Kommuner betaler ikke til tiden
De er ikke gode til at betale deres regninger til tiden, kommunerne. Ingen ved helt hvorfor, men den manglende betaling kan presse leverandørerne på økonomien.
De danske kommuner sidder så tungt på pengepungen, at det er svært for kommunernes leverandører og virksomheder at få udbetalt de penge, kommunerne skylder dem. Det drejer sig både om refusion af barsel og sygedagpenge, men også om helt almindelige regninger, som kommuner bare ikke betaler til tiden. Det viser en undersøgelse, Håndværksrådet har foretaget blandt omkring 1100 små og mellemstore virksomheder rundt om i Danmark.
Men hvorfor det hænger sådan sammen, det er der ikke noget klart svar på.
Nogle kommuner er gode til det og kan godt finde ud af at betale til tiden, så det virker som om, nogle kommuner har fået en dårlig vane, hvor de tænker, at går den, så går den, forklarer erhvervspolitisk konsulent Thea Gade-Rasmussen fra Håndværksrådet.
En måneds ventetid
Der er stor forskel på kommunernes evne til at få pengene op ad lommerne til tiden. For eksempel er Frederikssund Kommune én af landets bedste, da barsel og sygedagpenge bliver refunderet inden for fire uger, mens betaling af leverandører ifølge undersøgelsen sjældent sker senere end en uge efter fristen.
Det kan blandt andet være fordi, kommunen, ifølge Thea Gade-Rasmussen, ser regningerne igennem hvert 14. dag. Men det behøver ikke at være proceduren alle steder. Der er nemlig ikke én fast og ensartet fremgangsmåde for en kommune at behandle sine regninger på.
I den anden ende af skalaen ligger Randers Kommune, som er en af landets tre dårligste kommuner, når det gælder betaling til tiden. Her kan det tage op til seks uger at få barsels- og sygedagpenge refunderet, mens leverandørerne må vente op til en måned efter betalingsfristens udløb.
Håndværksrådet presser på
Kommunernes nølen bliver yderligere problematisk i lyset af den nuværende finansielle situation, hvor den manglende betaling kan ende med at presse de små og mellemstore virksomheder endnu mere, mener Håndværksrådet.
"Håndværksrådet har i årevis presset på, for at få kommunerne til at overholde betalingsfristerne. Hver gang lover kommunerne bod og bedring. Derfor er det temmelig overraskende, at kommunerne stadig generelt ikke udviser større betalingsvillighed. Det skader virksomhederne yderligere i en finansielt presset periode", siger Thea Gade-Rasmussen.
Mangelfulde regninger
Der kan være flere forklaringer på den langsommelige betaling i Randers Kommune. Det mener i hvert fald kommunens økonomichef, Poul Erik Oest.
Vi betaler vores regninger til tiden, når regningerne er i orden, og vi kan gennemskue, hvilken af kommunens afdelinger eller institutioner, der har købt noget. Når vi ikke betaler til tiden, så kan det være fordi, regningen bare er sendt til Randers Kommune, forklarer han.
I Randers Kommune får de regninger, hvor informationerne er mangelfuld, så leverandøren skal kontaktes for at finde ud af, hvad regningen går ud på, før den kan blive betalt. Men det kan også være et spørgsmål, om at kommunens institutioner tager sig god tid tid. Alle regninger skal nemlig godkendes af de institutioner, der har udløst regningerne, før kommunen kan betale dem.
Hver måned ser vi de ubetalte regninger igennem og ringer til den institution, der har købt noget for at høre, hvorfor de ikke har godkendt den. Så kan det være, fordi skoleinspektøren har været på kursus eller noget lignende, slutter Poul Erik Oest.