Energifleksibilitet er det nye grønne kodeord

Vi har i årtier arbejdet med energibesparelser i bygninger. Det skal vi fortsætte med, men den grønne omstilling kræver noget nyt, nemlig energifleksibilitet. Vi skal ikke kun passe på energien, vi skal også være i stand til at lagre den og udnytte den mere fleksibelt. Det stiller nye krav til installatører, CTS-ansvarlige og andre med ansvar for bygningsdrift.

”En bygnings energifleksibilitet er evnen til at stå standby og interagere med elnettet. I fremtiden vil al eller en stor del af energi til bygninger komme i form af el”, fortæller Rasmus Pedersen, Vitani Energy Systems. Arkivfoto..

Regeringen siger, at Danmark skal reducere CO2-udledning med 70 procent inden 2030, og at bygninger vægter med en tredjedel i det regnestykke. Organer som Tekniq Arbejdsgiverne og Concito siger samtidig, at vi fremtiden skal bruge bygninger som energilagre. Hvorfor nu det? Jo det skal vi, fordi fremtidens grønne energiproduktion vil komme fra vind og sol, og vinden blæser og solen skinner som bekendt ikke hele tiden. Produktionen af energi vil derfor være ujævn til forskel fra nutidens fossile energiproduktion, hvor kraftværkerne producerer energi i et stabilt flow, der kan finjusteres afhængig af behovet i samfundet.

Bygninger som energilagre
Hvis grøn energi skal fungere, så kræver det altså, at samfundet evner at lagre energi, så den ujævne produktion kan dække behovet for energi til at drive alle samfundets mange aktiviteter. Det kan blandt andet ske ved at bruge bygninger som energilagre.

Energifleksibilitet og verdensmål

Systemer, teknologi og processer til højere grad af energifleksibilitet og grøn strøm taler direkte ind i tre af FN’s verdensmål (ESG’er), nemlig:

• Mål nummer 7 ”Bæredygtig energi”
• Mål nummer 9 ”Industri, innovation og infrastruktur”
• Mål nummer 12 ”Ansvarlig produktion og forbrug”.

Kilde: Vitani Energy Systems.

Det har Elforsk og Vitani undersøgt nærmere i projektet ”PEKIVE”, der omfatter undersøgelser af energiforbrugsmønstre i en stor dansk bygningsmasse fordelt på både private og offentlige bygninger. Vitani driver også en række AI-pilotprojekter (AI=kunstig intelligens, red.), der skal fremme energifleksibiliteten ved at lade intelligente algoritmer styre og optimere CTS-anlæg i større bygninger.

”En bygnings energifleksibilitet er evnen til at stå standby og interagere med elnettet. I fremtiden vil al eller en stor del af energi til bygninger komme i form af el”, fortæller Rasmus Pedersen på webinaret ”Nødvendigheden af energifleksibilitet i bygninger” arrangeret af Vitani og Elforsk. Han er direktør for Vitani Energy Systems A/S.

Han tilføjer: ”Elpriser svinger meget i løbet af døgnet, fordi der er store udsving i efterspørgslen og forbruget. Det skaber et incitament til, at bygninger køber el på billige tidspunkter i døgnet og lagrer energien til forbrug på tidspunkter i døgnet, hvor der er travlhed i bygningen”.

Installatører og bygningsdriftsansvarlige har tidligere arbejdet hårdt på spørgsmålet: Hvordan sparer vi på strøm og energi? De skal nu og i fremtiden også arbejde hårdt på spørgsmålet: Hvordan og hvornår bruger vi strømmen?

Tim Nikolaj Tannhof

100 procent VE i 2027
Vedvarende energikilder (VE) som vind og sol producerer i dag cirka halvdelen af Danmarks energiforbrug, og der er forventningen, at VE allerede i 2027 kan dække 100 procent af Danmarks energiforbrug. Men der er et stort MEN. Det forudsætter energifleksibilitet.

”Omstillingen fra fossil til grøn energi vil kræve helt nye niveauer af energifleksibilitet i det danske energisystem, og her kan bygninger spille en stor rolle. Lolland og det nordlige samt vestlige Jylland producerer for eksempel allerede i dag op til otte gange deres eget forbrug, og der er derfor et behov for at transportere energien til storbyer. Kablerne i transmissionsnettet er allerede i dag overbelastede, og det er både dyrt og tidskrævende at etablere nye kabler”, fortæller Tim Nikolaj Tannhof, der er senior projektleder hos Gate21.

LÆS OGSÅ: Energifleksibilitet vil åbne op for mange nye muligheder for installatører

Hvordan bruger vi strømmen?
Han fremhæver, at der derfor ikke er nogen vej udenom et fleksibelt energisystem, som ifølge Energinet vil udgøre en samfundsværdi på 840 millioner kroner per år – og han konkluderer:
”Installatører og bygningsdriftsansvarlige har tidligere arbejdet hårdt på spørgsmålet: Hvordan sparer vi på strøm og energi? De skal nu og i fremtiden også arbejde hårdt på spørgsmålet: Hvordan og hvornår bruger vi strømmen?”.

Installator.dk

Rekruttering: Ram de rigtige kandidater – i det rette miljø

Wygwam Danmark, a division of Niko

Sponseret

Wygwam introducerer P49 og M49 DALI-2 BMS-sensorer fra Niko

Denne artikel er del af et tema:

Tema om energi 2021

Relateret indhold

24.04.2025Schneider Electric A/S

Sponseret

Det er verdens grønneste virksomhed, og de måler alt: - Det er dumt at lade være

16.04.2025Schneider Electric A/S

Sponseret

Schneider Electric anerkendt som nr. 1 inden for liquid cooling

09.04.2025Installator.dk

Undersøgelse: Danske boligejere bekymrer sig mindst om energieffektivitet

03.04.2025Schneider Electric A/S

Sponseret

Nye Altivar™ softstartere optimerer motorstyring i digitaliserede anlæg

31.03.2025ABB A/S

Sponseret

ABB i samarbejde med ArcelorMittal for at reducere miljøpåvirkningen fra el-distributionssystemer

06.03.2025Elma Instruments A/S

Sponseret

Elma Thermo X – Ny serie termiske kameraer fra Elma

06.03.2025Schneider Electric A/S

Sponseret

Schneider Electrics fabrik i Ringsted er nu CO2-neutral i driften

05.03.2025Solar Danmark

Sponseret

Få afgiftsrefusion på opladning af elbil, også selvom du har solceller

Jobmarked

Se alle

Vølund Varmeteknik A/S

Driftsleder søges til central rolle i Vølund Varmetekniks serviceteam

Som driftsleder hos Vølund Varmeteknik vil du få en central rolle i at sikre, at vores servicekunder får en professionel betjening. Du vil være ansvarlig for at afklare specielle og tidskrævende servicesager i samarbejde med eksterne teknikere og fungere som kompetenceansvarlig for disse teknikere.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

AG ELECTRIC A/S

AG Electric A/S søger ambitiøs køletekniker/overmontør

Vores hidtidige leder af vores køleafdeling er blevet ansat hos en af grossisterne i branchen, og vi søger derfor en afløser for ham.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Jarnved K/S (Svanholm Gods)

VVS´ER SØGES TIL SVANHOLM GODS

Vil du arbejde med bæredygtige projekter og vedligehold på et af Danmarks kendteste godser?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

18.05.2025

DR

Tekniker til DR Ejendomme & Service i Aarhus

I DR er vi lige nu på udkig efter en tekniker, der har lyst til at arbejde med drift og vedligehold af DRs bygning i Aarhus. Huset rummer mange spændende aktiviteter, og du vil som tekniker få mulighed for faglig udvikling og en varierende hverdag, hvor du vil prøve kræfter med omfattende teknik, herunder ventilation, køl, CTS, elforsyning, generatorer og UPS-anlæg.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

25.05.2025

Vølund Varmeteknik A/S

Bliv Projektansvarlig for fjernvarme

Vølund Varmeteknik A/S står foran en spændende rejse ind på fjernvarmemarkedet og søger nu en teknisk stærk og kommercielt tænkende Projektansvarlig.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

31.05.2025

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
Eaton Electric Danmark
Seminar
Teknisk seminar om 3 fasede UPS - Brøndby

Eaton inviterer til teknisk seminar om 3 fasede UPS. Bliv klogere på hvordan du designer fremtidens UPS-løsninger til bygninger, sundhedssektoren, industrien og datacentre.

Dato

06.05.2025

Tid

07:30

Sted

Gammelager 14, 2605 Brøndby (Hos Solar)

Vølund Varmeteknik A/S
Kursus
🔧 TEKNISK BASISKURSUS varmepumper 🔧

Kurset giver dig kendskab til varmepumpernes styringsprincipper, anlægsopbygning og giver dig en generel viden om opstart af varmepumper - både jordvarme og luft-til-vand varmepumper. Kurset vil indeholde en del praktiske opgaver.

Dato

06.05.2025

Tid

08:30

Sted

Vølund Varmeteknik Industrivej Nord 7B 7400 Herning

Dansk Standard
Kursus
El-sikkerhed, diplomkursus - 2 dage

Over 2 dage giver kurset et godt kendskab til lovgivning og standarder indenfor elektrisk sikkerhed, og til hvordan kravene efterleves i praksis.

Dato

06.05.2025

Tid

09:00

Sted

Scandic Kolding Kokholm 2 6000 Kolding

Danvak
Kursus
Linjetabsberegning med HEAT2, Grundkursus

Kuldebroer kan have væsentlig betydning for bygningers energiforbrug, og i værste fald kan de medføre kondens og risiko for svamp og skimmel i konstruktioner og på overflader.

Dato

07.05.2025

Tid

08:30

Sted

Teknologisk Institut - Aarhus

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Efteruddannelse
Kvalitet, sikkerhed og miljø (EL)

Få kvalitet, miljø og sikkerhed til at gå op i en højere enhed.

Dato

07.05.2025

Tid

08:30

Sted

Hellerup

Schneider Electric A/S
Messe
ROBOTBRAG 2025! Prep din virksomhed med robotter

Find inspiration til, hvad der kan lade sig gøre med AI og robotteknologi – og hvordan du bedst forbereder din virksomhed til fremtiden. Kom til ROBOTBRAG – inklusiv DIRA Business – hos Teknologisk Institut i Odense

Dato

08.05.2025