Jobindex: Drop kravet om motiverede ansøgninger

Tiden er løbet fra den motiverede ansøgning for rigtig mange faggrupper, mener Kaare Danielsen, der er direktør for Jobindex. Det skyldes også, at trafikken i dag i høj grad kommer fra mobiltelefoner, der egner sig bedst til de korte formater.

Omkring halvdelen af ansøgningerne bliver aldrig læst, siger Jobindex-direktør Kaare Danielsen.. Foto: Jobindex

”Vi er begyndt at opfordre til, at man dropper den motiverede ansøgning. Vi kan også se, at der er mange arbejdsgivere, der slet ikke læser dem – eller i hvert fald først læser CV´et og så kun ansøgningen, hvis de finder ansøgeren kvalificeret,” siger Kaare Danielsen, der er adm. direktør for Jobindex - Danmarks største jobportal.

Cirka halvdelen af de ansøgninger, som ansøgere bruger langt tid på at skrive, bliver ifølge direktøren aldrig læst. Og jo flere spørgsmål og krav man stiller, jo flere skræmmer man væk.

Jobindex har med oprettelsen af deres QuickApply gjort det nemt og hurtigt at ansøge et job fra en mobiltelefon.

”Hvis man som arbejdsgiver så gerne vil have svar på en masse spørgsmål eller en motiveret ansøgning, så kan man jo skrive til folk bagefter og bede det svare på nogle spørgsmål, tage en test eller fortælle lidt mere om dem selv. Det vil folk meget hellere,” siger direktøren.

Ifølge Kaare Danielsen er den simple metode, hvor man blot beder ansøgeren om at svare på nogle få spørgsmål ved afkrydsning en rigtig god idé, specielt hvis det er folk, der er svære at finde. 

”Når vi rekrutterer it-folk, har vi også droppet kravet om den lange motiverede ansøgning. I de tilfælde beder vi dem bare om at ringe. Hvis de lyder interessante kan vi invitere dem til samtale bagefter. Men vi skal ikke risikere at miste dem ved at bede om en ansøgning først,” siger han.

Det gælder for mange faggrupper, at de ikke nødvendigvis er så stærke skriftligt.

”Elektrikere kan være en af grupperne, it-folk en anden. Men det er jo fuldstændig ligegyldigt, om de kan skrive en god ansøgning uden stavefejl. Det er jo ikke det, man skal bruge som elektriker.

Og det fortæller jo heller ikke arbejdsgiveren, om man er en god elektriker, fordi man kan skrive en ansøgning.

Nu kan ChatGPT skrive ansøgningen

I flere store virksomheder er der bare det problem, at der sidder en HR-afdeling, der går meget op i, om man kan stave og sætte kommaer rigtigt. De har svært ved at vurdere, om ansøgeren kan programmere. Så er det andet nemmere.

Og hvis kravet er en motiveret ansøgning, tilbyder både Jobindex og andre jobportaler nu hjælp til at forfatte ansøgningen ved hjælp af kunstig intelligens.

”Vi har lanceret noget, vi kalder AI Apply Help, hvor vi bruger ChatGPT til at skrive et udkast til en motiveret ansøgning, som man så kan rette til bagefter. Men man kan være sikker på, at ChatGPT genererer en sproglig flot ansøgning uden stavefejl,” siger Kaare Danielsen, der samtidig er erkender, at det kan være med til at gøre den motiverede ansøgning endnu mindre relevant.

Video skal bruges med omtanke

Flere virksomheder har forsøgt sig med video-ansøgninger, hvor folk i stedet for at skrive en motiveret ansøgning skulle fortælle om sig selv på video. 

Jobindex købte på et tidspunkt et firma, der havde forsøgt sig med at lave video interviews. De have en idé om, at mange ikke var så glade for at skrive ansøgninger, men hellere ville optage en video af sig selv, fordi det var nemmere.

”Men erfaringerne viste, at folk opfattede det som skræmmende at skulle ansøge ved at optage en video af sig selv. Hele 40 pct. faldt fra, når de opdagede, at de skulle optage en video for at ansøge. I stedet gjorde de det meget nemt at søge – og når de så havde søgt, blev de mest oplagte kandidater bedt om at optage en video af sig selv, hvor de svarede på tre konkrete spørgsmål. Det var der hele 99 pct. der gjorde,” fortæller Kaare Danielsen.

”Derfor er det vores anbefaling at vente med at bede ansøgeren om at deltage i en test eller sende en motiveret ansøgning til næste step. Start med at gøre det rigtig nemt at søge stillingen,” siger direktøren.

Eaton Electric Danmark

Sponseret

Vidste du, at elektriske fejl er størst under vedligeholdelsesarbejde?

Uponor

Sponseret

Fremtidens fjernvarmeløsning er lige her

Relateret indhold

12.07.2024Installator.dk

Faldende driftsresultat i Bravida Danmark

11.07.2024Installator.dk

Elektrikere og vvs’ere er underforsikrede

11.07.2024HELUKABEL Danmark ApS

Sponseret

HELUKABEL styrker sit engagement i Indien med nyt produktionsanlæg

11.07.2024Installator.dk

Elektrikere og vvs’ere er underforsikrede

10.07.2024Installator.dk

Puljen til energifællesskaber genåbner

10.07.2024RIB Software

Sponseret

Husk at få fat i din billet til BIM World Copenhagen!

05.07.2024HELUKABEL Danmark ApS

Sponseret

Hvilket datakabel er bedst til din industrielle applikation?

05.07.2024RIB Software

Sponseret

Få et overblik over alle vores uddannelser/kurser efter sommeren!

Jobmarked

Se alle

GEMINA TERMIX A/S

Salgsassistent

Vi søger en salgsassistent, som er serviceminded, udadvendt og har smil i stemmen.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Solar Danmark

Er du vores kollega som Account Manager – Specialist på ABA/AVA

Er du teknisk velfunderet, drevet af salg og kan du formidle tekniske løsninger kommercielt? Vi søger en kollega til Danmarks skarpeste sikrings-team. Skal det være dig?

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

22.08.2024

Vølund Varmeteknik A/S

Intern tekniker til kundesupport

Vølund Varmeteknik A/S har egen serviceorganisation med 30 medarbejdere over hele landet. Vi søger nu endnu en teknisk kollega - denne gang til kundesupport på kontoret i Herning.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

METRO THERM A/S

Vi søger en ny salgschef for fjernvarme

Er du en erfaren salgsprofil inden for fjernvarmeområdet? Og trives du med både strategisk ledelse og operationelt salgsarbejde? Så er det måske dig, vi søger som vores nye salgschef for fjernvarmeteamet hos METRO THERM.

Område

Hele landet

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Vølund Varmeteknik A/S

Teknisk salgskonsulent til VVS-branchen

Vi søger en teknisk salgskonsulent til vores stærke team, og du har nu muligheden for at blive en del af markedets førende leverandør af bæredygtige varmetekniske løsninger.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Vølund Varmeteknik A/S

Er du vores nye servicetekniker?

Vølund Varmeteknik A/S har i de senere år udviklet en professionel serviceorganisation med i øjeblikket 25 eksterne serviceteknikere, som alle kører ud hjemmefra og i tæt dialog med et professionelt serviceteam på kontoret.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

METRO THERM A/S

Financial controller søges til METRO THERM i Helsinge

Er du uddannet financial controller eller er du en erfaren regnskabsassistent, som motiveres af at arbejde med regnskab og tal? Så er det måske dig, som vi søger til stillingen financial controller hos METRO THERM i Helsinge.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle