Elnettets komponenter skal køre længere på kilowattimen

Dansk Energi deltager i et EU-projekt, der skal udvikle innovative værktøjer, så elnetselskaberne kan drive deres komponenter tættere på grænsen. Kabler, transformere, koblingsanlæg og andre komponenter skal helst holdes i drift indtil dagen før, de fejler.

Rundt om i Europa står elnetselskaberne med samme udfordringer, for mange flere elbiler, varmepumper og andre former for elektrificering vil lægge pres på elnettet. Foto: Arkivfoto.

Det danske elforbrug kan blive fordoblet fra ca. 35 til 70 TWh/år frem mod 2030, så op gennem 2020’erne vil den grønne omstilling udfordre elnettet og dets komponenter såsom kabler, transformere og koblingsanlæg.

”Vi får brug for nye, innovative værktøjer, så elnetselskaberne kan drive deres komponenter tættere på grænsen. Komponenter skal i princippet helst holdes i drift, indtil dagen før de fejler, siger teamleder Peter Kjær Hansen fra Dansk Energi.

0,4-60 kV-nettets kabler, transformere og koblingsanlæg udgør cirka 90 procent af elnetselskabernes tekniske isenkram, der har en samlet værdi på cirka 40 milliarder kroner. Skulle hele distributionsnettet skiftes med et snuptag, ville det koste i omegnen af 150 milliarder kroner, så der er enorme gevinster at hente for samfundet selv med små procentuelle udskydelser af nye investeringer.

LÆS OGSÅ: Ny genvej til vand- og energibesparelser

Ph.d.-studerende skal give bud på digitaliserede energisystem

Nogle af fremtidens værktøjer til at optimere drift og vedligehold bliver udviklet i regi af det nystartede InnoCyPES-projekt. I det Horizon 2022-støttede EU-projekt vil 15 ph.d.-studerende fra hele Europa give bud på løsninger til et fuldt digitaliseret energisystem. DTU er projektleder, og Konrad Sundsgaard fra Dansk Energi er en af de 15 nøglepersoner.

Konrad Sundsgaard fokuserer på tilstandsovervågning og forudsigelig vedligeholdelse af komponenter i distributionsnettet. Data henter han fra Elselskabernes Fejl- og Afbrudsstatistik (ELFAS), der har værdifulde oplysninger helt tilbage fra 1960’erne. Derudover stemmer Dansk Energi dørklokker for at få friske data fra en række af de elnetselskaber, der arbejder med Asset Management. 

"Der findes også datakilder baseret på GIS-placering – for eksempel vejrobservationer, jordbundsforhold og gravetilladelser - som kan påvirke risikoen for komponentfejl. I kombination med SCADA-, elmåler- og andre måledata giver det mulighed for at opbygge en pålidelighedsmodel for nettet og undersøge korrelationerne mellem de mange data", fortæller Konrad Sundsgaard.

Teknisk levetid på 40 år, men meget lever længere

Pålidelighedsmodellen vil tage udgangspunkt i, hvordan komponenterne bliver drevet i dag og hvordan små og store ændringer i komponenternes driftsbetingelser slår igennem på levetiden. Normalt forventes den tekniske levetid at være på 40 år, men rundt om i de danske netselskaber er der eksempler på betydeligt ældre transformere, ligesom det er muligt at finde kabler, der fortsat er i drift efter over 100 års distribution af elektricitet.  

"Elnetselskaberne har efterhånden ret mange anlæg, der er over 40 år gamle. Hver gang de kan udskyde investeringen med et år, sparer de rigtig mange penge", påpeger Peter Kjær Hansen.

LÆS OGSÅ: Teknikentreprenøren Andersen & Heegaard vækster med mere end 50 procent

Øget fare for cyberangreb

Rundt om i Europa står elnetselskaberne med samme udfordringer, for mange flere elbiler, varmepumper og andre former for elektrificering vil lægge pres på elnettet. Heldigvis kan data og digitalisering give ny viden og nye værktøjer.

"Data fra et massivt antal Internet of Things-sensorer i energisystemet giver os mulighed for at opnå en mere effektiv og pålidelig drift, men samtidig er der også en øget fare for cyberangreb. Med InnoCyPES-projektet forsøger vi at udvikle løsninger, der balancerer de to hensyn", siger Konrad Sundsgaard.

I løbet af de næste knap fire år vil InnoCyPES udvikle databehandlingsværktøjer, der potentielt kan påvirke politikker, incitamenter og reguleringsmekanismer.

"Fremover kommer netselskaberne til at håndtere svimlende mængder data. Opgaven bliver hurtigt at kunne omsætte de mange data til brugbar viden – og det kræver tæt samarbejde med myndigheder, regulatorer og udstyrsleverandører", påpeger Peter Kjær Hansen.

De værktøjer, som Konrad Sundsgaard og de øvrige 14 ph.d.-studerende udvikler, vil blive frigivet som en open source-platform for at opnå størst mulig effekt for udviklingen af et grønnere Europa.

-AKJ

2ctrl ApS

Sponseret

Bæredygtighed ned til mindste detalje

Uponor

Sponseret

Fremtidens fjernvarmeløsning er lige her

Relateret indhold

28.05.2024Installator.dk

Industrinetværk nærmer sig 100 medlemmer

28.05.2024Installator.dk

Norlys har store planer med ny teknologidirektør

23.05.2024Installator.dk

Større rammer med energioptimerede løsninger venter

21.05.2024ARO ENERGY SOLUTIONS A/S

Sponseret

Fjernvarmeanlæg med dårlig afkøling er en energisluger og koster mange penge.

21.05.2024Installator.dk

Matematisk design åbner døren for store energibesparelser

16.05.2024Installator.dk

Boligejerne overvurderer den energimæssige stand af deres bolig

09.05.2024BLICHFELD POWER & MEASUREMENTS A/S

Sponseret

Hvordan kan man reducere sit ydelsestab på solcelleparken?

07.05.2024Eegholm A/S

Sponseret

Eltavler til ladestandere løser en stor udfordring ved den grønne omstilling

Jobmarked

Se alle

Banedanmark

Tilsynsmedarbejder for stærkstrømsanlæg hos Banedanmark

Vil du føre tilsyn med stærkstrømsanlæg og bidrage til at opretholde en høj forsyningssikkerhed samt stabil togdrift?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

15.06.2024

Vølund Varmeteknik A/S

Servicetekniker til varmetekniske løsninger i Nordsjælland

Vølund Varmeteknik A/S har i de senere år udviklet en professionel serviceorganisation med i øjeblikket 25 eksterne serviceteknikere, som alle kører ud hjemmefra og i tæt dialog med et professionelt serviceteam på kontoret.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Vølund Varmeteknik A/S

Teknisk salgskonsulent til VVS-branchen

Vi søger en teknisk salgskonsulent til vores stærke team, og du har nu muligheden for at blive en del af markedets førende leverandør af bæredygtige varmetekniske løsninger.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

16.05.2024

ABB A/S

Marketing & Sales Manager – ABB Electrification Service

Take your next career step at ABB with a global team that is energizing the transformation of society and industry to achieve a more productive, sustainable future.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

28.05.2024

BWT

Servicetekniker med teknisk baggrund | Vandbehandling erhverv

Vil du være en del af vores succes? Hos BWT Danmark har vi forrygende travlt og søger en dygtig servicetekniker til vores serviceteam på Fyn.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

METRO THERM A/S

Skift topnøglen ud med telefonen og bliv teknisk salgs- og kunderådgiver

Har du været udekørende i VVS-branchen? Og er du klar til en ændring i dit arbejdsliv? Så er det måske dig vi søger til stillingen som teknisk salgs- og kunderådgiver hos METRO THERM.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Roth Danmark A/S

Sælger til Roth Danmark A/S

Nord- og Midtjylland. Nu har du en unik mulighed for at blive en del af et stærkt salgsteam. Du er stærk på VVS-kunder, og hos os planlægger og tilrettelægger du selv din arbejdsdag.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

METRO THERM A/S

Financial controller søges til METRO THERM i Helsinge

Er du uddannet financial controller eller er du en erfaren regnskabsassistent, som motiveres af at arbejde med regnskab og tal? Så er det måske dig, som vi søger til stillingen financial controller hos METRO THERM i Helsinge.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
Danvak
Kursus
Commissioning

Vi oplever, at der er et stigende behov for færdigheder inden for dette felt i forbindelse med kravsspecifikation, projektering, opførelse, aflevering og drift af byggerier i Danmark.

Dato

29.04.2024

Tid

08:00

Sted

Trinity Hotel & Konference Center, Gl. Færgevej 30, 7000 Fredericia

Geovent
Kursus
Geovent inviterer til fagligt kursus - Tilmeld dig i dag!

Vi åbner dørene og inviterer til dybdegående kurser i procesventilation, hvor du kan udvide din faglige viden sammen med kollegaer fra branchen.

Dato

30.05.2024

Tid

09:00

Sted

Geovent, Hovedgaden 86, 8831 Løgstrup, fra kl. 09:00-13:00 - Vi sørger for frokost.

2ctrl ApS
Kursus
KNX Avanceret kursus

(Avanceret certificeringskursus godkendt af KNX Association som afsluttes med

Dato

03.06.2024

Tid

08:30

Sted

2CTRL`s kursuscenter i Karlslunde

Danvak
Kursus
Indregulering af vand- og varmeanlæg

Få metoderne til design af varme-, køle- og brugsvandsanlæg, så de opfylder BR18’s krav til indregulering og funktionsafprøvninger

Dato

06.06.2024

Tid

08:30

Sted

Glostrup Park Hotel, Hovedvejen 41, 2600 Glostrup

Dansk Standard
Kursus
Diplomkursus: Elsikkerhed

På dette kursus får du mulighed for at lære om, hvordan Elsikkerhedsloven, relevante bekendtgørelser og standarder er indbyrdes forbundne.

Dato

10.06.2024

Sted

København, Nordhavn

RIB Software
Uddannelse
Ønsker du at blive IKT-leder? Så tilmeld dig uddannelsen i Aarhus allerede nu!

BLC’s næste IKT-leder uddannelse i år er lige om hjørnet, og du kan stadig nå at tilmelde dig.

Dato

10.06.2024

Tid

08:00

Sted

Helnan Marselis Hotel