Geografisk forskel på midler til grøn omstilling

Der er store forskelle på boligsituationen i land og by. Samtidig er EU på vej med krav om energirenoveringer af de mindst klimavenlige boliger. Derfor lancerer Landdistrikternes Fællesråd, SYNERGI, TEKNIQ Arbejdsgiverne, Tænketanken CEVEA og Dansk El-Forbund en række forslag, der skal sikre bedre, grønnere og sundere boliger i landdistrikterne.

8,7 millioner kroner. Så meget større er friværdien hos den gennemsnitlige parcelhusejer på Frederiksberg sammenlignet med parcelhusejeren på Lolland. Det gør det vanskeligt for mange boligejere i landdistrikterne at finde midler til at investere i grønnere og sundere boliger. Foto: 123rf.com..

8,7 millioner kroner. Så meget større er friværdien hos den gennemsnitlige parcelhusejer på Frederiksberg sammenlignet med parcelhusejeren på Lolland. Billedet er det samme, når friværdien i andre land- og bykommuner sammenholdes.
Kombineret med en lavere indkomst er begrænsede fri- og boligværdier med til at gøre det vanskeligt for mange boligejere i landdistrikterne at finde midler til at investere i grønnere og sundere boliger. Det er en udfordring, der skal løses. Dels på grund af den åbenlyse regionale skævhed mellem land og by. Dels fordi et nyt direktiv fra EU lægger op til at løfte de energimæssigt dårligste bygninger.
Der er derfor behov for en handlingsplan for, hvordan boligejere særligt i landdistrikterne kan få løftet deres bolig med ind i den grønne omstilling. Planen bør blandt andet indeholde et grønt renoveringsfradrag og målrette eksisterende statslige tilskudspuljer mod relevante boligejere, lyder det i et nyt, fælles udspil fra Landdistrikternes Fællesråd, TEKNIQ Arbejdsgiverne, Tænketanken CEVEA, Dansk El-Forbund og SYNERGI.

”Hvis vi skal nå i mål med den grønne omstilling, er energirenoveringer nødvendige tiltag. Faktum er bare, at der er stor forskel mellem land og by, når det kommer til mulighederne for at igangsætte energiforbedrende tiltag. Det kommende krav fra EU er en oplagt mulighed for at gøre op med den regionale ubalance og ubalancen mellem land og by – men det kræver, at det gribes rigtigt an. Det kommer blandt andet til at kræve offentlig støtte og finansiering, hvis vi skal have hele landet med og sikre et land i bedre geografisk balance, som også regeringen ønsker”, siger Steffen Damsgaard formand for Landdistrikternes Fællesråd.

Kravet om energirenoveringer ventes som en del af den opdatering af Bygningsdirektivet, der i øjeblikket forhandles om i EU. Helt konkret er der lagt op til, at det nye bygningsdirektiv kommer til at indeholde krav om, at de dårligste energimærkede bygninger, herunder boliger, skal løftes i energimærke. Det er et godt virkemiddel, mener SYNERGI-direktør Katrine Bjerre:

”Det er en bunden opgave at mindske CO2-udslippet fra bygningerne, hvis vi skal i mål med den grønne omstilling. Vi har en generel udfordring med en stor og stigende ubalance mellem land og by – det gælder ikke mindst på boligområdet. De forestående renoveringskrav er en gylden mulighed for at rette op på skævheden og løfte boligstandarden i landdistrikterne. Det er dog ikke en gratis mission - selv om meget af eller hele investeringen kommer igen i form af lavere energiregninger. Derfor opfordrer vi regeringen til at lade sig inspirere af vores udspil og inddrage en køreplan for bedre, grønnere boliger i den kommende ’landdistriktsoffensiv’”.

Det var i forbindelse med Venstres sommergruppemøde, at regeringen varslede en ’landdistriktsoffensiv’. Der er indtil nu hverken planlagt midler eller initiativer målrettet boliger i udspillet. Venstre foreslog dog under valgkampen i 2022 en ’grøn håndsrækning til boligejerne’ til 8,5 milliarder kroner. En aftale om et nyt bygningsdirektiv forventes at lande inden årsskiftet.

Troels Blicher Danielsen, administrerende direktør, TEKNIQ Arbejdsgiverne:
”Den grønne omstilling kan ikke holde til at være parkereret i nødsporet, som vi har oplevet det i år i forhold til opbremsningen i salget af varmepumper for eksempel. Det er særligt problematisk uden for de større byer, hvor man typisk har langt til fjernvarmenettet og derudover også meget lavere friværdier at trække på i forhold til at investere i en ny varmekilde. Derfor er det vigtigt at høste de store potentialer i bygningsrenovering ved at støtte den grønne omstilling i de tyndere befolkede områder, så vi ikke ender med at lave et A- og et B-hold på boligmarkedet”.

Asbjørn Sonne Nørgaard, direktør, Tænketanken Cevea:
”Den geografiske skævhed i energiforbruget i danske boliger er også økonomisk. De steder, man bruger mest på varme, er ofte samtidig de steder, hvor huspriserne er i bund, og det er sværest at få bevilliget lån til at energirenovere sin bolig. Hvis vi skal sikre kloge energiinvesteringer, skal vi målrette offentlige tilskud til de områder, hvor de gør mest gavn”.

Benny Yssing, forbundsformand, Dansk El-Forbund:
”Mere effektiv brug af energi handler også om bedre el-tekniske løsninger. De giver en positiv forskel både for klimaet og på el-regningen. Derfor er der brug for el-tekniske løsninger uanset pengepungens størrelse, og hvor man bor i landet”.

- PiB

2ctrl ApS

Sponseret

Bæredygtighed ned til mindste detalje

Uponor

Sponseret

Fremtidens fjernvarmeløsning er lige her

Relateret indhold

17.06.2024Installator.dk

Lige om lidt skal erhvervskøretøjer have TPMS på alle dæk

17.06.2024Installator.dk

Høje danske lønstigninger kan presse konkurrenceevnen

29.05.2024Installator.dk

Hybrid Greentech vinder Green Power Prisen 2024

28.05.2024Schneider Electric A/S

Sponseret

Ses vi til Spildevandsteknisk Årsmøde den 7. juni i Odense?

23.05.2024Schneider Electric A/S

Sponseret

Robotter og tæt samarbejde om udvikling giver den grønne omstilling en hjælpende hånd

23.05.2024Installator.dk

Større rammer med energioptimerede løsninger venter

21.05.2024ARO ENERGY SOLUTIONS A/S

Sponseret

Fjernvarmeanlæg med dårlig afkøling er en energisluger og koster mange penge.

21.05.2024Installator.dk

Matematisk design åbner døren for store energibesparelser

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
Geovent
Kursus
Geovent inviterer til fagligt kursus - Tilmeld dig i dag!

Vi åbner dørene og inviterer til dybdegående kurser i procesventilation, hvor du kan udvide din faglige viden sammen med kollegaer fra branchen.

Dato

30.05.2024

Tid

09:00

Sted

Geovent, Hovedgaden 86, 8831 Løgstrup, fra kl. 09:00-13:00 - Vi sørger for frokost.

Geovent
Kursus
Geovent inviterer til fagligt kursus - Tilmeld dig i dag!

Vi åbner dørene og inviterer til dybdegående kurser i procesventilation, hvor du kan udvide din faglige viden sammen med kollegaer fra branchen.

Dato

11.06.2024

Tid

09:00

Viessmann
Åbent hus
Åbent hus: Vitocal 200-A Pro 64 kW

Rådgivning om store varmepumper

Dato

18.06.2024

Tid

14:00

Sted

Guldalderen 2, 2640 Hedehusene

Elsikkerhed.dk
Kursus
Boligdimensionering - Herning/virtuelt

Få de bedste kort på hånden med vores nye dimensioneringsredskab, som dette kursus giver adgang til. Alle deltagere får udleveret vores ‘Gør det Kort’, som giver hurtigt overblik over de vigtigste ændringer inden for installationer i boliger og opfylder kravene til dimensionering efter standarden DS/HD 60364.

Dato

26.06.2024

Tid

09:30

Sted

Online / Innovatorium, Birk Centerpark 40, 7400 Herning

Elsikkerhed.dk
Kursus
L-AUS ajour - Greve

Hold din viden om L-AUS ajour - hvert år

Dato

27.06.2024

Tid

08:30

Sted

Greve Erhvervscenter, Korskildelund 6, 2670 Greve

Geovent
Kursus
Geovent inviterer til fagligt kursus - Tilmeld dig i dag!

Vi åbner dørene og inviterer til dybdegående kurser i procesventilation, hvor du kan udvide din faglige viden sammen med kollegaer fra branchen.

Dato

13.08.2024

Tid

09:00