Glødelampens europæiske exit

EU’s nylige beslutning om et forbud mod glødelamper har fået en positiv modtagelse rigtig mange steder. Mod forventning lyder der en stærk kritik fra en lidt uventet side, nemlig det tyske forbrugermagasin Öko-Test.

Et enigt EU vil allerede fra september 2009 stille nye energieffektivitetskrav til belysningskilder – krav som den almindelige glødelampe ikke kan leve op til. Den 8. december 2008 blev der opnået enighed om nye energieffektivitetskrav til lyskilder mellem EU’s medlemslande og EU-Kommissionen. Fra 1. september 2009, hvor de ny regler forventes at træde i kraft, skal lyskilderne således opfylde en række energieffektivitetskrav, der gradvist sender glødelampen ud i mørket. Den sidste glødelampe over 40 watt skal være ude af markedet i 2011. Herefter forbydes også de mindste.

”Nå, endelig fik de taget sig sammen,” siger mange og glæder sig på klimaets og vores alles vegne. Andre raser. Mest malende har Søren Pind beskrevet sin holdning på sin hjemmeside, nemlig at det er udtryk for et ”fanatisk og kollektivistisk irrationelt mørke.”

Lidt uventet er det tyske magasin Öko-Test stærkt kritiske. Magasinet har gennemført en stor test, og Berlingske Tidende beskriver konklusionen som én lang nedsabling af sparepærerne, som beskyldes for at give et dårligt og flimrende lys, så dårligt at det er helbredsskadeligt, for at de ikke kan tåle at blive tændt og slukket, at de ikke holder så længe, som hævdet, at de giver for lidt lys, at de afgiver stråling, at de forurener med kviksølv osv.

Forbudet skaber udvikling
Vi har spurgt Dansk Center for Lys, hvad de mener om kritikken. Civilingeniør Astrid Espenhain understreger, at hun ikke har læst artiklen og derfor ikke kan kommentere den direkte. Hun har dog en række generelle kommentarer.

”Jeg vil beskrive vores holdning som blandet. Glødepæren er en rigtig god lyskilde, den bruger bare for meget energi. Men for at se det fra den positive vinkel, så kan forbudet kan sætte mere gang i en udvikling af gode alternativer,” siger Astrid Espenhain, som dog er lettet over, at EU-kommissionen har valgt en model, hvor de mest energieffektive halogenpærer fortsat er tilladt.

”Et af de forslag, de skulle tage stilling til ville have indebåret, at vi kun havde haft elsparepærer,” siger hun og tilføjer, at vi, som det nu ser ud, kan differentiere vores brug af lyskilder.

”Dér, hvor sparepærerne ikke dur, er halogenpærer med almindelig fatning et rigtig godt alternativ, lyset er nemlig helt på højde med glødepærens. For øjeblikket kan man få dem i en version, som bruger 30-35 procent mindre el end glødepæren, og en ny version med en 50 procents besparelse er på vej. Den udvikling blev formentlig sat i gang, fordi man længe har ventet, at der ville komme et forbud,” siger hun og tilføjer: ”Mit håb er at kendskabet til dette rigtig gode alternativ bliver mere udbredt.”

På længere sigt
Endnu er LED-pærerne ikke helt på højde med glødepærerne – i hvert fald ikke dem, der findes i almindelig handel, og så er de dyre.

Ifølge Astrid Espenhain findes der dog rigtig gode LED-lyskilder, men endnu kun i laboratorier, også her forventer hun, at udviklingen nu vil gå hurtigere, så vi får dem inden for en overskuelig årrække. Endelig forventer hun, at glødelampens udfasning vil føre til en udvikling af bedre sparepærer.

”Det er faktisk muligt at fremstille fempulver-sparepærer, men der findes kun ganske få på markedet, og de giver et meget koldt lys. Muligheden for at der sker en videreudvikling, er nok større nu,” slutter hun.

