Et godt indeklima har stor betydning for indlæring

Et godt indeklima har betydning for en lang række punkter for skoleelever og deres lærere. NIRAS, MOE og Teknologisk Institut står bag ’Branchevejledningen for indeklima i skoler’, der udkom i 2021 med støtte fra Realdania.

Ifølge ’Branchevejledningen for indeklima i skoler’ er det videnskabeligt bevist, at der er sammenhæng mellem indeklima i skolerne og elevers læring. Indeklimaet påvirker elevernes præstation og indlæring med op til 10 procent. Udover højere indlæring, viser det sig, at et godt indeklima også betyder bedre trivsel og færre sygedage for både elever og lærere samt færre konflikter. Foto: Vejen Kommune..

Ifølge ’Branchevejledningen for indeklima i skoler’ er det videnskabeligt bevist, at der er sammenhæng mellem indeklima i skolerne og elevers læring. Indeklimaet påvirker elevernes præstation og indlæring med op til 10 procent. Udover højere indlæring, viser det sig, at et godt indeklima også betyder bedre trivsel og færre sygedage for både elever og lærere samt færre konflikter.

Det bekræfter en undersøgelse blandt elever og lærere fra Skodborg Børnecenter i Vejen Kommune. I to af børnecentrets klasselokaler har de nemlig testet små loftventilatorer fra Nordicco A/S af, og det har givet lokalerne et meget bedre indeklima.

Nogle af skolens lokaler, der ligger på 2. sal, er ofte meget varme om sommeren, hvor solen står direkte på, og det giver hurtigt hovedpine og træthed hos eleverne. Og selvom der sagtens kan åbnes vinduer og luftes ud, er det ikke altid den rigtige løsning. Klasseværelserne ligger nemlig ud til børnehavens legeplads, så det giver uro og larm, når de mindste er ude at lege. Derfor har Skodborg Børnecenters ledelse og Vejen Kommunes energispecialist kigget ind i alternative løsninger, og det har været en positiv oplevelse. Ventilatorerne blev opsat før sommerferien, hvor det var rigtig varmt, og hvor det gav god mening at prøve dem af.

”Vi var da en smule skeptiske i starten”, fortæller Heidi Slominski, der er leder af Skodborg Børnecenter.

”Vi kunne dog tydeligt mærke en forskel allerede efter eleverne kom ind fra første frikvarter. De første, der kom ind i lokalet, udbrød: Ej hvor er det dejligt at komme ind”.

Skodborg Børnecenter består af nogle ældre bygninger. De har både charme og sjæl og fungerer i det store hele rigtig godt. Dog har ledelsen fokus på at løfte kvaliteten af de læringsmiljøer, hvor der arbejdes og undervises i, og det kan en opjustering af indeklimaet være med til. Ventilatorerne er beregnede til at blive brugt både sommer og vinter. Når det er varmt i lokalet, kan den indstilles til at flytte luften rundt, så det giver en fornemmelse af, at det føles køligt. Og er der koldt i lokalet, kan den indstilles til at flytte den varme luft fra loftet indirekte ned i lokalet, så eksisterende varme udnyttes bedre.

”Nu kender vi resultatet fra en varm sommer, så vi har været spændte på, hvordan ventilatorerne virker, nu hvor det er rigtig koldt”, forklarer Jakob L. Nielsen, der er energispecialist i Teknik & Miljø i Vejen Kommune.

Han har derfor været i jævnlig i kontakt med skolens pedel og leder, der fortæller, at det også fungerer rigtig godt om vinteren.
Virksomheden Nordicco A/S, der har leveret ventilatorerne, er glade for det gode resultat. De har fulgt forløbet fra starten og iværksatte en spørgeskemaundersøgelse blandt eleverne både før og efter ventilatorerne blev taget i brug. Undersøgelsen viste tydeligt, at indeklimaet blev forbedret blot ved at sætte bevægelse i luften.

”Det glæder os, at Vejen Kommune har investeret i indeklimaforbedrende tiltag og i særdeleshed også, at de har valgt at følge op på det med brugerundersøgelsen. Det er i den grad relevant at inddrage eleverne, da det er dem, der dagligt opholder sig i lokalerne. Ud fra de svar de har givet, har de bekræftet, at systemet virker”, pointerer Søren Lund Pedersen, der er salgschef hos danske Nordicco A/S.

Læs også: Dansk Byggeri: Skolernes dårlige indeklima kalder på kommunal prioritering

Ofte hænger indeklima og energiforbrug uløseligt sammen og investering i indeklima kan være en kostbar affære, både hvad angår installation og efterfølgende drift. Budgetmæssige begrænsninger har dog ikke stoppet Vejen Kommune for at teste en alternativ indeklima-løsning af i håb om at gøre en forskel for udvalgte skoleklasser på Skodborg Skole.

Helt konkret er der installeret to mini loftventilatorer i hvert lokale. Ventilatoren er baseret på en højeffektiv og lydløs direct-drive motor, der flytter op til 18.600 m3 luft i timen. De er ideelle til at forbedre indeklimaet i mellemstørrelses-lokaler så som klasseværelser og kontorer. De styres via fjernbetjening og kan køre ved forskellige hastigheder alt efter behov. Sidst men ikke mindst er det en budgetvenlig løsning både set i forhold til indkøb og drift. Effektforbruget ved normal drift er blot 30 Watt, hvilket gør den til et langt mere energivenligt alternativ end f.eks. air-condition anlæg.

- PiB

wedi GmbH

Sponseret

wedi leverer badeværelseselementer til unikt lejlighedshotel

Niko-Servodan A/S

Sponseret

Har du en forældet smart home installation? Konverter nemt til Niko Home Control

Relateret indhold

01.03.2024Installator.dk

Hårdt fysisk arbejdsmiljø koster lange sygemeldinger

01.03.2024Installator.dk

Nyt køkken og bad overhaler klimavenlige tiltag

20.02.2024BOXIT Container

Sponseret

Cirka 20 tons fødevarer reddet på årets Roskilde Festival

20.02.2024Vølund Varmeteknik A/S

Sponseret

Vølunds mest energieffektive jordvarmepumpe nogensinde

15.02.2024Installator.dk

Kredsløb lukker op for geotermisk fjernvarme i 2025

13.02.2024METRO THERM A/S

Sponseret

Hvilken varmtvands­beholder skal du vælge?

13.02.2024Installator.dk

EU-udspil kan sparke gang i dansk geotermi-strategi

13.02.2024Vaillant A/S

Sponseret

Boligejerne er taget som gidsler: Politisk uklarhed om grøn opvarmning

Jobmarked

Se alle

DFDS

Skibselektriker

Ohøj! Vil du være en vigtig del af den kritiske infrastruktur, der ad vandvejen betjener kunder og samfund i og uden for Europa? Er du på udkig efter et udfordrende job til søs, hvor du vil spille en vigtig rolle på et højt specialiseret team? Så søg jobbet som Skibselektriker.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

30.03.2024

EWII

Elektriker til gadelys

Vi har masser at lave med at sørge for lys i gaderne og dermed øge trafiksikkerheden for tusindvis af borgere i hele Trekantområdet – derfor mangler vi dig som kollega. Du bliver en del af et kompetent team bestående af dygtige elektrikere, og din dagligdag vil foregå i et arbejdsmiljø præget af selvstændighed, godt samarbejde og fokus på din personlige sikkerhed i arbejdet.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Silhorko

Servicetekniker (Sjælland)

Har du en håndværksmæssig baggrund og lyst til at udbygge dine tekniske kompetencer? Drømmer du om at være en del af en af Danmarks førende virksomheder indenfor vandbehandling? Så er det måske dig, vi søger som Servicetekniker ved Silhorko-Eurowater A/S til servicering af kunder på Sjælland

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Silhorko

Montør

Er du uddannet rustfri klejnsmed, og har du erfaring med rørinstallationer? Kunne du tænke dig at blive en del af en virksomhed i vækst, der arbejder mod et fælles mål – at sikre rent vand? Så er det måske dig, vi søger som Montør til vandværksafdelingen ved Silhorko-Eurowater A/S

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Genvex

Relationsskabende teknisk konsulent til ventilationsafdelingen

Til Salg & Support-teamet hos KVM-Genvex mangler vi lige nu en passioneret og engageret salgskonsulent, der brænder for at opbygge stærke kunderelationer og forstår at være ansigtet udadtil for vores ventilationsløsninger.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

08.03.2024

Fagerhult AS

Belysningsrådgiver - Vest

Vi søger dig som har lyst til at sælge de bedste belysningsløsninger

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Vølund Varmeteknik A/S

VØLUND VARMETEKNIK søger servicetekniker på Sjælland

Har du erfaring fra køle-, el- eller VVS-branchen? Så har vi det helt rette job til dig 👉🏼

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Fagerhult AS

Vi søger dig som har lyst til at sælge de bedste belysningsløsninger.

Belysningskonsulent Øst

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Neotherm A/S

Er du vores nye ”Tekniske medarbejder”?

Neotherm A/S er en seriøs leverandør og sparringspartner for vores kunder indenfor VVS-branchen.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Banedanmark

Kørestrømstekniker til fejlretning og vedligeholdelsesopgaver

Har du interesse for jernbaneteknik og har du lyst til at arbejde i en stor og spændende organisation, der sammen arbejder mod et fælles mål – en klimavenlig jernbane? Drømmer du desuden om en spændende og alsidig hverdag, hvor to dage ikke er ens, så er du måske vores nye kollega

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Kursus
Varmepumper - VE-Installatør

Vil du være VE-installatør af varmepumper? KEA får dig klar til godkendelse.

Dato

02.02.2024

Sted

Hellerup

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Kursus
Solcelleanlæg - VE-Installatør

Vil du være VE-installatør af solcelleanlæg? KEA kvalificerer dig til at blive godkendt.

Dato

05.02.2024

Sted

København NV

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Kursus
Materialeforståelse og komponenter til mindre byggerier

Få kompetencerne til at håndtere det korrekte valg af materialer ifm. forskellige typer af konstruktioner.

Dato

08.02.2024

Sted

Hellerup

Danvak
Kursus
Ventilation fra A til Z

Vi tilbringer størstedelen af vores tid indendørs, og derved indånder vi primært luft, der har været i bygningen i længere tid, eller luft der har været forbi et ventilationsanlæg. Det kan have sundhedsmæssige konsekvenser, hvis denne luft ikke er tilpas ren, derfor har alle bygninger brug for et velfungerende og energieffektivt ventilationssystem.

Dato

27.02.2024

Tid

08:00

Sted

Trinity Hotel & Konference Center, Gl. Færgevej 30, 7000 Fredericia

Danvak
Kursus
Ventilation fra A til Z

Vi tilbringer størstedelen af vores tid indendørs, og derved indånder vi primært luft, der har været i bygningen i længere tid, eller luft der har været forbi et ventilationsanlæg. Det kan have sundhedsmæssige konsekvenser, hvis denne luft ikke er tilpas ren, derfor har alle bygninger brug for et velfungerende og energieffektivt ventilationssystem.

Dato

27.02.2024

Tid

08:00

Sted

Trinity Hotel & Konference Center, Gl. Færgevej 30, 7000 Fredericia

Avidenz A/S
Kursus
Den lovpligtige arbejdsmiljøuddannelse (Aalborg)

Tag den lovpligtige arbejdsmiljøuddannelse hos Avidenz - autoriseret arbejdsmiljørådgiver.

Dato

05.03.2024

Tid

08:00

Sted

Scandic Aalborg, Hadsundvej 200, 9220 Aalborg Ø