Kommuner blokerer for husstandsvindmøller

De danske kommuner går langt for at forhindre opstilling af husstandsvindmøller, mener Brancheforeningen for Husstandsvindmøller og efterlyser fælles retningslinjer for, hvordan ansøgninger behandles. Kommunernes Landsforening (KL) afviser kritikken.

Brancheforeningen for Husstandsvindmøller mener, at de danske kommuner spænder ben for markedet for husstandsvindmøller. Brancheforeningen ønsker nu fælles retningslinjer på området..

Markedet for husstandsvindmøller er i vækst, og de seneste år har mange danskere bosat i udkantsområder fået opsat en privat mølle, som forsyner boligen med hjemmeproduceret, vedvarende energi. Hos Brancheforeningen for Husstandsvindmøller er man dog langt fra tilfreds med tempoet i væksten. Foreningen mener nemlig, at de danske kommuner spænder ben for udbredelsen af de små møller ved at give afslag på en meget stor del af ansøgningerne om opstilling.

”Der er en stor gruppe af kommuner, som bruger kommunalfuldmagten til det yderste for at forhindre opstilling af møller, selvom de kalder sig ”grønne kommuner”. Typisk er et bestemt område af kommunen blevet udråbt til ”naturbeskyttelsesområde”, så der ikke må opstilles husstandsvindmøller. Det er selvfølgelig i orden i helt særlige tilfælde, men ofte er ”de beskyttede områder” ikke noget specielt. Man har blot besluttet, at der ikke kan opstilles husstandsvindmøller og kan ikke argumentere ordentligt for det,” lyder kritikken fra Ove Folmer Jensen, der er sekretariatschef i Brancheforeningen for Husstandsvindmøller.

KL afviser kritikken
Hos KL kan chefkonsulent i kontoret for Teknik og Miljø Christina Føns ikke genkende kritikken.

”Det er ikke et billede, jeg kan genkende. De kommuner, som vi har haft dialog med, håndterer ansøgninger om husstandsvindmøller på en fornuftig måde, flere har for eksempel lavet overordnede retningslinjer om husstandsvindmøller, som de følger. Og mig bekendt er der altså blevet sat husstandsvindmøller op de seneste år, så jeg ser ikke noget stort problem,” siger Christina Føns.

Hun understreger, at KL de seneste år har informeret kommunerne om husstandsvindmøller i forskellige dialogfora, og at Naturstyrelsen har udsendt retningslinjer om husstandsvindmøller.

Ansøgninger behandles forskelligt
Den indsats har dog på ingen måde båret frugt, mener Ove Folmer Jensen, som kalder de ansatte i kommunernes tekniske forvaltninger for ”grønne spirer”, når det handler om at behandle husstandsvindmølle-ansøgninger.

”Kommunerne står helt uden retningslinjer, når de modtager en ansøgning fra en borger, og skal nærmest selv til at lave dem. Det betyder, at der er meget stor forskel på, hvordan de forskellige kommuner behandler ansøgningerne, hvilket selvsagt ikke er sundt for branchen,” siger Ove Folmer Jensen.

Ønsker fælles retningslinjer
For at gøre processen nemmere for både møllekøbere, leverandører, og de installatører, der skal sørge for tilslutningen, foreslår Ove Folmer Jensen, at brancheforeningen i samarbejde med kommunerne sætter sig ned og udarbejder fælles, vejledende retningslinjer på området.

Det forslag får blot Christina Føns til at fastslå, at kommunerne i høj grad selv har lov til at bestemme, hvad deres holdning til husstandsvindmøller er.

”Som reglerne er i øjeblikket har kommunerne meget vide rammer i forhold til selv at vurdere, om en husstandsvindmølle skal op eller ej. Så hvis man ønsker en ensretning af området, er det nok nærmere lovgivningen, man skal have lavet om,” konstaterer hun.

Installatøren får balladen
Hos Pinholt Elinstallationer ApS i Lemvig har man i flere år satset på husstandsvindmøller og indehaver Claus Pinholt mener lige præcis, at kommunernes store selvbestemmelse på området er problematisk.

”Jeg oplever at nogle kommuner er venligt stemte, mens andre er mere negative og stiller en masse krav. Det kan være i forhold til forskellige afstandsregler, hvilken farve møllen må have, eller om masten skal være en gittermast eller et rørtårn,” fortæller Claus Pinholt.

Han er træt af at stå med utilfredse kunder, når en kommune giver afslag på en ansøgning om at opstille en husstandsvindmølle.

”I sidste ende er det jo mølle-leverandørens problem, men det er mig, der står med kundekontakten og skal lægge øre til brok, hvis tilladelsen ikke kommer i hus,” pointerer Claus Pinholt.

Ove Folmer Jensen fra Brancheforeningen for Husstandsvindmøller, vil ikke satse på en lovændring for at løse problemet - for ”det tager alt for mange år.” I stedet håber han på frivillig dialog med kommunerne. Til at begynde med har han i denne måned møde med en række fynske kommuner, som er villige til at diskutere fælles retningslinjer.

wedi GmbH

Sponseret

wedi leverer badeværelseselementer til unikt lejlighedshotel

Guldager A/S

Sponseret

Guldager overtager Servicebilen ApS / Vision Watercare

Relateret indhold

27.02.2024Installator.dk

Kampagne skal få flere seniorer til at fortsætte på arbejdsmarkedet

27.02.2024Installator.dk

Rådet for Godt Indeklima: Behov for grænse for brændeovnes indeklimaforurening

19.02.2024BOXIT Container

Sponseret

Boxit vil støtte foreninger og klubber med nyt tiltag

19.02.2024Installator.dk

Grundfos vil matches med startups for at få udledninger ned

16.02.2024Installator.dk

Kommune skruer op for krav til bæredygtighed i byggeriet

12.02.2024RIB Software

Sponseret

Ny markedsundersøgelse: Deltag og få muligheden for at blive vinderen af 1 stk. Apple Airpods!

02.02.2024RIB Software

Sponseret

Tilmeld dig årets første IKT-leder uddannelse hos BLC!

24.01.2024RIB Software

Sponseret

CostX er nu kommet til Danmark!

Jobmarked

Se alle

EWII

Elektriker til gadelys

Vi har masser at lave med at sørge for lys i gaderne og dermed øge trafiksikkerheden for tusindvis af borgere i hele Trekantområdet – derfor mangler vi dig som kollega. Du bliver en del af et kompetent team bestående af dygtige elektrikere, og din dagligdag vil foregå i et arbejdsmiljø præget af selvstændighed, godt samarbejde og fokus på din personlige sikkerhed i arbejdet.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Silhorko

Servicetekniker (Sjælland)

Har du en håndværksmæssig baggrund og lyst til at udbygge dine tekniske kompetencer? Drømmer du om at være en del af en af Danmarks førende virksomheder indenfor vandbehandling? Så er det måske dig, vi søger som Servicetekniker ved Silhorko-Eurowater A/S til servicering af kunder på Sjælland

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Silhorko

Montør

Er du uddannet rustfri klejnsmed, og har du erfaring med rørinstallationer? Kunne du tænke dig at blive en del af en virksomhed i vækst, der arbejder mod et fælles mål – at sikre rent vand? Så er det måske dig, vi søger som Montør til vandværksafdelingen ved Silhorko-Eurowater A/S

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Genvex

Relationsskabende teknisk konsulent til ventilationsafdelingen

Til Salg & Support-teamet hos KVM-Genvex mangler vi lige nu en passioneret og engageret salgskonsulent, der brænder for at opbygge stærke kunderelationer og forstår at være ansigtet udadtil for vores ventilationsløsninger.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

08.03.2024

Fagerhult AS

Belysningsrådgiver - Vest

Vi søger dig som har lyst til at sælge de bedste belysningsløsninger

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Vølund Varmeteknik A/S

VØLUND VARMETEKNIK søger servicetekniker på Sjælland

Har du erfaring fra køle-, el- eller VVS-branchen? Så har vi det helt rette job til dig 👉🏼

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Fagerhult AS

Vi søger dig som har lyst til at sælge de bedste belysningsløsninger.

Belysningskonsulent Øst

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Zealand Business College

Faglærer til forsyningsoperatør-uddannelsen på ZBC Slagelse

Vil du være med til at få uddannelsen til forsyningsoperatør på Sjælland godt fra start?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

29.02.2024

Syddansk Erhvervsskole

Faglærer til elektrikeruddannelsen – hovedforløb og hvidevarer

Har du lyst til en ny rejse i dit arbejdsliv med udgangspunkt i din baggrund som elektriker? Så vil vi meget gerne i dialog med dig om muligheden for at blive faglærer på Syddansk Erhvervsskole.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

02.03.2024

Neotherm A/S

Er du vores nye ”Tekniske medarbejder”?

Neotherm A/S er en seriøs leverandør og sparringspartner for vores kunder indenfor VVS-branchen.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Kursus
Varmepumper - VE-Installatør

Vil du være VE-installatør af varmepumper? KEA får dig klar til godkendelse.

Dato

02.02.2024

Sted

Hellerup

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Kursus
Solcelleanlæg - VE-Installatør

Vil du være VE-installatør af solcelleanlæg? KEA kvalificerer dig til at blive godkendt.

Dato

05.02.2024

Sted

København NV

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Kursus
Materialeforståelse og komponenter til mindre byggerier

Få kompetencerne til at håndtere det korrekte valg af materialer ifm. forskellige typer af konstruktioner.

Dato

08.02.2024

Sted

Hellerup

Danvak
Kursus
Ventilation fra A til Z

Vi tilbringer størstedelen af vores tid indendørs, og derved indånder vi primært luft, der har været i bygningen i længere tid, eller luft der har været forbi et ventilationsanlæg. Det kan have sundhedsmæssige konsekvenser, hvis denne luft ikke er tilpas ren, derfor har alle bygninger brug for et velfungerende og energieffektivt ventilationssystem.

Dato

27.02.2024

Tid

08:00

Sted

Trinity Hotel & Konference Center, Gl. Færgevej 30, 7000 Fredericia

Danvak
Kursus
Ventilation fra A til Z

Vi tilbringer størstedelen af vores tid indendørs, og derved indånder vi primært luft, der har været i bygningen i længere tid, eller luft der har været forbi et ventilationsanlæg. Det kan have sundhedsmæssige konsekvenser, hvis denne luft ikke er tilpas ren, derfor har alle bygninger brug for et velfungerende og energieffektivt ventilationssystem.

Dato

27.02.2024

Tid

08:00

Sted

Trinity Hotel & Konference Center, Gl. Færgevej 30, 7000 Fredericia

Dansk Standard
Kursus
Endagskursus: Elektrisk sikkerhed på maskiner og anlæg

På dette kursus bliver du introduceret for de grundlæggende principper inden for elektrisk sikkerhed på maskiner og maskinanlæg og du får overblik over kravene i standarden EN 60204-1, der vedrører elektrisk sikkerhed på maskiner.

Dato

28.02.2024

Sted

København, Nordhavn