Dansk Energi deler ikke glæden
Under titlen "Farvel til glødepærer – goddag til halogen" skriver Dansk Energi på sit website, at tilladelsen til fortsat at anvende halogenpærer betyder, at sparepærerne vil tabe til de mindre energieffektive halogenpærer, som forbrugerens foretrukne lyskilde. Det vil betyde, at man ikke opnår den ønskede effekt af forbudet mod glødelamperne. Dansk Energi trøster sig dog med, at LED er på vej.

”Dioder er under hastig udvikling og kan på lidt længere sigt overhale både halogen- og sparepærer. Dioder er 90 procent mere effektive end traditionelle glødepærer,” lyder det.

Wygwam Danmark, a division of Niko

Sponseret

Følger du installationsreglerne for sikringselementer i boligtavler?

Techem Danmark A/S

Sponseret

Spar på ressourcerne - anbefalingen er, sæt forbrugsmåling op hurtigst muligt i projekterne

Relateret indhold

01.07.2025Alcadon ApS

Sponseret

VIDSTE DU DET? Alcadon kan også hjælpe installatører med det her

01.07.2025POWER TECHNIC ApS

Sponseret

1200W DC/AC inverter med indbygget UPS-funktion

01.07.2025PHOENIX CONTACT

Sponseret

Installationsparate tilslutningsbokse til solcelleanlæg

30.06.2025LEDVANCE A/S

Sponseret

SURFACE CIRCULAR SENSOR

30.06.2025Schneider Electric A/S

Sponseret

Løsningen klar til kablede IHC-installationer

27.06.2025Installator.dk

Koble køber op i Region Midtjylland

27.06.2025PHOENIX CONTACT

Sponseret

Ny underdel til elektronikhuse i ICS-serien

26.06.2025Alcadon ApS

Sponseret

Hvordan vælger du det rigtige fiberkabel?

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
ECIT Consulting A/S
Webinar
Effektiv dokumentation af processer med Page Scripting i Microsoft Business Central

ECIT inviterer dig til et informativt webinar, hvor vi præsenterer den nye Page Scripting funktion i Microsoft Business Central. Lær, hvordan du kan bruge denne funktion til at dokumentere og teste dine forretningsprocesser effektivt, sikre kontinuerlig drift og undgå nedetid ved implementering af nye opdateringer.

Dato

09.07.2025

Tid

09:00

Sted

Online

ABB A/S
Kursus
Certificeret KNX Basic kursus

Tilmeld dig

Dato

25.08.2025

Tid

08:30

Sted

ABB A/S, Lautrupvang 8, 2750 Ballerup

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Efteruddannelse
Boliginstallationer og teknisk beregning på kredsløb

Vil du være med til at sikre el til danske boliger? Så få redskaberne til at planlægge, installere og beregne deres el-installationer.

Dato

25.08.2025

Tid

08:30

Sted

Hellerup

DTU
Efteruddannelse
Projektledelse – metoder og værktøjer

Vil du være projektleder – eller ønsker du at opkvalificere dine projektlederkompetencer? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og styrk dine evner til at planlægge, styre og følge op på projekter.

Dato

25.08.2025

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU
Efteruddannelse
Projektstrategi og -organisation

Skal du til at lede projekter, – eller gør du det allerede? Så tilmeld dig kurset Projektstrategi og –organisation, som også er et diplommodul, og få indblik i virksomheders og organisationers værdiskabelse, udviklingsfaser, livscyklus og påvirkning af strategiske drivkræfter.

Dato

25.08.2025

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU
Efteruddannelse
Fra specialist til leder

Vil du have mere viden om de krav, der stilles til ledere i erhvervslivet? Og vil du udvikle dine ledelseskompetencer? Så tag dette kursus, som også er et diplommodul modul, og få sat fokus på dit potentiale i overgangen fra rollen som specialist til rollen som leder.

Dato

26.08.2025

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup