Overset potentiale for varmepumper i sommerhuse
Der er et overset potentiale for at udskifte de mange elpaneler i sommerhuse med luft-til-luft varmepumper, lyder det fra Statens Byggeforskningsinstitut. For Skagen-installatør har det båret frugt at satse målrettet på markedet.
For rigtig mange af landets sommerhusejere er det en god investering at skifte elradiatorerne ud med en energibesparende luft-til-luft varmepumpe. Foto: Go'Energi.
Et forretningsmæssigt fokus på opvarmning i sommerhuse kan være vejen til tykkere ordrebøger for en række installatører. Der ligger nemlig et stort potentiale i at udskifte elradiatorerne i landets mange sommerhuse med de mere energieffektive luft-til-luft varmepumper. Det vurderer seniorforsker ved Statens Byggeforskningsinstitut Ole Michael Jensen, som er hovedforfatter på rapporten Energibesparelser i sommerhuse her og nu.
Under arbejdet med rapporten interviewede vi både leverandører og installatører, og det viste sig, at det er meget få i branchen, der tænker på, at det er oplagt at bruge luft-til-luft varmepumper i sommerhuse. Jeg mener, der er tale om et overset marked med et meget stort potentiale for installatørerne, siger Ole Michael Jensen.
Hvis man kigger på statistikken for, hvordan Danmarks sommerhuse er opvarmet, er det da også tydeligt, at luft-til-luft varmepumpen endnu ikke har fået et decideret gennembrud. I øjeblikket er 84 procent af sommerhusene i landet opvarmet med elradiatorer, mens kun 12 procent har en luft-til-luft varmepumpe installeret.
Sommerhuset bruges året rundt
Ole Michael Jensen peger på, at ti procent af de danske sommerhuse er beboet hele året rundt. I de huse mener han, at det er særligt oplagt at installere en luft-til-luft varmepumpe, fordi elbesparelsen er ekstra stor, når man benytter huset hele tiden.
Det er også værd at bemærke, at en stigende del af befolkningen bruger sommerhuset mere og mere til rekreation i alle ferier og i mange weekender. Derudover er der også et stigende antal sommerhuse, som bliver udlejet intensivt gennem det meste af året. I begge tilfælde er der rigtig god økonomi i at udskifte elradiatorerne med en luft-til-luft varmepumpe, siger Ole Michael Jensen. Han understreger dog i samme åndedrag, at et skifte ikke kan betale sig, når der er tale om husejere, som primært opholder sig i deres sommerhus om sommeren og kun bruger elradiatorerne til at holde huset på minimum fem grader om vinteren for at undgå frost.
Dårlige produkter er fortid
Ole Michael Jensen vurderer, at kvaliteten af de luft-til-luft varmepumper, der i dag er på markedet, efterhånden er så god, at produktet er modent til at blive en storsællert blandt sommerhusejerne.
For to - tre år siden var der nogle kinesiske anlæg i på markedet, som ikke fungerede godt og støjede meget. Det kan have spoleret markedet lidt i starten, men det er min oplevelse, at de produkter er ude af markedet nu, og at husejerne er ved at få øjnene op for, at en kvalitetsvarmepumpe, som er installeret rigtigt, er en meget fornuftig investering, siger Ole Michael Jensen.
Samme opfattelse har Steen Jørgensen, som er ejer af Steen Jørgensen El-installation A/S, der har afdelinger i store sommerhusområder som Skagen og Læsø. Han oplever, at interessen for luft-til-luft varmepumperne i høj grad er stigende, og at hovedparten af de sommerhusejere, der har elradiatorerer installeret, er interesseret i at skifte.
Satser på kvalitet
Vi besluttede for to år siden, at det her var et marked, vi skulle satse på, og derfor ansatte vi en montør med de nødvendige kompetencer. I starten kæmpede vi hårdt på pris mod de billige løsninger, som folk henter i Silvan eller Jem & Fix, men efterhånden er det lykkedes os at opdyrke et marked for de kunder, der gerne vil have en kundetilpasset løsning. Måske synes husejeren ikke, at det er pænt at kompressoren står ved terassen, men vil hellere have at den står ved garagen? Det tilbyder vi at løse, så kunden er helt tilfreds og når han eller hun er det, vil de også gerne betale ekstra, siger Steen Jørgensen.
Han glæder sig over, at hans virksomhed har fået godt gang i markedet, uden at bruge en krone på markedsføring, og ikke længere behøver at konkurrere i den allerlaveste del af markedet, der ligger på en 6 8.000 kroner. Men Steen Jørgensen har dog en lille bøn til varmepumpe-designerne, som han håber, bliver hørt.
Det eneste problem vi har, er, at kvinderne ikke er glade for at få de - lad os sige - mindre kønne varmepumper ind i stuen. De synes altid, at elradiatorerne er en langt pænere løsning, og i nogle tilfælde har det altså stor indflydelse på beslutningen, så jeg så gerne, at leverandørerne kom i gang med at lave nogle pænere produkter!"