Ny TI-anvisning på vej: Modulerende ventilation

På Teknologisk Institut arbejder forskerne Christian Drivsholm og Hans P. Olsen på et PSO-støttet ELFORSK-projekt, der skal munde ud i en anvisning på low cost-ventilationsløsninger ved renovering af eksisterende CAV-anlæg i kontorbygninger til modulerende ventilationsanlæg.

Forsker Christian Drivsholm udgør sammen med Hans P. Olsen hovedkræfterne bag projektet modulerende ventilation. Foto: Teknologisk Institut. .

Rundt om i primært det ældre kontorbyggeri er der ved renoverings- og moderniseringsprojekter, trods et relativt stort energiforbrug til ventilation/køling, en tilbageholdenhed med gennemgribende renoveringer/ændringer af de eksisterende ventilationsanlæg, mener man på Teknologisk Institut. Det har fået instituttet til at søsætte et projekt, der skal undersøge muligheden for at udvikle mindre omkostningstunge ventilationsløsninger ved renovering af eksisterende CAV-anlæg (anlæg der leverer ensartet konstant luftskifte) i kontorbygninger til et anlæg med modulerende ventilation.

”Projektet blev igangsat i foråret 2009, og vi forventer at kunne komme med en anvisning i slutningen af 2011,” fortæller teknikumingeniør Hans P. Olsen, der er tilknyttet afdelingen Energieffektivisering og Ventilation på Teknologisk Institut i Taastrup, og som er en af kræfterne bag projektet.

”Det, vi reelt arbejder med, er bl.a. en optimering af indblæsningssiden, hvilket vil sige indblæsningsarmaturerne og kanalopbygningen, samt reguleringsstrategien, således at indblæsningsluftmængden og indblæsningstemperaturen kan varieres i takt med behovet. Vi forventer, at energibesparelsespotentialet vil være i samme størrelsesorden som ved renovering til et fuldt VAV-anlæg, men til omkostninger der udgør ca. 20 % i forhold til et VAV-anlæg!” siger han.

Energibesparelser og øget komfort
”Med modulerende ventilation, forventer vi, at man vil kunne hæve komfortniveauet, samtidig med at der opnås energibesparelser. Det skal ske ved hjælp af forbedrede armaturer, der har samme gode ventilationseffektivitet i et stort indblæsningsområde, samt ved at kunne benytte nattekøling i spidsbelastningsperioder (varme sommerdage). Dette vil selvfølgelig spare energi på køleanlægget, og vil samtidigt være et væsentligt incitament til at gennemføre renoveringen”, mener Hans Olsen og tilføjer, at merforbruget på køleanlægget opvejes mange gange i den øvrige driftsperiode. Det vil ske dels gennem reducerede luftmængder, dels ved at der bliver mulighed for at køre med koldere udeluft.

Forhindringer for renovering
Kun meget få bygningsejere – uanset om vi taler om den offentlige eller private sektor – kaster sig ifølge Hans Olsen ud i omfattende renoveringer af eksisterende ventilationssystemer. Det skyldes efter hans opfattelse, at konsekvenserne for det atmosfæriske og termiske indeklima og komponenternes indbyrdes påvirkninger er svære at overskue selv for fagfolk med indsigt i ventilationsteknik og bygningsfysik.

”Det har vi set meget tydeligt i de tidligere ELO-rapporter og i de nuværende energikonsulenters rapporter, hvor anbefalede tiltag inden for ventilation dels er meget sparsomme, dels går på mere ”simple” ting som udskiftning af ventilator, motor, pumpe m.m., dvs. at der er større fokus på selve ventilationsaggregatet og dets komponenter end på indblæsningen, der bl.a. skal sikre et godt indeklima, men hvor der også er penge at hente,” bemærker han.

Forsøgsvirksomheder
I det konkrete projekt deltager både Velux og Dansk Metal som forsøgsvirksomheder med deres kontorbyggerier.

”Hos Velux er der i øjeblikket installeret et CAV-ventilationsanlæg, der leverer en konstant luftmængde hele året. Idéen med at renovere det eksisterende ventilationssystem er, at eksisterende radiatoropvarmning regulerer varmebehovet, således at man i vinterperioden med lavere kølebehov kan regulere luftmængden ned og tilsvarende forøge luftmængden om sommeren i takt med at behovet for køling stiger”, forklarer Hans Olsen og uddyber:

”Vi ønsker med andre ord at kunne zoneinddele en kontorbygning og levere ventilation, der præcist modsvarer behovet i de pågældende zoner ved indbygning af VAV-spjæld, og ændre de bestående indblæsningsarmaturer til at variere luftmængden alt efter behovet – med samme gode ventilationseffektivitet.”

For at kunne dokumentere effekten af ændringerne, har forskerne indledningsvis foretaget en lang række indeklimamålinger i begge kontorbygninger og har bl.a. ved forsøg med røg og målinger af ventilationseffektiviteten påvist en god luftspredning både med de eksisterende armaturer og med de nye armaturer. Der er også både før og efter renoveringen foretaget forsøg med såvel underafkølet som opvarmet luft for at se effekten af ændringerne.

”Herefter er vi gået i gang med at ombygge indblæsningsarmaturerne, altså ændre formen på armaturerne. Et af vores parametre i den forbindelse er ventilationseffektivitet. Dvs. armaturets evne til at sikre en god omrøring i opholdszonen, altså om der sikres en tilfredsstillende opblanding og i sidste ende et godt indeklima. I vores arbejde med indblæsningsarmaturerne har vi konstateret, at indblæsningsformen er meget afgørende for opblandingen. Luften skal indblæses som en stråle. Der må ikke være turbulens i luftstrømmen, for det påvirker opblandingsevnen. I vores forsøgsbygninger har vi opdaget, at der i øjeblikket er mange skarpe kanter i indblæsningsarmaturet, hvilket vi naturligvis har forsøgt at afhjælpe og dermed sikre en god og jævn indblæsningsform.”

Energibesparelsespotentialet
Perspektiverne i dette projekt er ifølge Teknologisk Institut store.

”Der findes rigtig mange gamle kontorbygninger og ved fuld implementering af modulerende low cost-VAV-anlæg kan der på landsplan forsigtigt skønnet spares 86 GWh (el) og 390 GWh (varme),” siger Hans Olsen og peger på den korte tilbagebetalingstid, der fremkommer ved den sparede energi.

”Vi har estimeret den simple tilbagebetalingstid for renovering af et traditionelt CAV-anlæg til et modulerende anlæg for tre anlægsstørrelser: 10.000 m3/h – 3,4 år, 30.000 m3/h – 3,1 år og 50.000 m3/h – 2,5 år.”

Der er penge at spare både i etableringsfasen og i driftsfasen, fortæller Hans Olsen.

”I etableringsfasen er det som sagt efter vores vurdering meget billigere at foretage disse armaturudskiftninger end at etablere et fuldt VAV-anlæg (ca. en femtedel af prisen). I driftsfasen fremkommer besparelsen naturligvis ved anvendelse af mindre energi. Det hænger bl.a. sammen med, at hvis man kan nøjes med halvdelen af luftmængden, kan man nøjes med en femtedel på el-effekten på lufttransportsiden og spare det halve på opvarmningen af indblæsningsluften.

Outputtet af projektet
Det er hensigten, at projektets resultater skal indgå i en teknisk projektrapport, men der lægges stor vægt på, at resultaterne primært skal anvendes af personer, der arbejder direkte med energibesparelser og bygningsrenoveringer.

”Det er f.eks. rådgivende ingeniørfirmaer, entreprenører og ventilationsbranchen som helhed. En oplagt målgruppe er de autoriserede energikonsulenter, der skal energimærke bygninger og foreslå besparelser med den hensigt at forbedre bygningers energimærke. Derfor lægges der vægt på at få projektets resultater så bredt ud i branchen som muligt, eksempelvis også gennem denne artikel, hvor vi rammer ventilationsmontørerne,” påpeger Hans Olsen.

”Meningen er, at vi udarbejder en anvisning med hjælp fra reguleringsfirmaerne og ventilationskomponentproducenterne, der jo er med i dette projekt, for pointen er jo, at de skal tage dette projekts resultater til sig og udvikle armaturer i henhold til denne anvisning. Derefter skal branchen og herunder naturligvis installatørerne og ventilationsfirmaer være opmærksomme på denne metode og tilbyde den til kunderne som en billigere, men fuldgod renoveringsløsning. Timingen er med os. For der er f.eks. stigende krav i bygningsreglementet til at reducere energiforbruget i bygninger, så på den måde kommer den meget passende nu,” slutter han.

www.installator.dk

2ctrl ApS

Sponseret

Bæredygtighed ned til mindste detalje

Uponor

Sponseret

Fremtidens fjernvarmeløsning er lige her

Relateret indhold

17.05.2024Installator.dk

Det skal være lettere at få godkendt store solcelleanlæg

17.05.2024Installator.dk

Energinet indgår milliard-partnerskab med Siemens Energy

08.05.2024Geovent

Sponseret

Casestory: Geovent udsugningssystem beskytter brandmænd på brandstationen i Rosbach, Tyskland.

01.05.2024Genvex

Sponseret

Caspers energirenoverede huset fik perfekt indeklima

01.05.2024Geovent

Sponseret

Nyt produkt: GT Ultra Svejse- og slibebord!

24.04.2024Geovent

Sponseret

Geovent har opnået patent på ESA arm

23.04.2024Genvex

Sponseret

Sådan bygges et ventilationsanlæg

15.04.2024Genvex

Sponseret

"Jeg vil gerne have et ventilationsanlæg – men hvad med elregningen?"

Jobmarked

Se alle

ABB A/S

Marketing & Sales Manager – ABB Electrification Service

Take your next career step at ABB with a global team that is energizing the transformation of society and industry to achieve a more productive, sustainable future.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

28.05.2024

Solar Danmark

Intern sælger El

Trives du med en alsidig hverdag, hvor du samtidig kan være en del af et stærkt og dynamisk salgsteam, som har den gode kundeoplevelse i fokus? Har du fagligheden i orden samt teknisk flair, og kan du yde god og professionel rådgivning inden for tekniske/elmæssige løsninger? Så har du nu muligheden for at blive en del af vores team.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

27.05.2024

BWT

Servicetekniker med teknisk baggrund | Vandbehandling erhverv

Vil du være en del af vores succes? Hos BWT Danmark har vi forrygende travlt og søger en dygtig servicetekniker til vores serviceteam på Fyn.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

METRO THERM A/S

Skift topnøglen ud med telefonen og bliv teknisk salgs- og kunderådgiver

Har du været udekørende i VVS-branchen? Og er du klar til en ændring i dit arbejdsliv? Så er det måske dig vi søger til stillingen som teknisk salgs- og kunderådgiver hos METRO THERM.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Roth Danmark A/S

Sælger til Roth Danmark A/S

Nord- og Midtjylland. Nu har du en unik mulighed for at blive en del af et stærkt salgsteam. Du er stærk på VVS-kunder, og hos os planlægger og tilrettelægger du selv din arbejdsdag.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

GN Belysning A/S

Salgskonsulent til el-installatører, Sjælland og øerne

Vi søger en engageret og erfaren salgskonsulent, der får ansvaret for at udvikle salget og kunderelationerne på Sjælland og øerne.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

METRO THERM A/S

Financial controller søges til METRO THERM i Helsinge

Er du uddannet financial controller eller er du en erfaren regnskabsassistent, som motiveres af at arbejde med regnskab og tal? Så er det måske dig, som vi søger til stillingen financial controller hos METRO THERM i Helsinge.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
Danvak
Kursus
Commissioning

Vi oplever, at der er et stigende behov for færdigheder inden for dette felt i forbindelse med kravsspecifikation, projektering, opførelse, aflevering og drift af byggerier i Danmark.

Dato

29.04.2024

Tid

08:00

Sted

Trinity Hotel & Konference Center, Gl. Færgevej 30, 7000 Fredericia

Viessmann
Åbent hus
Åbent hus: Vitocal 200-A Pro 64 kW

Rådgivning om store varmepumper

Dato

21.05.2024

Tid

14:00

Sted

Guldalderen 2, 2640 Hedehusene

Rockwool Danmark A/S
Gå-hjem-møde
Gå-hjem-møde: Bliv klogere på energieffektivitet og CO2 reduktion i større bygninger

Gør flere energirenoveringstiltag til ét samlet projekt med ROCKWOOL og LivingBetter

Dato

21.05.2024

Tid

14:00

Sted

ROCKWOOL Danmark A/S, Hovedgaden 501, Hedehusene, Capital Region, DK, 2640

Avidenz A/S
Kursus
Sagkyndig - lovpligtigt eftersyn af tekniske hjælpemidler (Greve)

Tag dette kursus i lovpligtigt eftersyn af tekniske hjælpemidler. Spar penge, og foretag de lovpligtige eftersyn, når det passer ind i jeres planlægning.

Dato

22.05.2024

Tid

09:00

Sted

Tune Kursuscenter, Grevevej 20, 2670 Greve

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Uddannelse
Bæredygtig drift af byggepladsen

Indretningen af byggepladsen er et vigtigt led i udførelsen af et byggeri. Det er denne, der skaber de rette betingelser for arbejder og transport, hvorimod en uhensigtsmæssig indretning besværliggør byggeprocessen.

Dato

27.05.2024

Sted

Hellerup

2ctrl ApS
Kursus
KNX Basic kursus

(Certificeringskursus godkendt af KNX Association som afsluttes med eksamen)

Dato

27.05.2024

Tid

08:30

Sted

2CTRL`s kursuscenter i Karlslunde