Energifleksibilitet er det nye grønne kodeord

Vi har i årtier arbejdet med energibesparelser i bygninger. Det skal vi fortsætte med, men den grønne omstilling kræver noget nyt, nemlig energifleksibilitet. Vi skal ikke kun passe på energien, vi skal også være i stand til at lagre den og udnytte den mere fleksibelt. Det stiller nye krav til installatører, CTS-ansvarlige og andre med ansvar for bygningsdrift.

”En bygnings energifleksibilitet er evnen til at stå standby og interagere med elnettet. I fremtiden vil al eller en stor del af energi til bygninger komme i form af el”, fortæller Rasmus Pedersen, Vitani Energy Systems. Arkivfoto..

Regeringen siger, at Danmark skal reducere CO2-udledning med 70 procent inden 2030, og at bygninger vægter med en tredjedel i det regnestykke. Organer som Tekniq Arbejdsgiverne og Concito siger samtidig, at vi fremtiden skal bruge bygninger som energilagre. Hvorfor nu det? Jo det skal vi, fordi fremtidens grønne energiproduktion vil komme fra vind og sol, og vinden blæser og solen skinner som bekendt ikke hele tiden. Produktionen af energi vil derfor være ujævn til forskel fra nutidens fossile energiproduktion, hvor kraftværkerne producerer energi i et stabilt flow, der kan finjusteres afhængig af behovet i samfundet.

Bygninger som energilagre
Hvis grøn energi skal fungere, så kræver det altså, at samfundet evner at lagre energi, så den ujævne produktion kan dække behovet for energi til at drive alle samfundets mange aktiviteter. Det kan blandt andet ske ved at bruge bygninger som energilagre.

Energifleksibilitet og verdensmål

Systemer, teknologi og processer til højere grad af energifleksibilitet og grøn strøm taler direkte ind i tre af FN’s verdensmål (ESG’er), nemlig:

• Mål nummer 7 ”Bæredygtig energi”
• Mål nummer 9 ”Industri, innovation og infrastruktur”
• Mål nummer 12 ”Ansvarlig produktion og forbrug”.

Kilde: Vitani Energy Systems.

Det har Elforsk og Vitani undersøgt nærmere i projektet ”PEKIVE”, der omfatter undersøgelser af energiforbrugsmønstre i en stor dansk bygningsmasse fordelt på både private og offentlige bygninger. Vitani driver også en række AI-pilotprojekter (AI=kunstig intelligens, red.), der skal fremme energifleksibiliteten ved at lade intelligente algoritmer styre og optimere CTS-anlæg i større bygninger.

”En bygnings energifleksibilitet er evnen til at stå standby og interagere med elnettet. I fremtiden vil al eller en stor del af energi til bygninger komme i form af el”, fortæller Rasmus Pedersen på webinaret ”Nødvendigheden af energifleksibilitet i bygninger” arrangeret af Vitani og Elforsk. Han er direktør for Vitani Energy Systems A/S.

Han tilføjer: ”Elpriser svinger meget i løbet af døgnet, fordi der er store udsving i efterspørgslen og forbruget. Det skaber et incitament til, at bygninger køber el på billige tidspunkter i døgnet og lagrer energien til forbrug på tidspunkter i døgnet, hvor der er travlhed i bygningen”.

Installatører og bygningsdriftsansvarlige har tidligere arbejdet hårdt på spørgsmålet: Hvordan sparer vi på strøm og energi? De skal nu og i fremtiden også arbejde hårdt på spørgsmålet: Hvordan og hvornår bruger vi strømmen?

Tim Nikolaj Tannhof

100 procent VE i 2027
Vedvarende energikilder (VE) som vind og sol producerer i dag cirka halvdelen af Danmarks energiforbrug, og der er forventningen, at VE allerede i 2027 kan dække 100 procent af Danmarks energiforbrug. Men der er et stort MEN. Det forudsætter energifleksibilitet.

”Omstillingen fra fossil til grøn energi vil kræve helt nye niveauer af energifleksibilitet i det danske energisystem, og her kan bygninger spille en stor rolle. Lolland og det nordlige samt vestlige Jylland producerer for eksempel allerede i dag op til otte gange deres eget forbrug, og der er derfor et behov for at transportere energien til storbyer. Kablerne i transmissionsnettet er allerede i dag overbelastede, og det er både dyrt og tidskrævende at etablere nye kabler”, fortæller Tim Nikolaj Tannhof, der er senior projektleder hos Gate21.

LÆS OGSÅ: Energifleksibilitet vil åbne op for mange nye muligheder for installatører

Hvordan bruger vi strømmen?
Han fremhæver, at der derfor ikke er nogen vej udenom et fleksibelt energisystem, som ifølge Energinet vil udgøre en samfundsværdi på 840 millioner kroner per år – og han konkluderer:
”Installatører og bygningsdriftsansvarlige har tidligere arbejdet hårdt på spørgsmålet: Hvordan sparer vi på strøm og energi? De skal nu og i fremtiden også arbejde hårdt på spørgsmålet: Hvordan og hvornår bruger vi strømmen?”.

PCSCHEMATIC A/S

Sponseret

Optimer og effektiviser dine byggeprojekter

Uponor

Sponseret

Fremtidens fjernvarmeløsning er lige her

Denne artikel er del af et tema:

Tema om energi 2021

Relateret indhold

29.04.2024Installator.dk

Sejr til SMV-virksomheder i kampen for fair betalingsfrister

29.04.2024Installator.dk

Loven om ret til reparation passerer vigtig hurdle

24.04.2024BLICHFELD POWER & MEASUREMENTS A/S

Sponseret

Se de nye testkits til solarindustrien

23.04.2024Belimo A/S

Sponseret

Nyhed: Lineariseret butterflyventil til 2-vejs og 3-vejs regulering

16.04.2024Condair A/S

Sponseret

Opnå store energibesparelser ved at køle med adiabatisk køling

21.03.2024Belimo A/S

Sponseret

Opfyld kravene om energibesparelser i boliger med intelligente ventiler

21.03.2024Installator.dk

Better Energy på vej med 10 MW batteri til energilagring i Hoby solcellepark

21.03.2024Schneider Electric A/S

Sponseret

Kære regering: I kan ikke sætte strøm til verden uden batterier

Jobmarked

Se alle

Roth Danmark A/S

Sælger til Roth Danmark A/S

Nord- og Midtjylland. Nu har du en unik mulighed for at blive en del af et stærkt salgsteam. Du er stærk på VVS-kunder, og hos os planlægger og tilrettelægger du selv din arbejdsdag.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

ABB A/S

Field Service Engineer / tekniker med interesse i spændet mellem IT og automation

Tag dit næste karriereskridt hos ABB sammen med et globalt team, der giver energi til transformationen af vores samfund og industri for at opnå en mere produktiv, bæredygtig fremtid.

Område

Hele landet

Ansøgningsfrist

12.05.2024

GN Belysning A/S

Salgskonsulent til el-installatører, Sjælland og øerne

Vi søger en engageret og erfaren salgskonsulent, der får ansvaret for at udvikle salget og kunderelationerne på Sjælland og øerne.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Zealand - Erhvervsakademi Sjælland

Vi søger en dygtig underviser til vores VVS-installatøruddannelse

Har du en passion for VVS-faget og brænder du for at udvikle og formidle din faglige viden? Så er der en spændende mulighed for at blive en del af Zealands team i Slagelse. Vi søger en dygtig adjunkt eller lektor til vores VVS-installatøruddannelse, som udbydes både som fuldtidsstudie og som efteruddannelse i Slagelse.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

02.05.2024

METRO THERM A/S

Vi søger en Key Account Manager til vores varmepumpeteam

Har du forstand på varmepumper? Og trives du på landevejen? Så er det måske dig, vi søger som vores nye Key Account Manager hos METRO THERM.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Solar Danmark

