Få energitilskud og spar en halv million på vandet

Det er muligt at spare næsten en halv million kroner på vandregningen og at få tilskud til at gøre det. Det er AKB Københavns afdeling i Lundtoftegade i København i gang med at bevise.

Før den store udskiftning af blandingsbatterier i alle Lundtoftegade-lejlighederne startede energi- og projektrådgiver Claus Jønsson, ejendomsleder Kenneth Fuglsang og driftsleder Rene Høier (fra venstre mod højre) med fire testlejligheder. Foto: Finn Brøndum..

Boligselskabet AKB København har længe haft en målsætning om at spare på vandet. Alle foreningens enkelte afdelinger skal inden 2020 sørge for at bruge 15 procent mindre vand, end de gjorde i 2005, men hvordan? AKB København, Lundtoftegade på Nørrebro i København er muligvis ved at nå målet et par år før deadline, og de gør det ved at udskifte blandingsbatterierne i alle 699 lejligheder.

Udskiftningen til vandbesparende armaturer i håndvask, køkkenvask og bruser skal på papiret barbere 17,3 procent af vandforbruget og give en besparelse på 495.000 kroner om året på vandregningen. Tallene er teoretiske lige nu, men både ejendomsleder i AKB København, Lundtoftegade Kenneth Fuglsang og hans driftsleder Rene Høier er ret sikre på dem. Før beslutningen blev taget om at investere i udskiftningen, lavede man nemlig en test.

Testen var en god idé, for den påviste ikke bare en stor besparelse, som overbeviste boligforeningens bestyrelse, tallene kunne også bruges til at søge et større energitilskud til projektet.

Fordi udskiftningen af armaturer betød en besparelse i vand- og energiforbrug kunne AKB København, Lundtoftegade søge statens energitilskud til projektet. Foto: Finn Brøndum..

Håndfaste beviser
Da Kenneth Fuglsang og Rene Høier talte med FM Mattsson Mora Groups energi- og projektrådgiver Claus Jønsson om eventuelt at købe tre gange vandbesparende armaturer til hver af afdelingens 699 lejligheder, lød det besnærende. Claus Jønsson havde konkrete eksempler på besparelser opnået andre steder, men Kenneth Fuglsang ville gerne være sikker på, at det virkelig kunne lade sig gøre i Lundtoftegade.

“Den almene boligsektor er ikke forsøgskaniner”, siger han.

Udskiftningen ville koste næsten tre millioner kroner, som i sidste ende er lejernes penge, og det er lejerne, der kommer til at betale, hvis noget går galt.

Derfor startede trekløveret med fire testlejligheder og afventede resultatet.

Fire lejligheder fik målt deres vand i 30 dage i løbet af sommeren 2014, hvorefter de fik udskiftet deres armaturer i håndvask, køkkenvask og bruser, og forbruget blev målt i 30 dage derefter.

Forbruget af koldt vand gik fra 266 liter til 242, det varme vand fra 242 liter til 178 og blandingen af koldt og varmt - lunkent - fra 507 til 419 liter.

I testlejlighederne målte man kun på forbruget af vand og ikke den energi, der bliver brugt til opvarme vandet. Derfor kan besparelsen i kroner og øre bliver højere, end man har regnet med. Det betyder, at tilbagebetalingstiden på projektet, som indtil videre er på 5,9 år, ifølge Claus Jønsson, kan komme helt ned på under to år.

“Vores energi-godkendte armaturer giver besparelser på både vandforbrug, men også i høj grad på forbruget af varmt vand, der ud over en m3-pris også er meget dyr i opvarmning. Når både besparelserne på vand- og varmeforbrug lægges sammen, sparer boligforeningen samlet set cirka 1,2 mio. kroner om året. Det giver en tilbagebetalingstid på under to år”, siger Claus Jønsson.

Nu halvandet år efter resultatet fra testcasene kom ind, er AKB København, Lundtoftegade ved at være klar til at få udskiftet armaturerne.

Spar uden at opdage det
Ifølge Kenneth Fuglsang og Rene Høier lagde beboerne i lejlighederne slet ikke mærke til, at de nye armaturer fungerede anderledes end de gamle. De lagde heller ikke mærke til, at de brugte mindre vand, end de plejede. De var glade og tilfredse med de nye armaturer.

Der er ellers nogle store forskelle på de gamle armaturer og de nye. Blandt andet bruger beboeren helt automatisk mindre varmt vand, fordi de skal nå at tilvælge det varme vand, før de er færdige med at vaske hænder. Den såkaldte ‘koldstart’ betyder, at vandet er altid er koldt, når du tænder. Ifølge Claus Jønsson lader de fleste af os vandhanen stå klar i midterpositionen, men forventer egentlig kun koldt vand, fordi vi ved, at det tager tid, før det varme vand når frem, efter vi har åbnet for hanen. Du sætter gang i opvarmningen af vandet, men er færdig, før det varme vand er nået frem, og bruger altså energi på at opvarme vandet, uden at du nyder godt af det. Ved automatisk at stå klar på kold, brugte beboerne simpelthen mindre af det varme vand.

Læs også: Automatisering batter på energiregningen

“Ved at stille hanen på kold i stedet for i midten på lunken har jeg set energibesparelser på op til 60 procent”, fortæller Claus Jønsson, der har lavet testcases som den i AKB København, Lundtoftegade i tre år for FM Mattsson Mora Group.

Det er dog ikke bare koldstarten, der gør det. Armaturerne er udstyret med både perlatorer, flowbegrænser og keramisk tætning, så dryppende vandhaner ikke spiller en rolle i vandforbruget. Tilsammen betyder installationerne, at der simpelthen kommer mindre vand ud, men fordi der blandt andet bliver blandet luft i, så lægger brugeren ikke nødvendigvis mærke til det og har derfor ikke vandet tændt længere, eksempelvis for at kompensere.

<p>“Den almene boligsektor er ikke forsøgskaniner” </p>

Kenneth Fuglsang, ejendomsleder i AKB København, Lundtoftegade, om at sikre sig, at besparelserne holder vand.

Tilskud til at spare penge
Fordi udskiftningen af armaturer betød en besparelse i vand- og energiforbrug kunne AKB København, Lundtoftegade søge statens energitilskud til projektet. Energitilskuddet er offentligt og åbent for alle, der kan påvise, at de kan opnå en besparelse på deres energiforbrug. Danmark skal være energineutralt i 2050, og tilskuddet er et af regeringens tiltag, som skal sørge for at få Danmark over målstregen.

Kenneth Fuglsang og Rene Høier havde hørt om energitilskuddet, men de vidste ikke, hvordan man søgte. Det kunne de heldigvis få hjælp til af FM Mattsson Mora Group, der har fået godkendt både FM Mattsson, Mora og Damixa-produkter hos flere energiselskaber. Armaturproducenten kan dermed være med til at udregne tilskuddets størrelse og ansøgningen til energiselskabet. Det er en relativt simpel beregningsmodel baseret på den mængde energi, du regner med at kunne spare.

“Hver af de 699 lejligheder i Lundtoftegade kan spare 2.000 kroner om året og vil bruge 30 procent mindre varmt vand”, siger Claus Jønsson på baggrund af testlejlighedernes resultat.

Læs også: Prisen spænder ben for energirenoveringer

For en boligforening med et årligt budget på 50 millioner var det ikke et kæmpebeløb, de fik i tilskud, men Kenneth Fuglsang mener, at mange bække små er bedre end ingen. Det var den store besparelse på vandet, der overbeviste afdelingen om fornuften i at udskifte armaturerne, men energitilskuddet var prikken over i’et og skærpede motivationen til at sætte gang i projektet.

Claus Jønsson forklarer, at tilskuddet går uden om driften af bygningerne i Lundtoftegade og derfor kommer boligforeningen direkte til gode i form af et kontant tilskud, der kommer oveni de forventede besparelser på vand og energi. 

Installator.dk

Rekruttering: Ram de rigtige kandidater – i det rette miljø

Wygwam Danmark, a division of Niko

Sponseret

Wygwam introducerer P49 og M49 DALI-2 BMS-sensorer fra Niko

Relateret indhold

02.05.2025Danfoss Redan A/S

Sponseret

VVS'25

01.05.2025PETTINAROLI A/S

Sponseret

Pettinaroli investerer i danske løsninger: Mere plads, mere prefab og mindre CO₂

01.05.2025Grohe A/S

Sponseret

Nye koncepter til fremtidens vandoplevelser

01.05.2025Guldager A/S

Sponseret

Fjernvarmeanlæg med dårlig afkøling

30.04.2025H. Jessen Jürgensen A/S

Sponseret

Installerer du fremtidens klimaanlæg og varmepumper?

29.04.2025Unidrain A/S

Sponseret

Spritnye EPD’er og en selvrensende vandlås på Unidrains messedagsorden

28.04.2025Minimax Danmark

Sponseret

MINIMAX INNOVA Wi-Fi – her er tænkt på miljø og økonomi

27.04.2025Geberit A/S

Sponseret

VVS’25 byder på nyt fokus og en opgradering af en gammel klassiker

Jobmarked

Se alle

Vølund Varmeteknik A/S

Driftsleder søges til central rolle i Vølund Varmetekniks serviceteam

Som driftsleder hos Vølund Varmeteknik vil du få en central rolle i at sikre, at vores servicekunder får en professionel betjening. Du vil være ansvarlig for at afklare specielle og tidskrævende servicesager i samarbejde med eksterne teknikere og fungere som kompetenceansvarlig for disse teknikere.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

AG ELECTRIC A/S

AG Electric A/S søger ambitiøs køletekniker/overmontør

Vores hidtidige leder af vores køleafdeling er blevet ansat hos en af grossisterne i branchen, og vi søger derfor en afløser for ham.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Jarnved K/S (Svanholm Gods)

VVS´ER SØGES TIL SVANHOLM GODS

Vil du arbejde med bæredygtige projekter og vedligehold på et af Danmarks kendteste godser?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

18.05.2025

DR

Tekniker til DR Ejendomme & Service i Aarhus

I DR er vi lige nu på udkig efter en tekniker, der har lyst til at arbejde med drift og vedligehold af DRs bygning i Aarhus. Huset rummer mange spændende aktiviteter, og du vil som tekniker få mulighed for faglig udvikling og en varierende hverdag, hvor du vil prøve kræfter med omfattende teknik, herunder ventilation, køl, CTS, elforsyning, generatorer og UPS-anlæg.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

25.05.2025

Vølund Varmeteknik A/S

Bliv Projektansvarlig for fjernvarme

Vølund Varmeteknik A/S står foran en spændende rejse ind på fjernvarmemarkedet og søger nu en teknisk stærk og kommercielt tænkende Projektansvarlig.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

31.05.2025

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
Eaton Electric Danmark
Seminar
Teknisk seminar om 3 fasede UPS - Brøndby

Eaton inviterer til teknisk seminar om 3 fasede UPS. Bliv klogere på hvordan du designer fremtidens UPS-løsninger til bygninger, sundhedssektoren, industrien og datacentre.

Dato

06.05.2025

Tid

07:30

Sted

Gammelager 14, 2605 Brøndby (Hos Solar)

Vølund Varmeteknik A/S
Kursus
🔧 TEKNISK BASISKURSUS varmepumper 🔧

Kurset giver dig kendskab til varmepumpernes styringsprincipper, anlægsopbygning og giver dig en generel viden om opstart af varmepumper - både jordvarme og luft-til-vand varmepumper. Kurset vil indeholde en del praktiske opgaver.

Dato

06.05.2025

Tid

08:30

Sted

Vølund Varmeteknik Industrivej Nord 7B 7400 Herning

Dansk Standard
Kursus
El-sikkerhed, diplomkursus - 2 dage

Over 2 dage giver kurset et godt kendskab til lovgivning og standarder indenfor elektrisk sikkerhed, og til hvordan kravene efterleves i praksis.

Dato

06.05.2025

Tid

09:00

Sted

Scandic Kolding Kokholm 2 6000 Kolding

Danvak
Kursus
Linjetabsberegning med HEAT2, Grundkursus

Kuldebroer kan have væsentlig betydning for bygningers energiforbrug, og i værste fald kan de medføre kondens og risiko for svamp og skimmel i konstruktioner og på overflader.

Dato

07.05.2025

Tid

08:30

Sted

Teknologisk Institut - Aarhus

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Efteruddannelse
Kvalitet, sikkerhed og miljø (EL)

Få kvalitet, miljø og sikkerhed til at gå op i en højere enhed.

Dato

07.05.2025

Tid

08:30

Sted

Hellerup

Schneider Electric A/S
Messe
ROBOTBRAG 2025! Prep din virksomhed med robotter

Find inspiration til, hvad der kan lade sig gøre med AI og robotteknologi – og hvordan du bedst forbereder din virksomhed til fremtiden. Kom til ROBOTBRAG – inklusiv DIRA Business – hos Teknologisk Institut i Odense

Dato

08.05.2025