Mange brandsyn afslører dårlig brandsikkerhed

Hvert år udfører de danske beredskaber brandsyn på virksomheder med brandfarlige aktiviteter samt private og offentlige steder, hvor mange mennesker færdes, og 2021 var ingen undtagelse. Dog var 2021 det sidste år, hvor der bliver gået brandsyn efter de gamle regler, da der fra 2022 blev indført nye regler på området.

Brandsyn skal mindske risikoen for brand og konsekvenserne af brand. At det er en vigtig opgave, var rimelig tydeligt i 2021, hvor hele 38 procent af alle stederne, hvor der er gået brandsyn, ikke levede op til de lovpligtige standarder for brandsikkerhed. Foto: Arkivfoto..

Brandsyn skal mindske risikoen for brand og konsekvenserne af brand. At det er en vigtig opgave, var rimelig tydeligt i 2021, hvor hele 38 procent af alle stederne, hvor der er gået brandsyn, ikke levede op til de lovpligtige standarder for brandsikkerhed. 
Der er i Danmark næsten 46.000 brandsynsobjekter; altså steder eller bygninger hvor der gås brandsyn. Disse brandsynsobjekter bliver synet regelmæssigt, men med forskelligt tidsinterval, alt efter hvilken type de er. Det kan være alt fra forsamlingslokaler, butikker og hoteller til skoler, hospitaler og institutioner for børn og ældre.

I 2021 skulle hele 24.588 af alle brandsynsobjekterne til syn. Brandsynet er en lejlighed til at kontrollere, hvordan brandsikkerheden er de pågældende steder, men det er også en mulighed for at skabe en konstruktiv dialog mellem bygningsejere/de driftsansvarlige og de kommunale redningsberedskaber, så brandsikkerheden kontinuerligt er på dagsordenen hos dem, der ejer og bruger bygningerne. 

Påbud til 38 procent
Netop dialogen mellem bygningsejerne/de driftsansvarlige og de kommunale redningsberedskaber er helt essentiel. Det taler statistikken for 2021 også for. I alt blev der nemlig givet 21.090 påbud svarende til 38 procent, som fra de kommunale redningsberedskabers side forventes udbedret, så det er sikkert at færdes i bygningerne for såvel brugere som ansatte. Påbuddene er fordelt på 9.370 brandsynsobjekter, hvilket betyder, at 56 procent af de brandsynsobjekter, der har fået påbud, har fået mere end et. Det giver et gennemsnit på 2,25 påbud for hvert brandsynsobjekt. 

I perioden 2018 til 2021 har antallet af påbud været let stigende – dog med undtagelse af 2019, hvor markant færre påbud blev givet. Her var det kun 16 procent af alle de synede brandsynsobjekter, der fik et påbud, mens tallene de øvrige år har ligget mellem mellem 33 og 38 procent.
Mængden af påbud understøtter et behov for, at brandsyn udføres, så der fortsat er fokus på forebyggende regler og vejledning og information om brandsikkerhed, så alle borgere trygt kan færdes i deres dagligdag.

Læs også: Stigende varmepriser: Serviceeftersyn kan hjælpe med at finde besparelser

Særligt når det gælder butikker, halter brandsikkerheden. Både i butikker, hvor der må være fra 150 til 500 personer, og i butikker med plads til over 500 er der blevet givet påbud i over 60 procent af tilfældene. Men også på uddannelsesinstitutioner, plejecentre og kollegier blev der givet procentvis mange påbud.

I 2021 blev der givet 51 forbud. Det svarer til 0,19 procent af alle brandsynsobjekterne.
Påbud gives, når der er nogle forhold i den pågældende bygning, der er i uoverensstemmelse med lovgivningen om brandsikkerhed, og som der derfor skal rettes op på. I særligt grove tilfælde kan der også gives forbud mod brug af en bygning.

- PiB

Daikin Denmark A/S

Sponseret

Deltag i åbningen af Service Academy og Experience Center

Alcadon ApS

Sponseret

Bliv "READY TO BLOW" med Jetting!

Relateret indhold

07.10.2024Installator.dk

Fjernvarmen droppes: Omkostningerne steget med 200 mio. kr.

Lindab A/S har ansat ny salgschef

07.10.2024Installator.dk

10.09.2024SystemHouse Solutions AB

Sponseret

Opsigtsvækkende nyheder præsenteres på SECURITY ESSEN 2024

05.09.2024Installator.dk

Hele Danmark Øver: En national cyberberedskabsøvelse

03.09.2024EET Danmark A/S

Sponseret

Multi-directional AI-kameraer tilbyder omkostningseffektiv og intelligent overvågningsdækning

03.09.2024BLICHFELD POWER & MEASUREMENTS A/S

Sponseret

Nu kan arbejdstøjet selv ringe efter hjælp! Se det på E24 i Odense!

03.09.2024Installator.dk

Norsk sikkerhedskoncern overtager A/H Låsemontage

02.09.2024EET Danmark A/S

Sponseret

Styrkelse af Cybersikkerheden i Europa

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle