danske virksomheder – ligesom dansk økonomi – generelt kommet stærkt igennem coronapandemien, og meget tyder derfor på, at de møder de nye udfordringer i storform.

Det viser en gennemgang af det seneste års regnskaber fra flere end 11.500 danske virksomheder med mellem 10 og 999 årsværk, som Spar Nord og BDO har foretaget i forbindelse med erhvervsprisen Succesvirksomhed 2022. Ud af samtlige virksomheder havde 64 procent sidste år fremgang i resultatet, mens hele 74 procent formåede at styrke deres egenkapital.

Handel og transport klarer sig godt
Ifølge bankdirektør i Spar Nord Martin Kudsk Rasmussen og administrerende direktør i BDO Stig Holst Hartwig er det svært at spå om hvilke brancher, der bliver hårdest ramt af de mange udfordringer, som lige nu tårner sig op, da det i høj grad afhænger af den enkelte virksomheds økonomiske robusthed og evne til at optimere og tilpasse forretningen. Det tyder dog på, at virksomheder indenfor handel eller transport har lukreret godt på genåbningen. Knap 70 procent af virksomhederne indenfor begge brancher opnåede sidste år resultatfremgang, mens næsten 80 procent af virksomhederne i begge brancher løftede deres egenkapital:

”Mens handelsvirksomhederne har nydt godt af danskernes store opsparinger, deres købekraft og deres lyst til at handle, har transportvirksomhederne haft gavn af genåbningen af de internationale markeder samt de stigende fragtrater. Og overskuddet derfra har store dele af begge brancher sandsynligvis brugt på at polstre egenkapitalen og dermed deres forretning. Om det så er nok til at kunne stå imod den krise, der lige nu har ramt dansk og europæisk økonomi, kan kun tiden vise, men det er i hvert fald et stærkt udgangspunkt”, forklarer Martin Kudsk Rasmussen, som tilføjer, at de to brancher ikke vil gå ram forbi den kommende krise:

”Vi skal nok ikke forvente at se markante lønstigninger i de kommende år, og kombineret med stigende energipriser vil det sandsynligvis føre til et nedsat forbrug, og det vil ramme handlen. Også transportbranchen vil blive ramt af lavere aktivitet, ligesom fragtraterne begynder at normalisere sig, og det vil samlet set forventeligt medføre en lavere indtjening blandt transportvirksomhederne”.

Læs også: Byggeomkostninger stiger for sjette kvartal i træk

Byggeriet i modvind
Det er dog ikke alle brancher, der står lige så stærkt rustet til det kommende uvejr. Analysen viser nemlig, at dele af byggebranchen er kommet i modvind. 45 procent af virksomhederne indenfor byggeri og anlæg oplevede sidste år ikke fremgang i deres resultat, ligesom en andel på 34 procent heller ikke formåede at løfte deres egenkapital.

”Byggebranchen har den seneste tid været præget af stor konkurrence, stigende byggeomkostninger og lønninger til medarbejdere. De stigende energi- og materialepriser kombineret med stigende renter kan samtidig betyde, at flere byggeprojekter bliver sat på pause i den kommende tid, og det vil gå udover byggevirksomhederne, hvoraf størstedelen befinder sig i provinsen”, lyder det fra Stig Holst Hartwig.

”Det er den perfekte storm, der har ramt europæisk økonomi, og det kommer til at have konsekvenser for nogen”, fortæller Martin Kudsk Rasmussen. Foto: Spar Nord. .

Hovedstaden vil dog også mærke til en eventuel nedgang i byggeaktiviteten. Her vil det især gå udover virksomheder indenfor videnservice, eksempelvis arkitekthuse og rådgivende ingeniørvirksomheder:

”Modsat de andre regioner er der en stor koncentration af videnserviceerhverv i Københavnsområdet, og det vil sandsynligvis være blandt de fag, vi i første omgang vil se krisen kradse. Det gælder arkitekter og ingeniører, der betjener byggeriet, lige såvel som virksomheder, der betjener andre erhverv, også kan blive påvirket”, siger Stig Holst Hartwig.

Industrien i farezonen
Selvom 65 procent af fremstillingsvirksomhederne sidste år havde resultatfremgang, og 75 procent styrkede egenkapitalen, forventer Stig Holst Hartwig stadig, at industrien også står for skud, når den kommende krise rammer:

”Industrivirksomhedernes konkurrenceevne bliver ikke nødvendigvis forværret, da krisen vil ramme alle producenter i Europa, men det vil få negativ betydning for deres ordrebeholdning og deres udgifter, og det vil føre til en lavere vækst. Det ser vi allerede i Tyskland, hvor industrien de facto befinder sig i en alvorlig økonomisk krise, og det er også begyndt at påvirke virksomhederne herhjemme og især i det jyske, som blandt andet er underleverandører til det europæiske marked”, siger han og suppleres af Martin Kudsk Rasmussen:

”Det er den perfekte storm, der har ramt europæisk økonomi, og det kommer til at have konsekvenser for nogen”.

2ctrl ApS

Sponseret

Bæredygtighed ned til mindste detalje

Uponor

Sponseret

Fremtidens fjernvarmeløsning er lige her

Relateret indhold

17.06.2024Installator.dk

Lige om lidt skal erhvervskøretøjer have TPMS på alle dæk

17.06.2024Installator.dk

Høje danske lønstigninger kan presse konkurrenceevnen

14.06.2024Installator.dk

Lemvigh-Müller køber 34.000 kvm. i Kolding

14.06.2024Installator.dk

Alt for få elvarebiler på vejene - målet er langt væk

13.06.2024Installator.dk

Trusselsniveauet hæves for gas- og elsektoren

12.06.2024RIB Software

Sponseret

Kender du til de 10 mest almindelige udfordringer inden for kvalitetssikring og Field Management?

12.06.2024Installator.dk

Tekniq klar med omfattende program på Folkemødet

12.06.2024Installator.dk

Danmark mangler plan for anvendelse af CO2 til e-fuels

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
Geovent
Kursus
Geovent inviterer til fagligt kursus - Tilmeld dig i dag!

Vi åbner dørene og inviterer til dybdegående kurser i procesventilation, hvor du kan udvide din faglige viden sammen med kollegaer fra branchen.

Dato

30.05.2024

Tid

09:00

Sted

Geovent, Hovedgaden 86, 8831 Løgstrup, fra kl. 09:00-13:00 - Vi sørger for frokost.

Geovent
Kursus
Geovent inviterer til fagligt kursus - Tilmeld dig i dag!

Vi åbner dørene og inviterer til dybdegående kurser i procesventilation, hvor du kan udvide din faglige viden sammen med kollegaer fra branchen.

Dato

11.06.2024

Tid

09:00

Viessmann
Åbent hus
Åbent hus: Vitocal 200-A Pro 64 kW

Rådgivning om store varmepumper

Dato

18.06.2024

Tid

14:00

Sted

Guldalderen 2, 2640 Hedehusene

Elsikkerhed.dk
Kursus
Boligdimensionering - Herning/virtuelt

Få de bedste kort på hånden med vores nye dimensioneringsredskab, som dette kursus giver adgang til. Alle deltagere får udleveret vores ‘Gør det Kort’, som giver hurtigt overblik over de vigtigste ændringer inden for installationer i boliger og opfylder kravene til dimensionering efter standarden DS/HD 60364.

Dato

26.06.2024

Tid

09:30

Sted

Online / Innovatorium, Birk Centerpark 40, 7400 Herning

Elsikkerhed.dk
Kursus
L-AUS ajour - Greve

Hold din viden om L-AUS ajour - hvert år

Dato

27.06.2024

Tid

08:30

Sted

Greve Erhvervscenter, Korskildelund 6, 2670 Greve

Geovent
Kursus
Geovent inviterer til fagligt kursus - Tilmeld dig i dag!

Vi åbner dørene og inviterer til dybdegående kurser i procesventilation, hvor du kan udvide din faglige viden sammen med kollegaer fra branchen.

Dato

13.08.2024

Tid

09:00