Private svigter varmepumperne: ”Jeg synes, jeg klarer mig godt, men jeg kæmper også hele tiden”

Salget af varmepumper til private er faldet markant i takt med gaspriserne – og der skal ifølge Varmepumpeindustrien sættes en dato for udfasningen af gas for at vende udviklingen. Men i Langeskov på Fyn holder Christian Maack og hans fire ansatte dampen oppe.

Billedtekst: Christian Maack, der er indehaver af Varmepumpe Fyn har mærket den markante nedgang i salget af varmepumper til private, men klarer sig.. Foto: Varmepumpe Fyn

Det er de lave gaspriser og politikernes manglende lyst til at sætte en dato for udfasningen af naturgas til opvarmning af boliger, der ifølge sekretariatschef Lars Abel i Varmepumpeindustrien VPI er årsagen til, at salget af varmepumper til private er faldet markant.

Tal fra Energistyrelsen viser, at salget af luft-til-vand varmepumper allerede i fjor faldt med 41 pct. i forhold til 2022.

Det mærker de også hos Varmepumpe Fyn, hvor indehaver Christian Maack i fjor kunne fejre ti-års jubilæum i sin forretning.

Han mærker også nedgangen, men klarer sig.

De er fem ansatte i virksomheden i Langeskov øst for Odense. Og det var de også, da salget af varmepumper til private boomede.

”Vi kører med det samme antal medarbejdere. De var villige til at arbejde mange timer, da det gik højest, men trods nedgangen har vi fortsat de timer, vi skal have. Jeg synes, jeg klarer mig godt, men jeg kæmper også hele tiden,” siger Christian Maack.

Da salget af varmepumper lå på sit højeste satte Varmepumpe Fyn 5-7 store luft-til-vand op om ugen. I dag er det faldet til to-tre stykker og otte til 10 luft-til-luft pumper, så vi har sammen med vores mange serviceopgaver fortsat nok at lave,” siger Christian Maack.

Men udviklingen passer ikke til de grønne ambitioner, som et bredt flertal i Folketinget havde, da de i 2022 indgik en politisk aftale om at ingen boliger i 2035 skal opvarmes af gasfyr, påpeger Lars Abel.

”Folk føler ikke behovet for at skifte væk fra gasfyr i samme tempo som i 2022,” siger han med henvisning til de lave gaspriser og inflationen, der også får mange til at holde på pengene.

”Og med den udvikling vi har set i Danmark – og i resten af Europa – er jeg ikke optimist i forhold til et stigende salg af varmepumper i år. Og det er dårligt nyt for den grønne omstilling, som alle jo besynger højt”.

Også en manglende gennemsigtighed i forhold til, hvilke områder, der bliver udlagt til fjernvarme, er med til at hæmme udviklingen, påpeger Lars Abel.

”Der bliver ikke givet klar besked fra politisk hold – og der er ikke sammenlignelighed om priserne, som vi ønsker,” siger han.

Foreløbig er den grønne omstilling udsat på ubestemt tid målt på antallet af solgte varmepumper. Til gengæld meldes der om et stigende salg af nye gasfyr, der typisk koster omkring en tredjedel af en ny luft-til-vand varmepumpe.

Det fik tidligere i år de Radikale, Enhedslisten og SF til at foreslå, at der sættes en dato for et forbud mod salg af nye gasfyr.

Et forbud mod nysalg af olie- og gasfyr, det er til at tage og føle på. Derfor skal vi have undersøgt, om det nu kan lade sig gøre inden for EU-rammerne,” siger Samira Nawa (R).

-emte

2ctrl ApS

Sponseret

Bæredygtighed ned til mindste detalje

Uponor

Sponseret

Fremtidens fjernvarmeløsning er lige her

Relateret indhold

24.05.2024Installator.dk

Nu bliver det nemmere at sætte solceller på bygninger

23.05.2024Installator.dk

SMV´er kan nu hente gratis hjælp til bæredygtighedsrapporteringen

13.05.2024Installator.dk

Fjernvarmebranchen: Bedre rekruttering og nye kræfter skaber diversitet

07.05.2024METRO THERM A/S

Sponseret

Hvide Sande har Danmarks (måske) billigste fjernvarme

07.05.2024Installator.dk

Dansk Fjernvarme kalder gyldent håndtryk for “helt uhørt og enestående”

01.05.2024Installator.dk

Direktør forlader konkurs-truet forsyningselskab

01.05.2024METRO THERM A/S

Sponseret

Hvor meget kan du spare med en varmepumpe?

30.04.2024Installator.dk

Brug af overskudsvarme fra Apple et skridt nærmere

Jobmarked

Se alle

Vølund Varmeteknik A/S

Teknisk salgskonsulent til VVS-branchen

Vi søger en teknisk salgskonsulent til vores stærke team, og du har nu muligheden for at blive en del af markedets førende leverandør af bæredygtige varmetekniske løsninger.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

16.05.2024

ABB A/S

Marketing & Sales Manager – ABB Electrification Service

Take your next career step at ABB with a global team that is energizing the transformation of society and industry to achieve a more productive, sustainable future.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

28.05.2024

Solar Danmark

Intern sælger El

Trives du med en alsidig hverdag, hvor du samtidig kan være en del af et stærkt og dynamisk salgsteam, som har den gode kundeoplevelse i fokus? Har du fagligheden i orden samt teknisk flair, og kan du yde god og professionel rådgivning inden for tekniske/elmæssige løsninger? Så har du nu muligheden for at blive en del af vores team.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

27.05.2024

BWT

Servicetekniker med teknisk baggrund | Vandbehandling erhverv

Vil du være en del af vores succes? Hos BWT Danmark har vi forrygende travlt og søger en dygtig servicetekniker til vores serviceteam på Fyn.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

METRO THERM A/S

Skift topnøglen ud med telefonen og bliv teknisk salgs- og kunderådgiver

Har du været udekørende i VVS-branchen? Og er du klar til en ændring i dit arbejdsliv? Så er det måske dig vi søger til stillingen som teknisk salgs- og kunderådgiver hos METRO THERM.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Roth Danmark A/S

Sælger til Roth Danmark A/S

Nord- og Midtjylland. Nu har du en unik mulighed for at blive en del af et stærkt salgsteam. Du er stærk på VVS-kunder, og hos os planlægger og tilrettelægger du selv din arbejdsdag.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

METRO THERM A/S

Financial controller søges til METRO THERM i Helsinge

Er du uddannet financial controller eller er du en erfaren regnskabsassistent, som motiveres af at arbejde med regnskab og tal? Så er det måske dig, som vi søger til stillingen financial controller hos METRO THERM i Helsinge.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
Danvak
Kursus
Commissioning

Vi oplever, at der er et stigende behov for færdigheder inden for dette felt i forbindelse med kravsspecifikation, projektering, opførelse, aflevering og drift af byggerier i Danmark.

Dato

29.04.2024

Tid

08:00

Sted

Trinity Hotel & Konference Center, Gl. Færgevej 30, 7000 Fredericia

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Uddannelse
Bæredygtig drift af byggepladsen

Indretningen af byggepladsen er et vigtigt led i udførelsen af et byggeri. Det er denne, der skaber de rette betingelser for arbejder og transport, hvorimod en uhensigtsmæssig indretning besværliggør byggeprocessen.

Dato

27.05.2024

Sted

Hellerup

2ctrl ApS
Kursus
KNX Basic kursus

(Certificeringskursus godkendt af KNX Association som afsluttes med eksamen)

Dato

27.05.2024

Tid

08:30

Sted

2CTRL`s kursuscenter i Karlslunde

Danvak
Kursus
DS 447:2021 Ventilation i bygninger

Få en gennemgang af DS 447:2021, så du er opdateret på normen for ventilation og ventilationssystemer i alle typer bygninger beregnet til ophold af mennesker.

Dato

28.05.2024

Tid

08:00

Sted

Symbion, Fruebjergvej 3, 2100 København Ø

Geovent
Kursus
Geovent inviterer til fagligt kursus - Tilmeld dig i dag!

Vi åbner dørene og inviterer til dybdegående kurser i procesventilation, hvor du kan udvide din faglige viden sammen med kollegaer fra branchen.

Dato

30.05.2024

Tid

09:00

Sted

Geovent, Hovedgaden 86, 8831 Løgstrup, fra kl. 09:00-13:00 - Vi sørger for frokost.

2ctrl ApS
Kursus
KNX Avanceret kursus

(Avanceret certificeringskursus godkendt af KNX Association som afsluttes med

Dato

03.06.2024

Tid

08:30

Sted

2CTRL`s kursuscenter i Karlslunde