Danmark halter efter Sverige i lyskilde-genanvendelse

I Danmark sender vi kun halvdelen af vores lyskilder til genanvendelse. Dermed er vi langt efter vores svenske naboer, som genanvender 75 procent af deres lyskilder.

Sidste år blev der, ifølge Lyskildebranchens WEEE Forening (LWF), indsamlet 682 tons brugte sparepærer, lysstofrør og andre lyskilder til genanvendelse i Danmark. Det svarer til 50 procent af de i alt 1374 tons lyskilder, der blev sendt på markedet. Det betyder, at de danske husholdninger halter markant efter de svenske, der indsamlede 75 procent af deres lyskilder i 2013.

Læs også: Grundfos og grossister går sammen om genbrugskoncept

Derfor opfordrer belysningsfabrikanten Osram de danske forbrugere til at begrænse spild og forurening af jordens ressourcer og i stedet genanvende flere lyskilder.

”Danmark er helt klart langt bagefter Sverige i indsatsen for at genanvende lyskilder. Mange virksomheder har sat genanvendelsen i system. Nu er vi meget opsatte på, at forbrugerne også skruer op for indsatsen, så vi kan indhente svenskernes forspring. LWF (Lyskildebranchens WEEE Forening red.) og genbrugsstationerne har sørget for, at indsamlingsmodellen er på plads, så der er i dag ikke er nogen forhindringer for, at forbrugerne kan genanvende materialerne og undgå at forurene”, siger Henrik Worsøe fra Osram.

Selv om genanvendelse generelt har fået stor opmærksomhed i samfundsbevidstheden, har mængden af genanvendte lyskilder ligget uforandret på 50 procent siden 2011.

Det er til trods for, at genanvendelse af lyskilder er blevet nemmere for hr. og fru Jensen. LWF, som siden september 2013 har stået for indsamlingen af brugte sparepærer og lysstofrør, modtager i dag brugte lyskilder fra i alt 193 kommunale genbrugspladser, og forbrugere kan, ved at indtaste deres postnummer på LWF’s hjemmeside, finde det nærmeste indsamlingssted.

Derfor håber Jan Bielefeldt, der er administrerende direktør i Lyskildebranchens WEEE Forening (LWF), at de danske husholdninger begynder at vise, at de godt kan genvende lyskilder.

Læs også: Osram: Vintertid skader vores helbred

”Genanvendelse er ikke kun for virksomheder. Tiltag som eksempelvis postnummer-søgefunktionen har virkelig åbnet nye døre og gjort det meget nemmere for os alle at sikre, at både værdifulde ressourcer og skadelige stoffer, såsom kviksølv i sparepærer og lysstofrør, bliver genanvendt i stedet for at havne i dagrenovationen”, siger Jan Bielefeldt. 

-SSM

Installator.dk

Rekruttering: Ram de rigtige kandidater – i det rette miljø

Wygwam Danmark, a division of Niko

Sponseret

Wygwam introducerer P49 og M49 DALI-2 BMS-sensorer fra Niko

Relateret indhold

01.05.2025POWER TECHNIC ApS

Sponseret

MPQ60W konverter til medicinsk og hjemmepleje applikationer

30.04.2025Ecofoss/Green:ID

Sponseret

Track-Bar med honeycomb-linse for lav blænde

30.04.2025Wexøe A/S

Sponseret

Nyhed: M100 Electronic Motor Starter fra Rockwell Automation

29.04.2025Alcadon ApS

Sponseret

[FIBER OG NETVÆRK] Dine 3 fordele ved at Alcadon er ISO 9001-certificeret

29.04.2025POWER TECHNIC ApS

Sponseret

6W strømforsyning med bred indgangsspænding

29.04.2025Installator.dk

Massivt strømsvigt: 15 GW forsvandt på fem sekunder

28.04.2025Installator.dk

Udbygningen af sol og vind er næsten gået i stå

25.04.2025Installator.dk

Koble annoncerer fem nye opkøb

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
Eaton Electric Danmark
Seminar
Teknisk seminar om 3 fasede UPS - Brøndby

Eaton inviterer til teknisk seminar om 3 fasede UPS. Bliv klogere på hvordan du designer fremtidens UPS-løsninger til bygninger, sundhedssektoren, industrien og datacentre.

Dato

06.05.2025

Tid

07:30

Sted

Gammelager 14, 2605 Brøndby (Hos Solar)

Vølund Varmeteknik A/S
Kursus
🔧 TEKNISK BASISKURSUS varmepumper 🔧

Kurset giver dig kendskab til varmepumpernes styringsprincipper, anlægsopbygning og giver dig en generel viden om opstart af varmepumper - både jordvarme og luft-til-vand varmepumper. Kurset vil indeholde en del praktiske opgaver.

Dato

06.05.2025

Tid

08:30

Sted

Vølund Varmeteknik Industrivej Nord 7B 7400 Herning

Dansk Standard
Kursus
El-sikkerhed, diplomkursus - 2 dage

Over 2 dage giver kurset et godt kendskab til lovgivning og standarder indenfor elektrisk sikkerhed, og til hvordan kravene efterleves i praksis.

Dato

06.05.2025

Tid

09:00

Sted

Scandic Kolding Kokholm 2 6000 Kolding

Danvak
Kursus
Linjetabsberegning med HEAT2, Grundkursus

Kuldebroer kan have væsentlig betydning for bygningers energiforbrug, og i værste fald kan de medføre kondens og risiko for svamp og skimmel i konstruktioner og på overflader.

Dato

07.05.2025

Tid

08:30

Sted

Teknologisk Institut - Aarhus

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Efteruddannelse
Kvalitet, sikkerhed og miljø (EL)

Få kvalitet, miljø og sikkerhed til at gå op i en højere enhed.

Dato

07.05.2025

Tid

08:30

Sted

Hellerup

Schneider Electric A/S
Messe
ROBOTBRAG 2025! Prep din virksomhed med robotter

Find inspiration til, hvad der kan lade sig gøre med AI og robotteknologi – og hvordan du bedst forbereder din virksomhed til fremtiden. Kom til ROBOTBRAG – inklusiv DIRA Business – hos Teknologisk Institut i Odense

Dato

08.05.2025