Den grønne omstilling skal bruge flere faglærte

Investeringer i erhvervsuddannelserne er igen fraværende i regeringens forslag til finansloven. Det er et svigt – for Danmark kan ikke gennemføre den grønne omstilling uden mange flere faglærte. Det mener både SMVdanmark og Dansk Metal.

SMVdanmark roser regeringens ansvarlige tilgang til økonomien, men er skuffet over især én ting. ”Vi har i den grad brug for et løft af erhvervsskolerne, men når regeringens finanslovsforslag kun har en forhandlingsreserve på 200 millioner kroner, frygter jeg, at der ikke kommer en krone ekstra. Vi opfordrer kraftigt til, at erhvervsuddannelserne bliver tilgodeset af partierne, og der bliver givet håndslag på et markant løft i næste finanslov for 2024. Vi skal i gang nu, ellers er det for sent. Man uddanner jo ikke over natten”, siger han. Foto: SMV danmark..

Regeringen har fremlagt sit forslag til finanslov for 2023. I SMVdanmark roser administrerende direktør Jakob Brandt regeringens ansvarlige tilgang til økonomien, men er skuffet over især én ting i forslaget.

”Vi har i den grad brug for et løft af erhvervsskolerne, men når regeringens finanslovsforslag kun har en forhandlingsreserve på 200 millioner kroner, frygter jeg, at der ikke kommer en krone ekstra. Vi opfordrer kraftigt til, at erhvervsuddannelserne bliver tilgodeset af partierne, og der bliver givet håndslag på et markant løft i næste finanslov for 2024. Vi skal i gang nu, ellers er det for sent. Man uddanner jo ikke over natten”, siger han og fortsætter:

“Når det er helt afgørende med styrkede erhvervsuddannelser, er det fordi, der bliver 80.000 færre faglærte på arbejdsmarkedet de næste ti år. Vi ser dermed ind i massiv mangel på mennesker, der kan udføre den praktiske del af den grønne omstilling og energirenovering, som jeg tror, de fleste går fuldt og helt ind for. Og det er især de små og mellemstore virksomheder, der rykker ud for at sætte solceller på tagene, isolere vores bygninger eller udskifte gasfyret. Det kan de ikke, hvis de ikke har nok dygtige faglærte medarbejdere”, siger han.

Droppede byggebesparelse vækker glæde
Omvendt er han begejstret for, at regeringen dropper den ventede besparelse på 2 milliarder kroner på de statslige anlægsbudgetter, der var lagt op til i finanslovsforslaget fra august sidste år, men som aldrig nåede at blive vedtaget.

”Det er helt rigtigt set af regeringen, at den letter foden lidt fra bremsen, når det kommer til byggeriet. Byggevirksomhederne oplever allerede nu, at deres ordrebøger svinder ind og på visse områder, for eksempel nybyggeri af huse, er markedet fuldstændigt frosset til. Det ville have været endnu en blodtud til en hårdt ramt byggesektor, hvis regeringen havde fastholdt, at der skulle spares på for eksempel vedligeholdelse og byggeri af veje og statslige bygninger”, siger Jakob Brandt.

”Det er en ansvarlig finanslov, og det har vi brug for i en tid med høj inflation. Mange mindre virksomheder har virkelig mærket, at prisstigninger på alt fra energi til materialer ikke bare kan overvæltes på kunderne, og de har måtte æde en stor del af prisstigningerne selv. Det har ramt deres økonomi, og de har behov for, at vi får inflationen under kontrol. Den opgave skal regeringen have tak for at tage meget alvorligt med denne finanslov”, fortsætter Jakob Brandt.

Læs også: Den grønne omstilling kræver langt flere grønne medarbejdere

Også hos Dansk Metal er man bekymret over den manglende fokus på faglærte.

”I skåltalerne er der nærmest ingen grænser for, hvor meget politikerne vil den grønne omstilling i Danmark. Men i virkelighedens verden kan det ikke lade sig gøre, hvis vi ikke får mange flere faglærte, som jo er dem, der skal producere og opsætte det, vi skal bruge – som for eksempel vindmøller og varmepumper. Nu præsenterer regeringen så endnu en finanslov uden investeringer i erhvervsuddannelserne. Det skriger til himlen, og det er et politisk svigt af den grønne omstilling, som man ellers taler så pænt om”, siger forbundssekretær Kasper Palm, som er ansvarlig for uddannelse i Dansk Metal.

Han understreger, at mangel på faglærte i fremtiden er den største politiske og økonomiske udfordring, Danmark har.

”Jo længere tid, der går, uden at vi investerer i mere faglært arbejdskraft, desto større bliver problemet. Derfor bliver politikerne nødt til at rykke nu”, siger Kasper Palm.

Dansk Metal glæder sig dog over, at regeringen genindfører uddannelsesløftet på 110 procent dagpenge, som gennem efteruddannelse kan give flere uden for arbejdsmarkedet en faglært uddannelse. Det bør gøres permanent og ikke kun være midlertidigt, mener Dansk Metal.

- PiB

Eaton Electric Danmark

Sponseret

Vidste du, at elektriske fejl er størst under vedligeholdelsesarbejde?

Uponor

Sponseret

Fremtidens fjernvarmeløsning er lige her

Relateret indhold

24.07.2024Installator.dk

Vinderne af Installatørprisen

23.07.2024Installator.dk

Bosch henter ny direktør fra egne rækker

08.07.2024Solar Danmark

Sponseret

Solar i strategisk samarbejde med Emaldo®

27.06.2024Schneider Electric A/S

Sponseret

Schneider Electric kåret som verdens mest bæredygtige virksomhed af Time Magazine

27.06.2024Schneider Electric A/S

Sponseret

Schneider Electric kåret som verdens mest bæredygtige virksomhed af Time Magazine

12.06.2024Schneider Electric A/S

Sponseret

Vi mødes på Folkemødet 2024 ...

06.06.2024Installator.dk

Hver fjerde boligejer vil investere i solceller

29.05.2024Installator.dk

Hybrid Greentech vinder Green Power Prisen 2024

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle