Danskerne planlægger lavere temperatur i hjemmet

Det er den tid på året, hvor behovet for at skrue op for varmen i vores boliger stiger. Men temperaturerne i de danske stuer bliver lavere i år. En ny undersøgelse fra Energistyrelsen viser, at 6 ud af 10 danskere forventer at spare mere på varmen denne vinter sammenlignet med sidste år. Det er i tråd med de nye energispareråd, som Energistyrelsen netop har lanceret.

En ny undersøgelse fra Energistyrelsen viser, at 6 ud af 10 danskere forventer at spare mere på varmen denne vinter sammenlignet med sidste år. Foto: Colourbox..

Danskerne er klar til at trække de tykke striktrøjer over hovedet og tage de uldne sokker på, når de til vinter opholder sig derhjemme. 61 procent af danskerne svarer nemlig, at de forventer at spare mere på varmen dette efterår og den kommende vinter sammenlignet med sidste år. Det viser en ny undersøgelse foretaget af Norstat for Energistyrelsen.

”Vi står i en ekstraordinær situation med rekordhøje energipriser og en udfordret forsyningssikkerhed. Det er derfor virkelig godt, at så mange danskere klart tilkendegiver, at de vil spare på varmen hen over vinteren, selvom det sker på en trist baggrund”, siger Stine Leth Rasmussen, der er vicedirektør hos Energistyrelsen og fortsætter:

”Men vi skal gerne have endnu flere til at skrue lidt ned på termostaten. Man sparer nemlig omkring 5 procent på varmeforbruget for hver grad, man skruer ned. Og besparelserne har stor betydning. Både for den enkeltes varmeregning, men også for Danmarks energiforsyning. Det er dog vigtigt at holde rumtemperaturen på mindst 18 grader, da man ellers risikerer at få skimmelsvamp i sit hus”, forklarer hun.

Det er ikke kun varmen, vi forventer at spare på. 7 ud af 10 danskere angiver i samme undersøgelse, at de forventer at reducere deres elforbrug den kommende vinter sammenlignet med sidste år.

Danskerne er motiverede
I undersøgelsen fortæller 72 procent af danskerne, at de er mere motiverede for at spare på deres elforbrug i dag sammenlignet med for 12 måneder siden. Det er 13 procentpoint højere end i marts 2022, hvor Energistyrelsen lavede en lignende befolkningsundersøgelse.
Danskerne bliver også spurgt ind til, hvad der kan motivere dem til at spare på deres el- og varmeforbrug. Her svarer:

• 80 procent - At spare penge
• 50 procent - At mindske Danmarks afhængighed af energi fra Rusland
• 43 procent – At gøre noget godt for klimaet og miljøet
• 36 procent – At bidrage til at Danmarks energiforsyning ikke kommer under pres

Læs også: Sådan gør husejere klar til vinteren

Hele 61 procent svarer desuden i undersøgelsen, at de er villige til at sænke deres el- og varmeforbrug markant, hvis det hjælper til, at vi ikke løber tør for energi i Danmark.

”Vi kan se, at danskernes lyst til at spare på energien ikke kun handler om at spare penge. Tallene viser også, at danskerne i stigende grad forstår, at vi er i en kritisk situation, hvor vores energiforsyning er udfordret. Og man vil gerne bidrage til at undgå, at vi risikerer at stå i en situation med strømafbrydelser ”, siger Stine Leth Rasmussen.

Energistyrelsen har lanceret en række nye, sæsonaktuelle spareråd målrettet danskerne. Formålet med dem er at hjælpe danskerne til at spare på energien over efteråret og vinteren:

Skru ned for varmen
Du sparer 5 procent på varmeforbruget, hver gang du skruer én grad ned. Sæt termostaterne ens i alle rum, og hold mindst 18 grader, så der ikke kommer skimmelsvamp.

Brug mindre varmt vand
Du bruger cirka 1/3 af dit varmeforbrug på varmt vand. Spar på varmen ved at tage kortere bade, skrue ned for temperaturen og vaske hænder i koldt vand.

Sluk for unødigt strømforbrug
Strømforbrug er individuelt. Gennemgå strømforbruget derhjemme og vurder, hvor du kan skære i dit forbrug. Måske kan du skifte til LED-pærer, bruge brødristeren i stedet for ovnen eller slukke den gamle kummefryser.

Sluk for radiatoren, mens du lufter ud
Du kan spare på varmen med gode udluftningsvaner. Luft ud i 5 minutter ad gangen med gennemtræk flere gange om dagen, og skru ned for varmen i god tid inden.

- PiB

2ctrl ApS

Sponseret

Bæredygtighed ned til mindste detalje

Uponor

Sponseret

Fremtidens fjernvarmeløsning er lige her

Relateret indhold

17.06.2024Installator.dk

Lige om lidt skal erhvervskøretøjer have TPMS på alle dæk

17.06.2024Installator.dk

Høje danske lønstigninger kan presse konkurrenceevnen

29.05.2024Installator.dk

Hybrid Greentech vinder Green Power Prisen 2024

28.05.2024Schneider Electric A/S

Sponseret

Ses vi til Spildevandsteknisk Årsmøde den 7. juni i Odense?

23.05.2024Schneider Electric A/S

Sponseret

Robotter og tæt samarbejde om udvikling giver den grønne omstilling en hjælpende hånd

23.05.2024Installator.dk

Større rammer med energioptimerede løsninger venter

21.05.2024ARO ENERGY SOLUTIONS A/S

Sponseret

Fjernvarmeanlæg med dårlig afkøling er en energisluger og koster mange penge.

21.05.2024Installator.dk

Matematisk design åbner døren for store energibesparelser

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
Geovent
Kursus
Geovent inviterer til fagligt kursus - Tilmeld dig i dag!

Vi åbner dørene og inviterer til dybdegående kurser i procesventilation, hvor du kan udvide din faglige viden sammen med kollegaer fra branchen.

Dato

30.05.2024

Tid

09:00

Sted

Geovent, Hovedgaden 86, 8831 Løgstrup, fra kl. 09:00-13:00 - Vi sørger for frokost.

Geovent
Kursus
Geovent inviterer til fagligt kursus - Tilmeld dig i dag!

Vi åbner dørene og inviterer til dybdegående kurser i procesventilation, hvor du kan udvide din faglige viden sammen med kollegaer fra branchen.

Dato

11.06.2024

Tid

09:00

Viessmann
Åbent hus
Åbent hus: Vitocal 200-A Pro 64 kW

Rådgivning om store varmepumper

Dato

18.06.2024

Tid

14:00

Sted

Guldalderen 2, 2640 Hedehusene

Elsikkerhed.dk
Kursus
Boligdimensionering - Herning/virtuelt

Få de bedste kort på hånden med vores nye dimensioneringsredskab, som dette kursus giver adgang til. Alle deltagere får udleveret vores ‘Gør det Kort’, som giver hurtigt overblik over de vigtigste ændringer inden for installationer i boliger og opfylder kravene til dimensionering efter standarden DS/HD 60364.

Dato

26.06.2024

Tid

09:30

Sted

Online / Innovatorium, Birk Centerpark 40, 7400 Herning

Elsikkerhed.dk
Kursus
L-AUS ajour - Greve

Hold din viden om L-AUS ajour - hvert år

Dato

27.06.2024

Tid

08:30

Sted

Greve Erhvervscenter, Korskildelund 6, 2670 Greve

Geovent
Kursus
Geovent inviterer til fagligt kursus - Tilmeld dig i dag!

Vi åbner dørene og inviterer til dybdegående kurser i procesventilation, hvor du kan udvide din faglige viden sammen med kollegaer fra branchen.

Dato

13.08.2024

Tid

09:00