ODENSE I FRONT MED MAD I AFLØBET

I årtier har køkkenkværnen været bandlyst, fordi mange har frygtet overbelastning af kloak- og renseanlæg samt øget rottebestand. En Cowi-rapport aflyser disse spekulationer og påpeger, at køkkenkværne ovenikøbet kan være en grøn løsning. Mange større kommuner overvejer at tillade køkkenkværne, og i Odense er man gået forrest.

Odense Kommune giver – i en forsøgsperiode på to år – tilladelse til alle der måtte ønske sig en køkkenkværn. Formålet er at give borgere og virksomheder en nem og bekvem mulighed for at komme af med deres organiske affald, som typisk udgør 25-30 % af affaldsmængden.

Affaldssække af papir er ikke nødvendigvis designet til denne type affald, der ofte er vådt, tungt og fyldigt. Med forsøgsperioden får Odense Kommune mulighed for at finde ud af, om køkkenkværne kan være en hjælp for borgere og virksomheder.

Er kloak- og renseanlæg designet til madaffald?
Mange er af den opfattelse, at køkkenkværnen skaber problemer for kloak- og renseanlæg, men et paradigmeskifte er undervejs. For nylig publicerede organisationen for vandforsyninger og renseanlæg, DANVA, en omfattende rapport udarbejdet af Cowi A/S. Rapporten gjorde op med årtiers sejlivede myter om køkkenkværne, og hos VandCenter Syd, der håndterer spildevandet fra Odense Kommunes borgere og virksomheder, siger projektchef Per Henrik Nielsen:
”I mange år var vi – som de fleste andre – af den opfattelse, at køkkenaffald ikke hørte hjemme i kloak- og renseanlæg. Den nyeste viden viser imidlertid, at der ikke er noget argument for at hindre borgerne i at komme af med dele af deres affald på denne måde.”

Skraldespanden der aldrig skal tømmes
Mens køkkenkværnen er standard i mange vestlige lande, er der mange danskere, der ikke ved, hvordan den fungerer. Projektchef Frank Christensen fra andersen & nielsen A/S, der i 20 år har solgt og serviceret køkkenkværne, forklarer:

”En køkkenkværn kan monteres under en hvilken som helst køkkenvask med standardafløb. Den er tilsluttet direkte til kloakken, og et avanceret system sørger for at kværne det organiske affald til en juicelignende konsistens. Organisk affald er f.eks. kaffegrums, teblade, grøntsagsskræller, æggeskaller, fisk, kød, ben, kyllingeskrog, kerner, ris og pasta.”

Projektchefen glæder sig over den ændrede holdning hos danske kommuner:
”Når køkkenkværnen har vundet større udbredelse end opvaskemaskiner i lande som USA, England og Australien, skyldes det forbrugernes krav om komfort og hygiejne. I disse samfund, hvor der er fokus på effektivitet, vil man gerne kunne komme af med det organiske affald nemt og praktisk. Samtidig slipper man for våde, tunge og ildelugtende skraldeposer, der tiltrækker rotter, mus og dræbersnegle.”

Madaffaldet bliver til energi
Danmark har førstepladsen i affaldsforbrænding i EU, og såvel politikere som myndigheder er optaget af, hvordan vores affald kan omdannes til noget brugbart, f.eks. energi.

På VandCenter Syds største renseanlæg i Odense, Ejby Mølle Renseanlæg, bruger man det organiske materiale i spildevandet til at lave grøn energi. Projektchef Per Henrik Nielsen fortæller:
”Mange renseanlæg – herunder vores – er forsynet med rådnetanke, der kan omdanne det organiske materiale i spildevandet til biogas og gødning. Her gør det ikke den store forskel, om det er fækalier eller køkkenaffald. Og vores kloaknet kan også sagtens håndtere køkkenaffald fra køkkenkværne. Jeg forventer dog tidligst, at vi vil kunne begynde at se en effekt her på anlægget, når der er installeret nogle tusinde kværne i Odense. Indtil da gør køkkenkværne hverken skade eller gavn på vores anlæg”.

Eaton Electric Danmark

Sponseret

Mere ekstremt vejr: Sådan sikrer virksomheder sig

Danfoss Redan A/S

Sponseret

Ajour 2024

Relateret indhold

06.12.2024Installator.dk

Stor fiasko for udbuddet af havvindmølleparker

06.12.2024Installator.dk

Ny lov kan gøre eldrevne varebiler nødvendige

06.12.2024Installator.dk

De største temaer på installator.dk i hele 2024

05.12.2024Installator.dk

SMVdanmark går i luften med helt nyt forsikringstilbud

05.12.2024Installator.dk

Ny kommerciel direktør til Ahlsell

04.12.2024Installator.dk

Hans Grohe klar med EPD´er på flere produkter

03.12.2024Installator.dk

Krav om legitimation fra årsskiftet

03.12.2024SCANGRIP A/S

Sponseret

Har du brug for en ny arbejdslampe? Her er 4 ting, du skal overveje

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
Avidenz A/S
Kursus
Den lovpligtige arbejdsmiljøuddannelse (Aarhus)

Tag den lovpligtige arbejdsmiljøuddannelse hos Avidenz - autoriseret arbejdsmiljørådgiver.

Dato

26.11.2024

Tid

08:00

Sted

Scandic Aarhus Vest, Rytoften 3, 8210 Aarhus V

Vølund Varmeteknik A/S
Kursus
Teknisk videregående varmepumpe kursus

Kurset giver dig et dybere kendskab til varmepumpernes styringsprincipper, anlægsopbygning samt fejlfinding og giver dig en generel viden om opstart af varmepumper. Kurset vil indeholde en del praktiske opgaver, og det forudsættes, at du har en vis erfaring indenfor VVS, el og køleteknik, og at du har deltaget på basis-kursus.

Dato

12.12.2024

Tid

08:00

Teknologisk Institut - Energi og Klima
Kursus
CTS-anlæg - i teori og praksis

Tag med på en effektiv kursusdag, der sætter fokus på optimal drift og styring.

Dato

12.12.2024

Tid

09:00

Sted

Taastrup

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Uddannelse
Energikonsulent 1 - enfamiliehuse

Bliv certificeret energikonsulent for mindre bygninger.

Dato

22.01.2025

Tid

08:30

Sted

Hellerup

Elsikkerhed.dk
Gå-hjem-møde
Installatørmøde 2025 - Herning

Hvert år holder ELsikkerhed fyraftensmøder for elinstallatører og ledende medarbejder med elfaglig baggrund. På møderne ser vi på de seneste nye tiltag og krav for elektriske installationer. Vi tager den praktiske tilgang til emnerne og sørger for, at du får svar på dine spørgsmål.

Dato

22.01.2025

Tid

16:00

Sted

Herning

Elsikkerhed.dk
Gå-hjem-møde
Installatørmøde 2025 - Aalborg

Hvert år holder ELsikkerhed fyraftensmøder for elinstallatører og ledende medarbejder med elfaglig baggrund. På møderne ser vi på de seneste nye tiltag og krav for elektriske installationer. Vi tager den praktiske tilgang til emnerne og sørger for, at du får svar på dine spørgsmål.

Dato

23.01.2025

Tid

16:00

Sted

Aalborg