Legionella kan bekæmpes med ny teknologi

Den farlige Legionella-bakterie breder sig i det varme brugsvand i Danmark. Ensidigt fokus på høje temperaturer har ikke kunnet løse problemet. Ny og veldokumenteret teknologi har nu vist en mere effektiv vej, der samtidig kan spare milliarder.

Hagbard Clausen, administrerende direktør i Danish Clean Water, siger: “Vi har brug for nogle opdaterede regler, der tager højde for nye, bedre muligheder. Indtil nu har danskerne forsøgt at bekæmpe Legionella med høje temperaturer, som reglerne foreskriver. Men det fungerer ikke altid i praksis – og passer dårligt sammen med behovet for energibesparelser. Vi foreslår konkret, at reglerne åbner op for, at danskerne kan undvige temperaturkravene til det varme vand, hvis de installerer en præventiv løsning mod Legionella - som vores desinfektionsgenerator”. Foto: Danish Clean Water..

Legionella-bakterie i vandrørene er et stigende problem i Danmark. Små vandpartikler med bakterien kan give legionærsyge, som er en alvorlig lungesygdom, der kan være dødelig. I Danmark har vi en af EU’s højeste forekomster af sygdommen. En væsentlig årsag til stigningen er, at temperaturerne i de varme vandrør i bygninger ofte er for lav – enten fordi danskerne vil spare på energien eller systemerne ikke kan få temperaturen højt nok op.

Teknologisk Institut og Statens Serum Institut har lige offentliggjort resultatet af et stort Legionella-projekt, der peger på en løsning, der kan reducere det stigende problem med Legionella og samtidig spare på energien. Det er en ny teknologi, hvor en generator fra Danish Clean Water (DCW) desinficerer brugsvandet meget effektivt og miljøvenligt i bygninger.

I det aktuelle Legionella-projekt blev der lavet konkrete feltstudier i to boligejendomme – en stor almennyttig KAB-ejendom i Københavnsområdet og en mindre boligejendom i Sønderjylland. I begge tilfælde blev Legionella-bakterien hurtigt slået ned, når DCW-generatoren kobledes på – og ved temperaturer under de 50 grader, der er det nuværende lovkrav i varmtvandssystemer. Det åbner op for store årlige besparelser og en kort tilbagebetalingstid.

Nikas Arp-Wilhjelm, Energi- og varmekonsulent hos KAB, fortæller:
”Vi har tidligere haft Legionella-problemer i ejendommen, der består af 7 bygninger og knap 200 lejemål, og i projektet besluttede vi at teste generatoren i det her system med lange vandrør og lange afstande. Og det gik godt. Vi så en betydelig reduktion i Legionella, og værdierne blev holdt meget lave – på trods af temperaturer under de 50 grader”.

Ud over de to feltstudier i projektet er effekten af DCW-løsningen dokumenteret i over 500 installerede generatorer mod Legionella i Danmark og andre europæiske lande.

Hvis danskerne – som i de to feltstudier - erstatter de høje temperaturer med en DCW-generator for at sikre sig mod Legionella, kan det give en samlet årlig besparelse på 1-2 milliarder kroner i Danmark. Varmt brugsvand udgør en stor del af energiforbruget i bygninger, og der ligger en kæmpe overset besparelse gemt her. Lige nu spildes masser af energi på at holde de kunstigt høje temperaturer, der ligger over den komforttemperatur, vi har brug for til at gå i bad og vaske fedt af pander.
Danskerne skruer ned for temperaturerne i de varme vandrør for at spare energi, men sikringen mod Legionella mangler, og lovgivningen halter efter.

Læs også: Nye tiltag skal sænke Legionella niveau i brugsvand

Hagbard Clausen, administrerende direktør i Danish Clean Water, siger:
“Vi har brug for nogle opdaterede regler, der tager højde for nye, bedre muligheder. Indtil nu har danskerne forsøgt at bekæmpe Legionella med høje temperaturer, som reglerne foreskriver. Men det fungerer ikke altid i praksis – og passer dårligt sammen med behovet for energibesparelser. Vi foreslår konkret, at reglerne åbner op for, at danskerne kan undvige temperaturkravene til det varme vand, hvis de installerer en præventiv løsning mod Legionella - som vores desinfektionsgenerator”.

EU presser også på for at få det stigende Legionella-problem løst via et nyt drikkevandsdirektiv, der kræver øget sikring mod Legionella.

Fakta om legionærsyge

Legionærsyge er en alvorlig form for lungebetændelse, der er forårsaget af Legionella-bakterien. Den fører ofte til et voldsomt og langvarigt forløb. Studier viser, at legionærsyge er den tredje værste sygdom med hensyn til dødelighed, og den femte værste, når det kommer til menneskelig belastning. Forekomsten af legionærsyge i Danmark er blandt de højeste i Europa med 4,4 tilfælde per 100.000 indbyggere i 2021, og den har været stigende de seneste år til knapt 300 sygdomstilfælde og 40-60 dødsfald årligt.

Fakta om DCW-løsningen

• En generator kobles til varmtvandsforsyningen og doserer et mildt desinfektionsmiddel ind, som meget effektivt dræber Legionella og andre sygdomsfremkaldende bakterier.
• Det aktive stof i desinfektionsmidlet er hypoklorsyre, som fremkommer af vand, salt og elektricitet. Det er det samme stof, som vores immunsystem bruger til at bekæmpe infektioner.
• Desinfektionsmidlet kaldet NEUTHOX er godkendt til brug i blandt andet brugsvand. Det doseres ind i meget små mængder (0,0005 procent) og er sikkert for mennesker, dyr og miljøet.
• I Danmark sælges generatorerne af BWT som Safeshower

- PiB

2ctrl ApS

Sponseret

Bæredygtighed ned til mindste detalje

Uponor

Sponseret

Fremtidens fjernvarmeløsning er lige her

Relateret indhold

24.05.2024Installator.dk

Nordlys nedlægger en række elprodukter

24.05.2024Installator.dk

Nu bliver det nemmere at sætte solceller på bygninger

02.05.2024SystemHouse Solutions AB

Sponseret

Har du styr på dine gæster?

26.04.2024Armadan A/S

Sponseret

Armadan opretter afdeling for passiv brandsikring

25.04.2024Installator.dk

Dansk leverandør af virksomhedssikkerhed solgt til svensk selskab

23.04.2024Installator.dk

Ny rapport: Hver tredje SMV har ikke styr på IT-sikkerheden

22.04.2024RIB Software

Sponseret

Har du styr på kvalitetssikring af bærende konstruktioner?

19.04.2024BLICHFELD POWER & MEASUREMENTS A/S

Sponseret

Nu kan arbejdstøjet selv ringe efter hjælp!

Jobmarked

Se alle

Vølund Varmeteknik A/S

Teknisk salgskonsulent til VVS-branchen

Vi søger en teknisk salgskonsulent til vores stærke team, og du har nu muligheden for at blive en del af markedets førende leverandør af bæredygtige varmetekniske løsninger.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

16.05.2024

ABB A/S

Marketing & Sales Manager – ABB Electrification Service

Take your next career step at ABB with a global team that is energizing the transformation of society and industry to achieve a more productive, sustainable future.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

28.05.2024

Solar Danmark

Intern sælger El

Trives du med en alsidig hverdag, hvor du samtidig kan være en del af et stærkt og dynamisk salgsteam, som har den gode kundeoplevelse i fokus? Har du fagligheden i orden samt teknisk flair, og kan du yde god og professionel rådgivning inden for tekniske/elmæssige løsninger? Så har du nu muligheden for at blive en del af vores team.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

27.05.2024

BWT

Servicetekniker med teknisk baggrund | Vandbehandling erhverv

Vil du være en del af vores succes? Hos BWT Danmark har vi forrygende travlt og søger en dygtig servicetekniker til vores serviceteam på Fyn.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

METRO THERM A/S

Skift topnøglen ud med telefonen og bliv teknisk salgs- og kunderådgiver

Har du været udekørende i VVS-branchen? Og er du klar til en ændring i dit arbejdsliv? Så er det måske dig vi søger til stillingen som teknisk salgs- og kunderådgiver hos METRO THERM.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Roth Danmark A/S

Sælger til Roth Danmark A/S

Nord- og Midtjylland. Nu har du en unik mulighed for at blive en del af et stærkt salgsteam. Du er stærk på VVS-kunder, og hos os planlægger og tilrettelægger du selv din arbejdsdag.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

METRO THERM A/S

Financial controller søges til METRO THERM i Helsinge

Er du uddannet financial controller eller er du en erfaren regnskabsassistent, som motiveres af at arbejde med regnskab og tal? Så er det måske dig, som vi søger til stillingen financial controller hos METRO THERM i Helsinge.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
Danvak
Kursus
Commissioning

Vi oplever, at der er et stigende behov for færdigheder inden for dette felt i forbindelse med kravsspecifikation, projektering, opførelse, aflevering og drift af byggerier i Danmark.

Dato

29.04.2024

Tid

08:00

Sted

Trinity Hotel & Konference Center, Gl. Færgevej 30, 7000 Fredericia

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Uddannelse
Bæredygtig drift af byggepladsen

Indretningen af byggepladsen er et vigtigt led i udførelsen af et byggeri. Det er denne, der skaber de rette betingelser for arbejder og transport, hvorimod en uhensigtsmæssig indretning besværliggør byggeprocessen.

Dato

27.05.2024

Sted

Hellerup

2ctrl ApS
Kursus
KNX Basic kursus

(Certificeringskursus godkendt af KNX Association som afsluttes med eksamen)

Dato

27.05.2024

Tid

08:30

Sted

2CTRL`s kursuscenter i Karlslunde

Danvak
Kursus
DS 447:2021 Ventilation i bygninger

Få en gennemgang af DS 447:2021, så du er opdateret på normen for ventilation og ventilationssystemer i alle typer bygninger beregnet til ophold af mennesker.

Dato

28.05.2024

Tid

08:00

Sted

Symbion, Fruebjergvej 3, 2100 København Ø

Geovent
Kursus
Geovent inviterer til fagligt kursus - Tilmeld dig i dag!

Vi åbner dørene og inviterer til dybdegående kurser i procesventilation, hvor du kan udvide din faglige viden sammen med kollegaer fra branchen.

Dato

30.05.2024

Tid

09:00

Sted

Geovent, Hovedgaden 86, 8831 Løgstrup, fra kl. 09:00-13:00 - Vi sørger for frokost.

2ctrl ApS
Kursus
KNX Avanceret kursus

(Avanceret certificeringskursus godkendt af KNX Association som afsluttes med

Dato

03.06.2024

Tid

08:30

Sted

2CTRL`s kursuscenter i Karlslunde