Rottespærrer virker, men kun delvist

Der bliver flere og flere rotter, og de er svære at holde nede i kloakkerne. En stor, praktisk undersøgelse af rottespærrer viser, at spærrerne virker, men ikke 100 procent. Rotterne kan slippe forbi spærrerne, som nogle steder har givet tilstopninger i kloakken. For at holde rotterne ude og rottebestanden nede bør kloakrørene derfor samtidig holdes tætte og i god stand, så rotterne har svært ved at finde redepladser og dermed yngle.

Antallet af rotteanmeldelser er de seneste år steget markant i København. Det stigende antal rotter kan give sundhedsproblemer, fordi rotter er smittebærere og kan sprede sygdomme til mennesker. Desværre er det grå skadedyr vanskeligt at bekæmpe ikke mindst fordi de er meget dygtige til at udvikle modstandskraft overfor de anvendte gifte.

Derfor har Københavns Energi sammen med Københavns Kommune og Århus Universitet gennemført en række praktiske forsøg med rottespærrer. Sektionsleder Sonia Sørensen fra Københavns Energi, siger om projektet:

”Vi opsatte i 2009 forskellige typer rottespærrer forskellige steder i København. Det gjorde vi for at finde ud af, om de kan holde rotterne væk fra folks boliger og måske reducere bestanden. Vi ville også undersøge, om de giver problemer i kloaksystemet som for eksempel tilstopninger.”

Forsøgene er nu afsluttet og Københavns Energi er parat med de første observationer af rottespærrernes effektivitet.

De færreste slipper forbi
”Den samlede observation er, at rottespærrerne kan holde rotter ude i langt de fleste tilfælde, men ikke altid. Ingen af rottespærrerne er dog 100 procent sikre. Ved ca. 20 % af rottespærrerne slap rotterne faktisk igennem,” siger Sonia Sørensen.

En anden observation er, at rottespærrerne kan give tilstopninger i stikledningen. Der samlede sig affald ved flere af spærrerne, som derfor løbende skulle tilses og renses.
En tredje observation er, at antallet af rotter faldt i det område, hvor der i hovedledningen konstant løb meget spildevand. Sonia Sørensen forklarer:

”Det skyldes måske, at rotterne har brug for de mindre stikledninger til rede- og ynglepladser. Men på grund af spærrerne kunne de ikke komme ind i stikledningerne og var henvist til hovedledningen, hvor de store mængder vand gjorde det vanskeligt for dem at finde redesteder.”

Den samlede observation er således, at rottespærrerne kan være et godt værn mod rotter i huset og i visse områder holde bestanden nede. Men de kan ikke stå alene, forudser Sonia Sørensen.

”Både de offentlige og private kloakrør skal holdes tætte. For det er ved hullerne, rotterne bygger deres reder, og det er gennem hullerne de løber ind i kloakkerne og finder mad. Hvis vi lukker hullerne, så stopper vi rotterne," siger hun.

I de kommende måneder skal alle observationer gennemgås med tættekam, og i begyndelsen af 2011 er Københavns Energi parat med en mere detaljeret konklusion, herunder vurdering af, hvilken type rottespærre, der er mest effektiv og økonomisk i forskellige områder og bebyggelser.

Københavns Energi vil sammen med Københavns Kommune drøfte, hvordan projektets resultater kan indgå som et led i den forebyggende rottebekæmpelse i København.

Installator.dk

Rekruttering: Ram de rigtige kandidater – i det rette miljø

Wygwam Danmark, a division of Niko

Sponseret

Wygwam introducerer P49 og M49 DALI-2 BMS-sensorer fra Niko

Relateret indhold

30.04.2025H. Jessen Jürgensen A/S

Sponseret

Installerer du fremtidens klimaanlæg og varmepumper?

29.04.2025Unidrain A/S

Sponseret

Spritnye EPD’er og en selvrensende vandlås på Unidrains messedagsorden

28.04.2025Minimax Danmark

Sponseret

MINIMAX INNOVA Wi-Fi – her er tænkt på miljø og økonomi

27.04.2025Geberit A/S

Sponseret

VVS’25 byder på nyt fokus og en opgradering af en gammel klassiker

23.04.2025PETTINAROLI A/S

Sponseret

Pettinaroli introducerer dynamiske strengreguleringsventiler

21.04.2025Uponor

Sponseret

Alupex i store dimensioner forenkler installationen i 25.000 m2 DGNB Guld-byggeri i Sydhavnen

16.04.2025PETTINAROLI A/S

Sponseret

Pettinarolis indsats indenfor bæredygtighed

14.04.2025TOTO

Sponseret

Hygiejne betyder meget for 93 % af tyske forbrugere

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
Eaton Electric Danmark
Seminar
Teknisk seminar om 3 fasede UPS - Brøndby

Eaton inviterer til teknisk seminar om 3 fasede UPS. Bliv klogere på hvordan du designer fremtidens UPS-løsninger til bygninger, sundhedssektoren, industrien og datacentre.

Dato

06.05.2025

Tid

07:30

Sted

Gammelager 14, 2605 Brøndby (Hos Solar)

Vølund Varmeteknik A/S
Kursus
🔧 TEKNISK BASISKURSUS varmepumper 🔧

Kurset giver dig kendskab til varmepumpernes styringsprincipper, anlægsopbygning og giver dig en generel viden om opstart af varmepumper - både jordvarme og luft-til-vand varmepumper. Kurset vil indeholde en del praktiske opgaver.

Dato

06.05.2025

Tid

08:30

Sted

Vølund Varmeteknik Industrivej Nord 7B 7400 Herning

Dansk Standard
Kursus
El-sikkerhed, diplomkursus - 2 dage

Over 2 dage giver kurset et godt kendskab til lovgivning og standarder indenfor elektrisk sikkerhed, og til hvordan kravene efterleves i praksis.

Dato

06.05.2025

Tid

09:00

Sted

Scandic Kolding Kokholm 2 6000 Kolding

Danvak
Kursus
Linjetabsberegning med HEAT2, Grundkursus

Kuldebroer kan have væsentlig betydning for bygningers energiforbrug, og i værste fald kan de medføre kondens og risiko for svamp og skimmel i konstruktioner og på overflader.

Dato

07.05.2025

Tid

08:30

Sted

Teknologisk Institut - Aarhus

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Efteruddannelse
Kvalitet, sikkerhed og miljø (EL)

Få kvalitet, miljø og sikkerhed til at gå op i en højere enhed.

Dato

07.05.2025

Tid

08:30

Sted

Hellerup

Schneider Electric A/S
Messe
ROBOTBRAG 2025! Prep din virksomhed med robotter

Find inspiration til, hvad der kan lade sig gøre med AI og robotteknologi – og hvordan du bedst forbereder din virksomhed til fremtiden. Kom til ROBOTBRAG – inklusiv DIRA Business – hos Teknologisk Institut i Odense

Dato

08.05.2025