Glødelampens europæiske exit

EU’s nylige beslutning om et forbud mod glødelamper har fået en positiv modtagelse rigtig mange steder. Mod forventning lyder der en stærk kritik fra en lidt uventet side, nemlig det tyske forbrugermagasin Öko-Test.

Et enigt EU vil allerede fra september 2009 stille nye energieffektivitetskrav til belysningskilder – krav som den almindelige glødelampe ikke kan leve op til. Den 8. december 2008 blev der opnået enighed om nye energieffektivitetskrav til lyskilder mellem EU’s medlemslande og EU-Kommissionen. Fra 1. september 2009, hvor de ny regler forventes at træde i kraft, skal lyskilderne således opfylde en række energieffektivitetskrav, der gradvist sender glødelampen ud i mørket. Den sidste glødelampe over 40 watt skal være ude af markedet i 2011. Herefter forbydes også de mindste.

”Nå, endelig fik de taget sig sammen,” siger mange og glæder sig på klimaets og vores alles vegne. Andre raser. Mest malende har Søren Pind beskrevet sin holdning på sin hjemmeside, nemlig at det er udtryk for et ”fanatisk og kollektivistisk irrationelt mørke.”

Lidt uventet er det tyske magasin Öko-Test stærkt kritiske. Magasinet har gennemført en stor test, og Berlingske Tidende beskriver konklusionen som én lang nedsabling af sparepærerne, som beskyldes for at give et dårligt og flimrende lys, så dårligt at det er helbredsskadeligt, for at de ikke kan tåle at blive tændt og slukket, at de ikke holder så længe, som hævdet, at de giver for lidt lys, at de afgiver stråling, at de forurener med kviksølv osv.

Forbudet skaber udvikling
Vi har spurgt Dansk Center for Lys, hvad de mener om kritikken. Civilingeniør Astrid Espenhain understreger, at hun ikke har læst artiklen og derfor ikke kan kommentere den direkte. Hun har dog en række generelle kommentarer.

”Jeg vil beskrive vores holdning som blandet. Glødepæren er en rigtig god lyskilde, den bruger bare for meget energi. Men for at se det fra den positive vinkel, så kan forbudet kan sætte mere gang i en udvikling af gode alternativer,” siger Astrid Espenhain, som dog er lettet over, at EU-kommissionen har valgt en model, hvor de mest energieffektive halogenpærer fortsat er tilladt.

”Et af de forslag, de skulle tage stilling til ville have indebåret, at vi kun havde haft elsparepærer,” siger hun og tilføjer, at vi, som det nu ser ud, kan differentiere vores brug af lyskilder.

”Dér, hvor sparepærerne ikke dur, er halogenpærer med almindelig fatning et rigtig godt alternativ, lyset er nemlig helt på højde med glødepærens. For øjeblikket kan man få dem i en version, som bruger 30-35 procent mindre el end glødepæren, og en ny version med en 50 procents besparelse er på vej. Den udvikling blev formentlig sat i gang, fordi man længe har ventet, at der ville komme et forbud,” siger hun og tilføjer: ”Mit håb er at kendskabet til dette rigtig gode alternativ bliver mere udbredt.”

På længere sigt
Endnu er LED-pærerne ikke helt på højde med glødepærerne – i hvert fald ikke dem, der findes i almindelig handel, og så er de dyre.

Ifølge Astrid Espenhain findes der dog rigtig gode LED-lyskilder, men endnu kun i laboratorier, også her forventer hun, at udviklingen nu vil gå hurtigere, så vi får dem inden for en overskuelig årrække. Endelig forventer hun, at glødelampens udfasning vil føre til en udvikling af bedre sparepærer.

”Det er faktisk muligt at fremstille fempulver-sparepærer, men der findes kun ganske få på markedet, og de giver et meget koldt lys. Muligheden for at der sker en videreudvikling, er nok større nu,” slutter hun.

Dansk Energi deler ikke glæden
Under titlen "Farvel til glødepærer – goddag til halogen" skriver Dansk Energi på sit website, at tilladelsen til fortsat at anvende halogenpærer betyder, at sparepærerne vil tabe til de mindre energieffektive halogenpærer, som forbrugerens foretrukne lyskilde. Det vil betyde, at man ikke opnår den ønskede effekt af forbudet mod glødelamperne. Dansk Energi trøster sig dog med, at LED er på vej.

”Dioder er under hastig udvikling og kan på lidt længere sigt overhale både halogen- og sparepærer. Dioder er 90 procent mere effektive end traditionelle glødepærer,” lyder det.

Solar Danmark

Sponseret

Lærlingedagen 2025 - bliv klar til fremtiden - tilmeldingen er åben!

Wygwam Danmark, a division of Niko

Sponseret

Wygwam introducerer P49 og M49 DALI-2 BMS-sensorer fra Niko

Relateret indhold

17.03.2025Prysmian Danmark

Sponseret

NeuConnect kabelprojekt næsten halvejs

14.03.2025Installator.dk

Hold øje med elpriserne

14.03.2025Prysmian Danmark

Sponseret

Prysmians nyeste skib Mona Lisa sættes i drift

14.03.2025Alcadon ApS

Sponseret

En kunde kom forbi produktionen i Nivå med et akut fiberbehov...

13.03.2025Ecofoss/Green:ID

Sponseret

Kraftfuld belysning til industri og lager – Reducér elforbruget

13.03.2025Wieland Electric A/S

Sponseret

Ladeinfrastruktur til elektriske køretøjer

13.03.2025Prysmian Danmark

Sponseret

Prysmian underskriver strategisk aftale med norske Statnett

13.03.2025Alcadon ApS

Sponseret

Hørt hos kunden: WOW - det er billigt!

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
Dimex
Messe
ISH 2025 forgrener sig i nye retninger – med et nyt koncept og et skarpere fokus på besøgende

Kraftige dynamiske kræfter præger de markeder, hvor sanitets-, varme- og ventilationsindustrien opererer. Det brede spektrum af fagområder og politiske beslutninger ændrer verden. Nu reagerer verdens førende messe for HVAC + Water fra den 17. til den 21. marts på denne udvikling med et nyt koncept og fokuserer mere end nogensinde før på messegæsterne.

Dato

17.03.2025

Tid

09:00

Sted

Frankfurt am Main

Dimex
Messe
Løsninger til optimal indendørs luftkvalitet på ISH 2025

Indendørs luftkvalitet spiller en ledende rolle for menneskers velvære, sundhed og præstationer. På ISH, som åbner dørene i Frankfurt am Main fra den 17. til den 21. marts 2025, vil førende producenter præsentere de nyeste teknologier til at sikre et godt indeklima. Deres innovationer sætter nye standarder for effektivitet, komfort og bæredygtighed og bruges i alle typer bygninger.

Dato

17.03.2025

Tid

09:00

Sted

Frankfurt am Main

Dimex
Messe
På ISH 2025 styrer vi med smart kontrol og AI mod nul i byggesektoren

Ifølge det internationale miljøagentur står bygningsdriften for 35 procent af energiforbruget og 30 procent af CO₂-emissionerne. Og det betyder, at der er et stort potentiale for at spare energi. På ISH 2025 kan du opleve, hvordan smart bygningskontrol, især intelligent energistyring og kunstig intelligens, kan hjælpe bygningsejere og -operatører med at udnytte dette potentiale.

Dato

17.03.2025

Tid

09:00

Sted

Frankfurt am Main

Teknologisk Institut - Energi og Klima
Kursus
Smart home energistyring og batterier

Batterier til lagring af solcellestrøm m.v. vinder stadig større udbredelse, og det samme gælder forskellige styringer til bygningers energiforbrug.

Dato

19.03.2025

Tid

08:30

Sted

Aarhus

Avidenz A/S
Kursus
Sagkyndig - lovpligtigt eftersyn af tekniske hjælpemidler (Greve)

Tag dette kursus i lovpligtigt eftersyn af tekniske hjælpemidler. Spar penge, og foretag de lovpligtige eftersyn, når det passer ind i jeres planlægning.

Dato

19.03.2025

Tid

09:00

Sted

Tune Kursuscenter, Grevevej 20, 2670 Greve

Teknologisk Institut - Energi og Klima
Kursus
Temperatur - måling og kalibrering

Få den relevante teoretiske viden og praktisk træning i forbindelse med temperaturmåling.

Dato

19.03.2025

Tid

09:00

Sted

Taastrup