Performancemålinger slukker engagementet
Hvad sker der, når medarbejderen bliver målt og vejet? Ifølge en ny bog, mister medarbejderen engagementet for at gøre sit arbejde godt og drives i stedet af angst for at blive fyret.
Det kunne være dig
Paradokset mellem performancemåling og engagement har store omkostninger for medarbejderens trivsel, mener Jakob Skov, der med sin bog vil vise, hvordan performancemålingerne skaber usikkerhed, og hvordan medarbejderen risikerer at brænde op og ud i et vedvarende forsøg på at opnå anerkendelse og bekræftelse.
Jeg var parat til at give min højre arm ... o.k. måske ikke, men i hvert fald parat til at ofre meget af mig selv for at nå målene. Ikke sådan, at jeg ikke ofrer noget nu, jeg bringer sgu rigeligt med ofre, og jeg er da også blevet forfremmet og får en o.k. løn. Men det ændrer sig bare, når man oplever, at broderskabet måske alligevel er begrænset. Nogle af dine kolleger, måske endda venner, ryger pludselig eller bliver behandlet dårligt, og du finder ud af, at det kunne sgu være dig, ik', hedder det i et interview i Det brændende engagement.
Ikke god nok
Hvis virksomheden tilbyder sig som fællesskab og viser sine medarbejdere tillid og anerkendelse, får den engagerede medarbejdere. Men hvis virksomheden samtidig udsætter sine medarbejdere for systematiseret mistillid i form af kontrollerende performancemålingssystemer med implicitte trusler om fyring ved utilstrækkelig performance, udslettes engagementet. Kontrollen og målingerne med belønning og straf pirker til den almenmenneskelige angst for ikke at være god nok. Når denne angst bliver stor nok, overtager den os. Engagementet skubbes til side for en angstdrevet bekræftelsessyge. Det drejer sig ikke længere om at levere et godt stykke arbejde, men om at stille målingssystemet tilfreds.