Her går det godt – Fenagy har succes med de helt store varmepumper

Mens salget af varmepumper til hr. og fru Danmark er faldet voldsomt, er der ingen krisestemning i Fenagy, der med stor succes producerer de helt store varmepumper til fjernvarmeværker. Resultatet er på himmelflugt efter blot tre år i markedet.

Foto: Fenagy

Varmepumpeproducenten Fenagy indviede sit nye domicil Lystrup nord for Aarhus i juni i fjor, men har fortsat vokseværk. Så spaden i jorden igen for at skabe mere lagerplads til startup-virksomheden, der efter blot fire år har fået et solidt tag i markedet for de helt store varmepumper.

Det ses tydeligt i Fenagy´s 2023-regnskab, hvor omsætningen nåede 220 mio. kr og blev dermed mere end fordoblet i forhold til de 104 mio. kr. i 2022, mens resultatet før skat strøg fra 2,6 mio. kr. til 17,7 mio. kr.

Og pilen peger fortsat opad at dømme efter ordreindgangen i 2023, der lå på 353 mio. kr. Virksomheden producerer også køleanlæg, men det er varmepumperne, der trækker læsset.

Salgsdirektør Ebbe Nørgaard blev ansat som nummer otte i virksomheden i september 2020 og han kan godt huske den første mest optimistiske businesscase.

Om den er blevet overhalet af virkeligheden? ”Ja, det kan man godt sige,” svarer salgsdirektøren med en jysk underdrivelse.

”Det var dog virkelig svært at få hul på bylden, men siden det så skete, er det gået stærkt.

Det marked, der var etableret af de store spillere, sagde i 2020, at vi kom for sent. Markedet var mættet, måtte vi forstå. Men de tog fejl,” siger Ebbe Nørgaard.

Markedet har i den grad taget Fenagy´s varmepumper til sig og virksomheden har foreløbig solgt 102 enheder. Varmepumperne installeres som led i den grønne omstilling og afløser både fossile brændstoffer såvel som biomasse, og det var en beslutning fra starten, at Fenagy udelukkende ville bruge de miljøvenlige naturlige kølemidler i virksomhedens produkter.

Stor interesse fra udlandet

”Vi ser absolut ingen grund til at benytte de syntetiske, men alle mulige grunde til ikke at gøre det,” siger salgsdirektøren og peger på klimabelastningen og udledningen af PFAS ved de syntetiske kølemidler.

Når Fenagy kigger på potentialet er det meget stort – alene i Danmark.

”Og vi kigger til udlandet – til de nærmeste lande omkring os, der har de samme mål om at lave bæredygtig varme til husstande og byer – er de lysår bagud i forhold til Danmark.

Det gælder både på fjernvarme, hvor vi har vores største kundeunderlag, men også på selve varmepumperne, hvor vi også er foran, når det gælder de store varmepumper med naturlige kølemidler,” siger Ebbe Nørgaard.

At de ved, hvad de har med at gøre på virksomheden i Lystrup, vidner de mange delegationsbesøg om. De er kommet fra bl.a. Hamborg, hvor man skal i gang med et kæmpeprojekt, hvor naturgasopvarmning ud til fordel for el. Her vil Fenagy også byde sig til.

For selv om der er potentiale nok i det danske marked i de næste fem til syv år, ønsker Fenagy ikke at være afhængig af hjemmemarkedet alene og er derfor på vej ud til både nabolande samt England og Benelux-landene med deres teknologi.

Men det kræver tilpasning af teknologien i varmepumperne, fortæller salgschefen.

Det skyldes, at flere af de pågældende lande har fjernvarmesystemer, der opererer med langt højere temperaturer på det varme vand, der sendes ud til forbrugerne og på det vand, der kommer retur.

”I gennemsnit er fremløbstemperaturen i Danmark omkring 70 grader, mens returen er kølet ned til 40 grader. Det er optimale forhold for vores varmepumper. En højere temperatur på retur-vandet gør det sværere at lave en effektiv varmepumpe,” forklarer Ebbe Nørgaard.

Når temperaturen ikke bare kan sænkes i de andre lande, skyldes det, at hele infrastrukturen og boligernes radiatorer er dimensioneret til en højere temperatur på fjernvarmevandet.

”Det koster selvfølgelig også dyrt at varme vandet op til så høje temperaturer og derfor er mange af de delegationer, der besøger os overrasket over, hvor lave temperaturer vi kan klare os med i det danske fjernvarmesystem.

Der er folk, der taber kæben, når de ser, hvor lav temperaturen er på retur-vandet,” siger han.

Ebbe Nørgaard er salgsdirektør i Fenagy.. Foto: Fenagy

En anden unik ting i Danmark er, at de fleste fjernvarmeværker er forbrugerejede og underlagt varmeforsyningsloven, der fastslår, at de ikke må tjene penge, fremhæver salgsdirektøren.

”Du har en lokal driftsleder, der sætter en ære i at være bedre end naboen. Men de er alle forpligtet til at producere varmen så billigt som muligt.

Men en kommerciel virksomhed er derimod forpligtet til at tjene så mange penge til sine ejere som muligt. Og i f.eks. Storbritannien er hr. og fru Smith ikke interesseret i at dele deres varmeregning med naboerne og dermed er fundamentet for forbrugerejede virksomheder ikke til stede ret mange andre steder end i Danmark,” siger Ebbe Nørgaard om de forskelle, der er med til at gøre Danmark til noget særligt i forhold til fælles varmeforsyning.

Tager ansvar for hele pakken

Foreløbig har det været de store anlæg med varmepumper på op til 13 MW til fjernvarmeværker, der har trukket Fenagy til fremgang.

Men succesen bunder også i en beslutning om ikke at nøjes med at producere varmepumperne:

”Vi er også en projektvirksomhed - og det er en af grundene til, at vi har succes.

Vi tager ansvaret for hele pakken – fra de første beretninger af ydelse og virkningsgrader over produktion til levering og installation af anlægget, så kunden kun kan pege et sted hen – og det er på os,” siger salgsdirektøren.

Der er med udbygningsplanerne for fjernvarme i Danmark fortsat et stort potentiale for Fenagy på dette område, men virksomheden er også begyndt at producere en serie af mindre CO2-varmepumper med kapaciteter på 80-250 kW, der er velegnet til f.eks. større bygninger eller butikker, der ikke er koblet på fjernvarmenettet.

”Store kendte danske virksomheder, der vil stoppe med at benytte gas, vælger en fleksibel varmepumpe som vi kalder ”Combined Heating and Cooling unit”, der kan varme om vinteren og køle bygningen om sommeren. Og det marked vil vi også se vokse i de kommende år,” siger Ebbe Nørgaard.

Men det kræver plads. Derfor har Fenagy sat gang i byggeriet af 500 kvadratmeter lagerkapacitet, der opføres på en ny lokation, for at frigøre mere plads til produktion i den eksisterende produktionshal.

Målet er at produktionskapaciteten skal øges fra 100 til 130 varmepumper om året i virksomheden, der beskæftiger omkring 80 medarbejdere.

Og med en stor ordretilgang, en fordobling af omsætningen og en mangedobling af resultat er grundlaget på plads for udviklingen i 2024.03.06

”Ledelsen ser derfor frem mod 2024 fuld af optimisme, idet vi forventer en fortsat betydelig vækst,” hedder det i selskabets årsregnskab.

Forventningen er, at der bliver lagt knap 100 mio. kr. på omsætningen med et forventet resultat efter skat ”i niveauet 23,4 mio. kr.”  i 2024.

Fenagy blev grundlagt i 2020 af CEO Kim Gardø Christensen og de to tekniske direktører, Jakob Nielsen og Mads Holst Nielsen samt finansdirektør Klaus Nørgaard.

De tre førstnævnte ejer i dag 50 pct. af aktierne i virksomhederne, mens den internationale spiller indenfor køleindustrien, Beijer Ref, ejer den anden halvdel.

2ctrl ApS

Sponseret

Bæredygtighed ned til mindste detalje

Uponor

Sponseret

Fremtidens fjernvarmeløsning er lige her

Relateret indhold

24.05.2024Installator.dk

Nu bliver det nemmere at sætte solceller på bygninger

23.05.2024Installator.dk

SMV´er kan nu hente gratis hjælp til bæredygtighedsrapporteringen

13.05.2024Installator.dk

Fjernvarmebranchen: Bedre rekruttering og nye kræfter skaber diversitet

07.05.2024METRO THERM A/S

Sponseret

Hvide Sande har Danmarks (måske) billigste fjernvarme

07.05.2024Installator.dk

Dansk Fjernvarme kalder gyldent håndtryk for “helt uhørt og enestående”

01.05.2024Installator.dk

Direktør forlader konkurs-truet forsyningselskab

01.05.2024METRO THERM A/S

Sponseret

Hvor meget kan du spare med en varmepumpe?

