Combibeholder i Kalundborg skal lære at tale med solceller

Familien Andersen i Kalundborg har installeret en combibeholder, der skal sørge for, at familien opnår højere udnyttelse af deres solceller. Combibeholderen indeholder nemlig en elpatron, som kan aftage strøm fra solcellerne, når der er ’overskudsstrøm’. Det kræver ’bare’ en styring, som Per Andersen er i fuld gang med at udvikle.

”Man kan jo desværre ikke lagre energi fra solceller, så derfor begyndte jeg at tænke over, hvordan man kunne udnytte den i stedet for bare at sende den ud af huset. Og der var combibeholderen en rigtig god løsning, da man jo netop vil kunne bruge elpatronen, når der er overskudsstrøm”, fortæller Per Andersen. Foto: Metro Therm..

I et lyserødt bryggers i en villa i Kalundborg hænger en ny 110-liters combibeholder fra METRO THERM. Den fik familien Andersen installeret som erstatning for deres gamle 200 liters fjernvarmebeholder – også fra METRO THERM – som egentlig stadig virkede fint. Men vandet i Kalundborg er så hårdt, som det næsten kan blive, hvilket efter 20 år havde sat sine spor på varmtvandsbeholderen. Per Andersen fortæller:

”På grund af de store mængder kalk indvendigt kunne der være mindre vand i, og det havde også gjort den så tung, at vi måtte være to granvoksne mænd og et hejseværk for at få den ned”.

Samtidig var returvandet fra den gamle beholder en kende for varmt, men det problem har den nye combibeholder løst med det samme. Nu er nedkølingen optimal – faktisk i sådan en grad, at familien nu får penge tilbage fra fjernvarmeværket.

Elpatron skal udnytte overskudsstrøm
Det var ikke tilfældigt, at valget faldt på en combibeholder i stedet for en ny fjernvarmebeholder. Combibeholderen indeholder nemlig en indbygget elpatron, der gør combibeholderen særligt interessant. Den har allerede reddet familien fra kolde bade flere gange, når der har været arbejdet på fjernvarmenettet i området.

Men den vigtigste grund til at vælge combibeholderen, er de solceller, der er monteret på husets tag. De producerer ofte mere strøm end familien kan nå at bruge, som derfor sendes retur ud i elnettet til glæde og gavn for andre end familien Andersen. ”Det gør næsten ondt at se, hvor meget af den strøm solcellerne producerer, som vi bare sender ud i elnettet, fordi vi ikke kan nå at bruge det.” siger Per Andersen og uddyber ”Man kan jo desværre ikke lagre energi fra solceller, så derfor begyndte jeg at tænke over, hvordan man kunne udnytte den i stedet for bare at sende den ud af huset. Og der var combibeholderen en rigtig god løsning, da man jo netop vil kunne bruge elpatronen, når der er overskudsstrøm.”

Læs også: Månedens udfordring: Styr på energimål, data og dokumentation

Hjemmelavet styring
Per Andersen har i mange år arbejdet med it, og efter at være gået på pension har han fået god tid til at nørkle med diverse tekniske projekter. Et af disse projekter er netop at lave en form for automatisk styring, som skal få solcellerne og elpatronen til at ”tale” sammen, så der automatisk opvarmes vand med elpatronen, når der er overskudsstrøm fra solcellerne. ”Det ville nu være en del smartere end at skulle gå og holde øje med en måler og manuelt tænde og slukke for elpatronen”, siger Per Andersen.

”Hjernen” bag denne styring står på Per Andersens skrivebord og ligner to printplader stablet ovenpå hinanden med en masse ledninger stikkende ud. Foto: Metro Therm..

