ODENSE I FRONT MED MAD I AFLØBET

I årtier har køkkenkværnen været bandlyst, fordi mange har frygtet overbelastning af kloak- og renseanlæg samt øget rottebestand. En Cowi-rapport aflyser disse spekulationer og påpeger, at køkkenkværne ovenikøbet kan være en grøn løsning. Mange større kommuner overvejer at tillade køkkenkværne, og i Odense er man gået forrest.

Odense Kommune giver – i en forsøgsperiode på to år – tilladelse til alle der måtte ønske sig en køkkenkværn. Formålet er at give borgere og virksomheder en nem og bekvem mulighed for at komme af med deres organiske affald, som typisk udgør 25-30 % af affaldsmængden.

Affaldssække af papir er ikke nødvendigvis designet til denne type affald, der ofte er vådt, tungt og fyldigt. Med forsøgsperioden får Odense Kommune mulighed for at finde ud af, om køkkenkværne kan være en hjælp for borgere og virksomheder.

Er kloak- og renseanlæg designet til madaffald?
Mange er af den opfattelse, at køkkenkværnen skaber problemer for kloak- og renseanlæg, men et paradigmeskifte er undervejs. For nylig publicerede organisationen for vandforsyninger og renseanlæg, DANVA, en omfattende rapport udarbejdet af Cowi A/S. Rapporten gjorde op med årtiers sejlivede myter om køkkenkværne, og hos VandCenter Syd, der håndterer spildevandet fra Odense Kommunes borgere og virksomheder, siger projektchef Per Henrik Nielsen:
”I mange år var vi – som de fleste andre – af den opfattelse, at køkkenaffald ikke hørte hjemme i kloak- og renseanlæg. Den nyeste viden viser imidlertid, at der ikke er noget argument for at hindre borgerne i at komme af med dele af deres affald på denne måde.”

Skraldespanden der aldrig skal tømmes
Mens køkkenkværnen er standard i mange vestlige lande, er der mange danskere, der ikke ved, hvordan den fungerer. Projektchef Frank Christensen fra andersen & nielsen A/S, der i 20 år har solgt og serviceret køkkenkværne, forklarer:

”En køkkenkværn kan monteres under en hvilken som helst køkkenvask med standardafløb. Den er tilsluttet direkte til kloakken, og et avanceret system sørger for at kværne det organiske affald til en juicelignende konsistens. Organisk affald er f.eks. kaffegrums, teblade, grøntsagsskræller, æggeskaller, fisk, kød, ben, kyllingeskrog, kerner, ris og pasta.”

Projektchefen glæder sig over den ændrede holdning hos danske kommuner:
”Når køkkenkværnen har vundet større udbredelse end opvaskemaskiner i lande som USA, England og Australien, skyldes det forbrugernes krav om komfort og hygiejne. I disse samfund, hvor der er fokus på effektivitet, vil man gerne kunne komme af med det organiske affald nemt og praktisk. Samtidig slipper man for våde, tunge og ildelugtende skraldeposer, der tiltrækker rotter, mus og dræbersnegle.”

Madaffaldet bliver til energi
Danmark har førstepladsen i affaldsforbrænding i EU, og såvel politikere som myndigheder er optaget af, hvordan vores affald kan omdannes til noget brugbart, f.eks. energi.

På VandCenter Syds største renseanlæg i Odense, Ejby Mølle Renseanlæg, bruger man det organiske materiale i spildevandet til at lave grøn energi. Projektchef Per Henrik Nielsen fortæller:
”Mange renseanlæg – herunder vores – er forsynet med rådnetanke, der kan omdanne det organiske materiale i spildevandet til biogas og gødning. Her gør det ikke den store forskel, om det er fækalier eller køkkenaffald. Og vores kloaknet kan også sagtens håndtere køkkenaffald fra køkkenkværne. Jeg forventer dog tidligst, at vi vil kunne begynde at se en effekt her på anlægget, når der er installeret nogle tusinde kværne i Odense. Indtil da gør køkkenkværne hverken skade eller gavn på vores anlæg”.

Wygwam Danmark, a division of Niko

Sponseret

Følger du installationsreglerne for sikringselementer i boligtavler?

Techem Danmark A/S

Sponseret

Spar på ressourcerne - anbefalingen er, sæt forbrugsmåling op hurtigst muligt i projekterne

Relateret indhold

20.06.2025Inspectly ApS

Sponseret

Begynder skyttegravskrigen så snart entreprisekontrakten er underskrevet?

20.06.2025Installator.dk

Desitek udvider med nyt salgskontor i Odense

19.06.2025Installator.dk

TEKNIQ: Regeringsplan om reduktion er et vigtigt signal

19.06.2025Installator.dk

Andelen af el-varebiler stiger markant

18.06.2025Installator.dk

Danske Commodities udnævner ny CEO

17.06.2025Installator.dk

ABB slår verdensrekord: 99,13 % virkningsgrad i ny elmotor

17.06.2025Avidenz A/S

Sponseret

Ny fokus på arbejdsgivers ansvar ved hjemmearbejde: Her er, hvad du skal være opmærksom på

16.06.2025Installator.dk

Folkemødet: Gassen skal ud af boligerne, men økonomien betyder noget

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
EET Danmark A/S
Kursus
Axis Kurser

Gør læring til et eventyr med Axis

Dato

18.06.2025

Sted

Online & Lund i Sverige

ECIT Consulting A/S
Webinar
Effektiv dokumentation af processer med Page Scripting i Microsoft Business Central

ECIT inviterer dig til et informativt webinar, hvor vi præsenterer den nye Page Scripting funktion i Microsoft Business Central. Lær, hvordan du kan bruge denne funktion til at dokumentere og teste dine forretningsprocesser effektivt, sikre kontinuerlig drift og undgå nedetid ved implementering af nye opdateringer.

Dato

09.07.2025

Tid

09:00

Sted

Online

ABB A/S
Kursus
Certificeret KNX Basic kursus

Tilmeld dig

Dato

25.08.2025

Tid

08:30

Sted

ABB A/S, Lautrupvang 8, 2750 Ballerup

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Efteruddannelse
Boliginstallationer og teknisk beregning på kredsløb

Vil du være med til at sikre el til danske boliger? Så få redskaberne til at planlægge, installere og beregne deres el-installationer.

Dato

25.08.2025

Tid

08:30

Sted

Hellerup

DTU
Efteruddannelse
Projektledelse – metoder og værktøjer

Vil du være projektleder – eller ønsker du at opkvalificere dine projektlederkompetencer? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og styrk dine evner til at planlægge, styre og følge op på projekter.

Dato

25.08.2025

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU
Efteruddannelse
Projektstrategi og -organisation

Skal du til at lede projekter, – eller gør du det allerede? Så tilmeld dig kurset Projektstrategi og –organisation, som også er et diplommodul, og få indblik i virksomheders og organisationers værdiskabelse, udviklingsfaser, livscyklus og påvirkning af strategiske drivkræfter.

Dato

25.08.2025

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup