Sådan kan indtjeningen øges på en nem måde

Efter flere hårde år er installationsbranchen er på vej opad igen; det viser en analyse fra Deloitte. Men der er store forskelle. Den bedste fjerdedel af virksomhederne har en indtjening per medarbejder, der er 13 gange højere end resten.

Det er en god ide at koncentrere sin forretning om de opgaver, man er særlig god til. Det er en af de afgørende konklusioner i en stor analyse af den danske installatørbranche, som revisionsfirmaet Deloitte har gennemført. Analysen bygger på regnskaber fra 1.600 virksomheder i branchen, der tilsammen beskæftiger omkring 32.000 ansatte.

Den bedste fjerdedel af installationsvirksomheder har en indtjening, der er 13 gange bedre end gennemsnittet. Denne forskel er gældende på tværs af virksomhedsstørrelser. Kilde: Deloitte..

Analysen viste bemærkelsesværdigt store forskelle mellem virksomhedernes indtjening per medarbejder; den afgørende faktor var kendskabet til egen forretning og evnen til at koncentrere sig om de rigtige nicher. De bedste virksomheder viste sig samtidig at være præget af en effektiv styring, der gjorde, at montørerne tilbragte mest muligt af arbejdstiden hos kunderne.

Læs også: Vejen VVS Service spilder ikke tiden på vejene

Spil på dit speciale
Sætter man tal på, kan forskellen mellem at gøre dét, man er bedst til i stedet for at gøre lidt af hvert, være forskellen på en indtjening på 100.000 kroner eller 7.000 kroner per ansat. Men for at blive en del af den fjerdedel, der tjener 13 gange så meget som den med lavest indtjening, skal virksomhedens forretningsstrategi under lup:

”Der er ikke den store forskel på vvs- og elinstallatører eller på tværs af særlige specialer. Den meget store forskel i indtjeningen skyldes i høj grad, at de bedste installatører har været gode til at finde nogle nicher eller segmenter, hvor de har en fornuftig indtjening,” siger Bo Odgaard, der er partner i Deloitte og leder af revisionsfirmaets branchegruppe for installatørbranchen.

Forsigtig optimisme
Analysen giver grund til en forsigtig optimisme. De centrale nøgletal er stadig på et historisk lavt niveau. Men efter flere år, hvor både omsætning og indtjening gik den gale vej, er aktivitetsniveau og afkast nu stigende, hvilket Deloittes brancheekspert betegner som de første spæde skridt på vej ud af krisen.

<p>”Det er ikke nok at have svendene booket otte timer om dagen. Du skal sørge for, at det, de laver, faktisk giver værdi for kunden” </p>

Bo Odgaard

Find din niche
Ser man på virksomhedernes størrelse, har de større installatører haft det lidt sværere end de små, men det hænger primært sammen med, at licitationsmarkedet har været presset. Når den enkelte installatør kender sin forretning og ved hvilke typer opgaver, han kan hente en god indtjening på, så skal han koncentrere sig om dette, pointerer Bo Odgaard:

”For nogle installatører er det måske inden for vedvarende energi, men det kan også være rollen som landsbysmed. Hvis du er den installatør, som dukker op i løbet af få timer, når fru Hansen ikke har varme, så vil du typisk have en kreds af loyale kunder, som formentlig er villig til at betale en pris, der afspejler serviceniveauet ,” siger han.

Lad vær med at køre så meget
Når man som installatør har fokuseret sin forretning, har man ofte den praktiske viden, som gør forretningen mere effektiv. De første 32-34 timer, den enkelte svend kan fakturere om ugen, går til at dække omkostninger, så der skal ikke køres efter dele eller værktøj ret mange gange, før det kan mærkes på indtjeningen.

Læs også: Årsregnskab fra Lindpro bedre end forventet

”Det er ikke nok at have svendene booket otte timer om dagen. Du skal sørge for, at det, de laver, faktisk giver værdi for kunden. Vi har haft flere år med hård konkurrence på prisen, og det er ikke alle kunder der vil betale, hvis svendene ikke har brugt timerne effektivt,” siger Bo Odgaard.

Kend kunder og medarbejdere
For mange virksomheder handler det med Bo Odgaards ord om, at man både skal kende sine kunder og sine medarbejdere godt. Den erfarne montør, som tager de tre mest gængse typer pumper med eller har stillet sin kunde de rigtige spørgsmål inden afgang, når han skal ud og reparere varmesystemet i en villa, vil ofte kunne lave arbejdet færdig på stedet, hvor en mere uerfaren montør skulle bruge tid på at hente de nødvendige reservedele. Og her giver en halv eller en hel times kørsel ekstra ingen værdi for kunden. De ser på, hvad det koster, og sammenligner så med naboer eller bekendte. Og er det for dyrt, ringer de måske til et andet firma næste gang, de har et problem.

Logistikken giver gevinster
Netop logistikken er et område, hvor der er store gevinster at hente. Hos Solar, der er en af landets største grossister på el- og vvs-området, har man i årevis arbejdet med en række services til installatørerne.

Den gennemsnitlige omsætning per ansat i installatørbranchen steg i 2011 med fem procent i forhold til det foregående år. Dermed indikeres en øget effektivitet. Kilde: Deloitte..

”I en installatørforretning i dag er det afgørende, at man har de rigtige varer på det rigtige tidspunkt. Vi er konstant i dialog med installatørerne om de services, vi kan tilbyde. Lige som installatørerne skal kunne levere den rigtige service til deres kunder, så er det også centralt for vores forretning, at vi forstår installatørerne, og at det, vi leverer, hjælper dem i deres forretning, siger marketingchef Morten Borup fra Solar.

Favoritlister gør det nemt
Et at de sidste skud på stammen er konceptet ”Fast box”, hvor Solar mod et gebyr på 100 kroner leverer reservedele og materialer inden for en time i fem af de største danske byer. Morten Borup fortæller, at Solar har fået mange positive tilbagemeldinger fra installatørerne. Det særlige gebyr er betydeligt mindre end omkostningen, hvis et byggeri eller en opgave går i stå, fordi man mangler den rigtige del.

Solar blandt pionererne
Solar har været blandt pionererne inden for e-handel, og har udviklet systemer, hvor installatørerne via Solars system også kan holde styr på deres eget lager og materialeforbruget på de enkelte opgaver. Det giver en stor administrativ lettelse, når kunderne skal faktureres for materialer og reservedele. Gennem flere år har Solar haft succes med de såkaldte favoritlister, hvor man på forhånd har indsnævret hvilke produkter, der benyttes inden for de forskellige kategorier.

”Systemet sikrer, at man ikke skal være bange for at bestille de forkerte varer. Det betyder, at mesteren kan lade svendene, der går ude på byggepladsen, selv bestille, når de kan se, at de kommer til at mangle bestemte dele,” fortæller Morten Borup.

Grossistens hemmelighed
For grossisten er fabrikshemmeligheden, at man hjælper installatørerne til at sikre en mere effektiv drift.

”Kernen i udviklingen er, at vi skal gøre det mere effektivt for dem, der står derude og er i gang med en opgave. Det er et af de områder, hvor vi kan differentiere os, og derfor er det også centralt for os,” siger Morten Borup.

2ctrl ApS

Sponseret

Bæredygtighed ned til mindste detalje

Uponor

Sponseret

Fremtidens fjernvarmeløsning er lige her

Relateret indhold

24.05.2024Installator.dk

Nordlys nedlægger en række elprodukter

24.05.2024Installator.dk

Nu bliver det nemmere at sætte solceller på bygninger

11.04.2024Brødrene A & O Johansen A/S

Sponseret

Grønne resultater: AO på vej mod halvering af CO2-udledningen

09.04.2024TEC7

Sponseret

Produktnyhed: Revolutionerende limning af store områder.

04.04.2024Installator.dk

For lidt plads kan løses med bedre lovgivning

22.03.2024RIB Software

Sponseret

Deltag i ny markedsundersøgelse og vind 1 stk. Apple Airpods (3. generation)!

19.03.2024Schneider Electric A/S

Sponseret

Kundetilpassede skabe og effektiv logistik sikrer effektiv produktion hos Ehcolo

19.03.2024Installator.dk

Behov for meget mere og hurtigere klimatilpasning

Jobmarked

Se alle

Vølund Varmeteknik A/S

Teknisk salgskonsulent til VVS-branchen

Vi søger en teknisk salgskonsulent til vores stærke team, og du har nu muligheden for at blive en del af markedets førende leverandør af bæredygtige varmetekniske løsninger.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

16.05.2024

ABB A/S

Marketing & Sales Manager – ABB Electrification Service

Take your next career step at ABB with a global team that is energizing the transformation of society and industry to achieve a more productive, sustainable future.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

28.05.2024

Solar Danmark

Intern sælger El

Trives du med en alsidig hverdag, hvor du samtidig kan være en del af et stærkt og dynamisk salgsteam, som har den gode kundeoplevelse i fokus? Har du fagligheden i orden samt teknisk flair, og kan du yde god og professionel rådgivning inden for tekniske/elmæssige løsninger? Så har du nu muligheden for at blive en del af vores team.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

27.05.2024

BWT

Servicetekniker med teknisk baggrund | Vandbehandling erhverv

Vil du være en del af vores succes? Hos BWT Danmark har vi forrygende travlt og søger en dygtig servicetekniker til vores serviceteam på Fyn.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

METRO THERM A/S

Skift topnøglen ud med telefonen og bliv teknisk salgs- og kunderådgiver

Har du været udekørende i VVS-branchen? Og er du klar til en ændring i dit arbejdsliv? Så er det måske dig vi søger til stillingen som teknisk salgs- og kunderådgiver hos METRO THERM.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Roth Danmark A/S

Sælger til Roth Danmark A/S

Nord- og Midtjylland. Nu har du en unik mulighed for at blive en del af et stærkt salgsteam. Du er stærk på VVS-kunder, og hos os planlægger og tilrettelægger du selv din arbejdsdag.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

METRO THERM A/S

Financial controller søges til METRO THERM i Helsinge

Er du uddannet financial controller eller er du en erfaren regnskabsassistent, som motiveres af at arbejde med regnskab og tal? Så er det måske dig, som vi søger til stillingen financial controller hos METRO THERM i Helsinge.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
Danvak
Kursus
Commissioning

Vi oplever, at der er et stigende behov for færdigheder inden for dette felt i forbindelse med kravsspecifikation, projektering, opførelse, aflevering og drift af byggerier i Danmark.

Dato

29.04.2024

Tid

08:00

Sted

Trinity Hotel & Konference Center, Gl. Færgevej 30, 7000 Fredericia

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Uddannelse
Bæredygtig drift af byggepladsen

Indretningen af byggepladsen er et vigtigt led i udførelsen af et byggeri. Det er denne, der skaber de rette betingelser for arbejder og transport, hvorimod en uhensigtsmæssig indretning besværliggør byggeprocessen.

Dato

27.05.2024

Sted

Hellerup

2ctrl ApS
Kursus
KNX Basic kursus

(Certificeringskursus godkendt af KNX Association som afsluttes med eksamen)

Dato

27.05.2024

Tid

08:30

Sted

2CTRL`s kursuscenter i Karlslunde

Danvak
Kursus
DS 447:2021 Ventilation i bygninger

Få en gennemgang af DS 447:2021, så du er opdateret på normen for ventilation og ventilationssystemer i alle typer bygninger beregnet til ophold af mennesker.

Dato

28.05.2024

Tid

08:00

Sted

Symbion, Fruebjergvej 3, 2100 København Ø

Geovent
Kursus
Geovent inviterer til fagligt kursus - Tilmeld dig i dag!

Vi åbner dørene og inviterer til dybdegående kurser i procesventilation, hvor du kan udvide din faglige viden sammen med kollegaer fra branchen.

Dato

30.05.2024

Tid

09:00

Sted

Geovent, Hovedgaden 86, 8831 Løgstrup, fra kl. 09:00-13:00 - Vi sørger for frokost.

2ctrl ApS
Kursus
KNX Avanceret kursus

(Avanceret certificeringskursus godkendt af KNX Association som afsluttes med

Dato

03.06.2024

Tid

08:30

Sted

2CTRL`s kursuscenter i Karlslunde