Intern sælger El

Trives du med en alsidig hverdag, hvor du samtidig kan være en del af et stærkt og dynamisk salgsteam som har den gode kundeoplevelse i fokus? Har du fagligheden i orden samt teknisk flair, og kan du yde god og professionel rådgivning inden for tekniske/elmæssige løsninger? Så har du nu muligheden for at blive en del af vores team.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

11.05.2024

ABB A/S

Projektleder inden for el-infrastruktur

Tag dit næste karriereskridt hos ABB sammen med et globalt team, der giver energi til transformationen af vores samfund og industri for at opnå en mere produktiv, bæredygtig fremtid. I ABB har vi et klart mål om at udbrede diversitet og inklusion både når det gælder: køn, LGBTQ+, handikap, etnicitet og alder. Sammen er vi startet på en rejse, hvor vi allesammen både individuelt og sammen hylder og hilser individuelle forskelle velkommen.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

16.05.2024

Energi360

Salgsteknisk konsulent

Energi360 søger salgstekniske konsulenter med el eller VVS teknisk baggrund til både øst/vest Danmark.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

09.05.2024

ABB A/S

Senior Hardware Engineer – control panels for automation

Take your next career step at ABB with a global team that is energizing the transformation of society and industry to achieve a more productive, sustainable future.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

30.04.2024

Banedanmark

Bliv sportekniker i Banedanmark

Trives du i det fri, og vil du være med til at vedligeholde Banedanmarks jernbanespor?

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

30.04.2024

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Kursus
Materialeforståelse og komponenter til mindre byggerier

Få kompetencerne til at håndtere det korrekte valg af materialer ifm. forskellige typer af konstruktioner.

Dato

08.02.2024

Sted

Hellerup

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Kursus
ENERGIKONSULENT 2 - FLERFAMILIEHUSE OG ERHVERV

Uddannelsen til energikonsulent i flerfamilie og erhverv certificerer dig til at kunne energimærke alle typer bygninger.

Dato

10.04.2024

Sted

Hellerup

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Kursus
Kommunikation, samarbejde og byggejura i byggeprocessen

På modulet Kommunikation, samarbejde og byggejura i byggeprocessen lærer du at vurdere byggesagens juridiske problemstillinger på baggrund af en juridisk granskning og kunne formidle disse til byggesagens samarbejdspartnere.

Dato

11.04.2024

Sted

Hellerup

Danvak
Kursus
Commissioning

Vi oplever, at der er et stigende behov for færdigheder inden for dette felt i forbindelse med kravsspecifikation, projektering, opførelse, aflevering og drift af byggerier i Danmark.

Dato

29.04.2024

Tid

08:00

Sted

Trinity Hotel & Konference Center, Gl. Færgevej 30, 7000 Fredericia

Vølund Varmeteknik A/S
Kursus
TEKNISK VIDEREGÅENDE KURSUS Jordvarme og luft-til-vand varmepumper

Kurset giver dig et dybere kendskab til varmepumpernes styringsprincipper, anlægsopbygning samt fejlfinding og giver dig en generel viden om opstart af varmepumper. Kurset vil indeholde en del praktiske opgaver, og det forudsættes, at du har en vis erfaring indenfor VVS, el og køleteknik, og at du har deltaget på basis-kursus.

Dato

07.05.2024

Tid

08:00

Sted

Vølund Varmeteknik Industrivej Nord 7B 7400 Herning

Danvak
Kursus
Det optimale termiske indeklima med lavt energiforbrug

Få indblik i bygningsreglementets indeklima-krav og termiske komfort-krav ved lavtemperatur-opvarmning og højtemperatur-køling med udgangspunkt i eksisterende standarder (DS/EN/ISO 7730, DS/EN 16798-1/2, DS 469 og DS 447).

Dato

07.05.2024

Tid

08:30

Sted

Symbion, Fruebjergvej 3, 2100 København Ø