Dansk Metal vil flytte 2 milliarder fra SU til erhvervsskoler

To milliarder kroner frem mod 2025 skal styrke erhvervsuddannelserne. Det gælder på udstyr, bedre løn- og ansættelsesvilkår for underviserne, samt state-of-the-art-udstyr, som skal være med til at vende manglen på den faglærte arbejdskraft, der er essentiel for, at Danmark når sine store klimaambitioner om at reducere CO2-udledningen med 70 procent.

Alene i industrien kommer der til at mangle 116.000 faglærte i 2030, hvis Danmarks skal reducere CO2-udledningen med 70 procent. Foto: Dansk Metal.

De to milliarder kroner skal tages fra SU’en for kandidatstuderende, der i stedet skal have mulighed for optage lån og arbejde mere ved siden af studierne.

Sådan lyder ét af Dansk Metals ni forslag og anbefalinger, der skal sikre, at Danmark har den nødvendige arbejdskraft til at nå de grønne klimamål, som politikerne har forpligtet sig til.

”Det er drastiske, men helt nødvendige tiltag”, siger Claus Jensen, forbundsformand i Dansk Metal.

Mangel på arbejdskraft er historisk stor

Smede, mekanikere, industriteknikere, detailuddannede, elektrikere og tømrere. Uddannelserne udgør toppen af de faglærte profiler, der skal bruges til at komme i mål med den grønne omstilling.

Det viser en analyse fra Industriens Uddannelser fra juni, hvor COWI har set nærmere på, hvilke kompetencer, der er kritiske for den grønne omstilling.

Det er blandt andre dygtige faglærte smede, industriteknikere og køleteknikere, der skal producere vindmøller, varmepumper og alle de øvrige maskiner og installationer, som fysisk udgør den grønne omstilling.

LÆS OGSÅ: Digital ledningsinfo sparer tid og penge

”Politikerne skal tage hårdere fat, hvis vi skal lykkes med de grønne målsætninger. Ellers står vi pludselig og mangler dygtige faglærte til at føre ambitionerne ud i livet”, siger formand i Dansk Metal, Claus Jensen og forsætter:

”Der er mange gode planer og intentioner, men sandheden er jo, at det slet ikke kan lade sig gøre at lave den grønne omstilling i Danmark, hvis vi ikke får mange flere faglærte. Så bliver den ikke til noget.”

Alene i industrien kommer der til at mangle 116.000 faglærte i 2030, hvis Danmarks skal reducere CO2-udledningen med 70 procent. Og det bliver endnu flere i fremtiden. En analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd viser, at den grønne omstilling kræver 745.000 årsværk i 2050, hvoraf faglært arbejdskraft udgør 40 procent.

Unge skal ikke vælge gymnasiet, hvis Danmark skal nå klimamål

Tallene taler også for, at man bør se på, hvor mange der skal have lov til at gå i gymnasiet. Dansk Metal anbefaler, at 30 procent af en årgang bør tage deres ungdomsuddannelse på en erhvervsskole. I dag er det 20 procent. Det kan eksempelvis være ved at se på, hvor mange, der kan blive optaget på en gymnasial uddannelse.

LÆS OGSÅ: Medejerskab fremmer den grønne omstilling

”Vi skal have modet til at lede de unge mennesker derhen, hvor samfundet har behov for dem. Vi har bildt os ind, at al uddannelse er god uddannelse, men hvis vi skal lykkes med den grønne omstilling, så er en faglært uddannelse i mange tilfælde bedre end en tur på gymnasiet”, siger formand Claus Jensen.

-AKJ

2ctrl ApS

Sponseret

Bæredygtighed ned til mindste detalje

Uponor

Sponseret

Fremtidens fjernvarmeløsning er lige her

Relateret indhold

21.06.2024Installator.dk

Advokatfirma dumper alle parter i skandaleramt fjernvarmeprojekt

21.06.2024Installator.dk

Nu skal der skrues op for sikkerheden omkring energisektoren

20.06.2024Geovent

Sponseret

Besøg fra vores tætte samarbejdspartner ITEK: Fokus på NATO og forsvarsprojekter

20.06.2024Installator.dk

Korte værdikæde-tjek skal bidrage til mere cirkulære forsyningskæder

20.06.2024Installator.dk

Tekniq Arbejdsgiverne: God dag for famlieejede virksomheder

20.06.2024Installator.dk

Bravida henter erfaren profil til regional direktør-stilling

19.06.2024Installator.dk

Vest-El A/S bliver en del af InstallatørGruppen

18.06.2024Alcadon ApS

Sponseret

Den heldige vinder af el-løbehjulet blev…

Jobmarked

Se alle

METRO THERM A/S

Vi søger en ny salgschef for fjernvarme

Er du en erfaren salgsprofil inden for fjernvarmeområdet? Og trives du med både strategisk ledelse og operationelt salgsarbejde? Så er det måske dig, vi søger som vores nye salgschef for fjernvarmeteamet hos METRO THERM.

Område

Hele landet

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Silhorko

Servicetekniker

Har du en håndværksmæssig baggrund? Er du skarp til fejlfinding og brænder for at udføre tekniske serviceopgaver? Kunne du tænke dig at bringe dine tekniske kompetencer i spil i en af Danmarks førende virksomheder indenfor vandbehandling? Så er det måske dig, vi søger som vores nye udekørende Servicetekniker til kunder på Sjælland ved Silhorko-Eurowater A/S

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

09.07.2024

Vølund Varmeteknik A/S

Teknisk salgskonsulent til VVS-branchen

Vi søger en teknisk salgskonsulent til vores stærke team, og du har nu muligheden for at blive en del af markedets førende leverandør af bæredygtige varmetekniske løsninger.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Vølund Varmeteknik A/S

Er du vores nye servicetekniker?

Vølund Varmeteknik A/S har i de senere år udviklet en professionel serviceorganisation med i øjeblikket 25 eksterne serviceteknikere, som alle kører ud hjemmefra og i tæt dialog med et professionelt serviceteam på kontoret.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

ABB A/S

Produktchef til Installationsmateriel

Tag dit næste karriereskridt hos ABB sammen med et globalt team, der giver energi til transformationen af vores samfund og industri for at opnå en mere produktiv, bæredygtig fremtid.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

27.06.2024

METRO THERM A/S

Financial controller søges til METRO THERM i Helsinge

Er du uddannet financial controller eller er du en erfaren regnskabsassistent, som motiveres af at arbejde med regnskab og tal? Så er det måske dig, som vi søger til stillingen financial controller hos METRO THERM i Helsinge.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle