Dagslyset skal udnyttes optimalt

Skal elforbruget til belysning ned, er dagslysstyring fortsat den mest effektive vej, og i institutioner og erhvervsbygninger betaler det sig at tænke på zoneopdelt belysning, så dagslyset udnyttes optimalt.

SBi udgav i 2008 en anvisning om lysstyring (SBi-anvisning 220 Lysstyring) og forudsagde i den forbindelse, at lysstyring ville blive særdeles udbredt, fordi det ellers ville være umuligt at overholde energirammen. Vi spurgte seniorforsker Steen Traberg-Borup, SBi, hvordan det så er gået.

”Jeg kan i hvert fald sige, at det er blevet udbredt på den måde, at ca. 1100 håndværkere, entreprenører og ikke mindst rådgivere har fået vejledningen, og der har været gennemført kurser hos Dansk Center for Lys samt Elsparefonden. Så jeg tror, folk har taget det til sig,” siger han.

Lysstyring er relevant overalt, hvor man anvender kunstigt lys, men hvordan den skal indrettes afhænger ifølge Steen Traberg-Borup helt af bygningens og rummenes udformning og anvendelse. Han nævner for eksempel, at belysningen i enkeltmandskontorer kan styres på en helt anden måde end i storrumskontorer, hvor der stort set altid sidder to-tre personer.

En skole er som hovedregel anderledes ukompliceret, mener han. "Enten er der undervisning i lokalet, eller også er det tomt."

Hvor store besparelser?
”Hvis vi for eksempel tager et kontorhus, så møder rengøringspersonalet måske kl. 6 og tænder alt lyset, kl. 8 kommer de første kontormedarbejdere, og kl. 18 er huset tomt. Hvis alt lys har været tændt fra kl. 6 til kl. 18, er det det, vi kalder en 100 procents belastning. Indfører man dagslysstyring fordelt på f.eks. tre zoner, vil belysningsstyrken kunne reguleres i takt med mængden af dagslys der kommer ind i rummet. I situationer med fuld sol vil belysningen automatisk slukke tættest ved vinduerne, og herefter følger zonerne længst fra vinduet. Den form for lysstyring vil typisk give en besparelse på 25-30 procent,” siger han og tilføjer, at når man kombinerer dagslysstyring med bevægelsesmeldere, kan man nå op på de helt store besparelser.

Hvor store de kan blive varierer fra sted til sted. Af samme årsag florerer adskillige tal for, hvad man kan opnå med forskellige former for lysstyring.

”Taler vi om en skole, er typisk alle eller ingen tilstede. Her kunne man selvfølgelig sige, at bevægelsesmelderne er unødvendige, for den sidste slukker. Men det gør de jo ikke alligevel, så uden bevægelsesmelderen vil lyset stå og brænde i et tomt rum,” bemærker han tørt.

Også på gangarealerne er der en del at vinde ved at anvende lysstyring med bevægelsesmeldere. Lyset kan således være slukket eller dæmpet ned til f.eks. 5 % i tidsrum med undervisning og kun tændt i frikvarterer eller når nogen færdes på gangene.

”Det kan generelt betale sig at udskifte gamle belysningsarmaturer med lysstofrør og med traditionelle spoler til nye energieffektive lysstofarmaturer med elektroniske forkoblinger. Suppleres yderligere med dagslysstyring og bevægelsesmeldere, kan man sænke energiforbruget og dermed størrelsen på lysregningen væsentligt,” slutter Steen Traberg-Borup.

Stort besparelsespotentiale i lys
Servodan er en af de virksomheder, som har stor erfaring med lysstyring – herunder styring af zoneopdelt belysning. Og her lyder det fra Per Eggen, at det i ekstreme tilfælde er muligt at spare op til 70 procent af ved hjælp af dagslysstyring. Men så store besparelser vil normalt kræve en kombination af dagslysstyring og bevægelsessensorer.

Han nævner desuden et eksempel af lidt ældre dato, hvor det alene med bevægelsessensorer lykkedes at spare 75 procent på elforbruget. Eksemplet stammer fra omklædningsrum på Marselisborg hospital, hvor lyset tidligere var tændt døgnet rundt. Det er det dog de færreste steder, så en mere realistisk besparelse med en simpel tænd/sluk-bevægelsessensor ligger derfor ifølge Per Eggen på 30-35 procent.

Omvendt er det ved hjælp af styring af zoneopdelt belysning på JYSK’s lager i Uldum lykkedes at opnå en besparelse på 25-30 procent.

Installator.dk

Rekruttering: Ram de rigtige kandidater – i det rette miljø

Wygwam Danmark, a division of Niko

Sponseret

Wygwam introducerer P49 og M49 DALI-2 BMS-sensorer fra Niko

Relateret indhold

30.04.2025Ecofoss/Green:ID

Sponseret

Track-Bar med honeycomb-linse for lav blænde

30.04.2025Wexøe A/S

Sponseret

Nyhed: M100 Electronic Motor Starter fra Rockwell Automation

29.04.2025Alcadon ApS

Sponseret

[FIBER OG NETVÆRK] Dine 3 fordele ved at Alcadon er ISO 9001-certificeret

29.04.2025POWER TECHNIC ApS

Sponseret

6W strømforsyning med bred indgangsspænding

29.04.2025Installator.dk

Massivt strømsvigt: 15 GW forsvandt på fem sekunder

28.04.2025Installator.dk

Udbygningen af sol og vind er næsten gået i stå

25.04.2025Installator.dk

Koble annoncerer fem nye opkøb

24.04.2025Installator.dk

Analyse: Elprisen svinger som aldrig før

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
Eaton Electric Danmark
Seminar
Teknisk seminar om 3 fasede UPS - Brøndby

Eaton inviterer til teknisk seminar om 3 fasede UPS. Bliv klogere på hvordan du designer fremtidens UPS-løsninger til bygninger, sundhedssektoren, industrien og datacentre.

Dato

06.05.2025

Tid

07:30

Sted

Gammelager 14, 2605 Brøndby (Hos Solar)

Vølund Varmeteknik A/S
Kursus
🔧 TEKNISK BASISKURSUS varmepumper 🔧

Kurset giver dig kendskab til varmepumpernes styringsprincipper, anlægsopbygning og giver dig en generel viden om opstart af varmepumper - både jordvarme og luft-til-vand varmepumper. Kurset vil indeholde en del praktiske opgaver.

Dato

06.05.2025

Tid

08:30

Sted

Vølund Varmeteknik Industrivej Nord 7B 7400 Herning

Dansk Standard
Kursus
El-sikkerhed, diplomkursus - 2 dage

Over 2 dage giver kurset et godt kendskab til lovgivning og standarder indenfor elektrisk sikkerhed, og til hvordan kravene efterleves i praksis.

Dato

06.05.2025

Tid

09:00

Sted

Scandic Kolding Kokholm 2 6000 Kolding

Danvak
Kursus
Linjetabsberegning med HEAT2, Grundkursus

Kuldebroer kan have væsentlig betydning for bygningers energiforbrug, og i værste fald kan de medføre kondens og risiko for svamp og skimmel i konstruktioner og på overflader.

Dato

07.05.2025

Tid

08:30

Sted

Teknologisk Institut - Aarhus

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Efteruddannelse
Kvalitet, sikkerhed og miljø (EL)

Få kvalitet, miljø og sikkerhed til at gå op i en højere enhed.

Dato

07.05.2025

Tid

08:30

Sted

Hellerup

Schneider Electric A/S
Messe
ROBOTBRAG 2025! Prep din virksomhed med robotter

Find inspiration til, hvad der kan lade sig gøre med AI og robotteknologi – og hvordan du bedst forbereder din virksomhed til fremtiden. Kom til ROBOTBRAG – inklusiv DIRA Business – hos Teknologisk Institut i Odense

Dato

08.05.2025