Ny strømpyramide skal hjælpe med energibesparelser

Energistyrelsen lancerer en strømpyramide, der skal hjælpe danskerne med at finde frem til de største energibesparelser i hjemmet. Det sker som en del af en landsdækkende kampagne, hvor Energistyrelsen samtidig offentliggør en række nye udregninger, så danskerne kan se eksempler på, hvor det bedst kan betale sig at spare på energien.

Energistyrelsen lancerer en strømpyramide, der skal hjælpe danskerne med at finde frem til de største energibesparelser i hjemmet. Det sker som en del af en landsdækkende kampagne, hvor Energistyrelsen samtidig offentliggør en række nye udregninger, så danskerne kan se eksempler på, hvor det bedst kan betale sig at spare på energien. Foto: Arkivfoto..

Slukker du lyset, når du går ud af et rum? Eller timer du din vask efter, hvornår strømmen er billigst? Tørrer du dit tøj udendørs i stedet for i en tørretumbler? Så er du én blandt mange. Gode energispareråd er nemlig blevet integreret i danskernes hverdag.
Energistyrelsens nyeste forbrugstal viser, at danskerne i 2022 i gennemsnit reducerede deres elforbrug med 6 procent i forhold til det forventede energiforbrug i Energistyrelsens fremskrivninger.

”Vi kan se, at sparerådene bliver brugt flittigt i de danske hjem. Og det er virkelig godt. Men vi får stadig rigtig mange spørgsmål om, hvilke sparetiltag der har den største effekt. Derfor har vi lavet en strømpyramide, som giver et simpelt og let afkodeligt overblik over, hvilke apparater i hjemmet der har et stort forbrug, og hvor forbruget er noget mindre. Ideen er, at det kan hjælpe folk til at finde de steder, hvor der er mest at hente ved at spare på energien”, siger Matilde Grøn Bjørneboe, som er ansvarlig for Rådgivningstjenesten ved SparEnergi.dk.

SparEnergi.dk er Energistyrelsens borgerrettede platform, som skal hjælpe danskerne med at spare på energiforbruget.
Energistyrelsens strømpyramide er bygget op på samme måde som den velkendte madpyramide, hvor man skal spise mest fra bunden i madpyramiden. Strømpyramiden viser, at man med fordel kan spare mest i bunden. Det er altså i bunden af pyramiden, man finder de apparater med det største forbrug, og hvor man som forbruger opnår de største energibesparelser. Jo længere mod toppen, man bevæger sig. Desto mindre bliver besparelserne.

Læs også: Gode råd til husejere med gasfyr

”Der er ret meget at spare, hvis man giver ovnen en pause og bruger brødristeren eller mikrobølgeovnen i stedet. Til gengæld har det en mindre effekt på forbruget, hvis man for eksempel vælger at slukke for radioen om morgenen. Med udregningerne skaber vi nu overblikket, så danskerne konkret kan se eksempler på, hvor det bedst kan betale sig at spare på energien i hjemmet. På den måde kan man lægge sin spareindsats der, hvor det giver bedst mening”, siger Matilde Grøn Bjørneboe.

Vil aflive sparemyter
Målet med kampagnen er desuden at aflive de sparemyter, som florerer. Opvaskemaskinen ligger i bunden af pyramiden, da den er et af de mere strømforbrugende apparater i hjemmet. Men alternativerne til at bruge den er dyrere.

”Sætter man for eksempel opvaskemaskinen i gang hver eneste dag, koster det cirka 90 kroner om måneden. Dropper man opvaskemaskinen og flytter opvasken til en balje med varmt vand, så stiger prisen faktisk til over 200 kroner om måneden, og hvis man vasker op under rindende vand, kan prisen være over 500 kroner hver måned, da man bruger langt mere varmt vand. Så her er det helt centrale råd at blive ved med at bruge opvaskemaskinen. Og så ellers sørge for at følge sparerådene ved for eksempel fylde opvaskemaskinen helt op, inden man sætter den i gang”, siger Matilde Grøn Bjørneboe.

Fakta: Fem gode steder at spare derhjemme
Der er mange ting, du kan gøre for at bruge mindre el. SparEnergi har samlet de mest effektive spareråd til dig lige nu:

1. Strømforbrug er individuelt. Gennemgå dit strømforbrug og overvej hvor du bruger meget strøm i din hverdag. For nogle er der meget at spare i køkkenet, for andre vil det måske være på skærme eller vasketøj.

2. Fyld vaskemaskinen og opvaskemaskinen op. Du kan vaske ved lavere temperaturer og bruge tørresnoren i gården eller tørreloftet i stedet for tørretumbleren.

3. Brug strømmen, når den er billigst. Du kan for eksempel undgå at vaske tøj og køre din opvaskemaskine, når elprisen er højest.

4. Jo større skærm, des højere strømforbrug. Hvis du får din underholdning fra mindre eller færre skærme, kan der være meget at spare.

5. Spar på strømmen, når du laver mad. Du kan for eksempel bruge en brødrister eller mikroovnen til dit brød frem for ovnen og huske låget på gryderne.

- PiB

Eaton Electric Danmark

Sponseret

Vidste du, at elektriske fejl er størst under vedligeholdelsesarbejde?

Uponor

Sponseret

Fremtidens fjernvarmeløsning er lige her

Relateret indhold

15.07.2024Installator.dk

Elektronik skal leve længere og genanvendes

12.07.2024Installator.dk

Faldende driftsresultat i Bravida Danmark

08.07.2024Solar Danmark

Sponseret

Solar i strategisk samarbejde med Emaldo®

27.06.2024Schneider Electric A/S

Sponseret

Schneider Electric kåret som verdens mest bæredygtige virksomhed af Time Magazine

27.06.2024Schneider Electric A/S

Sponseret

Schneider Electric kåret som verdens mest bæredygtige virksomhed af Time Magazine

12.06.2024Schneider Electric A/S

Sponseret

Vi mødes på Folkemødet 2024 ...

06.06.2024Installator.dk

Hver fjerde boligejer vil investere i solceller

29.05.2024Installator.dk

Hybrid Greentech vinder Green Power Prisen 2024

Jobmarked

Se alle

GEMINA TERMIX A/S

Salgsassistent

Vi søger en salgsassistent, som er serviceminded, udadvendt og har smil i stemmen.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Solar Danmark

Er du vores kollega som Account Manager – Specialist på ABA/AVA

Er du teknisk velfunderet, drevet af salg og kan du formidle tekniske løsninger kommercielt? Vi søger en kollega til Danmarks skarpeste sikrings-team. Skal det være dig?

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

22.08.2024

Vølund Varmeteknik A/S

Intern tekniker til kundesupport

Vølund Varmeteknik A/S har egen serviceorganisation med 30 medarbejdere over hele landet. Vi søger nu endnu en teknisk kollega - denne gang til kundesupport på kontoret i Herning.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

METRO THERM A/S

Vi søger en ny salgschef for fjernvarme

Er du en erfaren salgsprofil inden for fjernvarmeområdet? Og trives du med både strategisk ledelse og operationelt salgsarbejde? Så er det måske dig, vi søger som vores nye salgschef for fjernvarmeteamet hos METRO THERM.

Område

Hele landet

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Vølund Varmeteknik A/S

Teknisk salgskonsulent til VVS-branchen

Vi søger en teknisk salgskonsulent til vores stærke team, og du har nu muligheden for at blive en del af markedets førende leverandør af bæredygtige varmetekniske løsninger.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Vølund Varmeteknik A/S

Er du vores nye servicetekniker?

Vølund Varmeteknik A/S har i de senere år udviklet en professionel serviceorganisation med i øjeblikket 25 eksterne serviceteknikere, som alle kører ud hjemmefra og i tæt dialog med et professionelt serviceteam på kontoret.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

METRO THERM A/S

Financial controller søges til METRO THERM i Helsinge

Er du uddannet financial controller eller er du en erfaren regnskabsassistent, som motiveres af at arbejde med regnskab og tal? Så er det måske dig, som vi søger til stillingen financial controller hos METRO THERM i Helsinge.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle