Gigantisk LED-lysprojekt klædte Storebæltsbroen på til Touren

396 farvestrålende og energibesparende LED-projektører sørgede for, at Storebæltsbroen lyste op i gule varer, da cykelløbet Tour de France kørte over broen den 2. juli. Det var resultatet af seks måneders intenst arbejde.

For første gang kan Storebæltsbroen derfor nu skifte til alverdens farver og danne flerfarvede billeder – som hvis man eksempelvis vil vise dannebrog", fortæller Christian Bogdahn-Reeh. Foto: Kemp & Lauritzen..

Gennem et halvt år arbejdede teknikvirksomheden Kemp & Lauritzen intenst på at præfabrikere, montere og indstille 396 farvestrålende og energibesparende LED-projektører på Storebæltsbroen. Og resultatet var til at få øje på: Broens 254 meter høje pyloner lyste op i gule farver, mens ankerblokkene blev lyst op i hvidt i anledning af, at Tour-feltet passerede broen på 2. etape den 2. juli.

Den eksisterende konstruktionsbelysning på Storebæltsbroen var mere end 20 år gammel og stod derfor foran en reinvestering. Timingen for at lancere ny belysning på broen har derfor været ideel op til, at Tour de France nu endelig kommer til Danmark.

Siden januar har vi i snit haft omkring 10 af vores specialiserede teknikere på ad gangen. Arbejdet, de har udført, kræver høj forståelse for sikkerhed, og en stor del af det er blevet udført som løbende specialoperationer

Christian Bogdahn-Reeh

Sund & Bælt, der varetager den overordnede styring af broen, tildelte Kemp & Lauritzen installationsudbuddet i efteråret 2021. Og mens november og december gik med projektering, har teknikvirksomheden siden januar stået for præfabrikation, montering og indstilling af 396 store LED-projektører på broen.

Broen som visuelt kommunikationsmiddel
Christian Bogdahn-Reeh, der er sektionschef for Kemp & Lauritzens Infrastruktur-afdeling, sætter ord på det omfattende projekt:

”Vi er stolte af at være med i dette store og komplekse lysprojekt. Vi har installeret dobbelt så mange LED-armaturer som i den oprindelige konstruktion, og der er tale om den nyeste LED-armatur-teknologi, som kan fjernstyres. For første gang kan Storebæltsbroen derfor nu skifte til alverdens farver og danne flerfarvede billeder – som hvis man eksempelvis vil vise dannebrog. Det betyder, at broen kan blive brugt aktivt som visuelt kommunikationsmiddel til at sende særlige budskaber – startende med denne visuelle markering i gule farver i anledning af Tour de France”, siger han.

Energibesparelse på over 3.000.000 kW
Udskiftningen fra de gamle lamper til de nye LED-armaturer kommer til at give en energibesparelse på omkring 3.300.000 kW i løbet af den estimerede levetid – svarende til cirka 2.100 personers elforbrug i et år. Samtidig er diodernes holdbarhed forøget med cirka 30.000 timer i forhold til de gamle rør.

”Det har en stor betydning for os, at de løsninger, vi bidrager med, ikke blot er flotte, men også fremmer den grønne omstilling”, understreger Christian Bogdahn-Reeh.

Om projektet

Projektet er lavet for Sund & Bælt i samarbejde med:
• lysdesigner & belysningsingeniør Light Bureau og
• leverandør af Martin Exterior-lamper LiteNordic Spaces.

Har krævet viden
Opgaven med at montere og indstille 396 store LED-projektører på Storebæltsbroens svært tilgængelige pyloner og ankerblokke har været langvarig og kompleks:

”Siden januar har vi i snit haft omkring 10 af vores specialiserede teknikere på ad gangen. Arbejdet, de har udført, kræver høj forståelse for sikkerhed, og en stor del af det er blevet udført som løbende specialoperationer, hvor de har rykket ind og udført tidsbegrænsede installationer, som ofte er foregået om natten – ganske enkelt for ikke at forstyrre trafikken”, siger Christian Bogdahn-Reeh og afslutter:

”Samtidig har det krævet stor præcision at indstille alle lamperne. For at kunne lave flerfarvede billeder på pylonerne er det nemlig ikke kun vigtigt, at broen er lyst op, men også at lamperne rammer præcist inden for deres respektive område. Hele denne proces har taget mere end 400 timer. Og den har blandt andet krævet montering af lasere og natkameraer, hvor vi – i samarbejde med Light Bureau – har haft et hold i en lift på broens yderside, som har rettet lamperne ved at sikre, at to laserprikker, der virker som indikatorer, rammer hinanden”.

Uponor

Sponseret

Innovativt projekt på Fyn forvandler overskudsvarme til gulvvarme

RIB Software

Sponseret

Tilmeld dig allerede nu helt gratis i RIB’s julekalender 2023 og vind fede præmier!

Denne artikel er del af et tema:

Tema om belysning 2022

Mere fra...

08.12.2023Installator.dk

Pumpe-virksomheder går sammen

08.12.2023Installator.dk

Hansgrohe Group vinder tysk bæredygtighedspris

07.12.2023Installator.dk

Installatørplanet: Oplever I tyverier fra byggepladser.

07.12.2023Installator.dk

Nye krav i bygningsreglementet til bygningsautomatik

06.12.2023Installator.dk

Mange gazeller blandt medlemmerne af Tekniq Arbejdsgiverne

06.12.2023Installator.dk

Bravida Danmark har fundet sin nye topchef

05.12.2023Installator.dk

Bygma vil modtage udslidt elværktøj

05.12.2023Installator.dk

Undgå faldgruberne ved tv-overvågning af byggepladsen

Jobmarked

Se alle

ELTRONIC A/S

Service Delivery Manager

Vil du være en del af den spændende udviklingsrejse som serviceorganisationen i Eltronic A/S er på? Vi søger en dedikeret og teknisk velfunderet Service Delivery Manager til at lede vores serviceleverance og sikre, at vores kunder får den mest værdifulde oplevelse.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Operaparkfonden

Teknisk praktiker/vicevært til Operaparken

Operaparken med p-kælder, café og park åbnede i slutningen af oktober på dok-øen ved Operaen i København. Parken rummer et væld af moderne, tekniske installationer.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

VVS-Eksperten

Salgsmedarbejder med godt kendskab til VVS- og el-artikler - til Holbæk

Vil du bruge din faglige viden til at give vores kunder den bedste rådgivning? Her får du stor variation i opgaverne og sparring i et team af glade og kompetente kolleger.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Unidrain A/S

Area Sales Manager til VVS-/byggebranchen Sjælland

Sælgerrollen hos Unidrain er en alsidig konsulentrolle, der kræver en kombination af teknisk viden, forhandlingsevner, entreprenørskab og engagement i at opbygge langsigtede og værdifulde relationer med kunder.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Syddansk Erhvervsskole

Faglærer til elektrikeruddannelsen

Har du lyst til en ny rejse i dit arbejdsliv med din baggrund som elektriker? Så vil vi meget gerne i dialog om muligheder for at blive faglærer på Syddansk Erhvervsskole.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

16.12.2023

Banedanmark

Tilsynsmedarbejder for højspændingsanlæg hos Banedanmark

Vil du have ansvaret for tilsyn med højspændingsanlæg og bidrage til at opretholde en høj forsyningssikkerhed samt stabil togdrift? Så er du måske vores nye kollega!

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

17.12.2023

Events

Se alle
Danvak
Kursus
Køleanlæg og varmepumper

Køle- og varmepumpeanlæg er en stor del af de udfordringer, som bygge-, industri- og fjernvarmesektoren møder i forbindelse med den grønne omstilling i forhold til vedvarende energi

Dato

30.01.2024

Tid

08:00

Sted

Symbion, Fruebjergvej 3, 2100 København Ø

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Kursus
VARMEPUMPER - VE-INSTALLATØR

Vil du være VE-installatør af varmepumper? KEA får dig klar til godkendelse.

Dato

02.02.2024

Tid

08:30

Sted

Hellerup

Danvak
Kursus
Ventilation fra A til Z

Vi tilbringer størstedelen af vores tid indendørs, og derved indånder vi primært luft, der har været i bygningen i længere tid, eller luft der har været forbi et ventilationsanlæg. Det kan have sundhedsmæssige konsekvenser, hvis denne luft ikke er tilpas ren, derfor har alle bygninger brug for et velfungerende og energieffektivt ventilationssystem.

Dato

27.02.2024

Tid

08:00

Sted

Trinity Hotel & Konference Center, Gl. Færgevej 30, 7000 Fredericia

Danvak
Kursus
Ventilation fra A til Z

Vi tilbringer størstedelen af vores tid indendørs, og derved indånder vi primært luft, der har været i bygningen i længere tid, eller luft der har været forbi et ventilationsanlæg. Det kan have sundhedsmæssige konsekvenser, hvis denne luft ikke er tilpas ren, derfor har alle bygninger brug for et velfungerende og energieffektivt ventilationssystem.

Dato

27.02.2024

Tid

08:00

Sted

Trinity Hotel & Konference Center, Gl. Færgevej 30, 7000 Fredericia

Dimex
Messe
Nedtællingen til Light + Building 2024 er i gang

Fra den 3. – 8. marts 2024 afvikles verdens førende messe for belysning og bygningsteknologi. Her præsenterer mere end 2.000 udstillere det sidste nye indenfor belysning, elektriske installationer samt automation, sikring og netværksløsninger.

Dato

03.03.2024

Tid

08:00

Sted

Frankfurt am Main

Avidenz A/S
Kursus
Den lovpligtige arbejdsmiljøuddannelse (Aalborg)

Tag den lovpligtige arbejdsmiljøuddannelse hos Avidenz - autoriseret arbejdsmiljørådgiver.

Dato

05.03.2024

Tid

08:00

Sted

Scandic Aalborg, Hadsundvej 200, 9220 Aalborg Ø