For lidt plads kan løses med bedre lovgivning

Beskyttelse af grundvandet, vedvarende energikilder, natur, landbrug, veje og områder til boliger og industri. Har Danmark plads nok til det hele i fremtiden? Ja, siger eksperter i ny podcast

Foto: Verdo

Danmarks areal er lige knap 43.000 km2, og der er rift om hver eneste kvadratmeter. Med et stigende behov for grundvandsbeskyttelse, mere plads til naturen og flere vedvarende energikilder er kampen om pladsen intensiveret. I forvejen optager landbruget mere end 60 procent af pladsen og fortsætter med at vokse. Det store spørgsmål er derfor, hvordan vi får plads til det hele på samme tid?

Det diskuterer Verdo i en ny podcast i serien ”Et grønt skridt foran”. 

Forsyningssektoren kan bidrage

Hos energikoncernen Verdo med hovedsæde i Randers står arealudnyttelsen højt på agendaen. Forsyningsselskabet arbejder målrettet med at forene flere energi- og forsyningskilder på de samme arealer. For eksempel kan et vedvarende energianlæg kombineres med et vandværk, der vil gøre forsyningen mere bæredygtig, imens overskudsstrøm kan frasælges.

”Sol og vind kan godt eksistere på de samme arealer. Det kan vind og skov også, samt vind og landbrug. Vind og kildepladser. Sol og kildepladser. Der er mange forskellige kombinationer, og derfor er det så interessant for os at kigge nærmere på,” fortæller Søren Bro, forretningsudviklingsdirektør i Verdo.

Der er nogen, der tænker sig godt om

Også kommunerne har ifølge Søren Bro fokus på at tage de rette hensyn og sikre den bedste udnyttelse Danmarks arealer. Han oplever, at den langsigtede planlægning fremstår gennemtænkt og gennemarbejdet, når Verdo bliver inviteret med til bordet.

”Min oplevelse er, at der er rigtig mange VE-udviklere, der brokker sig over, at alt står stille. Men jeg oplever ikke, at der er noget, der står stille. Jeg oplever i stedet, at der er nogen, der tænker sig rigtig godt om lige nu. Og det er kommunerne.”

Ifølge Michael Christian Hansen, forretningsdirektør i rådgivervirksomheden Niras, er netop den tidlige involvering af myndighederne helt central for at sikre så høj arealudnyttelse som muligt. 

Bedre lovgivning i en fart, tak

Til gengæld er der behov for tydelig lovgivning fra de øverste lag:

”Det kræver, at man sætter sig sammen og får lavet en helhedsplan. Ambitionerne er der hos både udviklere, forsyningsselskaber og rådgivere, men den sammenhængende lovgivning og helhedsplanlægning mangler stadigvæk helt fra toppen af. Og det skal snart være”, fortæller Peter Nordahn, chef for Vand og Digital Forsyning i Verdo.

Man kan høre mere om, hvordan Peter Nordahn, Søren Bro og Michael Christian Hansen ser perspektiverne og udfordringerne i multiarealudnyttelse i podcasten Et grønt skridt foran.

- EHS

2ctrl ApS

Sponseret

Bæredygtighed ned til mindste detalje

Uponor

Sponseret

Fremtidens fjernvarmeløsning er lige her

Relateret indhold

24.05.2024Installator.dk

Nu bliver det nemmere at sætte solceller på bygninger

23.05.2024Installator.dk

SMV´er kan nu hente gratis hjælp til bæredygtighedsrapporteringen

11.04.2024Brødrene A & O Johansen A/S

Sponseret

Grønne resultater: AO på vej mod halvering af CO2-udledningen

09.04.2024TEC7

Sponseret

Produktnyhed: Revolutionerende limning af store områder.

04.04.2024Installator.dk

For lidt plads kan løses med bedre lovgivning

22.03.2024RIB Software

Sponseret

Deltag i ny markedsundersøgelse og vind 1 stk. Apple Airpods (3. generation)!

19.03.2024Schneider Electric A/S

Sponseret

Kundetilpassede skabe og effektiv logistik sikrer effektiv produktion hos Ehcolo

19.03.2024Installator.dk

Behov for meget mere og hurtigere klimatilpasning

Jobmarked

Se alle

Vølund Varmeteknik A/S

Teknisk salgskonsulent til VVS-branchen

Vi søger en teknisk salgskonsulent til vores stærke team, og du har nu muligheden for at blive en del af markedets førende leverandør af bæredygtige varmetekniske løsninger.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

16.05.2024

ABB A/S

Marketing & Sales Manager – ABB Electrification Service

Take your next career step at ABB with a global team that is energizing the transformation of society and industry to achieve a more productive, sustainable future.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

28.05.2024

Solar Danmark

Intern sælger El

Trives du med en alsidig hverdag, hvor du samtidig kan være en del af et stærkt og dynamisk salgsteam, som har den gode kundeoplevelse i fokus? Har du fagligheden i orden samt teknisk flair, og kan du yde god og professionel rådgivning inden for tekniske/elmæssige løsninger? Så har du nu muligheden for at blive en del af vores team.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

27.05.2024

BWT

Servicetekniker med teknisk baggrund | Vandbehandling erhverv

Vil du være en del af vores succes? Hos BWT Danmark har vi forrygende travlt og søger en dygtig servicetekniker til vores serviceteam på Fyn.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

METRO THERM A/S

Skift topnøglen ud med telefonen og bliv teknisk salgs- og kunderådgiver

Har du været udekørende i VVS-branchen? Og er du klar til en ændring i dit arbejdsliv? Så er det måske dig vi søger til stillingen som teknisk salgs- og kunderådgiver hos METRO THERM.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Roth Danmark A/S

Sælger til Roth Danmark A/S

Nord- og Midtjylland. Nu har du en unik mulighed for at blive en del af et stærkt salgsteam. Du er stærk på VVS-kunder, og hos os planlægger og tilrettelægger du selv din arbejdsdag.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

METRO THERM A/S

Financial controller søges til METRO THERM i Helsinge

Er du uddannet financial controller eller er du en erfaren regnskabsassistent, som motiveres af at arbejde med regnskab og tal? Så er det måske dig, som vi søger til stillingen financial controller hos METRO THERM i Helsinge.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
Danvak
Kursus
Commissioning

Vi oplever, at der er et stigende behov for færdigheder inden for dette felt i forbindelse med kravsspecifikation, projektering, opførelse, aflevering og drift af byggerier i Danmark.

Dato

29.04.2024

Tid

08:00

Sted

Trinity Hotel & Konference Center, Gl. Færgevej 30, 7000 Fredericia

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Uddannelse
Bæredygtig drift af byggepladsen

Indretningen af byggepladsen er et vigtigt led i udførelsen af et byggeri. Det er denne, der skaber de rette betingelser for arbejder og transport, hvorimod en uhensigtsmæssig indretning besværliggør byggeprocessen.

Dato

27.05.2024

Sted

Hellerup

2ctrl ApS
Kursus
KNX Basic kursus

(Certificeringskursus godkendt af KNX Association som afsluttes med eksamen)

Dato

27.05.2024

Tid

08:30

Sted

2CTRL`s kursuscenter i Karlslunde

Danvak
Kursus
DS 447:2021 Ventilation i bygninger

Få en gennemgang af DS 447:2021, så du er opdateret på normen for ventilation og ventilationssystemer i alle typer bygninger beregnet til ophold af mennesker.

Dato

28.05.2024

Tid

08:00

Sted

Symbion, Fruebjergvej 3, 2100 København Ø

Geovent
Kursus
Geovent inviterer til fagligt kursus - Tilmeld dig i dag!

Vi åbner dørene og inviterer til dybdegående kurser i procesventilation, hvor du kan udvide din faglige viden sammen med kollegaer fra branchen.

Dato

30.05.2024

Tid

09:00

Sted

Geovent, Hovedgaden 86, 8831 Løgstrup, fra kl. 09:00-13:00 - Vi sørger for frokost.

2ctrl ApS
Kursus
KNX Avanceret kursus

(Avanceret certificeringskursus godkendt af KNX Association som afsluttes med

Dato

03.06.2024

Tid

08:30

Sted

2CTRL`s kursuscenter i Karlslunde