Det er jeg stolt af: Energiteknologi styrer Fisketorvets lys

Det store ombygningsarbejde på Fisketorvet er tænkt som et energirigtigt ansigtsløft, der skal sikre det ti år gamle butikscenter på Kalvebod Brygge i København et nyt lysdesign og en energirigtig profil. Installatør Hans Peter Bork fra Hoffmann har stået for at installere den nye DALI-, DMX- teknik fra WAGO.

Hvad gør Fisketorvets nye belysning særlig?
Det er ejerne af Fisketorvet, der har besluttet, at kunderne skal have en ny lysoplevelse, hvor lyset kommer mere i fokus og giver centret en ny og spændende dimension. Derfor er der også blevet ’leget’ med forskellige lystiltag. Der er blandt andet opsat en række skyer i det åbne område

 midt i centrets ene ende. Skyerne skal oplyses i forskellige farver og skal give et indtryk af, at solen drejer omkring dem. Både skyerne og det nye pianolys er DMX-styret via LED spots, og det håndteres via en af WAGO’s Ethernet baserede Controllere som kommunikerer videre til en DMX-gateway. Begge systemer har et justerbart program af farver, som kan justeres via et SCADA-system, der er tilknyttet Fisketorvet. Der er faktisk tænkt meget over, at det nye lys både skal være smart og praktisk. Alle etager er blevet udstyret med en kant af LED-belysning samt en række effektcirkler. Disse runde effektcirkler er det nye basislys, og sammen med en række mindre ’spandarmaturer’ giver det den mængde lys, som er ønsket i gangarealerne i bygningen. Disse ’spandarmaturer’ kan dæmpes via DALI alt efter det ønskede lysniveau. Der er ikke sparet på tiltagene. Hele el-installationen er udført med standardkabel i 5- og 7- leder, hvor bussen og effekten ligger i samme kabel, dette gør DALI-installationen nem at konfigurere og montere. Armaturerne var bestilt med WAGO’s WINSTA-stik, og derfor var det en smal sag at montere dem.

Hvad er det specielle ved lysstyrringen?
Det specielle ved Fisketorvets nye lysstyring er, at vi har anvendt en Ethernet baseret CPU fra WAGO med få digitale I/O samt en række DALI-Mastermoduler. Alt i alt er der otte WAGO CPU’er i applikationen med samlet omkring 53 DALI-Mastermoduler. Det betyder konkret, at alle data, brugerindstillinger og kalendere gemmes i en lokal Controller, hvorfra hvert enkelt armatur kan styres individuelt, i grupper eller i scenarier. Det giver et utal af muligheder for at variere og styre lyset. Det er en relativ ny teknik, der både er smartere, nemmere at arbejde med og mere energibesparende. Vi har delt det op, så der er forskellig slags belysning. En grundbelysning bestående af DALI-armaturer også kaldet ’spandarmaturer’. Effektbelysningen i de runde cirkler er standardarmaturer, og randbelysning består af DALI-styret LED-lys.

Hvad gør lysstyringen energibesparende?
Før var lyset enten tændt eller slukket på Fisketorvet, men med de nye DALI-armaturer kan vi indstille lyset sådan, at når rengøringsdamerne kommer tidligt om morgenen, så er det kun hvert tredje armatur, der tænder. Samtidig kan lyset varieres efter årstiden, så der skrues op for lyset om vinteren og ned om sommeren. Begge dele har stor betydning for energiforbruget, og det er helt sikkert fremtiden for centre som Fisketorvet, hvor lyset er tændt størstedelen af døgnet.   

Hvilke udfordringer har der været?
Når man arbejder i et center i drift, er der en række udfordringer i forhold til logistikken. Vi kan ikke bare teste midt på dagen og slukke alt lys. Så bliver vi upopulære. Vi må indrette os på, at kunderne er her i dagtimerne, så vi er i gang fra tidlig morgen, inden butikkerne åbner. Herefter rykker vi ind bag afskærmningen og arbejder på det nye indgangsparti. Vi har stort set måtte teste alt om natten, så det har været en smule anderledes.  I øjeblikket arbejder vi ved den nye hovedindgang, der er skærmet af og gemt af vejen, så kunderne undgår støv og støj, ligesom byggerodet er gemt af vejen. Første etape er færdig, det betyder at hele den ene ende af centret kører med det nye system, og vi regner med, at etape to er færdige lige inden den travle juleshopping.

2ctrl ApS

Sponseret

Bæredygtighed ned til mindste detalje

Uponor

Sponseret

Fremtidens fjernvarmeløsning er lige her

Relateret indhold

17.06.2024Installator.dk

Lige om lidt skal erhvervskøretøjer have TPMS på alle dæk

17.06.2024Installator.dk

Høje danske lønstigninger kan presse konkurrenceevnen

13.06.2024Alcadon ApS

Sponseret

Spørgsmål til de danske blæseteams og fibermontører

13.06.2024POWER TECHNIC ApS

Sponseret

IP67 tæt flicker free LED-driver med konstant -strøm eller -udgangsspænding

11.06.2024Alcadon ApS

Sponseret

[CASE] Fiberblæsning med en maskine tilpasset de danske forhold

11.06.2024PHOENIX CONTACT

Sponseret

Meget kompakte elektroniske sikringer

10.06.2024Installator.dk

Der skal investeres 500 mia. årligt i EU´s elnet for at nå klimamål

10.06.2024XOLTA

Sponseret

Fremtidens batterier til netstabilisering og energioptimering

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
Geovent
Kursus
Geovent inviterer til fagligt kursus - Tilmeld dig i dag!

Vi åbner dørene og inviterer til dybdegående kurser i procesventilation, hvor du kan udvide din faglige viden sammen med kollegaer fra branchen.

Dato

30.05.2024

Tid

09:00

Sted

Geovent, Hovedgaden 86, 8831 Løgstrup, fra kl. 09:00-13:00 - Vi sørger for frokost.

Geovent
Kursus
Geovent inviterer til fagligt kursus - Tilmeld dig i dag!

Vi åbner dørene og inviterer til dybdegående kurser i procesventilation, hvor du kan udvide din faglige viden sammen med kollegaer fra branchen.

Dato

11.06.2024

Tid

09:00

Viessmann
Åbent hus
Åbent hus: Vitocal 200-A Pro 64 kW

Rådgivning om store varmepumper

Dato

18.06.2024

Tid

14:00

Sted

Guldalderen 2, 2640 Hedehusene

Elsikkerhed.dk
Kursus
Boligdimensionering - Herning/virtuelt

Få de bedste kort på hånden med vores nye dimensioneringsredskab, som dette kursus giver adgang til. Alle deltagere får udleveret vores ‘Gør det Kort’, som giver hurtigt overblik over de vigtigste ændringer inden for installationer i boliger og opfylder kravene til dimensionering efter standarden DS/HD 60364.

Dato

26.06.2024

Tid

09:30

Sted

Online / Innovatorium, Birk Centerpark 40, 7400 Herning

Elsikkerhed.dk
Kursus
L-AUS ajour - Greve

Hold din viden om L-AUS ajour - hvert år

Dato

27.06.2024

Tid

08:30

Sted

Greve Erhvervscenter, Korskildelund 6, 2670 Greve

Geovent
Kursus
Geovent inviterer til fagligt kursus - Tilmeld dig i dag!

Vi åbner dørene og inviterer til dybdegående kurser i procesventilation, hvor du kan udvide din faglige viden sammen med kollegaer fra branchen.

Dato

13.08.2024

Tid

09:00