Få styr på faldgruber for brandsikre installationer

Der hersker mange misforståelser om regler for brandsikring. Efter den store brand i Vanløse i foråret 2022 har installatører og rådgivere fået øjnene op for både faldgruber ved og vigtighed af god brandsikring - der også overholder reglerne i BR18. En ekspert peger her på de mest almindelige misforståelser.

”Der har for eksempel i en årrække hersket en generel misforståelse om, at det ikke er nødvendigt at brandsikre vandfyldte rør, rør under en vis dimension eller ubrændbare rør”, fortæller Kenneth Riis. Foto: 123rf.com..

”Vi har oplevet to bølger af opmærksomhed på brandsikring. Den første var rådgiverne i forbindelse med indførslen af BR18 og certificeringsordningen. Den næste blev udløst af branden i Vanløse i foråret 2022”, fortæller Kenneth Riis, der er teknisk chef i Envirograf.

Han har arbejdet med passiv brandsikring de sidste 10 år - både som udførende, producent og udvikler af produkter til passiv brandsikring i bygninger og industrielt fremstillede produkter.
Han har beskæftiget sig indgående med love, regler og vejledninger inden for brandområdet til BR18 og underviser løbende i BR18, dokumentation og i praktisk udførsel af passiv brandsikring.

Efter branden i Vanløse blev det ifølge Kenneth Riis klart for bygherrerne, at brandsikringen i deres bygninger er vigtig, og det har medført skærpede krav overfor entreprenører og installatører, som nu søger viden om, hvordan brandsikringen udføres korrekt.

Læs også: Nu bliver sprinkleranlæg set efter i sømmene

”Vi har derfor fokus på at afklare de misforståelser, der tidligere har været omkring installationsgennemføringer. Der har for eksempel i en årrække hersket en generel misforståelse om, at det ikke er nødvendigt at brandsikre vandfyldte rør, rør under en vis dimension eller ubrændbare rør. Faktum er, at der ikke findes en bagatelgrænse, og at alle rørgennemføringer i brandadskillende bygningsdele skal brandsikres”, fortæller han.

Hvornår og hvordan skal der brandlukkes?
Han fortæller, at han og hans kollegaer ofte bliver mødt med spørgsmålet: Hvornår der skal brandlukkes og hvordan?

”Det er besvaret i BR18, hvor reglementet blandt andet beskriver, at en brandadskillende bygningsdel skal kunne det sammen før og efter, der er lavet gennemføringer i den. Reglerne beskriver samtidigt, at der i brandsikringen skal tages hensyn til varmeudvikling, flammespredning, røgproduktion og brandmodstandsevne. Dette kan virke kompliceret, men en forsimplet huskeliste med udgangspunkt i ovenstående kan se ud på følgende måde”, fortæller Kenneth Riis:

• Hvornår skal der brandlukkes: Der skal brandlukkes når der laves en gennemføring i en brandcelle eller brandsektion, både lodret, vandret, i nybyg og ved renoveringer.
• Hvordan vælges produktet: Det rigtige brandsikringsprodukt skal altid vælges til det rigtige formål, og dette skal kunne dokumenteres med den korrekte dokumentation overfor bygherre og/eller certificeret brandrådgiver.
• Hvordan udføres brandlukningen: Brandlukningen skal altid installeres som den er testet, det er derfor vigtigt at vide, hvilke rør og bygningsdele brandlukningen er testet til. For nogle rørtyper, som eksempelvis AluPEx og lyddæmpende rør, er det ovenikøbet nødvendigt at teste dem helt ned på producentniveau. Denne information skal derfor fremgå af dokumentationen fra producenten.
• Husk dit fagansvar: I BR18 står der, at brandlukninger kun må udføres af fagligt kompetente personer, der skal have overblik over deres kompetencer og søge hjælp, hvis de ikke selv har tilstrækkelige kompetencer. Groft sagt er der i BR18 beskrevet, at man ikke kan gætte sig frem til, hvordan man laver den rigtige brandlukning, man skal altid bruge sin faglighed, når der tages beslutninger om brandsikring.

Listen kan i virkeligheden gøres meget længere, men det vigtigste, man skal huske, er, at hvis man er i tvivl, bør man altid kontakte producenten eller forhandleren.

Ingen reel forskel på nybyg og renoveringer

Der er ifølge Kenneth Riis ingen reel forskel på hvordan, man brandsikrer gennemføringer i nybyg og renovering. Brandsikringskravene fra BR18 skal overholdes i alle danske bygninger, dermed også ved alt nybyggeri - og ved renoveringer skal kravene overholdes ved:
• nye installationer,
• udskiftning af eksisterende installationer,
• flytning af eksisterende installationer og
• fjernelse af installationer.

Kort fortalt skal alle gennemføringer i en brandadskillende bygningsdel brandsikres, uanset om det er AluPEx rør i et nybyggeri eller udskiftningen af en faldstamme i et eksisterende byggeri.

”Den store forskel på brandsikringen af nybyg og renoveringer er ansvaret for kontrollen af dokumentationen. Ved nybyg er der søgt en byggetilladelse, og dokumentationen bliver derfor kontrolleret af en certificeret brandrådgiver, der i bedste revisorstil kontrollerer, at dokumentationen for produkternes ydeevne stemmer overens med kravene til byggeriet. På renoveringssager uden byggetilladelse er det bygherren selv der skal kontrollere at dokumentationen er korrekt”, fortæller han.

Ansvaret hviler hos bygherre og installatør

”Ansvaret for bygningen er i sidste ende altid bygherrens. Det er producentens, leverandørens og installatørens ansvar at sikre, at de byggevarer og bygningsdele, der bringes på markedet og benyttes i byggeriet, overholder de gældende krav. Det er bygherren, der har ansvaret for, at der foreligger den nødvendige dokumentation for de løsninger, der anvendes i det konkrete byggeri”, fortæller Kenneth Riis. 

Mød Envirograf på VVS-messen 2023.

Dokumentationskrav i BR18

Når man projekterer eller udfører brandsikring i et byggeri, er det vigtigt at kende byggevarernes brandmodstandsevne og brandmæssige egenskaber. Derfor er det nødvendigt med den korrekte dokumentation til brandlukningsprodukterne, da dokumentationen påviser sammenhængen mellem krav og løsning.

En byggevare eller bygningsdels brandmæssige egenskaber kan ifølge BR18 kun dokumenteres med følgende dokumenter:
• Klassifikationsrapport.
• Prøvningsrapport.
• CE-mærkning med tilstrækkeligt fyldestgørende DoP.
Man kan derfor ikke benytte anden leverandørdokumentation, som for eksempel: produktkataloger, datablade, installationsvejledninger, certifikater, ETA/MK eller lignende som dokumentation for byggevarens brandmæssige egenskaber.

wedi GmbH

Sponseret

wedi leverer badeværelseselementer til unikt lejlighedshotel

Niko-Servodan A/S

Sponseret

Har du en forældet smart home installation? Konverter nemt til Niko Home Control

Relateret indhold

01.03.2024Installator.dk

Hårdt fysisk arbejdsmiljø koster lange sygemeldinger

01.03.2024Installator.dk

Nyt køkken og bad overhaler klimavenlige tiltag

05.02.2024SystemHouse Solutions AB

Sponseret

Ny serie af kortlæsere er lanceret - hvor sikkerhed, fleksibilitet og design er i fokus

01.02.2024Installator.dk

Større risiko for fejl og mistrivsel i byggeriet med hård jargon og dårlig kommunikation

21.12.2023Installator.dk

Brancheprofil skal sætte brandsikkerhed på landkortet

13.12.2023SystemHouse Solutions AB

Sponseret

Seier Security - En ny partner til SystemHouse Solutions

05.12.2023Installator.dk

Undgå faldgruberne ved tv-overvågning af byggepladsen

05.12.2023Installator.dk

Eldan Recycling og Safevent styrker samarbejdet i jagten på mere genanvendelse

Jobmarked

Se alle

DFDS

Skibselektriker

Ohøj! Vil du være en vigtig del af den kritiske infrastruktur, der ad vandvejen betjener kunder og samfund i og uden for Europa? Er du på udkig efter et udfordrende job til søs, hvor du vil spille en vigtig rolle på et højt specialiseret team? Så søg jobbet som Skibselektriker.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

30.03.2024

EWII

Elektriker til gadelys

Vi har masser at lave med at sørge for lys i gaderne og dermed øge trafiksikkerheden for tusindvis af borgere i hele Trekantområdet – derfor mangler vi dig som kollega. Du bliver en del af et kompetent team bestående af dygtige elektrikere, og din dagligdag vil foregå i et arbejdsmiljø præget af selvstændighed, godt samarbejde og fokus på din personlige sikkerhed i arbejdet.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Silhorko

Servicetekniker (Sjælland)

Har du en håndværksmæssig baggrund og lyst til at udbygge dine tekniske kompetencer? Drømmer du om at være en del af en af Danmarks førende virksomheder indenfor vandbehandling? Så er det måske dig, vi søger som Servicetekniker ved Silhorko-Eurowater A/S til servicering af kunder på Sjælland

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Silhorko

Montør

Er du uddannet rustfri klejnsmed, og har du erfaring med rørinstallationer? Kunne du tænke dig at blive en del af en virksomhed i vækst, der arbejder mod et fælles mål – at sikre rent vand? Så er det måske dig, vi søger som Montør til vandværksafdelingen ved Silhorko-Eurowater A/S

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Genvex

Relationsskabende teknisk konsulent til ventilationsafdelingen

Til Salg & Support-teamet hos KVM-Genvex mangler vi lige nu en passioneret og engageret salgskonsulent, der brænder for at opbygge stærke kunderelationer og forstår at være ansigtet udadtil for vores ventilationsløsninger.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

08.03.2024

Fagerhult AS

Belysningsrådgiver - Vest

Vi søger dig som har lyst til at sælge de bedste belysningsløsninger

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Vølund Varmeteknik A/S

VØLUND VARMETEKNIK søger servicetekniker på Sjælland

Har du erfaring fra køle-, el- eller VVS-branchen? Så har vi det helt rette job til dig 👉🏼

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Fagerhult AS

Vi søger dig som har lyst til at sælge de bedste belysningsløsninger.

Belysningskonsulent Øst

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Neotherm A/S

Er du vores nye ”Tekniske medarbejder”?

Neotherm A/S er en seriøs leverandør og sparringspartner for vores kunder indenfor VVS-branchen.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Banedanmark

Kørestrømstekniker til fejlretning og vedligeholdelsesopgaver

Har du interesse for jernbaneteknik og har du lyst til at arbejde i en stor og spændende organisation, der sammen arbejder mod et fælles mål – en klimavenlig jernbane? Drømmer du desuden om en spændende og alsidig hverdag, hvor to dage ikke er ens, så er du måske vores nye kollega

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Kursus
Varmepumper - VE-Installatør

Vil du være VE-installatør af varmepumper? KEA får dig klar til godkendelse.

Dato

02.02.2024

Sted

Hellerup

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Kursus
Solcelleanlæg - VE-Installatør

Vil du være VE-installatør af solcelleanlæg? KEA kvalificerer dig til at blive godkendt.

Dato

05.02.2024

Sted

København NV

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Kursus
Materialeforståelse og komponenter til mindre byggerier

Få kompetencerne til at håndtere det korrekte valg af materialer ifm. forskellige typer af konstruktioner.

Dato

08.02.2024

Sted

Hellerup

Danvak
Kursus
Ventilation fra A til Z

Vi tilbringer størstedelen af vores tid indendørs, og derved indånder vi primært luft, der har været i bygningen i længere tid, eller luft der har været forbi et ventilationsanlæg. Det kan have sundhedsmæssige konsekvenser, hvis denne luft ikke er tilpas ren, derfor har alle bygninger brug for et velfungerende og energieffektivt ventilationssystem.

Dato

27.02.2024

Tid

08:00

Sted

Trinity Hotel & Konference Center, Gl. Færgevej 30, 7000 Fredericia

Danvak
Kursus
Ventilation fra A til Z

Vi tilbringer størstedelen af vores tid indendørs, og derved indånder vi primært luft, der har været i bygningen i længere tid, eller luft der har været forbi et ventilationsanlæg. Det kan have sundhedsmæssige konsekvenser, hvis denne luft ikke er tilpas ren, derfor har alle bygninger brug for et velfungerende og energieffektivt ventilationssystem.

Dato

27.02.2024

Tid

08:00

Sted

Trinity Hotel & Konference Center, Gl. Færgevej 30, 7000 Fredericia

Avidenz A/S
Kursus
Den lovpligtige arbejdsmiljøuddannelse (Aalborg)

Tag den lovpligtige arbejdsmiljøuddannelse hos Avidenz - autoriseret arbejdsmiljørådgiver.

Dato

05.03.2024

Tid

08:00

Sted

Scandic Aalborg, Hadsundvej 200, 9220 Aalborg Ø