Dansk Metal vil flytte 2 milliarder fra SU til erhvervsskoler

To milliarder kroner frem mod 2025 skal styrke erhvervsuddannelserne. Det gælder på udstyr, bedre løn- og ansættelsesvilkår for underviserne, samt state-of-the-art-udstyr, som skal være med til at vende manglen på den faglærte arbejdskraft, der er essentiel for, at Danmark når sine store klimaambitioner om at reducere CO2-udledningen med 70 procent.

Alene i industrien kommer der til at mangle 116.000 faglærte i 2030, hvis Danmarks skal reducere CO2-udledningen med 70 procent. Foto: Dansk Metal.

De to milliarder kroner skal tages fra SU’en for kandidatstuderende, der i stedet skal have mulighed for optage lån og arbejde mere ved siden af studierne.

Sådan lyder ét af Dansk Metals ni forslag og anbefalinger, der skal sikre, at Danmark har den nødvendige arbejdskraft til at nå de grønne klimamål, som politikerne har forpligtet sig til.

”Det er drastiske, men helt nødvendige tiltag”, siger Claus Jensen, forbundsformand i Dansk Metal.

Mangel på arbejdskraft er historisk stor

Smede, mekanikere, industriteknikere, detailuddannede, elektrikere og tømrere. Uddannelserne udgør toppen af de faglærte profiler, der skal bruges til at komme i mål med den grønne omstilling.

Det viser en analyse fra Industriens Uddannelser fra juni, hvor COWI har set nærmere på, hvilke kompetencer, der er kritiske for den grønne omstilling.

Det er blandt andre dygtige faglærte smede, industriteknikere og køleteknikere, der skal producere vindmøller, varmepumper og alle de øvrige maskiner og installationer, som fysisk udgør den grønne omstilling.

LÆS OGSÅ: Digital ledningsinfo sparer tid og penge

”Politikerne skal tage hårdere fat, hvis vi skal lykkes med de grønne målsætninger. Ellers står vi pludselig og mangler dygtige faglærte til at føre ambitionerne ud i livet”, siger formand i Dansk Metal, Claus Jensen og forsætter:

”Der er mange gode planer og intentioner, men sandheden er jo, at det slet ikke kan lade sig gøre at lave den grønne omstilling i Danmark, hvis vi ikke får mange flere faglærte. Så bliver den ikke til noget.”

Alene i industrien kommer der til at mangle 116.000 faglærte i 2030, hvis Danmarks skal reducere CO2-udledningen med 70 procent. Og det bliver endnu flere i fremtiden. En analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd viser, at den grønne omstilling kræver 745.000 årsværk i 2050, hvoraf faglært arbejdskraft udgør 40 procent.

Unge skal ikke vælge gymnasiet, hvis Danmark skal nå klimamål

Tallene taler også for, at man bør se på, hvor mange der skal have lov til at gå i gymnasiet. Dansk Metal anbefaler, at 30 procent af en årgang bør tage deres ungdomsuddannelse på en erhvervsskole. I dag er det 20 procent. Det kan eksempelvis være ved at se på, hvor mange, der kan blive optaget på en gymnasial uddannelse.

LÆS OGSÅ: Medejerskab fremmer den grønne omstilling

”Vi skal have modet til at lede de unge mennesker derhen, hvor samfundet har behov for dem. Vi har bildt os ind, at al uddannelse er god uddannelse, men hvis vi skal lykkes med den grønne omstilling, så er en faglært uddannelse i mange tilfælde bedre end en tur på gymnasiet”, siger formand Claus Jensen.

-AKJ

Eaton Electric Danmark

Sponseret

Vidste du, at elektriske fejl er størst under vedligeholdelsesarbejde?

Uponor

Sponseret

Fremtidens fjernvarmeløsning er lige her

Relateret indhold

24.07.2024Installator.dk

Vinderne af Installatørprisen

23.07.2024Installator.dk

Bosch henter ny direktør fra egne rækker

24.07.2024RIB Software

Sponseret

Få et overblik over alle vores uddannelser/kurser efter sommeren!

23.07.2024Installator.dk

Bosch henter ny direktør fra egne rækker

22.07.2024Installator.dk

Dansk startup samarbejder med Huawei

22.07.2024RIB Software

Sponseret

NYHED: Nyt RIB Projekt plugin til Revit!

19.07.2024RIB Software

Sponseret

Husk at få fat i din billet til BIM World Copenhagen!

15.07.2024Installator.dk

Elektronik skal leve længere og genanvendes

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle