Nyt gennembrud inden for køle- og airconditionanlæg
Danske og japanske virksomheder står bag et nyt projekt, hvor almindeligt vand kan erstatte kølemidler, der skader miljøet.
Det grundlæggende design og testarbejde af det nye kølesystem er foretaget på Teknologisk Institut..
Udviklingen af en ny type kompressor, der teknisk set minder om en jetmotor, betyder, at almindeligt vand kan erstatte de mere miljøbelastende syntetiske HFC-kølemidler i store køleanlæg samtidigt med, at der er mulighed for store energibesparelser. Systemet, som forventes klar til brug inden for få år, er et internationalt samarbejde med blandt andet det japanske firma Kobe Steel, den danske afdeling af amerikanske Johnson Controls samt Teknologisk Institut.
Store energibesparelser
Det er Teknologisk Institut, der har foretaget det grundlæggende aerodynamiske design og testarbejde af det nye system. Instituttet har spyttet 5 millioner kroner i avancerede testfaciliteter. Samlet set har udviklingsarbejdet varet næsten syv år og har haft et budget på knap 40 millioner kroner.
Det er en stor satsning fra Teknologisk Instituts side, da den nye teknologi også kan anvendes inden for andre områder og brancher som for eksempel procesindustrien til tørring og inddampning - samt til højtemperaturvarmepumper, isproduktion og islagring i forbindelse med fremtidig energilagring, siger civilingeniør Claus Schøn Poulsen, centerchef for Center for Køle- og Varmepumpeteknik på Teknologisk Institut.
Alle væsentlige dele af det nyudviklede prototypeanlæg er fremstillet i Danmark af en række danske underleverandører, men udenlandske testfaciliteter og videncentre er også blevet brugt.
Blandt andet er der, med 14 millioner kroner fra Energistyrelsen, udviklet kompressorer i to forskellige størrelser. Afhængig af systemudformning og driftsforhold vil anlæg med de nyudviklede kompressorer typisk kunne opnå energibesparelser på 10 20 procent, mens udledningen af drivhusgasser vil kunne reduceres med 15 30 procent i forhold til HFC-baserede anlæg.
Dansk og japansk produktion
Produktionsrettighederne til det nyudviklede system skal deles mellem japanske Kobe Steel og Johnson Controls Denmark, som er den danske afdeling af det USA-baserede firma. Markedspotentialet for større køle- og airconditionanlæg er globalt set på 10 15 milliarder kroner årligt, er meldingen fra Teknologisk Institut.
Kobe Steel har desuden sammen med de japanske elselskaber fremstillet en prototype af et kommende kommercielt anlæg til det japanske marked baseret på udviklingsarbejdet fra Teknologisk Institut.