Ny kølecentral vil spare Rigshospitalet for 650 tons CO2 årligt

Teknikvirksomheden Kemp & Lauritzen har netop etableret en ny, stor kølecentral på Rigshospitalet. Det store energioptimeringsprojekt vil skabe en forventet årlig besparelse på 11 millioner kWh energi og 650 tons CO2 – og sætter dermed skub i Region Hovedstadens grønne plan om at reducere sin samlede CO2-udledning på energiforbruget med 70 procent inden 2025.

En af de to store varmepumper i kølecentralen. Foruden disse to er der etableret fire kølemaskiner i centralen. Foto: Kemp & Lauritzen..

Som en del af det strategiske partnerskab for Region Hovedstaden, SammenHOLDET, står Kemp & Lauritzen i spidsen for etableringen af en ny kølecentral på Rigshospitalet. De ældre køleanlæg er blevet udskiftet med fire nye kølemaskiner samt to store varmepumper.

Udskiftningen, der begyndte i november 2021 og forventes endeligt færdigt i slutningen af juni 2022, er en del af Region Hovedstadens ambitiøse Grøn2030-plan, der sætter turbo på den grønne omstilling med målet om at reducere regionens samlede CO2-udledning på energiforbruget med 70 procent inden 2025.

11 millioner kWh energi
Den nye kølecentral har en større og bedre kapacitet, og den bidrager med at genanvende den overskydende varme fra kølesystemerne til blandt andet opvarmning af brugsvand og almindelig opvarmning af bygningerne. De nye vekslerunits er med til at reducere varmeomkostningerne, og når den nye kølecentral er sat i drift, vil den årligt spare cirka 11 millioner kWh energi og 650 tons CO2.

Smed fra Kemp & Lauritzen arbejder på én af de 35 vekslerunits. Foto: Kemp & Lauritzen..

”Vi er glade for at kunne bidrage til den grønne omstilling gennem denne optimering af Rigshospitalets energiforbrug. Vi er ikke mindst stolte over, at vi har nået et så omfattende projekt inden for den relativt korte tidsramme. Det havde ikke kunnet lade sig gøre uden vores kompetente kollegaer på pladsen og vores gode samarbejde med MT Højgaard Danmark – én af de andre aktører i SammenHOLDET”, fortæller projektleder i Kemp & Lauritzen Rune Jensen og fortsætter:

”Helt præcist har vi stået for at koordinere hele byggeprocessen med demontering af den gamle kølecentral og etablering af de seks nye maskiner. Herudover har vi etableret el, vvs og ventilation til centralen, leveret 35 vekslerunits rundt omkring på Rigshospitalet og lagt 3,5 km nye rør”.

Fakta om SammenHOLDET

• Et fireårigt strategisk partnerskab mellem MT Højgaard Danmark, Kemp & Lauritzen, Rambøll og LINK Arkitekter omkring bygge- og anlægsarbejde i hele Region Hovedstadens bygningsmasse.
• Aftalen omfatter både renoverings- og energieffektiviseringsopgaver og omfattende opgaver på det tekniske område, der involverer alt fra brandtekniske anlæg, ventilation og køling, el og vvs.
• Region Hovedstaden forventer, at omsætningen i det strategiske partnerskab vil ligge i niveauet 1,8-2,2 mia. kroner over fire år – med en årlig opgaveportefølje på 450-550 millioner kroner.

Præfabrikerede rør reducerer fejl
Kemp & Lauritzens Petrokemi & Industri-afdeling i Odense har været en central aktør i hele projektet:

”Der har været rigtig meget svejsearbejde i selve kølecentralen og særligt ud til de mange varmecentraler, hvor vekslerunitsne er tilkoblet. Det er overvejende rør med mange buk på sparsom plads, og dét har krævet en omfattende specialproduktion. Her har det været en kæmpe gave, at vi i Kemp & Lauritzen har vores Petrokemi & Industri-afdeling, som ud fra 3D-modeller har præfabrikeret rør med diverse hjørner, t-stykker og store svejsninger. Det har fremskudt hele projektet væsentligt og reduceret vores potentielle fejlmargin markant”, afslutter Rune Jensen.

Eaton Electric Danmark

Sponseret

Vidste du, at elektriske fejl er størst under vedligeholdelsesarbejde?

Uponor

Sponseret

Fremtidens fjernvarmeløsning er lige her

Denne artikel er del af et tema:

Tema om varme og køling 2022

Relateret indhold

12.07.2024Installator.dk

Faldende driftsresultat i Bravida Danmark

11.07.2024Installator.dk

Elektrikere og vvs’ere er underforsikrede

27.06.2024Installator.dk

Andelshavere opløser kriseramt varmeværk

26.06.2024Installator.dk

Megafonmåling: Overvældende tilfredshed med fjernvarme

23.06.2024Belimo A/S

Sponseret

Ny online-skole om bedre HVAC

21.06.2024Installator.dk

Advokatfirma dumper alle parter i skandaleramt fjernvarmeprojekt

19.06.2024Installator.dk

Nu bygges fundamentet til EU´s største geotermiske anlæg

13.06.2024Installator.dk

Konservative klandrer regeringen for at hindre udnyttelse af overskudsvarme

Jobmarked

Se alle

GEMINA TERMIX A/S

Salgsassistent

Vi søger en salgsassistent, som er serviceminded, udadvendt og har smil i stemmen.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Solar Danmark

Er du vores kollega som Account Manager – Specialist på ABA/AVA

Er du teknisk velfunderet, drevet af salg og kan du formidle tekniske løsninger kommercielt? Vi søger en kollega til Danmarks skarpeste sikrings-team. Skal det være dig?

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

22.08.2024

Vølund Varmeteknik A/S

Intern tekniker til kundesupport

Vølund Varmeteknik A/S har egen serviceorganisation med 30 medarbejdere over hele landet. Vi søger nu endnu en teknisk kollega - denne gang til kundesupport på kontoret i Herning.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

METRO THERM A/S

Vi søger en ny salgschef for fjernvarme

Er du en erfaren salgsprofil inden for fjernvarmeområdet? Og trives du med både strategisk ledelse og operationelt salgsarbejde? Så er det måske dig, vi søger som vores nye salgschef for fjernvarmeteamet hos METRO THERM.

Område

Hele landet

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Vølund Varmeteknik A/S

Teknisk salgskonsulent til VVS-branchen

Vi søger en teknisk salgskonsulent til vores stærke team, og du har nu muligheden for at blive en del af markedets førende leverandør af bæredygtige varmetekniske løsninger.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Vølund Varmeteknik A/S

Er du vores nye servicetekniker?

Vølund Varmeteknik A/S har i de senere år udviklet en professionel serviceorganisation med i øjeblikket 25 eksterne serviceteknikere, som alle kører ud hjemmefra og i tæt dialog med et professionelt serviceteam på kontoret.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

METRO THERM A/S

Financial controller søges til METRO THERM i Helsinge

Er du uddannet financial controller eller er du en erfaren regnskabsassistent, som motiveres af at arbejde med regnskab og tal? Så er det måske dig, som vi søger til stillingen financial controller hos METRO THERM i Helsinge.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle