Kommuner blokerer for husstandsvindmøller

De danske kommuner går langt for at forhindre opstilling af husstandsvindmøller, mener Brancheforeningen for Husstandsvindmøller og efterlyser fælles retningslinjer for, hvordan ansøgninger behandles. Kommunernes Landsforening (KL) afviser kritikken.

Brancheforeningen for Husstandsvindmøller mener, at de danske kommuner spænder ben for markedet for husstandsvindmøller. Brancheforeningen ønsker nu fælles retningslinjer på området..

Markedet for husstandsvindmøller er i vækst, og de seneste år har mange danskere bosat i udkantsområder fået opsat en privat mølle, som forsyner boligen med hjemmeproduceret, vedvarende energi. Hos Brancheforeningen for Husstandsvindmøller er man dog langt fra tilfreds med tempoet i væksten. Foreningen mener nemlig, at de danske kommuner spænder ben for udbredelsen af de små møller ved at give afslag på en meget stor del af ansøgningerne om opstilling.

”Der er en stor gruppe af kommuner, som bruger kommunalfuldmagten til det yderste for at forhindre opstilling af møller, selvom de kalder sig ”grønne kommuner”. Typisk er et bestemt område af kommunen blevet udråbt til ”naturbeskyttelsesområde”, så der ikke må opstilles husstandsvindmøller. Det er selvfølgelig i orden i helt særlige tilfælde, men ofte er ”de beskyttede områder” ikke noget specielt. Man har blot besluttet, at der ikke kan opstilles husstandsvindmøller og kan ikke argumentere ordentligt for det,” lyder kritikken fra Ove Folmer Jensen, der er sekretariatschef i Brancheforeningen for Husstandsvindmøller.

KL afviser kritikken
Hos KL kan chefkonsulent i kontoret for Teknik og Miljø Christina Føns ikke genkende kritikken.

”Det er ikke et billede, jeg kan genkende. De kommuner, som vi har haft dialog med, håndterer ansøgninger om husstandsvindmøller på en fornuftig måde, flere har for eksempel lavet overordnede retningslinjer om husstandsvindmøller, som de følger. Og mig bekendt er der altså blevet sat husstandsvindmøller op de seneste år, så jeg ser ikke noget stort problem,” siger Christina Føns.

Hun understreger, at KL de seneste år har informeret kommunerne om husstandsvindmøller i forskellige dialogfora, og at Naturstyrelsen har udsendt retningslinjer om husstandsvindmøller.

Ansøgninger behandles forskelligt
Den indsats har dog på ingen måde båret frugt, mener Ove Folmer Jensen, som kalder de ansatte i kommunernes tekniske forvaltninger for ”grønne spirer”, når det handler om at behandle husstandsvindmølle-ansøgninger.

”Kommunerne står helt uden retningslinjer, når de modtager en ansøgning fra en borger, og skal nærmest selv til at lave dem. Det betyder, at der er meget stor forskel på, hvordan de forskellige kommuner behandler ansøgningerne, hvilket selvsagt ikke er sundt for branchen,” siger Ove Folmer Jensen.

Ønsker fælles retningslinjer
For at gøre processen nemmere for både møllekøbere, leverandører, og de installatører, der skal sørge for tilslutningen, foreslår Ove Folmer Jensen, at brancheforeningen i samarbejde med kommunerne sætter sig ned og udarbejder fælles, vejledende retningslinjer på området.

Det forslag får blot Christina Føns til at fastslå, at kommunerne i høj grad selv har lov til at bestemme, hvad deres holdning til husstandsvindmøller er.

”Som reglerne er i øjeblikket har kommunerne meget vide rammer i forhold til selv at vurdere, om en husstandsvindmølle skal op eller ej. Så hvis man ønsker en ensretning af området, er det nok nærmere lovgivningen, man skal have lavet om,” konstaterer hun.

Installatøren får balladen
Hos Pinholt Elinstallationer ApS i Lemvig har man i flere år satset på husstandsvindmøller og indehaver Claus Pinholt mener lige præcis, at kommunernes store selvbestemmelse på området er problematisk.

”Jeg oplever at nogle kommuner er venligt stemte, mens andre er mere negative og stiller en masse krav. Det kan være i forhold til forskellige afstandsregler, hvilken farve møllen må have, eller om masten skal være en gittermast eller et rørtårn,” fortæller Claus Pinholt.

Han er træt af at stå med utilfredse kunder, når en kommune giver afslag på en ansøgning om at opstille en husstandsvindmølle.

”I sidste ende er det jo mølle-leverandørens problem, men det er mig, der står med kundekontakten og skal lægge øre til brok, hvis tilladelsen ikke kommer i hus,” pointerer Claus Pinholt.

Ove Folmer Jensen fra Brancheforeningen for Husstandsvindmøller, vil ikke satse på en lovændring for at løse problemet - for ”det tager alt for mange år.” I stedet håber han på frivillig dialog med kommunerne. Til at begynde med har han i denne måned møde med en række fynske kommuner, som er villige til at diskutere fælles retningslinjer.

Eaton Electric Danmark

Sponseret

Vidste du, at elektriske fejl er størst under vedligeholdelsesarbejde?

Uponor

Sponseret

Fremtidens fjernvarmeløsning er lige her

Relateret indhold

23.07.2024Installator.dk

Bosch henter ny direktør fra egne rækker

22.07.2024Installator.dk

Dansk startup samarbejder med Huawei

17.07.2024RIB Software

Sponseret

Kombiner modeller i RIB Projekt!

24.06.2024Eegholm A/S

Sponseret

tic elkas/Eegholm-gruppen udpeger to nye bestyrelsesmedlemmer

19.06.2024RIB Software

Sponseret

Sådan undgår du, at din digital aflevering bliver en omkostning - Her er tre gode råd!

17.06.2024Installator.dk

Lige om lidt skal erhvervskøretøjer have TPMS på alle dæk

14.06.2024RIB Software

Sponseret

Nåede du ikke med på IKT-leder uddannelsen i Aarhus? Så tilmeld dig næste hold her!

11.06.2024Brødrene A & O Johansen A/S

Sponseret

AO har vist vejen i den grønne omstilling til elbiler

Jobmarked

Se alle

GEMINA TERMIX A/S

Salgsassistent

Vi søger en salgsassistent, som er serviceminded, udadvendt og har smil i stemmen.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Solar Danmark

Er du vores kollega som Account Manager – Specialist på ABA/AVA

Er du teknisk velfunderet, drevet af salg og kan du formidle tekniske løsninger kommercielt? Vi søger en kollega til Danmarks skarpeste sikrings-team. Skal det være dig?

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

22.08.2024

Vølund Varmeteknik A/S

Intern tekniker til kundesupport

Vølund Varmeteknik A/S har egen serviceorganisation med 30 medarbejdere over hele landet. Vi søger nu endnu en teknisk kollega - denne gang til kundesupport på kontoret i Herning.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Vølund Varmeteknik A/S

Teknisk salgskonsulent til VVS-branchen

Vi søger en teknisk salgskonsulent til vores stærke team, og du har nu muligheden for at blive en del af markedets førende leverandør af bæredygtige varmetekniske løsninger.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Vølund Varmeteknik A/S

Er du vores nye servicetekniker?

Vølund Varmeteknik A/S har i de senere år udviklet en professionel serviceorganisation med i øjeblikket 25 eksterne serviceteknikere, som alle kører ud hjemmefra og i tæt dialog med et professionelt serviceteam på kontoret.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

METRO THERM A/S

Financial controller søges til METRO THERM i Helsinge

Er du uddannet financial controller eller er du en erfaren regnskabsassistent, som motiveres af at arbejde med regnskab og tal? Så er det måske dig, som vi søger til stillingen financial controller hos METRO THERM i Helsinge.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle