Juridiske svar: Hvorfor blev medarbejderen afskediget?

Hvad blev udfaldet, da en medarbejder mente, at han blev fyret, fordi han skulle være far?

En mindre virksomhed havde en ung mand på 28 år ansat som montør. Efter kort tid indså virksomheden, at samarbejdet ikke fungerede. Da medarbejderen havde under ni måneders anciennitet, var virksomheden af den opfattelse, at begrundelsen for opsigelsen ikke var så vigtig. Så de opsagde medarbejderen og regnede med, at det ville være uden større problemer. 

Den afskedigede medarbejder var dog af en anden opfattelse. Da han snart skulle være far, var han af den overbevisning, at opsigelsen var begrundet heri. Virksomheden blev herefter kontaktet af medarbejderens repræsentant med krav om betaling af seks måneders løn for overtrædelse af ligebehandlingsloven. Det kom meget bag på virksomheden, der herefter kontaktede Arbejdsgiverne.

Frederik Sauerberg, advokat i Arbejdsgiverne. .

Svar: 
Arbejdsgiverne informerede indledningsvis virksomheden om de særlige bevisbyrdebestemmelser i forhold til ligebehandlingsloven. Ved domstolenes bedømmelse af, hvorvidt det konkret forekommer sagligt at opsige en medarbejder med særlig beskyttelse som følge af ligebehandlingslovens regler, afgøres ofte med udgangspunkt i bevisbyrdereglerne alene. 

Ligebehandlingsloven indeholder to overordnede bevisbyrderegler – omvendt bevisbyrde og delt bevisbyrde – som fraviger de traditionelle bevisbyrderegler i Retsplejeloven.    
Det kaldes omvendt bevisbyrde, når det er virksomheden, som skal bevise sin uskyld.

Læs også: Må man opsige en tillidsrepræsentant

Hvis en virksomhed opsiger en medarbejder i graviditetsperioden, under barsel eller anden retsbaseret orlov samt i de dertil knyttede varslingsperioder, er det virksomheden, der skal bevise, at opsigelsen hverken helt eller delvist er begrundet heri.
Det kaldes delt bevisbyrde, når det er medarbejderen, som skal påvise faktiske omstændigheder, der giver grund til at tro, at opsigelsen eksempelvis er begrundet i barsel. Lykkedes det medarbejderen, er det herefter virksomheden, der skal bevise, at opsigelsen hverken helt eller delvist er begrundet i disse forhold.

”Ligebehandlingsloven indeholder to overordnede bevisbyrderegler – omvendt bevisbyrde og delt bevisbyrde – som fraviger de traditionelle bevisbyrderegler i Retsplejeloven”.

Frederik Sauerberg, advokat i Arbejdsgiverne

Virksomheden bør skriftligt sikre sig materiale vedrørende udvælgelsesprocessen, når en medarbejder afskediges.

Den beskyttelse, som medarbejderne opnår, følger direkte af lovgivningen og gælder således ”ved siden” af overenskomsterne. Derfor er alle medarbejdere i virksomheden omfattet af reglerne, uanset om den enkelte medarbejder er omfattet af en overenskomst eller ej. Der er ligeledes heller ikke et anciennitetskrav, før man kan rejse en sag.

Da virksomheden havde nogle dokumenterbare forhold, der understøttede deres påstand om, at samarbejdet var afsluttet på grund af medarbejderens uhensigtsmæssige adfærd, blev løsningen en erstatning på to måneders løn uden nogen retslig indblanding som de fleste af den type sager.

Installator.dk

Rekruttering: Ram de rigtige kandidater – i det rette miljø

Wygwam Danmark, a division of Niko

Sponseret

Wygwam introducerer P49 og M49 DALI-2 BMS-sensorer fra Niko

Relateret indhold

02.05.2025Installator.dk

CSR-direktiv udskydes – godt nyt for installatørbranchen

01.05.2025DTU

Sponseret

Styrk dine kompetencer med en diplomuddannelse på DTU

01.05.2025Avidenz A/S

Sponseret

Arbejdstilsynet har fokus på regler og praksis for eftersyn af tekniske hjælpemidler

01.05.2025Coromatic A/S

Sponseret

Datacentre er en sårbar og kritisk infrastruktur

01.05.2025Installator.dk

VVS´25: Grundfos klar med app-styrede pumper

01.05.2025Installator.dk

Koble etablerer sig i Midtjylland med optagelse af AC i Vejle

30.04.2025Installator.dk

AO overtager webshop fra VVS-eksperten

29.04.2025Installator.dk

Københavns Kommune skifter til intelligent LED: 160.000 armaturer udskiftes

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
Eaton Electric Danmark
Seminar
Teknisk seminar om 3 fasede UPS - Brøndby

Eaton inviterer til teknisk seminar om 3 fasede UPS. Bliv klogere på hvordan du designer fremtidens UPS-løsninger til bygninger, sundhedssektoren, industrien og datacentre.

Dato

06.05.2025

Tid

07:30

Sted

Gammelager 14, 2605 Brøndby (Hos Solar)

Vølund Varmeteknik A/S
Kursus
🔧 TEKNISK BASISKURSUS varmepumper 🔧

Kurset giver dig kendskab til varmepumpernes styringsprincipper, anlægsopbygning og giver dig en generel viden om opstart af varmepumper - både jordvarme og luft-til-vand varmepumper. Kurset vil indeholde en del praktiske opgaver.

Dato

06.05.2025

Tid

08:30

Sted

Vølund Varmeteknik Industrivej Nord 7B 7400 Herning

Dansk Standard
Kursus
El-sikkerhed, diplomkursus - 2 dage

Over 2 dage giver kurset et godt kendskab til lovgivning og standarder indenfor elektrisk sikkerhed, og til hvordan kravene efterleves i praksis.

Dato

06.05.2025

Tid

09:00

Sted

Scandic Kolding Kokholm 2 6000 Kolding

Danvak
Kursus
Linjetabsberegning med HEAT2, Grundkursus

Kuldebroer kan have væsentlig betydning for bygningers energiforbrug, og i værste fald kan de medføre kondens og risiko for svamp og skimmel i konstruktioner og på overflader.

Dato

07.05.2025

Tid

08:30

Sted

Teknologisk Institut - Aarhus

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Efteruddannelse
Kvalitet, sikkerhed og miljø (EL)

Få kvalitet, miljø og sikkerhed til at gå op i en højere enhed.

Dato

07.05.2025

Tid

08:30

Sted

Hellerup

Schneider Electric A/S
Messe
ROBOTBRAG 2025! Prep din virksomhed med robotter

Find inspiration til, hvad der kan lade sig gøre med AI og robotteknologi – og hvordan du bedst forbereder din virksomhed til fremtiden. Kom til ROBOTBRAG – inklusiv DIRA Business – hos Teknologisk Institut i Odense

Dato

08.05.2025