ODENSE I FRONT MED MAD I AFLØBET

I årtier har køkkenkværnen været bandlyst, fordi mange har frygtet overbelastning af kloak- og renseanlæg samt øget rottebestand. En Cowi-rapport aflyser disse spekulationer og påpeger, at køkkenkværne ovenikøbet kan være en grøn løsning. Mange større kommuner overvejer at tillade køkkenkværne, og i Odense er man gået forrest.

Odense Kommune giver – i en forsøgsperiode på to år – tilladelse til alle der måtte ønske sig en køkkenkværn. Formålet er at give borgere og virksomheder en nem og bekvem mulighed for at komme af med deres organiske affald, som typisk udgør 25-30 % af affaldsmængden.

Affaldssække af papir er ikke nødvendigvis designet til denne type affald, der ofte er vådt, tungt og fyldigt. Med forsøgsperioden får Odense Kommune mulighed for at finde ud af, om køkkenkværne kan være en hjælp for borgere og virksomheder.

Er kloak- og renseanlæg designet til madaffald?
Mange er af den opfattelse, at køkkenkværnen skaber problemer for kloak- og renseanlæg, men et paradigmeskifte er undervejs. For nylig publicerede organisationen for vandforsyninger og renseanlæg, DANVA, en omfattende rapport udarbejdet af Cowi A/S. Rapporten gjorde op med årtiers sejlivede myter om køkkenkværne, og hos VandCenter Syd, der håndterer spildevandet fra Odense Kommunes borgere og virksomheder, siger projektchef Per Henrik Nielsen:
”I mange år var vi – som de fleste andre – af den opfattelse, at køkkenaffald ikke hørte hjemme i kloak- og renseanlæg. Den nyeste viden viser imidlertid, at der ikke er noget argument for at hindre borgerne i at komme af med dele af deres affald på denne måde.”

Skraldespanden der aldrig skal tømmes
Mens køkkenkværnen er standard i mange vestlige lande, er der mange danskere, der ikke ved, hvordan den fungerer. Projektchef Frank Christensen fra andersen & nielsen A/S, der i 20 år har solgt og serviceret køkkenkværne, forklarer:

”En køkkenkværn kan monteres under en hvilken som helst køkkenvask med standardafløb. Den er tilsluttet direkte til kloakken, og et avanceret system sørger for at kværne det organiske affald til en juicelignende konsistens. Organisk affald er f.eks. kaffegrums, teblade, grøntsagsskræller, æggeskaller, fisk, kød, ben, kyllingeskrog, kerner, ris og pasta.”

Projektchefen glæder sig over den ændrede holdning hos danske kommuner:
”Når køkkenkværnen har vundet større udbredelse end opvaskemaskiner i lande som USA, England og Australien, skyldes det forbrugernes krav om komfort og hygiejne. I disse samfund, hvor der er fokus på effektivitet, vil man gerne kunne komme af med det organiske affald nemt og praktisk. Samtidig slipper man for våde, tunge og ildelugtende skraldeposer, der tiltrækker rotter, mus og dræbersnegle.”

Madaffaldet bliver til energi
Danmark har førstepladsen i affaldsforbrænding i EU, og såvel politikere som myndigheder er optaget af, hvordan vores affald kan omdannes til noget brugbart, f.eks. energi.

På VandCenter Syds største renseanlæg i Odense, Ejby Mølle Renseanlæg, bruger man det organiske materiale i spildevandet til at lave grøn energi. Projektchef Per Henrik Nielsen fortæller:
”Mange renseanlæg – herunder vores – er forsynet med rådnetanke, der kan omdanne det organiske materiale i spildevandet til biogas og gødning. Her gør det ikke den store forskel, om det er fækalier eller køkkenaffald. Og vores kloaknet kan også sagtens håndtere køkkenaffald fra køkkenkværne. Jeg forventer dog tidligst, at vi vil kunne begynde at se en effekt her på anlægget, når der er installeret nogle tusinde kværne i Odense. Indtil da gør køkkenkværne hverken skade eller gavn på vores anlæg”.

Eaton Electric Danmark

Sponseret

Vidste du, at elektriske fejl er størst under vedligeholdelsesarbejde?

Uponor

Sponseret

Fremtidens fjernvarmeløsning er lige her

Relateret indhold

12.07.2024Installator.dk

Faldende driftsresultat i Bravida Danmark

11.07.2024Installator.dk

Elektrikere og vvs’ere er underforsikrede

17.06.2024Installator.dk

Lige om lidt skal erhvervskøretøjer have TPMS på alle dæk

14.06.2024RIB Software

Sponseret

Nåede du ikke med på IKT-leder uddannelsen i Aarhus? Så tilmeld dig næste hold her!

11.06.2024Brødrene A & O Johansen A/S

Sponseret

AO har vist vejen i den grønne omstilling til elbiler

10.06.2024RIB Software

Sponseret

I dag starter IKT-leder uddannelsen i Aarhus!

07.06.2024Avidenz A/S

Sponseret

Pas på jeres natarbejdere, husk helbredskontrollerne

05.06.2024RIB Software

Sponseret

Ebook: BIM fra A til Z – Download den her!

Jobmarked

Se alle

GEMINA TERMIX A/S

Salgsassistent

Vi søger en salgsassistent, som er serviceminded, udadvendt og har smil i stemmen.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Solar Danmark

Er du vores kollega som Account Manager – Specialist på ABA/AVA

Er du teknisk velfunderet, drevet af salg og kan du formidle tekniske løsninger kommercielt? Vi søger en kollega til Danmarks skarpeste sikrings-team. Skal det være dig?

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

22.08.2024

Vølund Varmeteknik A/S

Intern tekniker til kundesupport

Vølund Varmeteknik A/S har egen serviceorganisation med 30 medarbejdere over hele landet. Vi søger nu endnu en teknisk kollega - denne gang til kundesupport på kontoret i Herning.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

METRO THERM A/S

Vi søger en ny salgschef for fjernvarme

Er du en erfaren salgsprofil inden for fjernvarmeområdet? Og trives du med både strategisk ledelse og operationelt salgsarbejde? Så er det måske dig, vi søger som vores nye salgschef for fjernvarmeteamet hos METRO THERM.

Område

Hele landet

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Vølund Varmeteknik A/S

Teknisk salgskonsulent til VVS-branchen

Vi søger en teknisk salgskonsulent til vores stærke team, og du har nu muligheden for at blive en del af markedets førende leverandør af bæredygtige varmetekniske løsninger.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Vølund Varmeteknik A/S

Er du vores nye servicetekniker?

Vølund Varmeteknik A/S har i de senere år udviklet en professionel serviceorganisation med i øjeblikket 25 eksterne serviceteknikere, som alle kører ud hjemmefra og i tæt dialog med et professionelt serviceteam på kontoret.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

METRO THERM A/S

Financial controller søges til METRO THERM i Helsinge

Er du uddannet financial controller eller er du en erfaren regnskabsassistent, som motiveres af at arbejde med regnskab og tal? Så er det måske dig, som vi søger til stillingen financial controller hos METRO THERM i Helsinge.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle