Lakseopdræt kræver godt lys

Hos akvakulturfirmaet Danish Salmon har kvaliteten af deres laks den højeste prioritet. Derfor skal de også have den højeste kvalitet af belysning.

“Freshwater” speciallysene fra Signify, som tidligere var kendt som Phillips Lighting, er specielt konstrueret til laks i opdrætsfasen. Rune Qvist Nielsen forklarer, at teknologien handler om de forskellige farver i lyset. Foto: RN Solutions. .

At opdrætte laks i vand, det man også kalder akvakultur, er lidt af en videnskab. Forholdene skal være helt rigtige for, at laksene udvikler sig som de skal, og så skal det også gøres på en bæredygtig måde. Et af de firmaer i Danmark som gør dette, er Nordjyske Danish Salmon, som ligger ved Hirtshals. Her producerer man 2.700 tons laks om året af høj kvalitet, i forhold til smag og tekstur. For at sikre denne kvalitet er firmaet netop gået all in på de gode forhold til laksene, hvor noget af det vigtigste er belysningen. 
”Når man opdrætter laks, skal de have konstant belysning. Ellers kønsmodner de for tidligt, og hvis det sker, så bliver laksene uspiselige. Og så kan vi selvfølgelig ikke sælge dem”, fortæller Kim Lyhne, CEO hos Danish Salmon.

Derfor handlede det om at finde en partner, som kunne sikre den rette belysning til firmaets domæne i 2021. Den partner fandt Danish Salmon gennem deres el-installatør, Elektrikeren Nord i Vrå, som forhandler RN-Solutions, landbrugs- og industribelysning, samt “laksebelysning”.

”De efterspurgte jo både grundbelysning til hallerne, og specialbelysning til karrene. Grundbelysningen skal kunne holde til en del på grund af fugt og salt, men der har vores belysning en speciel coating, som gør de kan holde til det. Og så har vi solgt dem speciallys fra Signify til karrene”, siger Rune Qvist Nielsen fra RN Solutions.
“Freshwater” speciallysene fra Signify, som tidligere var kendt som Phillips Lighting, er specielt konstrueret til laks i opdrætsfasen. Rune Qvist Nielsen forklarer, at teknologien handler om de forskellige farver i lyset.

”Ideen er, at forskellige farver kan aktivere dyrene, så de vokser bedre og bliver mindre stresset. Der kan speciallyset så udsende de rigtige farver til dyrene”, siger Rune Qvist Nielsen. 

I forhold til laks viser forskningen, ifølge Rune Qvist Nielsen, at nuancer af blå og grøn skulle være specielt effektive i den forbindelse. Det væsentligste parameter for Kim Lyhne og Danish Salmon er dog, at kvaliteten af belysningen skal være i top. 

”Det er klart den bedste belysning, vi kunne finde, til vores laks. Det er helt som lovet kvalitet, der holder til forholdene”, siger Kim Lyhne. 
Og den kvalitet er bestemt nødvendig. For det er ikke bare kvaliteten af produktet, som tager skade, hvis der er bøvl med den konstante belysning. Det er i høj grad også laksenes velfærd.

”Laksene kan få skader på sig selv, hvis lyset lige pludselig går ud. For så svømmer de ind i siderne på karret. Heldigvis vil alle lysene nok ikke gå ud, men bare det at de blinker kan stresse laksene. Så det skal bare fungere fra starten”, siger Kim Lyhne.

Læs også: I august skal kviksølvholdige lysstofrør udskiftes til LED

Det behøver man dog ikke være bange for med RN-Solutions belysning. Rune Qvist Nielsen forklarer, at lysene har både backup batterier og generatorer, som sikrer en konstant belysning. 

Fakta:
LED staldarmaturer og spande-lamper fra RN Solutions, er udviklet til staldmiljøer, og tåler derfor ammoniak samt store mængder af støv og vand, hvilket betyder, at armaturerne kan højtryksrenses.
Installationen af RN Solutions lysprodukter kan ske via den priseffektive Plug’N Play løsning, der nemt kan monteres af arbejdsmand eller den sædvanlige el-installatør, eller med armaturer til fast installation med PUSH IN klemmer. RN Solutions produkter leveres med 5-10 års garanti og er special-coated mod ammoniak.

- PiB

2ctrl ApS

Sponseret

Bæredygtighed ned til mindste detalje

Uponor

Sponseret

Fremtidens fjernvarmeløsning er lige her

Relateret indhold

17.05.2024Installator.dk

Det skal være lettere at få godkendt store solcelleanlæg

17.05.2024Installator.dk

Energinet indgår milliard-partnerskab med Siemens Energy

17.05.2024PHOENIX CONTACT

Sponseret

Spar en masse tid med Push-X teknologi

16.05.2024Installator.dk

Udsigt til besøgsrekord på El & Teknik ´24

16.05.2024Eegholm A/S

Sponseret

Dine datas sikkerhed afhænger af datacentrets eltavler

15.05.2024Ecofoss/Green:ID

Sponseret

Besøg os på EL & TEKNIK og oplev en ny generation af LAMEL-LED

15.05.2024Installator.dk

Varmepumper og elbiler sendte elforbruget i vejret

14.05.2024Eegholm A/S

Sponseret

Filtre reducerer elektromagnetisk interferens og fjerner lejeskader ved elektrisk afladning

Jobmarked

Se alle

ABB A/S

Marketing & Sales Manager – ABB Electrification Service

Take your next career step at ABB with a global team that is energizing the transformation of society and industry to achieve a more productive, sustainable future.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

28.05.2024

Solar Danmark

Intern sælger El

Trives du med en alsidig hverdag, hvor du samtidig kan være en del af et stærkt og dynamisk salgsteam, som har den gode kundeoplevelse i fokus? Har du fagligheden i orden samt teknisk flair, og kan du yde god og professionel rådgivning inden for tekniske/elmæssige løsninger? Så har du nu muligheden for at blive en del af vores team.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

27.05.2024

BWT

Servicetekniker med teknisk baggrund | Vandbehandling erhverv

Vil du være en del af vores succes? Hos BWT Danmark har vi forrygende travlt og søger en dygtig servicetekniker til vores serviceteam på Fyn.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

METRO THERM A/S

Skift topnøglen ud med telefonen og bliv teknisk salgs- og kunderådgiver

Har du været udekørende i VVS-branchen? Og er du klar til en ændring i dit arbejdsliv? Så er det måske dig vi søger til stillingen som teknisk salgs- og kunderådgiver hos METRO THERM.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Roth Danmark A/S

Sælger til Roth Danmark A/S

Nord- og Midtjylland. Nu har du en unik mulighed for at blive en del af et stærkt salgsteam. Du er stærk på VVS-kunder, og hos os planlægger og tilrettelægger du selv din arbejdsdag.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

GN Belysning A/S

Salgskonsulent til el-installatører, Sjælland og øerne

Vi søger en engageret og erfaren salgskonsulent, der får ansvaret for at udvikle salget og kunderelationerne på Sjælland og øerne.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

METRO THERM A/S

Financial controller søges til METRO THERM i Helsinge

Er du uddannet financial controller eller er du en erfaren regnskabsassistent, som motiveres af at arbejde med regnskab og tal? Så er det måske dig, som vi søger til stillingen financial controller hos METRO THERM i Helsinge.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
Danvak
Kursus
Commissioning

Vi oplever, at der er et stigende behov for færdigheder inden for dette felt i forbindelse med kravsspecifikation, projektering, opførelse, aflevering og drift af byggerier i Danmark.

Dato

29.04.2024

Tid

08:00

Sted

Trinity Hotel & Konference Center, Gl. Færgevej 30, 7000 Fredericia

Viessmann
Åbent hus
Åbent hus: Vitocal 200-A Pro 64 kW

Rådgivning om store varmepumper

Dato

21.05.2024

Tid

14:00

Sted

Guldalderen 2, 2640 Hedehusene

Rockwool Danmark A/S
Gå-hjem-møde
Gå-hjem-møde: Bliv klogere på energieffektivitet og CO2 reduktion i større bygninger

Gør flere energirenoveringstiltag til ét samlet projekt med ROCKWOOL og LivingBetter

Dato

21.05.2024

Tid

14:00

Sted

ROCKWOOL Danmark A/S, Hovedgaden 501, Hedehusene, Capital Region, DK, 2640

Avidenz A/S
Kursus
Sagkyndig - lovpligtigt eftersyn af tekniske hjælpemidler (Greve)

Tag dette kursus i lovpligtigt eftersyn af tekniske hjælpemidler. Spar penge, og foretag de lovpligtige eftersyn, når det passer ind i jeres planlægning.

Dato

22.05.2024

Tid

09:00

Sted

Tune Kursuscenter, Grevevej 20, 2670 Greve

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Uddannelse
Bæredygtig drift af byggepladsen

Indretningen af byggepladsen er et vigtigt led i udførelsen af et byggeri. Det er denne, der skaber de rette betingelser for arbejder og transport, hvorimod en uhensigtsmæssig indretning besværliggør byggeprocessen.

Dato

27.05.2024

Sted

Hellerup

2ctrl ApS
Kursus
KNX Basic kursus

(Certificeringskursus godkendt af KNX Association som afsluttes med eksamen)

Dato

27.05.2024

Tid

08:30

Sted

2CTRL`s kursuscenter i Karlslunde