30.04.2024Installator.dk

Brug af overskudsvarme fra Apple et skridt nærmere

Jobmarked

Se alle

Vølund Varmeteknik A/S

Teknisk salgskonsulent til VVS-branchen

Vi søger en teknisk salgskonsulent til vores stærke team, og du har nu muligheden for at blive en del af markedets førende leverandør af bæredygtige varmetekniske løsninger.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

16.05.2024

ABB A/S

Marketing & Sales Manager – ABB Electrification Service

Take your next career step at ABB with a global team that is energizing the transformation of society and industry to achieve a more productive, sustainable future.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

28.05.2024

Solar Danmark

Intern sælger El

Trives du med en alsidig hverdag, hvor du samtidig kan være en del af et stærkt og dynamisk salgsteam, som har den gode kundeoplevelse i fokus? Har du fagligheden i orden samt teknisk flair, og kan du yde god og professionel rådgivning inden for tekniske/elmæssige løsninger? Så har du nu muligheden for at blive en del af vores team.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

27.05.2024

BWT

Servicetekniker med teknisk baggrund | Vandbehandling erhverv

Vil du være en del af vores succes? Hos BWT Danmark har vi forrygende travlt og søger en dygtig servicetekniker til vores serviceteam på Fyn.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

METRO THERM A/S

Skift topnøglen ud med telefonen og bliv teknisk salgs- og kunderådgiver

Har du været udekørende i VVS-branchen? Og er du klar til en ændring i dit arbejdsliv? Så er det måske dig vi søger til stillingen som teknisk salgs- og kunderådgiver hos METRO THERM.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Roth Danmark A/S

Sælger til Roth Danmark A/S

Nord- og Midtjylland. Nu har du en unik mulighed for at blive en del af et stærkt salgsteam. Du er stærk på VVS-kunder, og hos os planlægger og tilrettelægger du selv din arbejdsdag.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

METRO THERM A/S

Financial controller søges til METRO THERM i Helsinge

Er du uddannet financial controller eller er du en erfaren regnskabsassistent, som motiveres af at arbejde med regnskab og tal? Så er det måske dig, som vi søger til stillingen financial controller hos METRO THERM i Helsinge.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
Danvak
Kursus
Commissioning

Vi oplever, at der er et stigende behov for færdigheder inden for dette felt i forbindelse med kravsspecifikation, projektering, opførelse, aflevering og drift af byggerier i Danmark.

Dato

29.04.2024

Tid

08:00

Sted

Trinity Hotel & Konference Center, Gl. Færgevej 30, 7000 Fredericia

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Uddannelse
Bæredygtig drift af byggepladsen

Indretningen af byggepladsen er et vigtigt led i udførelsen af et byggeri. Det er denne, der skaber de rette betingelser for arbejder og transport, hvorimod en uhensigtsmæssig indretning besværliggør byggeprocessen.

Dato

27.05.2024

Sted

Hellerup

2ctrl ApS
Kursus
KNX Basic kursus

(Certificeringskursus godkendt af KNX Association som afsluttes med eksamen)

Dato

27.05.2024

Tid

08:30

Sted

2CTRL`s kursuscenter i Karlslunde

Danvak
Kursus
DS 447:2021 Ventilation i bygninger

Få en gennemgang af DS 447:2021, så du er opdateret på normen for ventilation og ventilationssystemer i alle typer bygninger beregnet til ophold af mennesker.

Dato

28.05.2024

Tid

08:00

Sted

Symbion, Fruebjergvej 3, 2100 København Ø

Geovent
Kursus
Geovent inviterer til fagligt kursus - Tilmeld dig i dag!

Vi åbner dørene og inviterer til dybdegående kurser i procesventilation, hvor du kan udvide din faglige viden sammen med kollegaer fra branchen.

Dato

30.05.2024

Tid

09:00

Sted

Geovent, Hovedgaden 86, 8831 Løgstrup, fra kl. 09:00-13:00 - Vi sørger for frokost.

2ctrl ApS
Kursus
KNX Avanceret kursus

(Avanceret certificeringskursus godkendt af KNX Association som afsluttes med

Dato

03.06.2024

Tid

08:30

Sted

2CTRL`s kursuscenter i Karlslunde