Månedens udfordring: Den faglige stolthed halter

Mangel på kvalificeret arbejdskraft og faglig stolthed. Det er to af installationsbranchens største udfordringer lige nu. I hvert fald hvis du spørger Peter Sikora, der både er elinstallatør, virksomhedsejer, app-udbyder, skuemester og skønsmand.

”Jeg kommer meget rundt i branchen som installatør, skønsmand, sagkyndig og skuemester, og jeg må desværre konstatere, at kvaliteten i den samlede opgaveløsning alt for mange steder er lav. .

”Vi mangler i alvorlig grad kvalificeret arbejdskraft, og så halter den faglige stolthed desværre meget”, fortæller Peter Sikora. Han er nervøs for at fremstå som en gnaven mand; men han synes ikke, han kan komme udenom fakta, da han brænder meget for faget. 

”Jeg kommer meget rundt i branchen som installatør, skønsmand, sagkyndig og skuemester, og jeg må desværre konstatere, at kvaliteten i den samlede opgaveløsning alt for mange steder er lav. Jeg tror, at hovedgrunden er det store opsving, vi har oplevet i branchen. Det har medført, at vi alle har haft frygtelig travlt, og at tidspresset påvirker kvaliteten negativt. Jeg synes, der er grund til, at vi som branchen kigger indad og overvejer, hvad vi kan gøre for at ændre kurs mod højere kvalitet samt tage ejerskab over de ting, vi udfører”, fortæller han.

Et byggemøde handler i dag næsten udelukkende om, at de enkelte håndværkere har travlt med at fralægge sig ansvar.

Peter Sikora

”Jeg ser desværre også en udvikling i branchen i retning mod, at mange arbejder med skyklapper på, ikke tager ansvar for den færdige løsning, ikke tænker i helhed og overser sammenhæng med andre elementer i byggesagen. Der er alt for mange, som slet ikke tænker i fælles løsning, men udelukkende fokuserer på sin egen lille niche. Et byggemøde handler i dag næsten udelukkende om, at de enkelte håndværkere har travlt med at fralægge sig ansvar. Det mener jeg, vi skal ændre”, fortæller Peter Sikora. Han tilføjer, at det samme også gælder for rådgivere.

Fremtidens lærlinge viser vejen
Han fortæller også, at han ser mange opløftende takter blandt fremtidens elektrikere, hvor der er mange lærlinge, der udstråler både begejstring og høj faglighed.

Det er dog også hans observation, at lærlingenes niveau generelt desværre er dalende, og at han kan konstatere, at lærlinge ikke får den tilstrækkelige uddannelse: ”Det gælder både i forhold til de tekniske skoler, som er påvirket af manglende og nedslidt udstyr samt at alt for mange lærlinge ender som billig arbejdskraft og bliver præsenteret for alt for lidt variation i deres uddannelse”.

Han fremhæver også, at der er for mange unge, som tror, at de bare kan få en håndværksuddannelse: ”Mange glemmer, at det kræver, at man både har hovedet og hænderne skruet godt på”.    

Om Peter Sikora

• Aktuel position: Elinstallatør med fokus på IBI installationer og highend løsninger inden for el og audio. Medejer af Luxtek (KNX og audio) og Wiiworker (app til byggestyring), skuemester og dommer ved DM Skills og EuroSkills. Skønsmand og beskikket sagkyndig.
• Uddannelse: Elektriker og elinstallatør.
• Erhvervserfaring: 10 år som ansat elinstallatør og 20 år som selvstændig i blandt andet Energi & Teknik, Luxtek samt Wiiworker.

Tre anbefalinger
Han understreger, at der selvfølgelig er undtagelser, og at det er generelle betragtninger. Han fremhæver også, at han ikke har nogen mirakelkur til at ændre forholdene til det bedre. Men han har lidt bud:

• Vær åben for at du kan tage fejl, og at du kan lære af andre. Indrøm fejl og spørg kollegaer eller leverandører når der er grund til det; det gør dig alt sammen klogere og dygtigere.

• Erkend at du nok ikke er verdensmester på alt. Elfaget udvikler sig voldsomt i disse år, og ingen kan have overblik over alt. Søg viden og vær åben for efteruddannelser af enhver art.

• Hav mere fokus på at komponenter skal hænge sammen i en fælles løsning, der er brugervenlig og driftssikker. Det er i snitflader mellem komponenter og fagområder, at problemerne typisk opstår. Tag ansvar for den endelige løsning og kundens oplevelse.

2ctrl ApS

Sponseret

Bæredygtighed ned til mindste detalje

Uponor

Sponseret

Fremtidens fjernvarmeløsning er lige her

Relateret indhold

24.05.2024Installator.dk

Nordlys nedlægger en række elprodukter

24.05.2024Installator.dk

Nu bliver det nemmere at sætte solceller på bygninger

24.05.2024Carlog System

Sponseret

Tak for besøget!

23.05.2024KlarPris A/S

Sponseret

Vi er KlarPris - Selvfølgelig er vi med dig hele vejen!

23.05.2024Installator.dk

SMV´er kan nu hente gratis hjælp til bæredygtighedsrapporteringen

23.05.2024Frese A/S

Sponseret

Frese udvider direktionen – og ruster sig til yderligere vækst

22.05.2024HELUKABEL Danmark ApS

Sponseret

Tilslutningsløsninger til solceller

22.05.2024METRO THERM A/S

Sponseret

Kom til Inspirationsdagen 2024

Jobmarked

Se alle

Vølund Varmeteknik A/S

Teknisk salgskonsulent til VVS-branchen

Vi søger en teknisk salgskonsulent til vores stærke team, og du har nu muligheden for at blive en del af markedets førende leverandør af bæredygtige varmetekniske løsninger.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

16.05.2024

ABB A/S

Marketing & Sales Manager – ABB Electrification Service

Take your next career step at ABB with a global team that is energizing the transformation of society and industry to achieve a more productive, sustainable future.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

28.05.2024

Solar Danmark

Intern sælger El

Trives du med en alsidig hverdag, hvor du samtidig kan være en del af et stærkt og dynamisk salgsteam, som har den gode kundeoplevelse i fokus? Har du fagligheden i orden samt teknisk flair, og kan du yde god og professionel rådgivning inden for tekniske/elmæssige løsninger? Så har du nu muligheden for at blive en del af vores team.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

27.05.2024

BWT

Servicetekniker med teknisk baggrund | Vandbehandling erhverv

Vil du være en del af vores succes? Hos BWT Danmark har vi forrygende travlt og søger en dygtig servicetekniker til vores serviceteam på Fyn.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

METRO THERM A/S

Skift topnøglen ud med telefonen og bliv teknisk salgs- og kunderådgiver

Har du været udekørende i VVS-branchen? Og er du klar til en ændring i dit arbejdsliv? Så er det måske dig vi søger til stillingen som teknisk salgs- og kunderådgiver hos METRO THERM.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Roth Danmark A/S

Sælger til Roth Danmark A/S

Nord- og Midtjylland. Nu har du en unik mulighed for at blive en del af et stærkt salgsteam. Du er stærk på VVS-kunder, og hos os planlægger og tilrettelægger du selv din arbejdsdag.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

METRO THERM A/S

Financial controller søges til METRO THERM i Helsinge

Er du uddannet financial controller eller er du en erfaren regnskabsassistent, som motiveres af at arbejde med regnskab og tal? Så er det måske dig, som vi søger til stillingen financial controller hos METRO THERM i Helsinge.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
Danvak
Kursus
Commissioning

Vi oplever, at der er et stigende behov for færdigheder inden for dette felt i forbindelse med kravsspecifikation, projektering, opførelse, aflevering og drift af byggerier i Danmark.

Dato

29.04.2024

Tid

08:00

Sted

Trinity Hotel & Konference Center, Gl. Færgevej 30, 7000 Fredericia

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Uddannelse
Bæredygtig drift af byggepladsen

Indretningen af byggepladsen er et vigtigt led i udførelsen af et byggeri. Det er denne, der skaber de rette betingelser for arbejder og transport, hvorimod en uhensigtsmæssig indretning besværliggør byggeprocessen.

Dato

27.05.2024

Sted

Hellerup

2ctrl ApS
Kursus
KNX Basic kursus

(Certificeringskursus godkendt af KNX Association som afsluttes med eksamen)

Dato

27.05.2024

Tid

08:30

Sted

2CTRL`s kursuscenter i Karlslunde

Danvak
Kursus
DS 447:2021 Ventilation i bygninger

Få en gennemgang af DS 447:2021, så du er opdateret på normen for ventilation og ventilationssystemer i alle typer bygninger beregnet til ophold af mennesker.

Dato

28.05.2024

Tid

08:00

Sted

Symbion, Fruebjergvej 3, 2100 København Ø

Geovent
Kursus
Geovent inviterer til fagligt kursus - Tilmeld dig i dag!

Vi åbner dørene og inviterer til dybdegående kurser i procesventilation, hvor du kan udvide din faglige viden sammen med kollegaer fra branchen.

Dato

30.05.2024

Tid

09:00

Sted

Geovent, Hovedgaden 86, 8831 Løgstrup, fra kl. 09:00-13:00 - Vi sørger for frokost.

2ctrl ApS
Kursus
KNX Avanceret kursus

(Avanceret certificeringskursus godkendt af KNX Association som afsluttes med

Dato

03.06.2024

Tid

08:30

Sted

2CTRL`s kursuscenter i Karlslunde