Den grønne omstilling skal bruge flere faglærte

Investeringer i erhvervsuddannelserne er igen fraværende i regeringens forslag til finansloven. Det er et svigt – for Danmark kan ikke gennemføre den grønne omstilling uden mange flere faglærte. Det mener både SMVdanmark og Dansk Metal.

SMVdanmark roser regeringens ansvarlige tilgang til økonomien, men er skuffet over især én ting. ”Vi har i den grad brug for et løft af erhvervsskolerne, men når regeringens finanslovsforslag kun har en forhandlingsreserve på 200 millioner kroner, frygter jeg, at der ikke kommer en krone ekstra. Vi opfordrer kraftigt til, at erhvervsuddannelserne bliver tilgodeset af partierne, og der bliver givet håndslag på et markant løft i næste finanslov for 2024. Vi skal i gang nu, ellers er det for sent. Man uddanner jo ikke over natten”, siger han. Foto: SMV danmark..

Regeringen har fremlagt sit forslag til finanslov for 2023. I SMVdanmark roser administrerende direktør Jakob Brandt regeringens ansvarlige tilgang til økonomien, men er skuffet over især én ting i forslaget.

”Vi har i den grad brug for et løft af erhvervsskolerne, men når regeringens finanslovsforslag kun har en forhandlingsreserve på 200 millioner kroner, frygter jeg, at der ikke kommer en krone ekstra. Vi opfordrer kraftigt til, at erhvervsuddannelserne bliver tilgodeset af partierne, og der bliver givet håndslag på et markant løft i næste finanslov for 2024. Vi skal i gang nu, ellers er det for sent. Man uddanner jo ikke over natten”, siger han og fortsætter:

“Når det er helt afgørende med styrkede erhvervsuddannelser, er det fordi, der bliver 80.000 færre faglærte på arbejdsmarkedet de næste ti år. Vi ser dermed ind i massiv mangel på mennesker, der kan udføre den praktiske del af den grønne omstilling og energirenovering, som jeg tror, de fleste går fuldt og helt ind for. Og det er især de små og mellemstore virksomheder, der rykker ud for at sætte solceller på tagene, isolere vores bygninger eller udskifte gasfyret. Det kan de ikke, hvis de ikke har nok dygtige faglærte medarbejdere”, siger han.

Droppede byggebesparelse vækker glæde
Omvendt er han begejstret for, at regeringen dropper den ventede besparelse på 2 milliarder kroner på de statslige anlægsbudgetter, der var lagt op til i finanslovsforslaget fra august sidste år, men som aldrig nåede at blive vedtaget.

”Det er helt rigtigt set af regeringen, at den letter foden lidt fra bremsen, når det kommer til byggeriet. Byggevirksomhederne oplever allerede nu, at deres ordrebøger svinder ind og på visse områder, for eksempel nybyggeri af huse, er markedet fuldstændigt frosset til. Det ville have været endnu en blodtud til en hårdt ramt byggesektor, hvis regeringen havde fastholdt, at der skulle spares på for eksempel vedligeholdelse og byggeri af veje og statslige bygninger”, siger Jakob Brandt.

”Det er en ansvarlig finanslov, og det har vi brug for i en tid med høj inflation. Mange mindre virksomheder har virkelig mærket, at prisstigninger på alt fra energi til materialer ikke bare kan overvæltes på kunderne, og de har måtte æde en stor del af prisstigningerne selv. Det har ramt deres økonomi, og de har behov for, at vi får inflationen under kontrol. Den opgave skal regeringen have tak for at tage meget alvorligt med denne finanslov”, fortsætter Jakob Brandt.

Læs også: Den grønne omstilling kræver langt flere grønne medarbejdere

Også hos Dansk Metal er man bekymret over den manglende fokus på faglærte.

