IoT-data skal sikre et bedre og mere økonomisk indeklima

Et godt indeklima er ofte dyrere end, det behøver at være. Det skyldes, at ventilationsanlæg og kølemaskiner overdimensioneres - og at effektiviteten ikke løbende overvåges. Et nyt projekt skal lede frem til ny databaseret drift og løbende dataindsamling fra byggerier. Målet er at sikre et godt og mere økonomisk indeklima.

”I projektet har vi set, at eltavler generelt er overdimensioneret med måske 30 procent - hvilket gælder både hoved- og undertavler. Vi har også fundet, at den samlede kapacitet af kølemaskiner måske har været dobbelt så stor som nødvendigt”, siger Peter Weitzmann. Arkivfoto..

Nordisk Fjer bygningen, hvor LB Forsikring er flyttet ind, er i forbindelse med en renovering brugt som testsite for systematisk indsamling af data via IoT-baserede sensorer. De indsamlede data skal bruges til både at sikre en mere effektiv idriftsættelse af klimaanlæg og som basis for løbende justeringer på længere sigt. Målet er at etablere en ny standard for dataindsamling og datadeling, så hele byggebranchen kan få glæde af de mere præcise og faktiske data om indeklima.
Første gang IoT-data bruges til både justering og dimensionering
Peter Weitzmann, der er teknisk udviklingschef hos NCC, har ledt projektet, og han har store forventninger til det: ”Jeg har arbejdet i denne branche i snart 20 år. Hvert år er der kommet nye og bedre beregningsmodeller, som sætter os bedre i stand til at dimensionere indeklimaanlæg. Men det er først nu, at vi begynder at bruge faktiske data, indsamlet via IoT-baserede sensorer, til det”, siger han.
Det er et paradigmeskifte. De klassiske beregningsmodeller fortæller noget om, hvordan anlæg skal dimensioneres ud fra en bygnings dimensioner og brug, men modellerne kommer til kort, når bygningen ændrer sig over tid. Og det sker stort set altid. Der kommer nye brugsmønstre til, hvor flere eller færre medarbejdere bruger bygningen. Dertil kommer ombygninger og det, at dele af indeklimaanlæggene udskiftes eller går i stykker. Det er alt sammen med til at ændre på de forudsætninger, som lå til grund for dimensioneringen af anlæggene.

Udgangspunktet skrider over tid
”Alle de bygninger, vi har set på, har haft fejl. Enten er fejlene sket under selve opsætningen, eller de er kommet til senere. Køle- og ventilationsanlæg gør kun, hvad de får besked på, og vi ser ofte, at brugere eller driftspersonale ændrer på nogle ting, som giver en mindre fordel nu og her, men som gør driften væsentlig dyrere og uforudsigelig på længere sigt. Det kan være meget svært at opfange, hvad der er sket og hvornår, hvis man ikke monitorerer løbende,” siger Peter Weitzmann.

En af udfordringerne er, at parterne i en byggesag alene henholder sig til principperne i Bygningsreglementet. Hvis bygningen lever op til kravene, så er byggeriet færdigt. Den løbende drift er slet ikke en del ligningen, og det betyder, at beregningerne alene er baseret på et teoretisk grundlag.

Overdimensionerede anlæg
”Når et anlæg skal dimensioneres, sikrer hvert led sig typisk, at der rundes op. På den måde er man sikker på, at anlæggene kan levere efter forskrifterne i Bygningsreglementet. Problemet er blot, at oprundingen sker i flere led, og det kan samlet set føre til en voldsom overdimensionering”, fortæller Peter Weitzmann.

Derved opstår et gab mellem de beregnede forudsætninger og det faktiske forbrug.

Det åbner også op for en anden diskussion. Hvis man vælger at være blot en anelse fleksibel med sit indeklima nogle få dage om året, så vil man kunne benytte anlæg, der er en tand underdimensionerede. Det kan skabe grundlag for massive besparelser.

”Det er en afvejning, man bør tage. Hvor store udsving i komfort kan man acceptere, og ikke mindst hvem er parat til tage ansvaret for de ulemper, det kan medføre at benytte nye modeller for dimensionering af anlæg?”, spørger Peter Weitzmann.

Demokratisering af indeklimadata
Det nye projekt lægger sig i kølvandet på det tidligere Elforsk-projekt: ”IoT-baseret dataopsamling til bedre bygningsdrift og -design,” og det skal lede frem til en standardiseret måde at indsamle indeklimadata på samt skitsere en model for, hvordan disse data kan gøres tilgængelige for relevante parter.

”Alt tyder på, at vi ikke bliver bedre til at spare energi og optimere indeklima, bare fordi vi indsamler data. Der ligger allerede store mængder data i CTS-anlæg. Udfordringen er at få disse data systematiseret og leveret til de relevante målgrupper. Målet er at skabe den datadrevne bygning, hvor data skaffes på en enkelt og reproducerbar måde, som kan benyttes til værdiskabelse og forøget viden. Data skal demokratiseres”, fortæller Peter Weitzmann.

Den viden skal bruges til både at optimere i den aktuelle bygning og som vidensgrundlag til design af kommende bygninger, lyder visionen.

”I projektet har vi set, at eltavler generelt er overdimensioneret med måske 30 procent - hvilket gælder både hoved- og undertavler. Vi har også fundet, at den samlede kapacitet af kølemaskiner måske har været dobbelt så stor som nødvendigt”, siger Peter Weitzmann.

