Mobile luftrensere har begrænset virkning
En ny stor undersøgelse af luftrensere viser, at en luftrenser ikke kan afløse almindelig udluftning for at skabe et godt indeklima.
En ny stor undersøgelse af luftrensere viser, at en luftrenser ikke kan afløse almindelig udluftning for at skabe et godt indeklima. Foto: Teknologisk Institut..
Teknologisk Institut, Forbrugerrådet Tænk og Rådet for Grøn Omstilling har afsluttet en stor undersøgelse af 28 luftrenseres evne til at fjerne partikler, flygtige organiske stoffer og vira. Samtidig blev elforbrug og støjniveau målt samt luftrensernes eventuelle produktion af skadelig ozon. Resultaterne giver ny viden om de forskellige teknologier i luftrensere, og er en stor hjælp for potentielle købere, da markedet for luftrensere er uigennemskueligt.
Slipper ikke for at lufte ud
Luftforurening er én af vores store risikofaktorer i forhold til alvorlige sygdomme og for tidlig død, og da danskerne opholder sig over 90 procent af deres liv indendørs, er det vigtigt med et godt indeklima. Ren luft i vores boliger, institutioner og arbejdspladser er kommet i fokus de seneste år, og luftrensere, der lover at rense luften over 99 procent, dukker op i alle afskygninger og prisklasser.
Undersøgelsen viser imidlertid, at der er god grund til at overveje, om man har behov for en luftrenser.
”Med en luftrenser slipper man ikke for at lufte ud. Og man skal se sig godt for, hvis man vælger at købe en. Man risikerer at købe katten i sækken og i værste fald få en luftrenser, der forurener indeklimaet med sundhedsskadelig ozon”, siger Christel Søgaard Kirkeby, projektleder ved Forbrugerrådet Tænk.
Samtidig er det tydeligt, at der er behov for standarder på området, for de færreste luftrensere har en mærkning eller information, der gør det let for forbrugerne at vælge den rigtige luftrenser.
Svingede effektivitet
”Vores test viser, at HEPA- og EPA-filtre er mest effektive til at fjerne partikelforurening, og at filtre med aktivt kul kan fjerne skadelige gasarter, men at effektiviteten svinger meget. Vores resultater er i flere tilfælde markant anderledes end producenternes. Det er derfor nødvendigt med en harmoniseret teststandard”, siger Stig Koust, forretningsleder ved Teknologisk Institut.
Læs også: Luftrensere skal nedsætte smitterisiko fra virus
Gennemtræk og en god emhætte er mere effektiv til at fjerne stegepartikler end den bedste luftrenser.
”Selvom de bedste luftrensere frafiltrerer over 99 procent af partiklerne, så reducerer de ikke eksponeringen med 99 procent i boligen, da personer i boligen når at indånde forurenet luft, inden luftrenseren renser den. Og vi må ikke glemme, at både emhætter og udluftning med gennemtræk er meget effektivt til at fjerne forurening fra boligen”, siger Kåre Press-Kristensen, seniorrådgiver i Rådet for Grøn Omstilling.
Resumé fra test af 28 luftrensere i laboratoriet:
• Mobile luftrensere, som anvender mekanisk filtrering, såsom HEPA- og EPA-filtre, blev målt til at have den højeste renseevne overfor partikler (både fine og ultrafine partikler)
• Andre former for teknologier (UV-C lys, Ionisering, Ikke-termisk Plasma, luftvasker, ozongenerator og olielampe) blev målt til at have markant lavere renseevne overfor partikler. I flere tilfælde ingen evne overhovedet.
• Alle produkter, som anvender filtre med aktivt kul, blev målt til at kunne fjerne skadelige gasarter i form af flygtige organiske forbindelser (VOC). Dog varierede renseevnen markant
• Renseevnen overfor partikler var generelt markant større end for skadelige gasarter
• Ozondannelse blev målt for 2 produkter, en ozongenerator og et produkt med UV-C lys
• En relativt stor forskel (op til 10 dB) blev målt for produkter med cirka samme renseevne
• Der blev ikke målt en sammenhæng mellem produkternes indkøbspris og deres evne til at fjerne partikler og/eller skadelige gasarter
• Produkter, der anvender HEPA-filtre, blev målt til at have størst reduktionsrate af virus i luften
• Resultaterne fra dette projekt viser tydeligt, at der er behov for en harmoniseret standard og lovgivning vedrørende dokumentation af renseevne for mobile luftrensere, samt produktanprisninger (f.eks. anbefalet maksimal størrelse af rum, hvor produktet er effektivt)
- PiB