Fart på de lovpligtige energieftersyn
Siden 1. januar 2008 har det været lovpligtigt, at alle større ventilations- og klimaanlæg skal efterses hvert femte år. Efter at de første virksomheder nu er blevet akkrediteret, er der ved at komme gang i de lovpligtige eftersyn hos virksomhederne.
Kunderne mærker besparelserne
Bravida Danmark har indtil videre udført eftersyn hos mere end ti kunder i hele landet og er i dialog med en lang række private bygningsejere. Eftersynene er bl.a. udført for Danske Bank, Sydbank, Aalborg Universitet og Lægemiddelstyrelsen og hos sidstnævnte er man mere end tilfreds med resultatet:
Det har været en meget overskuelig proces at få udført eftersynene, og resultatet taler vist for sig selv. Selv om vores anlæg kun er fem år gamle, viste eftersynet, at vi både kan reducere driftstiden med to timer om dagen, og at vi kan hæve den totale virkningsgrad på ventilation fra 30 til 60-65 procent. Det kan godt mærkes på energikontoen og samtidig får vores medarbejdere et langt bedre indeklima, fordi vi udnytter ventilationsanlægget bedre, siger Christian Fredberg, der er Facility Manager hos Lægemiddelstyrelsen.
Store forventninger til fremtiden
Akkrediteringen er en vigtig del af Bravida Danmarks strategi om at kunne hjælpe kunderne med at bringe energiforbruget ned på et lavt niveau. Derfor er der lagt store ressourcer i at opnå akkrediteringen, og der er høje forventninger til arbejdet med at udføre eftersynene i fremtiden.
En del virksomheder er stadig en smule afventende over for eftersynene, men lige så snart de opdager, at de rent faktisk får nogle konkrete besparelser og et bedre indeklima ud af det, skal der nok komme endnu mere gang i arbejdet. Det er oplagt at slå så mange fluer som muligt med et smæk, konstaterer Torben Uhrskov.
Sådan forløber et eftersyn
Når en kunde bestiller et eftersyn, afholdes der et møde. Herefter vil en specielt uddannet tekniker, komme ud og gennemgå anlægget i løbet af nogle dage. Når teknikeren er færdig, får kunden en rapport, der viser anlæggets driftstilstand og forslag til forbedringer og besparelser. Erfaringer fra Elsparefonden viser, at eftersynets forslag og råd ofte giver besparelser på mere end 25 procent om året ved første eftersyn og mindst 10 procent årligt ved de efterfølgende eftersyn.