Projektet er delvist forsinket af covid-19. Uden daglig brug af de bygninger, hvor sensorer er sat op, kan der ikke opsamles data.

Installator.dk

Rekruttering: Ram de rigtige kandidater – i det rette miljø

Wygwam Danmark, a division of Niko

Sponseret

Wygwam introducerer P49 og M49 DALI-2 BMS-sensorer fra Niko

Denne artikel er del af et tema:

Tema om ventilation & indeklima 2021

Relateret indhold

28.04.2025Genvex

Sponseret

Ses vi på VVS-messen 2025?

28.04.2025BG Termic Plus

Sponseret

TERMIC PLUS – din totalleverandør til boligventilation

28.04.2025BG Termic Plus

Sponseret

NYHED: EPS kanalsystem til varmegenvindingsventilation – effektiv og tidsbesparende

23.04.2025Belimo A/S

Sponseret

Du kan ikke styre noget, du ikke måler

15.04.2025Geovent

Sponseret

Frisk luft til padelspillere hos Match Padel i Silkeborg!

03.04.2025Genvex

Sponseret

Kom med til Bornholm og mød "Mr. Genvex"

03.04.2025VELTEK

Sponseret

Bæredygtighed i fokus på VELTEK Ventilations medlemsmøde

25.03.2025Genvex

Sponseret

Du kan få hjælp til finansieringen af dit ventilationsanlæg

Jobmarked

Se alle

Vølund Varmeteknik A/S

Driftsleder søges til central rolle i Vølund Varmetekniks serviceteam

Som driftsleder hos Vølund Varmeteknik vil du få en central rolle i at sikre, at vores servicekunder får en professionel betjening. Du vil være ansvarlig for at afklare specielle og tidskrævende servicesager i samarbejde med eksterne teknikere og fungere som kompetenceansvarlig for disse teknikere.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

AG ELECTRIC A/S

AG Electric A/S søger ambitiøs køletekniker/overmontør

Vores hidtidige leder af vores køleafdeling er blevet ansat hos en af grossisterne i branchen, og vi søger derfor en afløser for ham.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Jarnved K/S (Svanholm Gods)

VVS´ER SØGES TIL SVANHOLM GODS

Vil du arbejde med bæredygtige projekter og vedligehold på et af Danmarks kendteste godser?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

18.05.2025

DR

Tekniker til DR Ejendomme & Service i Aarhus

I DR er vi lige nu på udkig efter en tekniker, der har lyst til at arbejde med drift og vedligehold af DRs bygning i Aarhus. Huset rummer mange spændende aktiviteter, og du vil som tekniker få mulighed for faglig udvikling og en varierende hverdag, hvor du vil prøve kræfter med omfattende teknik, herunder ventilation, køl, CTS, elforsyning, generatorer og UPS-anlæg.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

25.05.2025

Vølund Varmeteknik A/S

Bliv Projektansvarlig for fjernvarme

Vølund Varmeteknik A/S står foran en spændende rejse ind på fjernvarmemarkedet og søger nu en teknisk stærk og kommercielt tænkende Projektansvarlig.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

31.05.2025

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
Eaton Electric Danmark
Seminar
Teknisk seminar om 3 fasede UPS - Brøndby

Eaton inviterer til teknisk seminar om 3 fasede UPS. Bliv klogere på hvordan du designer fremtidens UPS-løsninger til bygninger, sundhedssektoren, industrien og datacentre.

Dato

06.05.2025

Tid

07:30

Sted

Gammelager 14, 2605 Brøndby (Hos Solar)

Vølund Varmeteknik A/S
Kursus
🔧 TEKNISK BASISKURSUS varmepumper 🔧

Kurset giver dig kendskab til varmepumpernes styringsprincipper, anlægsopbygning og giver dig en generel viden om opstart af varmepumper - både jordvarme og luft-til-vand varmepumper. Kurset vil indeholde en del praktiske opgaver.

Dato

06.05.2025

Tid

08:30

Sted

Vølund Varmeteknik Industrivej Nord 7B 7400 Herning

Dansk Standard
Kursus
El-sikkerhed, diplomkursus - 2 dage

Over 2 dage giver kurset et godt kendskab til lovgivning og standarder indenfor elektrisk sikkerhed, og til hvordan kravene efterleves i praksis.

Dato

06.05.2025

Tid

09:00

Sted

Scandic Kolding Kokholm 2 6000 Kolding

Danvak
Kursus
Linjetabsberegning med HEAT2, Grundkursus

Kuldebroer kan have væsentlig betydning for bygningers energiforbrug, og i værste fald kan de medføre kondens og risiko for svamp og skimmel i konstruktioner og på overflader.

Dato

07.05.2025

Tid

08:30

Sted

Teknologisk Institut - Aarhus

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Efteruddannelse
Kvalitet, sikkerhed og miljø (EL)

Få kvalitet, miljø og sikkerhed til at gå op i en højere enhed.

Dato

07.05.2025

Tid

08:30

Sted

Hellerup

Schneider Electric A/S
Messe
ROBOTBRAG 2025! Prep din virksomhed med robotter

Find inspiration til, hvad der kan lade sig gøre med AI og robotteknologi – og hvordan du bedst forbereder din virksomhed til fremtiden. Kom til ROBOTBRAG – inklusiv DIRA Business – hos Teknologisk Institut i Odense

Dato

08.05.2025