”Hjernen” bag denne styring står på Per Andersens skrivebord og ligner to printplader stablet ovenpå hinanden med en masse ledninger stikkende ud.  Den ser måske beskeden ud, men er faktisk en såkaldt Arduino-computer, som kan programmeres til at udføre en række mere eller mindre avancerede funktioner. På nuværende tidspunkt er den koblet til en forbrugsmåler sat på husets elsystem, så Per kan følge både elforbrug og -produktion via et simpelt, hjemmekodet program. Men at gå derfra og så til at bruge disse informationer til automatisk at sende overskudsstrøm ud til elpatronen, er straks en noget mere kompliceret affære.

Når Per Andersen begynder at gå i detaljer om, hvordan styringen skal konstrueres, flyver der tekniske begreber som ”fototransistorer”, ”triac-styret spændingsregulator” og ”solid-state relæ” rundt i luften – begreber, som nok vil gøre de fleste fjerne i blikket. Oversætter vi forklaringen til almindeligt dansk, betyder det, at Arduino-computeren skal sende de oplysninger, den får fra husets elsystem, videre til den såkaldte triac-styrede spændingsregulator. Denne står på skrivebordet ved siden af Arduino-computeren, og ligner mest af alt en miniature-brødrister.

”Brødristeren” er koblet til elpatronen i combibeholderen og sender strøm direkte ud til denne. Den kan dog hverken slukke eller tænde for strømmen men sender konstant den mængde watt afsted, som den er indstillet til. Næste trin er derfor at få koblet en styring på, som kan slukke og tænde automatisk for spændingsregulatoren, så den kun sender strøm til elpatronen, når solcellerne producerer mere strøm, end familien kan nå at bruge.

Automatisering er ”work in progress”
Hvordan automatiseringen af kommunikationen imellem de forskellige enheder helt præcis skal fungere, er stadig på udviklingsstadiet. Men Per Andersen har allerede flere idéer. ” Jeg har flere forskellige løsninger i spil, blandt andet har jeg overvejet at sætte en såkaldt ”step motor” til spændingsregulatoren”, fortæller han og fortsætter: ”Men den ”nemme” løsning – som det nok ender med at blive – er at bruge et ”solid state relæ”. Det kan sættes til at slukke og tænde med få (mili)sekunders intervaller og står på den måde og ”lytter” efter evt. strøm – som naturligvis kun sendes afsted, hvis der er overskud fra solcellerne. Men jeg har ikke helt besluttet mig endnu”.

Der ligger altså stadig en del arbejde forude, før combibeholderen og solcellerne kan tale sammen uden at have brug for en menneskelig tolk. Men indtil da hygger Per Andersen sig gevaldigt med projektet. ”Det er en god måde at holde hjernen i gang på”, slutter han med et smil.

2ctrl ApS

Sponseret

Bæredygtighed ned til mindste detalje

Uponor

Sponseret

Fremtidens fjernvarmeløsning er lige her

Denne artikel er del af et tema:

Tema om energirenovering 2022

Relateret indhold

17.05.2024Installator.dk

Det skal være lettere at få godkendt store solcelleanlæg

17.05.2024Installator.dk

Energinet indgår milliard-partnerskab med Siemens Energy

07.05.2024Eegholm A/S

Sponseret

Eltavler til ladestandere løser en stor udfordring ved den grønne omstilling

30.04.2024Schneider Electric A/S

Sponseret

Datacentres bæredygtighedsrapportering klares med ét klik

29.04.2024Solar Danmark

Sponseret

Solar er klar til at rådgive kunder om tsunami af nye regler om bæredygtighed

26.04.2024Schneider Electric A/S

Sponseret

Schneider Electric og NVIDIA indgår samarbejde om fremtidens datacentre

24.04.2024BLICHFELD POWER & MEASUREMENTS A/S

Sponseret

Se de nye testkits til solarindustrien

23.04.2024Belimo A/S

Sponseret

Nyhed: Lineariseret butterflyventil til 2-vejs og 3-vejs regulering

Jobmarked

Se alle

ABB A/S

Marketing & Sales Manager – ABB Electrification Service

Take your next career step at ABB with a global team that is energizing the transformation of society and industry to achieve a more productive, sustainable future.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

28.05.2024

Solar Danmark

Intern sælger El

Trives du med en alsidig hverdag, hvor du samtidig kan være en del af et stærkt og dynamisk salgsteam, som har den gode kundeoplevelse i fokus? Har du fagligheden i orden samt teknisk flair, og kan du yde god og professionel rådgivning inden for tekniske/elmæssige løsninger? Så har du nu muligheden for at blive en del af vores team.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

27.05.2024

BWT

Servicetekniker med teknisk baggrund | Vandbehandling erhverv

Vil du være en del af vores succes? Hos BWT Danmark har vi forrygende travlt og søger en dygtig servicetekniker til vores serviceteam på Fyn.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

METRO THERM A/S

Skift topnøglen ud med telefonen og bliv teknisk salgs- og kunderådgiver

Har du været udekørende i VVS-branchen? Og er du klar til en ændring i dit arbejdsliv? Så er det måske dig vi søger til stillingen som teknisk salgs- og kunderådgiver hos METRO THERM.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Roth Danmark A/S

Sælger til Roth Danmark A/S

Nord- og Midtjylland. Nu har du en unik mulighed for at blive en del af et stærkt salgsteam. Du er stærk på VVS-kunder, og hos os planlægger og tilrettelægger du selv din arbejdsdag.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

GN Belysning A/S

Salgskonsulent til el-installatører, Sjælland og øerne

Vi søger en engageret og erfaren salgskonsulent, der får ansvaret for at udvikle salget og kunderelationerne på Sjælland og øerne.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

METRO THERM A/S

Financial controller søges til METRO THERM i Helsinge

Er du uddannet financial controller eller er du en erfaren regnskabsassistent, som motiveres af at arbejde med regnskab og tal? Så er det måske dig, som vi søger til stillingen financial controller hos METRO THERM i Helsinge.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
Danvak
Kursus
Commissioning

Vi oplever, at der er et stigende behov for færdigheder inden for dette felt i forbindelse med kravsspecifikation, projektering, opførelse, aflevering og drift af byggerier i Danmark.

Dato

29.04.2024

Tid

08:00

Sted

Trinity Hotel & Konference Center, Gl. Færgevej 30, 7000 Fredericia

Viessmann
Åbent hus
Åbent hus: Vitocal 200-A Pro 64 kW

Rådgivning om store varmepumper

Dato

21.05.2024

Tid

14:00

Sted

Guldalderen 2, 2640 Hedehusene

Rockwool Danmark A/S
Gå-hjem-møde
Gå-hjem-møde: Bliv klogere på energieffektivitet og CO2 reduktion i større bygninger

Gør flere energirenoveringstiltag til ét samlet projekt med ROCKWOOL og LivingBetter

Dato

21.05.2024

Tid

14:00

Sted

ROCKWOOL Danmark A/S, Hovedgaden 501, Hedehusene, Capital Region, DK, 2640

Avidenz A/S
Kursus
Sagkyndig - lovpligtigt eftersyn af tekniske hjælpemidler (Greve)

Tag dette kursus i lovpligtigt eftersyn af tekniske hjælpemidler. Spar penge, og foretag de lovpligtige eftersyn, når det passer ind i jeres planlægning.

Dato

22.05.2024

Tid

09:00

Sted

Tune Kursuscenter, Grevevej 20, 2670 Greve

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Uddannelse
Bæredygtig drift af byggepladsen

Indretningen af byggepladsen er et vigtigt led i udførelsen af et byggeri. Det er denne, der skaber de rette betingelser for arbejder og transport, hvorimod en uhensigtsmæssig indretning besværliggør byggeprocessen.

Dato

27.05.2024

Sted

Hellerup

2ctrl ApS
Kursus
KNX Basic kursus

(Certificeringskursus godkendt af KNX Association som afsluttes med eksamen)

Dato

27.05.2024

Tid

08:30

Sted

2CTRL`s kursuscenter i Karlslunde