Datacenter vægter bæredygtighed højere end pris

Datacenter-industrien er en af de helt store energislugere og CO2-udledere. Datacenteret Cibicom har ved hjælp fra Alcadon netop installeret 60 nye rackskabe, og valget faldt på rackskabe fra svenske Enoc System. Fordi Cibicom vægter kvalitet, ydelse og en grøn profil mindst lige så højt som det rigtige prisniveau.

”Det er i stigende grad åbenlyst, at vores kunder ønsker ”grønne” løsninger. Det var ikke tidligere noget væsentligt argument, men det er det blevet", fortæller Kim Reesen. Foto: Alcadon..

Digitaliseringen af alle dele af vores erhvervs- og samfundsliv har en klimamæssig skyggeside. Der udledes nu ifølge den franske tænketank The Shift Project mere CO2 fra de datacentre og den infrastruktur, som holder internettet i gang, end hvad flybranchen stod for inden coronakrisen. Derfor vokser presset for at finde løsninger, som skruer ned for strømforbruget samtidig med, at brugen af nettet fortsætter med at vokse eksplosivt.

Rådgivningsvirksomheden COWI opgjorde i januar 2021 i en rapport til Energistyrelsen, at elforbruget i danske datacentre i 2020 var på 0,88 terawatttimer (TWh). Det forventes at stige til 4,8 TWh i 2030, 8,76 TWh i 2040 og 12,70 TWh i 2050, om end COWI understreger, at ”fremskrivningen er behæftet med stor usikkerhed, idet datacenterbranchen er i hurtig udvikling”.

Arbejdet for at mindske datacentres klimaaftryk sker på mange fronter. Det sker for eksempel ved at udnytte de store mængder overskudsvarme, som datacentre genererer. Men det sker også ved at tænke klimaaftryk ind i valg af teknik og udstyr til datacentre, så datacentrene bliver mere effektive.

Effektivitet i hele værdikæden
Cibicom er på det seneste blevet en stor udbyder af co-locationløsninger inden for datacentre – altså installationer, hvor virksomheden udlejer plads til server-racks til datakunder. Det vil sige, at funktioner som en konstant energiforsyning og den korrekte køling er på plads – og så selvfølgelig også pladsen til slutkundens serverracks.

Meget handler om at opnå mest mulig plads på et givent areal for at optimere forretningen, men verden er ikke længere ”bare” et spørgsmål om kroner og øre. I dag spiller den grønne faktor en langt større rolle – ikke mindst fordi datacentre som bekendt fylder meget i det samlede klimaaftryk. Det kræver energieffektive løsninger, når det drejer sig om køling – men også om at minimere det CO2-aftryk, som fremstilling og transport af hardwaren – rackskabene i dette tilfælde – medfører.

For Alcadon er det et stort plus med kunder, som tænker ud over den helt basale økonomi – og som derfor også stiller krav, som udfordrer Alcadons specialister inden for komponenter til datacentre. Rackskabene er langt fra hyldevarer. Det er produkter, som kræver en tilpasning til kundens eksakte behov og dermed også en afdækning af de muligheder, leverandørerne tilbyder.

Og heldigvis har Alcadon en kompetent samarbejdspartner i form af svenske Enoc System, der meget effektivt kan omforme Cibicoms behov – og Alcadons rådgivning – til konkrete produkter, som opfylder behovet.

”Rackskabe er meget mere end bare aflukkede rum for de servere, der skal monteres i skabene. Det er konstruktioner, der skal være solide, da den samlede vægt for hvert skab let kommer op i nærheden af 1.500 kg. Det kræver en god vægtfordeling. Samtidigt skal luft-flowet i skabene være optimalt, da man jo ikke har nogen glæde af kølet luft, der ikke passerer igennem servernes køleflader. Det kræver omtanke i det grundlæggende design, i tilpasningerne og i den kvalitet, der er grundlaget for fremstillingen af rackskabene”, fortæller Torsten Magnussen, der er produktansvarlig for rackskabe hos Alcadon.

Han har i øvrigt i tæt på et årti været leverandør til Cibicoms datacenterchef, Kim Reesen, og det lange samarbejde underbygger værdien af en tæt kommunikation mellem producent, leverandør og kunde, når løsningerne skal være ud over det sædvanlige. Kim Reesen har da også fuld tillid til, at Torsten Magnussen kan afsøge markedet for de bedste løsninger til en given opgave.

Smallere racks og højere kuber
Der er gode grunde til, at man ikke ”bare” kan vælge et standard rackskab. Selv om forskellene er små mellem de enkelte datacentre, så betyder leverandørens forståelse for kundens behov mere eller mindre alt. Det er da også årsagen til, at Kim Reesen sætter stor pris på de rackskabe, som Alcadon har leveret 60 stykker af til det såkaldte ”DC1” i Ballerup:

”Typisk leverer producenterne af rackskabe moduler i bredder på enten 600 mm eller 800 mm. Men af hensyn til pladsudnyttelsen, så har vi ønsket en bredde på 750 mm. Vi får ganske enkelt plads til flere servere. Men de smallere racks har desuden den fordel, at lågerne ikke rager så langt ud i gangarealerne”, forklarer Kim Reesen og supplerer:

”På den måde er passage mulig, selv om et rackskab er åbnet for udskiftning af servere eller anden service. Desuden tilbyder vi vores kunder brug af en elektrisk serverlift, der letter installationen af de ofte meget tunge servere. Den har en højde på næsten 240 cm, og derfor har vi haft behov for at frihøjden i kubegangen ved rackskabene skulle være højere end de ”normale” 220 cm, svarende til 47 units. Dette har Enoc System sammen med Alcadon løst sådan, at vi har en frihøjde ved vores racks på 240 cm”.

Læs også: Datacentre skruer mere op for udnyttelse af overskudsvarme

Dørene lukker i øvrigt plant med stellene i Enocs rackskabe, og der er ingen fødder. Dette giver en bedre vægtfordeling på det hævede datacentergulv, selvom det ikke er kritisk i Cibicoms tilfælde, da rackskabene er placeret oven på de bærende elementer i gulvene. Til gengæld giver det en bedre adskillelse af kolde og varme zoner i køleluften, uden at det er nødvendigt at montere ekstra bundplader for at sikre flowet. Enoc System har i øvrigt den kvalitet i deres rackskabe, at der er monteret skumgummi-lister, som gør skabene rimeligt lufttætte. Det betyder samlet set, at Enoc Systems produkter både er tilpasset Cibicoms faktiske behov – og samtidigt giver en optimal udnyttelse af køleluften, hvad der direkte kan oversættes til bedre driftsøkonomi.

Datacenterchef, Kim Reesen, Cibicom, (tv), sammen med Torsten Magnussen, Alcadon, i én af gangene i Cibicoms datacenter i Ballerup. Skabene er en del af den leverance på 60 Enoc-skabe, som Alcadon har leveret efter meget eksakte specifikationer. Foto: Alcadon..

Ønsket om en grøn produktion
”Det er i stigende grad åbenlyst, at vores kunder ønsker ”grønne” løsninger. Det var ikke tidligere noget væsentligt argument, men det er det blevet. Og de stigende energipriser betyder, at vi må kigge nærmere på alle faktorer for at opnå både en god økonomi og et miljøvenligt image. Man må i den forbindelse ikke glemme, at logistikken også spiller. Ved at bruge rackskabe fra Enoc Systems, så er der kun tre timers transporttid fra producenten til Cibicom, og det betyder, at transporten ikke udgør en større CO2-mæssig belastning”, pointerer Kim Reesen.

Det underbygger Torsten Magnussen ved at fortælle, at svenske Enoc System bruger metal fra en svensk mine mindre end to kilometer fra fabrikken til rackproduktionen, ligesom den svenske rackproducent næsten udelukkende anvender lokale underleverandører. Det minimerer transporten. Og hvor det eksempelvis tager seks uger bare at sejle rackskabe fra Kina til Europa, så kan Enoc Systems levere rackskabe på mindre end fem uger fra ordremodtagelse – selv, hvis der er tale om specielle designønsker.

