Fremtidssikring af danske hjem kræver højere ambitioner

Kravene til vores boliger stiger konstant og på flere parametre: De skal være mere energieffektive, mere digitale, mere grønne – og selvfølgelig fyldt med lækkert design, der afspejler vores personlige smag. Derfor skal vi hele tiden være to skridt foran, når vi udvikler elektriske komponenter til boliger.

”Lykkes vi ikke med at med at fremtidssikre komponenterne i vores hjem, får det ikke bare store konsekvenser for boligejerne, men også for klimaet”, fortæller Mark Bitsch. Foto: Schneider Electric..

Energikravene til danske hjem har gennemgået en rivende udvikling hen over de seneste år. For blot få årtier siden var ”energitæt” det højeste kvalitetsstempel, man kunne give en bolig. Så kom lav-energi og nul-energihusene. Og i dag taler vi sågar om deciderede plus-energihuse. Sådan lyder det fra Mark Bitsch, der er Product Marketing Manager hos Schneider Electric. 

Han fremhæver, at kravene til det materiel, vi bygger ind i husene, dermed er blevet tilsvarende større.

”Som producenter af elektriske komponenter som fx afbrydere, forfradåser og komplette smart home-systemer, betyder det, at vi altid skal tænke to skridt frem i vores produktdesigns. For de skal ikke bare kunne leve op til nuværende krav, men også til fremtidens”, fortæller Mark Bitsch. 

For de skal ikke bare kunne leve op til nuværende krav, men også til fremtidens

Mark Bitsch

Fremtidssikring på flere parametre
Så hvad vil fremtidssikret sige, når det kommer til produktudvikling? Kort sagt handler det ifølge Mark Bitsch om, at produktet kan opgraderes og udbygges i takt med, at nye behov og muligheder opstår. Det kræver, at produktet er gennemtænkt på flere niveauer: Både i forhold til digitalisering og kompatibilitet med andre systemer, så det er nemt at tilpasse, når ny teknologi kommer på markedet. Men også i forhold til design, hvor efterspørgslen efter personlige detaljer og et stort udbud af valgmuligheder kun bliver mere udtalt.

Læs også: Svarer til at køre 80 millioner kilometer i en bil

”Bæredygtighed er naturligvis et helt kapitel for sig, og der er ingen tvivl om, at vi kommer til at opleve markant skærpede krav over de kommende år, både hvad angår materialevalg og –mængde, genbrug og dokumentation af produkternes samlede miljø- og klimaaftryk for hele livscyklussen”, fortæller han.

Vi skal udvikle skalerbare designs
Et godt eksempel på fremtidssikret design er den klassiske afbryder fra Lauritz Knudsen, som blev designet i 1981 og er blevet solgt i mere end 300 millioner eksemplarer. Afbryderen er stadig relevant og funktionel i dag, fyrre år senere – for takket være det solide og gennemtænkte produktdesign har det været muligt at bygge om, på og til, så afbryderen kan kombineres med nutidens intelligente systemer og indgå i en hverdag, der er langt mere energieffektiv, digitaliseret og grøn, end man overhovedet kunne forestille sig i 1981.

I dag er der således mulighed for at opgradere og opdatere kontaktens funktion på flere niveauer: I den mindre skala fx ved at gå fra traditionel tænd/sluk til USB-ladning og lysdæmpning eller tilføjelse af egne tangent-designs. Eller i større skala via opkobling til et 100 procent digitaliseret smart home-system. Mulighederne er mange og kan kombineres på kryds og tværs, så man aldrig er tvunget til at skifte alle enheder ud på én gang, men kan opgradere i tempi og efter behov.

Dét er fremtidssikring i helt konkret forstand.
”I dag går udviklingen dog stærkere end nogensinde, og fremtiden er rykket tættere på og ånder os næsten i nakken. Det betyder, at vi har langt kortere tid til at videreudvikle og udbygge vores komponenter, og fremtidssikring er dermed blevet en sværere disciplin”, fortæller Mark Bitsch og supplerer:

”Lykkes vi ikke med at med at fremtidssikre komponenterne i vores hjem, får det ikke bare store konsekvenser for boligejerne, men også for klimaet. Det er en brancheudfordring, som vi bliver nødt til at tage ansvar for i fællesskab – ved at investere massivt i udvikling af tilpasningsdygtige og skalerbare løsninger fremfor hurtige, kortsigtede produktdesigns”.

wedi GmbH

Sponseret

wedi leverer badeværelseselementer til unikt lejlighedshotel

Niko-Servodan A/S

Sponseret

Har du en forældet smart home installation? Konverter nemt til Niko Home Control

Relateret indhold

01.03.2024Installator.dk

Hårdt fysisk arbejdsmiljø koster lange sygemeldinger

01.03.2024Installator.dk

Nyt køkken og bad overhaler klimavenlige tiltag

29.02.2024Installator.dk

DSV overgår Tesla med verdens største tagplacerede solcelleanlæg

29.02.2024Alcadon ApS

Sponseret

LIVE: Hvad laver de i Alcadons produktionsafdeling i Nivå lige NU?

28.02.2024Installator.dk

Caverion skal installere ladestandere til Circle K’s erhvervskunder

28.02.2024POWER TECHNIC ApS

Sponseret

2W DC/DC-konverter med en eller to udgange

27.02.2024Alcadon ApS

Sponseret

Hvad bliver mon hevet mest ned fra antenne-hylden hos Alcadon for tiden?

27.02.2024Schneider Electric A/S

Sponseret

Skru op for hyggen og ned for standby-forbruget med den nye Wiser-lysdæmper fra Schneider Electric

Jobmarked

Se alle

DFDS

Skibselektriker

Ohøj! Vil du være en vigtig del af den kritiske infrastruktur, der ad vandvejen betjener kunder og samfund i og uden for Europa? Er du på udkig efter et udfordrende job til søs, hvor du vil spille en vigtig rolle på et højt specialiseret team? Så søg jobbet som Skibselektriker.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

30.03.2024

EWII

Elektriker til gadelys

Vi har masser at lave med at sørge for lys i gaderne og dermed øge trafiksikkerheden for tusindvis af borgere i hele Trekantområdet – derfor mangler vi dig som kollega. Du bliver en del af et kompetent team bestående af dygtige elektrikere, og din dagligdag vil foregå i et arbejdsmiljø præget af selvstændighed, godt samarbejde og fokus på din personlige sikkerhed i arbejdet.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Silhorko

Servicetekniker (Sjælland)

Har du en håndværksmæssig baggrund og lyst til at udbygge dine tekniske kompetencer? Drømmer du om at være en del af en af Danmarks førende virksomheder indenfor vandbehandling? Så er det måske dig, vi søger som Servicetekniker ved Silhorko-Eurowater A/S til servicering af kunder på Sjælland

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Silhorko

Montør

Er du uddannet rustfri klejnsmed, og har du erfaring med rørinstallationer? Kunne du tænke dig at blive en del af en virksomhed i vækst, der arbejder mod et fælles mål – at sikre rent vand? Så er det måske dig, vi søger som Montør til vandværksafdelingen ved Silhorko-Eurowater A/S

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Genvex

Relationsskabende teknisk konsulent til ventilationsafdelingen

Til Salg & Support-teamet hos KVM-Genvex mangler vi lige nu en passioneret og engageret salgskonsulent, der brænder for at opbygge stærke kunderelationer og forstår at være ansigtet udadtil for vores ventilationsløsninger.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

08.03.2024

Fagerhult AS

Belysningsrådgiver - Vest

Vi søger dig som har lyst til at sælge de bedste belysningsløsninger

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Vølund Varmeteknik A/S

VØLUND VARMETEKNIK søger servicetekniker på Sjælland

Har du erfaring fra køle-, el- eller VVS-branchen? Så har vi det helt rette job til dig 👉🏼

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Fagerhult AS

Vi søger dig som har lyst til at sælge de bedste belysningsløsninger.

Belysningskonsulent Øst

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Neotherm A/S

Er du vores nye ”Tekniske medarbejder”?

Neotherm A/S er en seriøs leverandør og sparringspartner for vores kunder indenfor VVS-branchen.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Banedanmark

Kørestrømstekniker til fejlretning og vedligeholdelsesopgaver

Har du interesse for jernbaneteknik og har du lyst til at arbejde i en stor og spændende organisation, der sammen arbejder mod et fælles mål – en klimavenlig jernbane? Drømmer du desuden om en spændende og alsidig hverdag, hvor to dage ikke er ens, så er du måske vores nye kollega

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Kursus
Varmepumper - VE-Installatør

Vil du være VE-installatør af varmepumper? KEA får dig klar til godkendelse.

Dato

02.02.2024

Sted

Hellerup

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Kursus
Solcelleanlæg - VE-Installatør

Vil du være VE-installatør af solcelleanlæg? KEA kvalificerer dig til at blive godkendt.

Dato

05.02.2024

Sted

København NV

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Kursus
Materialeforståelse og komponenter til mindre byggerier

Få kompetencerne til at håndtere det korrekte valg af materialer ifm. forskellige typer af konstruktioner.

Dato

08.02.2024

Sted

Hellerup

Danvak
Kursus
Ventilation fra A til Z

Vi tilbringer størstedelen af vores tid indendørs, og derved indånder vi primært luft, der har været i bygningen i længere tid, eller luft der har været forbi et ventilationsanlæg. Det kan have sundhedsmæssige konsekvenser, hvis denne luft ikke er tilpas ren, derfor har alle bygninger brug for et velfungerende og energieffektivt ventilationssystem.

Dato

27.02.2024

Tid

08:00

Sted

Trinity Hotel & Konference Center, Gl. Færgevej 30, 7000 Fredericia

Danvak
Kursus
Ventilation fra A til Z

Vi tilbringer størstedelen af vores tid indendørs, og derved indånder vi primært luft, der har været i bygningen i længere tid, eller luft der har været forbi et ventilationsanlæg. Det kan have sundhedsmæssige konsekvenser, hvis denne luft ikke er tilpas ren, derfor har alle bygninger brug for et velfungerende og energieffektivt ventilationssystem.

Dato

27.02.2024

Tid

08:00

Sted

Trinity Hotel & Konference Center, Gl. Færgevej 30, 7000 Fredericia

Avidenz A/S
Kursus
Den lovpligtige arbejdsmiljøuddannelse (Aalborg)

Tag den lovpligtige arbejdsmiljøuddannelse hos Avidenz - autoriseret arbejdsmiljørådgiver.

Dato

05.03.2024

Tid

08:00

Sted

Scandic Aalborg, Hadsundvej 200, 9220 Aalborg Ø