Fornyet interesse for klimavenlige kølemidler

Kommende restriktioner på elvandvarmere har sat gang i udviklingen af miljøvenlige varmepumper til brugsvandopvarmning. Kølemidlerne er dog stadig udfordrende.

Kølemidlerne i varmepumper kan være skadelige for klimaet. Det er en stor udfordring at producere det rette kølemiddel. Arkivfoto. .

Ifølge regeringens klimaudspil skal vandopvarmning frem mod 2024 i langt højere grad ske via varmepumper i stedet for el de steder, hvor der ikke er anlagt fjernvarme. Dermed kan der i runde tal spares to tredjedel af strømforbruget til opvarmning af vand. Det skal bidrage til, at Danmark kan nå målet om reduktion af drivhusgasudledninger med mindst 70 procent i 2030.

Varmepumperne har dog den ulempe, at de er afhængige af udfordrende kølemidler. Enten er kølemidlerne kraftige drivhusgasser, eller også kan de være brændbare.  

Civilingeniør Per Henrik Pedersen er seniorprojektleder hos Teknologisk Institut, Center for Køle- og Varmepumpeteknik. Han har sammen med flere end 20 kolleger i centeret arbejdet med den problematik i mange år i samarbejde med danske virksomheder og myndigheder. 

”Vi har i 25 år haft en strategi om, at vores kølemidler skal have et lavt GWP, Global Warming Potential. Området er kraftigt reguleret i Danmark og i EU, og vi har været gode til at omstille os til de ændrede krav indenfor køleprodukter. Men nu sker der også tilsvarende fremskridt indenfor varmepumper til både rumopvarmning og til produktion af varmt brugsvand. De første krav til energieffektivitet for opvarmning af varmt brugsvand kom i 2015, og det giver en fordel for brugsvandsvarmepumper, som får en væsentlig bedre energimærkning i forhold til elvandvarmere. Denne EU-forordning er ved at blive revideret, og der forventes yderligere pres for at erstatte elvandvarmere med brugsvandsvarmepumper”, siger Per Henrik Pedersen.

CFC, HFC og kulbrinter

CFC-gasser fra kemiske kølemidler fik en stor del af skylden for hullet i ozonlaget. CFC-gasserne, der er en forkortelse for chlorofluorocarboner, også kaldet freon, blev forbudt globalt i slutningen af 1980’erne og udfaset fuldstændigt verden over frem mod 2010. Alternativer blev hurtigt fundet i form af de moderne kølemidler, HFC-gasserne. De er ikke til fare for ozonlaget, men de står nu alligevel også for skud. 

HFC-gasserne er nemlig kraftige drivhusgasser, og de er på vej til at blive udfaset til fordel for naturlige kølemidler som for eksempel propan. Det ventes at ske i en glidende overgang i takt med, at udbuddet af HFC begrænses, og priserne derfor stiger. Det vil gøre alternativerne som propan og andre kulbrinter mere attraktive.

Det har stor betydning for installatører af vandvarmere. Det betyder nemlig, at der vil opstå et marked for udskiftning el-vandvarmere med varmepumpebaseret vandvarme, som baserer sig på de nyeste, naturlige kølemidler. Der kan med den nuværende teknologi spares cirka to tredjedel elektricitet ved at udskifte elvandvarmere med brugsvandsvarmepumper.

Danske virksomheder på vej med løsninger

”Alle de store aktører på markedet er på vej med løsninger, og de første danskproducerede propan-anlæg er allerede installeret og i drift. Propan er på mange måder optimalt. Det har gode termodynamiske egenskaber, og det er ikke en drivhusgas. Ulempen er, at det er brændbart, og det skaber en ny udfordring. Hvis der er mere end 150 gram brændbart materiale i en varmepumpe, så stilles der nogle særlige krav til det rum, anlægget står i. Der skal blandt have en vis størrelse. Alternativt kan der installeres udluftning”, fortæller Per Henrik Pedersen. 

Det betyder, at man ikke uden videre kan erstatte alle de gamle elvandvarmere med propan-baserede varmepumpeanlæg, medmindre kølemiddelfyldningen er mindre end 150 g.

På trods af dette vil propan uden tvivl være fremtiden, lyder det fra Per Henrik Pedersen. Han råder installatører, der her og nu skal installere et nyt anlæg, til at vælge en effektiv varmepumpe til vandopvarmning med et godt energimærke, for eksempel A+.

Fakta: De problematiske kølemidler

Varmepumper kan levere en stor energibesparelse, men kølemidlerne kan være skadelige for klimaet. Producenter af varmepumper har den udfordring, at de skal finde en optimal balance, når de vælger kølemiddel. De skal have et lavt globalt opvarmningspotentiale (GWP), intet ozonnedbrydningspotentiale (ODP) og brændbarhed skal takles, så det ikke er farligt at installere og bruge produktet. Teknikere som foretager indgreb i kølesystemet i forbindelse med service skal være uddannede til at håndtere brændbare kølemidler. Producenterne arbejder på forskellige løsninger. Blandt andet at øge effektiviteten af komponenterne, så de kan fungere med en mindre mængde kølemiddel.

PCSCHEMATIC A/S

Sponseret

Optimer og effektiviser dine byggeprojekter

Uponor

Sponseret

Fremtidens fjernvarmeløsning er lige her

Relateret indhold

02.05.2024Installator.dk

Nordelektro åbner ny afdeling i Fredericia med ti medarbejdere

02.05.2024Installator.dk

Tekniq fortsætter kampen for fri adgang til EU-standarder

30.04.2024Installator.dk

Brug af overskudsvarme fra Apple et skridt nærmere

29.04.2024Uponor

Sponseret

Fremtidens fjernvarmeløsning er lige her

26.04.2024Installator.dk

Dramatisk fald i varmepumpesalget i 1. kvartal

25.04.2024Vølund Varmeteknik A/S

Sponseret

KOM GODT IGENNEM STØRRE PROJEKTER

24.04.2024Installator.dk

Fjernvarme-formand trækker sig efter skandale

23.04.2024METRO THERM A/S

Sponseret

Sådan undgår du støjgener fra din varmepumpe

Jobmarked

Se alle

Roth Danmark A/S

Sælger til Roth Danmark A/S

Nord- og Midtjylland. Nu har du en unik mulighed for at blive en del af et stærkt salgsteam. Du er stærk på VVS-kunder, og hos os planlægger og tilrettelægger du selv din arbejdsdag.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

ABB A/S

Field Service Engineer / tekniker med interesse i spændet mellem IT og automation

Tag dit næste karriereskridt hos ABB sammen med et globalt team, der giver energi til transformationen af vores samfund og industri for at opnå en mere produktiv, bæredygtig fremtid.

Område

Hele landet

Ansøgningsfrist

12.05.2024

GN Belysning A/S

Salgskonsulent til el-installatører, Sjælland og øerne

Vi søger en engageret og erfaren salgskonsulent, der får ansvaret for at udvikle salget og kunderelationerne på Sjælland og øerne.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Zealand - Erhvervsakademi Sjælland

Vi søger en dygtig underviser til vores VVS-installatøruddannelse

Har du en passion for VVS-faget og brænder du for at udvikle og formidle din faglige viden? Så er der en spændende mulighed for at blive en del af Zealands team i Slagelse. Vi søger en dygtig adjunkt eller lektor til vores VVS-installatøruddannelse, som udbydes både som fuldtidsstudie og som efteruddannelse i Slagelse.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

02.05.2024

METRO THERM A/S

Vi søger en Key Account Manager til vores varmepumpeteam

Har du forstand på varmepumper? Og trives du på landevejen? Så er det måske dig, vi søger som vores nye Key Account Manager hos METRO THERM.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Solar Danmark

Intern sælger El

Trives du med en alsidig hverdag, hvor du samtidig kan være en del af et stærkt og dynamisk salgsteam som har den gode kundeoplevelse i fokus? Har du fagligheden i orden samt teknisk flair, og kan du yde god og professionel rådgivning inden for tekniske/elmæssige løsninger? Så har du nu muligheden for at blive en del af vores team.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

11.05.2024

ABB A/S

Projektleder inden for el-infrastruktur

Tag dit næste karriereskridt hos ABB sammen med et globalt team, der giver energi til transformationen af vores samfund og industri for at opnå en mere produktiv, bæredygtig fremtid. I ABB har vi et klart mål om at udbrede diversitet og inklusion både når det gælder: køn, LGBTQ+, handikap, etnicitet og alder. Sammen er vi startet på en rejse, hvor vi allesammen både individuelt og sammen hylder og hilser individuelle forskelle velkommen.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

16.05.2024

Energi360

Salgsteknisk konsulent

Energi360 søger salgstekniske konsulenter med el eller VVS teknisk baggrund til både øst/vest Danmark.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

09.05.2024

Solar Danmark

Account Manager til El-Installatørsalg

Er du drevet af salg og kan skabe langvarige kunderelationer? Vil du være en del af et succesfuldt team af eksterne og interne salgskonsulenter inden for el, i en stilling som du selv er med til at forme? Så har vi muligvis jobbet til dig, som Account Manager el-Installatørsalg.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

06.05.2024

ABB A/S

Produktchef til Installationsmateriel

Tag dit næste karriereskridt hos ABB sammen med et globalt team, der giver energi til transformationen af vores samfund og industri for at opnå en mere produktiv, bæredygtig fremtid.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

01.05.2024

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
Danvak
Kursus
Commissioning

Vi oplever, at der er et stigende behov for færdigheder inden for dette felt i forbindelse med kravsspecifikation, projektering, opførelse, aflevering og drift af byggerier i Danmark.

Dato

29.04.2024

Tid

08:00

Sted

Trinity Hotel & Konference Center, Gl. Færgevej 30, 7000 Fredericia

Vølund Varmeteknik A/S
Kursus
TEKNISK VIDEREGÅENDE KURSUS Jordvarme og luft-til-vand varmepumper

Kurset giver dig et dybere kendskab til varmepumpernes styringsprincipper, anlægsopbygning samt fejlfinding og giver dig en generel viden om opstart af varmepumper. Kurset vil indeholde en del praktiske opgaver, og det forudsættes, at du har en vis erfaring indenfor VVS, el og køleteknik, og at du har deltaget på basis-kursus.

Dato

07.05.2024

Tid

08:00

Sted

Vølund Varmeteknik Industrivej Nord 7B 7400 Herning

Danvak
Kursus
Det optimale termiske indeklima med lavt energiforbrug

Få indblik i bygningsreglementets indeklima-krav og termiske komfort-krav ved lavtemperatur-opvarmning og højtemperatur-køling med udgangspunkt i eksisterende standarder (DS/EN/ISO 7730, DS/EN 16798-1/2, DS 469 og DS 447).

Dato

07.05.2024

Tid

08:30

Sted

Symbion, Fruebjergvej 3, 2100 København Ø

RIB Software
Kursus
Opfylder du kravene til DS1140, og skal du nå at have en plads på vores kursus?

DS1140 omhandler kvalitetssikring af bærende konstruktioner, hvilket betyder at de konstruktionsbærende fag nu skal opfylde en lang række nye krav, der stilles til kvalitetssikring og dokumentation.

Dato

14.05.2024

Tid

08:00

Sted

Online

Danvak
Kursus
Linjetabsberegning med HEAT2, Grundkursus

På dette kursus lærer du at bruge beregningsprogrammet HEAT2 til at bestemme linjetabskoefficienter for typiske konstruktioner, og du lærer at bruge programmet til at vurdere risiko for kondens. Programmet læres ved gennemgang af en række typiske eksempler og øvelsesopgaver.

Dato

14.05.2024

Tid

08:00

Sted

Trinity Hotel & Konference Center, Gl. Færgevej 30, 7000 Fredericia

Scankab Cables A/S
Messe
Scankab på EL & TEKNIK A-1309

EL & TEKNIK er Danmarks førende fagmesse, hvor de seneste teknologiske trends og innovationer inden for branchen præsenteres. Og som kabelproducent er vi naturligvis til stede på dette års messe, der afholdes i Odense Congress Center.

Dato

14.05.2024

Tid

08:30

Sted

Odense Congress Center