Dagslyset skal udnyttes optimalt

Skal elforbruget til belysning ned, er dagslysstyring fortsat den mest effektive vej, og i institutioner og erhvervsbygninger betaler det sig at tænke på zoneopdelt belysning, så dagslyset udnyttes optimalt.

SBi udgav i 2008 en anvisning om lysstyring (SBi-anvisning 220 Lysstyring) og forudsagde i den forbindelse, at lysstyring ville blive særdeles udbredt, fordi det ellers ville være umuligt at overholde energirammen. Vi spurgte seniorforsker Steen Traberg-Borup, SBi, hvordan det så er gået.

”Jeg kan i hvert fald sige, at det er blevet udbredt på den måde, at ca. 1100 håndværkere, entreprenører og ikke mindst rådgivere har fået vejledningen, og der har været gennemført kurser hos Dansk Center for Lys samt Elsparefonden. Så jeg tror, folk har taget det til sig,” siger han.

Lysstyring er relevant overalt, hvor man anvender kunstigt lys, men hvordan den skal indrettes afhænger ifølge Steen Traberg-Borup helt af bygningens og rummenes udformning og anvendelse. Han nævner for eksempel, at belysningen i enkeltmandskontorer kan styres på en helt anden måde end i storrumskontorer, hvor der stort set altid sidder to-tre personer.

En skole er som hovedregel anderledes ukompliceret, mener han. "Enten er der undervisning i lokalet, eller også er det tomt."

Hvor store besparelser?
”Hvis vi for eksempel tager et kontorhus, så møder rengøringspersonalet måske kl. 6 og tænder alt lyset, kl. 8 kommer de første kontormedarbejdere, og kl. 18 er huset tomt. Hvis alt lys har været tændt fra kl. 6 til kl. 18, er det det, vi kalder en 100 procents belastning. Indfører man dagslysstyring fordelt på f.eks. tre zoner, vil belysningsstyrken kunne reguleres i takt med mængden af dagslys der kommer ind i rummet. I situationer med fuld sol vil belysningen automatisk slukke tættest ved vinduerne, og herefter følger zonerne længst fra vinduet. Den form for lysstyring vil typisk give en besparelse på 25-30 procent,” siger han og tilføjer, at når man kombinerer dagslysstyring med bevægelsesmeldere, kan man nå op på de helt store besparelser.

Hvor store de kan blive varierer fra sted til sted. Af samme årsag florerer adskillige tal for, hvad man kan opnå med forskellige former for lysstyring.

”Taler vi om en skole, er typisk alle eller ingen tilstede. Her kunne man selvfølgelig sige, at bevægelsesmelderne er unødvendige, for den sidste slukker. Men det gør de jo ikke alligevel, så uden bevægelsesmelderen vil lyset stå og brænde i et tomt rum,” bemærker han tørt.

Også på gangarealerne er der en del at vinde ved at anvende lysstyring med bevægelsesmeldere. Lyset kan således være slukket eller dæmpet ned til f.eks. 5 % i tidsrum med undervisning og kun tændt i frikvarterer eller når nogen færdes på gangene.

”Det kan generelt betale sig at udskifte gamle belysningsarmaturer med lysstofrør og med traditionelle spoler til nye energieffektive lysstofarmaturer med elektroniske forkoblinger. Suppleres yderligere med dagslysstyring og bevægelsesmeldere, kan man sænke energiforbruget og dermed størrelsen på lysregningen væsentligt,” slutter Steen Traberg-Borup.

Stort besparelsespotentiale i lys
Servodan er en af de virksomheder, som har stor erfaring med lysstyring – herunder styring af zoneopdelt belysning. Og her lyder det fra Per Eggen, at det i ekstreme tilfælde er muligt at spare op til 70 procent af ved hjælp af dagslysstyring. Men så store besparelser vil normalt kræve en kombination af dagslysstyring og bevægelsessensorer.

Han nævner desuden et eksempel af lidt ældre dato, hvor det alene med bevægelsessensorer lykkedes at spare 75 procent på elforbruget. Eksemplet stammer fra omklædningsrum på Marselisborg hospital, hvor lyset tidligere var tændt døgnet rundt. Det er det dog de færreste steder, så en mere realistisk besparelse med en simpel tænd/sluk-bevægelsessensor ligger derfor ifølge Per Eggen på 30-35 procent.

Omvendt er det ved hjælp af styring af zoneopdelt belysning på JYSK’s lager i Uldum lykkedes at opnå en besparelse på 25-30 procent.

Wygwam Danmark, a division of Niko

Sponseret

Følger du installationsreglerne for sikringselementer i boligtavler?

Techem Danmark A/S

Sponseret

Spar på ressourcerne - anbefalingen er, sæt forbrugsmåling op hurtigst muligt i projekterne

Relateret indhold

01.07.2025POWER TECHNIC ApS

Sponseret

1200W DC/AC inverter med indbygget UPS-funktion

01.07.2025PHOENIX CONTACT

Sponseret

Installationsparate tilslutningsbokse til solcelleanlæg

30.06.2025LEDVANCE A/S

Sponseret

SURFACE CIRCULAR SENSOR

30.06.2025Schneider Electric A/S

Sponseret

Løsningen klar til kablede IHC-installationer

27.06.2025Installator.dk

Koble køber op i Region Midtjylland

27.06.2025PHOENIX CONTACT

Sponseret

Ny underdel til elektronikhuse i ICS-serien

26.06.2025Alcadon ApS

Sponseret

Hvordan vælger du det rigtige fiberkabel?

26.06.2025POWER TECHNIC ApS

Sponseret

Høj udgangsspænding med vand eller luftkøling

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
ECIT Consulting A/S
Webinar
Effektiv dokumentation af processer med Page Scripting i Microsoft Business Central

ECIT inviterer dig til et informativt webinar, hvor vi præsenterer den nye Page Scripting funktion i Microsoft Business Central. Lær, hvordan du kan bruge denne funktion til at dokumentere og teste dine forretningsprocesser effektivt, sikre kontinuerlig drift og undgå nedetid ved implementering af nye opdateringer.

Dato

09.07.2025

Tid

09:00

Sted

Online

ABB A/S
Kursus
Certificeret KNX Basic kursus

Tilmeld dig

Dato

25.08.2025

Tid

08:30

Sted

ABB A/S, Lautrupvang 8, 2750 Ballerup

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Efteruddannelse
Boliginstallationer og teknisk beregning på kredsløb

Vil du være med til at sikre el til danske boliger? Så få redskaberne til at planlægge, installere og beregne deres el-installationer.

Dato

25.08.2025

Tid

08:30

Sted

Hellerup

DTU
Efteruddannelse
Projektledelse – metoder og værktøjer

Vil du være projektleder – eller ønsker du at opkvalificere dine projektlederkompetencer? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og styrk dine evner til at planlægge, styre og følge op på projekter.

Dato

25.08.2025

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU
Efteruddannelse
Projektstrategi og -organisation

Skal du til at lede projekter, – eller gør du det allerede? Så tilmeld dig kurset Projektstrategi og –organisation, som også er et diplommodul, og få indblik i virksomheders og organisationers værdiskabelse, udviklingsfaser, livscyklus og påvirkning af strategiske drivkræfter.

Dato

25.08.2025

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU
Efteruddannelse
Fra specialist til leder

Vil du have mere viden om de krav, der stilles til ledere i erhvervslivet? Og vil du udvikle dine ledelseskompetencer? Så tag dette kursus, som også er et diplommodul modul, og få sat fokus på dit potentiale i overgangen fra rollen som specialist til rollen som leder.

Dato

26.08.2025

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup