Prioriterer konverteringer væk fra naturgas
I november sidste år trådte nye regler i kraft for Erhvervspuljen, der gør det mere attraktivt for virksomheder at søge tilskud til projekter, der sparer energi eller CO2. Konverteringer væk fra gas bliver opprioriteret med større tilskud.
Flere penge i tilskud, hurtigere igangsættelse af projekter samt tiltag, der gør det lettere at ansøge.
Sådan lyder nogle af de i alt syv justeringer af Erhvervspuljen.
Det var et bredt flertal af partier, der i juni sidste år blev enige om at ændre Erhvervspuljen for at få flere virksomheder til at ansøge om tilskud og få sat skub i uddelingen af puljens midler. Forventningen er, at de store potentialer, der ligger i puljen og den grønne omstilling, på den måde bedre kan indfries.
Stine Leth Rasmussen, vicedirektør i Energistyrelsen udtaler:
”Det bliver både nemmere for virksomhederne at søge tilskud og at komme i gang med deres projekter, ligesom det også bliver nemmere at forudse, hvor stort et tilskud de kan forvente at få. På den baggrund er det vores forventning, at Erhvervspuljen får uddelt endnu flere tilskud til den grønne omstilling af erhvervslivet”, siger hun.
Øget tilskud til gaskonverteringer
For at sætte skub i konverteringer væk fra naturgas, er det politisk aftalt, at der indføres en såkaldt prioriteringsfaktor, der medfører, at gaskonverteringer som udgangspunkt får 25 procent mere i tilskud.
”Med det tiltag håber vi, at flere af de danske virksomheder, der er hårdt ramt af de stigende gaspriser og tvivl om forsyningssikkerheden, søger tilskud fra Erhvervspuljen til at konvertere til grønnere energiformer. Det giver dem et endnu klarere økonomisk incitament og kan blive et stort skridt i den rigtige retning for den grønne omstilling og uafhængigheden af russisk gas”, siger Stine Leth Rasmussen.
Regler giver mulighed for at få tilskud til projekter, der udelukkende sparer CO2 fra energiudledninger, og det bliver muligt at ansøge puljen løbende og igangsætte projekter, så snart Energistyrelsen har kvitteret for ansøgningen, så støttekronerne hurtigere kan komme ud at virke.
Læs også: 2022 blev et dyrt men også grønnere energiår
For selvom der har været en stigende interesse for puljen i 2022, er der stadig mange virksomheder, der ikke kender til den, og dermed går både virksomheder og Danmark glip af store energibesparelser, lyder det fra Energistyrelsen, der har iværksat en oplysningskampagne.
”Danske virksomheder spiller en afgørende rolle i Danmarks målsætning om at reducere udledningen af CO2 med 70 procent i 2030. Erhvervspuljen er et vigtigt værktøj til at opnå denne målsætning, og bidrager samtidig med størstedelen af de energibesparelser, som Danmark er forpligtet til at levere under vores energibespareforpligtelse overfor EU. Men hvis virksomhederne ikke kender til puljen, så søger de heller ikke tilskud. Og det skal vores kampagne være med til at sikre”, siger vicedirektør Stine Leth Rasmussen.
Kampagnen kører frem til udgangen af 2023.
- PiB