”I skåltalerne er der nærmest ingen grænser for, hvor meget politikerne vil den grønne omstilling i Danmark. Men i virkelighedens verden kan det ikke lade sig gøre, hvis vi ikke får mange flere faglærte, som jo er dem, der skal producere og opsætte det, vi skal bruge – som for eksempel vindmøller og varmepumper. Nu præsenterer regeringen så endnu en finanslov uden investeringer i erhvervsuddannelserne. Det skriger til himlen, og det er et politisk svigt af den grønne omstilling, som man ellers taler så pænt om”, siger forbundssekretær Kasper Palm, som er ansvarlig for uddannelse i Dansk Metal.

Han understreger, at mangel på faglærte i fremtiden er den største politiske og økonomiske udfordring, Danmark har.

”Jo længere tid, der går, uden at vi investerer i mere faglært arbejdskraft, desto større bliver problemet. Derfor bliver politikerne nødt til at rykke nu”, siger Kasper Palm.

Dansk Metal glæder sig dog over, at regeringen genindfører uddannelsesløftet på 110 procent dagpenge, som gennem efteruddannelse kan give flere uden for arbejdsmarkedet en faglært uddannelse. Det bør gøres permanent og ikke kun være midlertidigt, mener Dansk Metal.

- PiB

Wygwam Danmark, a division of Niko

Sponseret

Følger du installationsreglerne for sikringselementer i boligtavler?

Techem Danmark A/S

Sponseret

Spar på ressourcerne - anbefalingen er, sæt forbrugsmåling op hurtigst muligt i projekterne

Relateret indhold

03.07.2025Installator.dk

Salling Group jagter energibesparelse gennem LED til LED opgradering

01.07.2025Schneider Electric A/S

Sponseret

Fra niche til nødvendighed

23.06.2025Schneider Electric A/S

Sponseret

Schneider Electric sætter turbo på udvikling og udrulning af AI-fabrikker i stor skala med NVIDIA

20.06.2025Kemper Danmark ApS

Sponseret

Hydraulisk balancering af brugsvandsanlæg

17.06.2025Schneider Electric A/S

Sponseret

Farvel CO2: Elektrificering kan fremtidssikre danske hospitaler

12.06.2025Brunata A/S

Sponseret

Når kunstig intelligens taler med dine radiatorer

11.06.2025KUDSK Service

Sponseret

Produktion af 10 megawatt-containere

09.06.2025Schneider Electric A/S

Sponseret

Hvad holder dig fast i en 50 år gammel automationsmodel?

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU
Efteruddannelse
Det personlige lederskab og forandring

Udvid og styrk dine personlige ledelseskompetencer og få udviklet dine samarbejdsevner og evner til at vække tillid hos medarbejdere.

Dato

09.01.2025

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU
Efteruddannelse
Ledelse med Data – AI strategi og lederskab

Hvordan kan data udnyttes til ledelsesmæssig beslutningstagning? Hvad er forretningsværdien ved at bruge data og intelligent analyse som AI, hvad er udfordringerne, og hvordan kan vi løse dem?

Dato

09.01.2025

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

ECIT Consulting A/S
Webinar
Effektiv dokumentation af processer med Page Scripting i Microsoft Business Central

ECIT inviterer dig til et informativt webinar, hvor vi præsenterer den nye Page Scripting funktion i Microsoft Business Central. Lær, hvordan du kan bruge denne funktion til at dokumentere og teste dine forretningsprocesser effektivt, sikre kontinuerlig drift og undgå nedetid ved implementering af nye opdateringer.

Dato

09.07.2025

Tid

09:00

Sted

Online

DTU
Efteruddannelse
Projektledelse – metoder og værktøjer

Vil du være projektleder – eller ønsker du at opkvalificere dine projektlederkompetencer? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og styrk dine evner til at planlægge, styre og følge op på projekter.

Dato

09.08.2025

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Efteruddannelse
Boliginstallationer og teknisk beregning på kredsløb

Vil du være med til at sikre el til danske boliger? Så få redskaberne til at planlægge, installere og beregne deres el-installationer.

Dato

25.08.2025

Tid

08:30

Sted

Hellerup

ABB A/S
Kursus
Certificeret KNX Basic kursus

Tilmeld dig

Dato

25.08.2025

Tid

08:30

Sted

ABB A/S, Lautrupvang 8, 2750 Ballerup