Endelig har den svenske producent også fokus på arbejdsmiljøet, og der er bedre styr på samleprocesserne, da rackskabene leveres samlede og ikke som flat-packs, som kunden selv skal samle. Volumen betyder ikke så meget, når transporttiden kun er tre timer. Alt i alt er løsningen fra Enoc System et bud på en meget høj kvalitet med fuld kundetilpasning – og alligevel med en konkurrencedygtig pris, som følge af en effektiv – og kort – supply chain. Lægger man dertil de besparelser, som de bedre rackskabe giver i driften, så kan den bedste kvalitet i længden også vise sig at være den mest prisbillige løsning – og den grønneste…

2ctrl ApS

Sponseret

Bæredygtighed ned til mindste detalje

Uponor

Sponseret

Fremtidens fjernvarmeløsning er lige her

Relateret indhold

21.06.2024Installator.dk

Advokatfirma dumper alle parter i skandaleramt fjernvarmeprojekt

21.06.2024Installator.dk

Nu skal der skrues op for sikkerheden omkring energisektoren

18.06.2024Installator.dk

Elvirksomheder hårdt ramt af prisstigninger

18.06.2024SG Armaturen A/S

Sponseret

SG Connect - Trådløs belysning på en professionel og energieffektiv måde

18.06.2024Eaton Electric Danmark

Sponseret

Vidste du, at elektriske fejl er størst under vedligeholdelsesarbejde?

17.06.2024PHOENIX CONTACT

Sponseret

Moderne måletransformerskilleklemmer med Push-X teknologi

14.06.2024Installator.dk

El-bilerne kan blive en del af løsningen i fremtidens el-net

13.06.2024Alcadon ApS

Sponseret

Spørgsmål til de danske blæseteams og fibermontører

Jobmarked

Se alle

METRO THERM A/S

Vi søger en ny salgschef for fjernvarme

Er du en erfaren salgsprofil inden for fjernvarmeområdet? Og trives du med både strategisk ledelse og operationelt salgsarbejde? Så er det måske dig, vi søger som vores nye salgschef for fjernvarmeteamet hos METRO THERM.

Område

Hele landet

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Silhorko

Servicetekniker

Har du en håndværksmæssig baggrund? Er du skarp til fejlfinding og brænder for at udføre tekniske serviceopgaver? Kunne du tænke dig at bringe dine tekniske kompetencer i spil i en af Danmarks førende virksomheder indenfor vandbehandling? Så er det måske dig, vi søger som vores nye udekørende Servicetekniker til kunder på Sjælland ved Silhorko-Eurowater A/S

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

09.07.2024

Vølund Varmeteknik A/S

Teknisk salgskonsulent til VVS-branchen

Vi søger en teknisk salgskonsulent til vores stærke team, og du har nu muligheden for at blive en del af markedets førende leverandør af bæredygtige varmetekniske løsninger.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Vølund Varmeteknik A/S

Er du vores nye servicetekniker?

Vølund Varmeteknik A/S har i de senere år udviklet en professionel serviceorganisation med i øjeblikket 25 eksterne serviceteknikere, som alle kører ud hjemmefra og i tæt dialog med et professionelt serviceteam på kontoret.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

ABB A/S

Produktchef til Installationsmateriel

Tag dit næste karriereskridt hos ABB sammen med et globalt team, der giver energi til transformationen af vores samfund og industri for at opnå en mere produktiv, bæredygtig fremtid.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

27.06.2024

METRO THERM A/S

Financial controller søges til METRO THERM i Helsinge

Er du uddannet financial controller eller er du en erfaren regnskabsassistent, som motiveres af at arbejde med regnskab og tal? Så er det måske dig, som vi søger til stillingen financial controller hos METRO THERM i Helsinge.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle